Dodaj do ulubionych

W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy!!!

IP: 148.81.119.* 13.03.04, 20:36
Czy podzielacie moje spostrzeżenie, że wszystkie drogie auta (tak powyżej
10000PLN) mają zepsute kierunkowskazy? Jadę często za takim, zmienia pasy,
skręca i nic - nie świecą. Musi cały czas w nerwach, że nie ma jak mrugnąć
kierunkiem. Powszechna awaria, a może w ogóle w takich samochodach nie ma
kierunkowskazów? A może nie umieją włączyć? Raz czy dwa wspomniałem takiemu
kierowcy, że może przeczytać w instrukcji, albo zadzwonić do dealera i
zapytać "JAK TO SIĘ WŁĄCZA?" ale mnie nie zrozumieli... Macie jakieś
wytłumaczenie dla tego zjawiska?
Obserwuj wątek
    • charlie_x Re: W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy! 13.03.04, 20:52
      Gość portalu: kosma_r napisał(a):

> Czy podzielacie moje spostrzeżenie, że wszystkie drogie auta (tak powyżej
      > 10000PLN) mają zepsute kierunkowskazy? Jadę często za takim, zmienia pasy,
      > skręca i nic - nie świecą...... ale mnie nie zrozumieli... Macie jakieś
      > wytłumaczenie dla tego
      zjawiska?
      ...spoko, nie martw się.Życie ich nauczy- jak mu raz, a
      najdalej dwa razy jakiś półprzytomny i zaspany tirowiec przemodeluje dupsko w
      jego cacuszku za sto i więcej złociszy to po rehabilitacji będzie wzorowym
      uczestnikiem ruchu drogowego.pozdrawia charlie_x
      • Gość: kosma_r Re: W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy! IP: 148.81.119.* 13.03.04, 21:06
        Obawiam się, że wytwarzają specyficzną atmosferę: jadą drogim samochodem (może
        są ważni?, ustosunkowani?, z Pruszkowa?, z pistoletem?), nie używają
        kierunkowskazów, bo przecież wiedzą dokąd jadą (to inni powinni uważać i
        domyślać się kiedy ustąpić drogi JAŚNIE PANU), stać ich na kolizję (samochód
        jest na firmę lub po prostu mają kasę na drugi). Przez to pozostali kierowcy są
        na straconej pozycji. Każdy woli uniknąć spowodowania szkody w DROGIM AUCIE
        WAŻNEJ PERSONY narażając się na koszty, stratę czasu i kłopoty i woli raczej
        ustąpić. I to mnie włąśnie najbardziej %$#&wia. Gdybym miał pickupa z rurami
        wzdłuż progów to bym nawet nie mrugnął;)
    • Gość: wredny Re: W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.03.04, 20:56
      Tez to zauwazam.
      Mysle ze wlasciciele uwazaja iz w tak drogich samochodach "kierunki" powinny
      wlaczac sie same.
      Czyli samochod ma myslec za nich - ich to myslenie po prostu boli.
    • Gość: Wiesiek Re: W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy! IP: *.ipt.aol.com 13.03.04, 21:11
      Niestety to coraz powszechniejsze zjawisko jest spowodowane wysokim stopniem
      skomputeryzowania tych pojazdow.Staja sie one latwym celem atakow internautow
      Al Kaidy.Zdarza sie nawet po takim ataku,ze gdy wlacza sie migacz szyby sie
      opuszczaja albo klakson slychac.
      Nie jest to ´zaden problem, wystarczy zadzwonic po Pomoc Drogowa, i Pan
      Mechanik za pomoca swojego Laptopa oczysci i zaprogramuje komputer pokladowy na
      nowo.
      Pozdrowienia
    • mejson.e5 Czasami działają... 13.03.04, 23:21
      1. Wczoraj długo miałem okazję podziwiać piękne Volvo V70 Cross Country (ceny od
      250 000zł) z rejestracją pruszkowską.
      Facet jechał przepisowo, czytelnie i uprzejmie. Właczał kierunkowskazy,
      wpuszczał gapy z sąsiednich pasów, sam grzecznie czekał (dość długo) by go ktoś
      wpuścił.

Myślałem, ze to jakaś podpucha w stylu "Ukryta kamera" ale przez kwadrans nic
      się nie zmieniło!

Za kierownicą elegancki businessman o wyglądzie cudzoziemca.

2. Na "Katowickiej" widziałem nowego zielonego jaguara, który przestrzegał
      wszystkich ograniczeń prędkości!

Wyjątki potwierdzają regułę...

Mejson
      • oban Re: Czasami działają... 13.03.04, 23:59
        Gdyby mnie było stać na taki samochód na pewno stosowałbym sie
        do wszystkich możliwych zasad drogowego "savoir vivre" - po prostu szlachestwo
        zobowiązuje szczególnie.

Oczywiście nie oznacza to, że jeżdżąc Corollką zachowuje sie jak cham, ale
        w przypadku auta za 250 kPLN zmusiłbym sie (i myślę że z łatwością) do
        przestrzeganaia wszystkicj 70-tek na "gierkówce"

Ha ! Już to widze jak mój serdeczny kumpel - psycholog z wwykształcenia i
        zawodu - mówi : zbyt dużą uwage przywiązujesz do tego "co ludzie mówią"
        • p-iotr Re: Czasami działają... 18.03.04, 10:44
          oban napisał:

> (...) w przypadku auta za 250 kPLN zmusiłbym sie (i myślę że z łatwością) do
          > przestrzeganaia wszystkicj 70-tek na "gierkówce"

Jassne.. juz to widze..
          Ale gratuluje poczucia humoru.

pzdr
      • Gość: kosma_r Re: Czasami działają... IP: 148.81.119.* 14.03.04, 02:17
        Żeby być obiektywnym czasami liczę proporcje i wychodzi mniej więcej 1:20
        mrugających do niemrugających - tych pierwszych jest stanowczo najmniej w
        mercedesach (ML mają zawsze zepsute kierunkowskazy) i audi (nowe modele mają od
        nowości blokadę kierunkowskazów);\ Aha! Nowy Range Rover oraz X5 będą wzywane
        do serwisu a kierowcy na przeszkolenie na koszt firmy z powodu awarii obwodów
        elektrycznych żarówek migaczy.
    • Gość: zxcvbnm Re: W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.03.04, 09:47
      Myślę że jest to problem nie tylko drogich samochodów. Ogólnie kultura polskich
      kierowców jest bardzo niska, brak prawidłowego używania kierunkowskazów jest
      chyba podyktowany niewiedzą do czego one służą wyniesioną z kursów na prawo
      jazdy.Wiele razy można spotkać sytuację że kierukowskaz jest właczany gdy
      samochód już skręca, co widać bez kierunkowskazu, a przecież kierunkowskaz
      służy do poinformowania o ZAMIARZE wykonania skrętu innych uczestników ruchu,
      my wiemy co chcemy zrobić.
      • Gość: Mejson Uzbrojony IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 14.03.04, 10:39
        Człowiek ostrzeżony to człowiek uzbrojony...
        Zdąży przyspieszyć i uniemożliwić nam zmianę pasa.
        Jak go zaskoczymy, to może się uda...

Mejson
        • Gość: mikias Re: Uzbrojony IP: *.acn.pl 14.03.04, 23:03
          niestety racja - chcesz jechać zgodnie z przepisami i informować o ZAMIARZE
          zmiany pasa ruchu to cię będą blokować, aż w ogóle ci się odechce i skręcania i
          migania...
          • mejson.e5 Kto pierwszy? 15.03.04, 00:13
            Przyznajcie szczerze - czy chętnie wpuszczacie kogoś przed siebie, jeśli jedzie
            dużo droższą bryką od naszej? Czy nie jest tak, że złośliwie go blokujecie?
            Zawsze łatwiej jest wpuścic kogoś, kto jedzie autem tej samej marki co nasza, no
            nie?

Kto bez winy, niech pierwszy rzuci kamień.
            Ja nie rzucę...

Mejson
    • Gość: Uzywajacy kierun.. Re: W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy! IP: *.arkonskie.v.pl 14.03.04, 16:46
      Nie tylko w drogich autach nie swieca kierunkowskazy...To co sie dzieje w
      szczecinie to jest tragedia...tu nikt nie uzywa kierunkowskazow pod
      skrzyzowaniami...ustawiasz sie pod swiatlami za kilkoma autami na pasie dal
      jadacych na wprost i w lewo, poki pali sie czerwone wszyscy jada prosto, a jak
      tylko zapala sie zielone wszyscy nagle zmieniaja zdanie i na srodku skzyzowania
      zapalaja lewy kierunkowskaz (a ci kierowcy wiedza do czego sluzy dzwigienka z
      lewej strony kierownicy)...Podobnie jest na zwyklych drogach gdzie najpierw
      osobnik za kierownica hamuje i tuz przed skretem wlacza
      kierunkowskaz...Uwielbiam takich osobnikow za kolkiem....Pozdrawiam- zawsze
      uzywajacy kierunkowskazow!
      Aha uzywam ich niezalzenie czy jade swoim malym autkiem wartym 10000 czy autem
      Ojca wartym 100000!
      • Gość: kosma_r Re: W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy! IP: *.acn.pl 14.03.04, 21:30
        Jak można jednocześnie kręcić kierownicą i włączać kierunkowskaz lewą ręką,
        jednocześnie ruszając (prawa ręka + obie nogi + głowa patrzy na boki)? Przecież
        wiadomo że to niemożliwe! Najpierw rzeczy ważne, potem głupoty! A jeszcze
        trzeba znaleźć lewarek....
        Niektórzy w związku z tym w ogóle rezygnują z drobiazgów, np. kierunkowskazów.
        • devote Re: W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy! 14.03.04, 21:44
          Gość portalu: kosma_r napisał(a):

> A jeszcze
          > trzeba znaleźć lewarek....

jakbys mial automatyczna skrzynie to bys nie musial szukac lewarka
          jedna czynnosc mniej i mozna wlaczac kierunki :)
          • Gość: kosma_r Re: W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy! IP: *.acn.pl 14.03.04, 21:55
            A nieprawda, bo wtedy prowadzi się prawą a lewy palec może się całkowicie
            poświęcić dłubaniu w nosie ;)
            • Gość: pablo Re: W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy! IP: 213.241.75.* 15.03.04, 08:35
              Widzisz drogi kolego widzisz zle tylko u kierowcow z bogatych
              samochodow.Dlaczego nie czepisz sie maluchow ktore jak włacza swiatła to
              kierunkow nie widac. Jest wiele innych przykaładów ludzi ktorzy
              jezdza "normalnymi" autami wiec zastanów sie co piszesz!!!!
              pozdrawiam
              • Gość: kosma_r Re: W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy! IP: 148.81.119.* 15.03.04, 12:38
                Moim zdaniem gorzej jest kiedy może włączyć ale ma w d..ie niż kiedy włączył i
                nie widać bo ma małe napięcie w sieci. Poza tym maluchy rzadziej się wciskają.
                W końcu jak ktoś wydał kupę kasy na auto, to nie po to żeby stać w kolejce...
                • Gość: pablo Re: W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy! IP: 213.241.75.* 15.03.04, 14:15
                  Czy Ty masz jakiś uraz do ludzi którzy dorobili sie w jakis sposob takiego
                  auta??? Czy jest to zazdrosc ze nigdy Cie nie bedzie stac na taki???
                  Widzisz i nie liczysz sie z tym ze w drogich autach tez jezdza ludzie z
                  kultóra.Czego nie mozna powiedziec o zwykłych ludziach w swych zwykłych autach.
                  Nie wszysko złe co bogate!!!!
                  • Gość: kosma_r Re: W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.03.04, 19:48
                    Jeżdżę drogimi. I mrugam.
                  • Gość: Oozie Re: W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy! IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 18.03.04, 12:31
                    Gość portalu: pablo napisał(a):

> Widzisz i nie liczysz sie z tym ze w drogich autach tez jezdza ludzie z
                    > kultóra.

Właśnie widać, że jeżdżą luzie z KULTÓRĄ.
                    Aż strach sie bać...
                    • Gość: kosma_r Re: W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.03.04, 21:33
                      Kultóra to rodzaj kultu
    • Gość: Magyar Proste wyjasnienie... IP: *.mkb.hu 17.03.04, 11:21
      Wyjasnienie jest bardzo proste... w drogich samochodach kierunkowskazy
      dzialaja, tylko wlasciciele nie uzywaja, bo adekwatnie do ceny samochodu
      kosztuja zarowki do kierunkowskazow, a wiadomo, ze zarowka ma swoja zywotnosc i
      po pewnym czasie (czytaj: ilosci uzycia) sie przepali i trzeba bedzie kupic
      nowa... a taka nowa, firmowa kosztuje mase forsy, nie tak jak do malucha czy
      czegos podobnego... Wiesz ile czasu trzeba oszczedzac na taki samochod? I przez
      ile lat i jak wysokie raty kredytu trzeba splacac? I jak drogie jest
      ubezpieczenie? Jak to wszystko policzysz, to moze sie okazac, ze na nowa
      zarowke juz nie starcza :-(

Pozdrawiam ;-)
      • magyar-lengyel OK, teraz powaznie... 18.03.04, 15:15
        Powaznie rzecz ujmujac (a nie tlumaczac oszczednoscia zarowek), to:
        1) problem nie dotyczy tylko tzw. "drogich" aut, lecz wielu, wielu kierowcow,
        bez wzgledu na marke, wiek i stan techniczny (oczywiscie, jesli stan techniczny
        jest kiepski i kierunkowskazy nie dzialaja, to wlasnie to moze byc
        przyczyna)... A ze latwiej nam sie zauwaza "drogie", nowe autka, to i latwiej u
        nich zauwazyc chorobe NIE-UZYWAC-KIERUNKOWSKAZU... BTW. Taksowkarze w znacznej
        wiekszosci (oprocz innych ciekawych zachowan na drodze, ale to nie to forum)
        rowniez nie uzywaja kierunkowskazow (a przynajmniej niezbyt czesto), a
        przewazajaca ich wiekszosc nie jezdzi "drogimi" samochodami...

2) Po drugie, i co w zasadzie, moim skromnym zdaniem, jest powodem (obok
        roztargnienia i skupiania uwagi na 1001 rzeczach w trakcie jazdy) jest
        przekonianie kierowcow, ze najwazniejsze jest to, ze oni wiedza jak zamierzaja
        jechac i to powinno wystarczyc (podobnie jest z uzywaniem swiatel - ja widze,
        to OK, wlacze jak MI bedzie potrzebne)

3) Po trzecie i ostatnie - drodzy forumowicze, czy ktos z Was kiedykolwiek
        widzial badz slyszal o tym aby Policja ukarala kogos tylko i wylacznie za to,
        ze nie wlaczyl/a kierunkowskazu ? Ja nie i jak mniemam jestem posrod
        wiekszosci...

Zdrowka ;-)
    • edek40 Re: W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy! 18.03.04, 11:38
      Milo przeczytac, ze mam drogie auto. Szacunkowa wartosc okolo 18000PLN.

A tak na powaznie to problem dotyka rzeczywiscie tych z drogich aut. Daje sie jednak zauwazyc tendencje do rozszerzania sie zjawiska na stare polonezy, golfy i audi. Zapewne wlasciciele owych dochodza do wniosku, ze ci z bogatych aut na oszczedzaniu dzwigienki, przerywacza i zarowek zaoszczedzili na pierwsza rate za swoje superauto.

Ja jednak uwazam, ze nieuzywanie kierunkow nie wynika z oszczednosci. To wynika zapewne z przekonania o wlasnej niezwyklosci, ponadczasowosci, swietnosci i swiatlosci wlasciciela superauta. Znakomitosc jest tak wielka, ze pozostali uzytkownicy drogi musza zauwazac na kazdym kroku niezwyklosc. A jak lepiej zapasc w pamiec jak nie wpychajac sie przed ciebie na grubosc lakieru, nawet nie "proszac" kierunkiem?
      • Gość: kosma_r Re: W DROGICH autach nie działąją kierunkowskazy! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.03.04, 21:32
        mialo byc 100.000 ;)
        18000 to tez kupa kasy jak na jeden przedmiot
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka