Dodaj do ulubionych

Jaki samochód kupić?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.04, 22:01
witam
noszę się z zamiarem kupna nowego samochodu. jaki najlepiej wybrać w cenie do 38 tys.? chciałbym by był w miarę bezawaryjny, nieźle wyposażony (czyli odpadają "golasy") i nie palił niewiadomo jakich ilości paliwa :) proszę o sugestie w miarę możliwości
pozdrawiam
Robin
Obserwuj wątek
    • Gość: charlie_x Re: Jaki samochód kupić? IP: *.tvgawex.pl 19.03.04, 22:09
      ..a do czego, ilu osobom , jak często , w jakich warunkach ...będzie służył?
      • Gość: Robin Re: Jaki samochód kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.04, 22:13
        Gość portalu: charlie_x napisał(a):
        > ..a do czego, ilu osobom , jak często , w jakich warunkach ...będzie służył?

nie będzie służył do pokonywania jakiś przesadnie dużych odległości. ot czasami na zakupy pojechać, kogoś gdzieś odwieźć, czasami za miasto skoczyć, ale jak mówię, bez wielkiej przesady :) myślę, że nie będzie bardzo eksploatowany. osoby będą myślę najczęściej 2, w porywach do 4 :) warunki hmm myślę że jazda w mieście głównie... czy potrzeba jeszcze jakiś danych?
        pozdrawiam
        Robin
        • Gość: verte Re: Jaki samochód kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.04, 22:21
          Rozumiem,ze samochód ma być używany bo jak nie to raczej nie do pogodzenia
          będzie "do 38.tys i odpadają golasy" bo jeśli nowy to możesz sobie kupić
          wypasioną Pandę.
          • Gość: Robin Re: Jaki samochód kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.04, 22:26
            Gość portalu: verte napisał(a):
            > Rozumiem,ze samochód ma być używany bo jak nie to raczej nie do pogodzenia
            > będzie "do 38.tys i odpadają golasy" bo jeśli nowy to możesz sobie kupić
            > wypasioną Pandę.

hmm dobrze byłoby żeby był nowy, jednak widzę że raczej nie będzie to chyba możliwe. jedynym modelem, który mieści się w cenie i jest nieźle wyposażony jest Renault Thalia. nad tym zastanawiam się najbardziej. co prawda z wyglądu jest paskudny, ale chyba jego dobre wyposażenie przeważy. chyba, że jeszcze hyundai getz... sam nie wiem, nie wiedziałem, że to będzie aż taka ciężka decyzja :)
            pozdrawiam
            Robin
        • Gość: charlie_x Re: Jaki samochód kupić? IP: *.tvgawex.pl 19.03.04, 22:27
          ..to weż 3-drzwiowe punto z lepszym 80- konnym silnikiem.pozdr.
    • greenblack Re: Jaki samochód kupić? 20.03.04, 10:15
      Punto 1.2.
      • Gość: Olo Re: Jaki samochód kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 11:51
        jak chcesz nowy to może Albea 1.2 16V za 36900zł. Moim zdaniem ładniejsza od
        paskudnej Thali, a technicznie porównywalna.
    • Gość: abc Re: Jaki samochód kupić? IP: *.futrzak.net / *.futrzak.net 20.03.04, 15:00
      Zasada: nie kupuj samochodow na F: fordwo, fiatow i francuskich. Za 38 tysi, to
      mozesz kupic ladna Corolle. Bezawaryjna, bedziesz mial frajde z niej na dlugie
      lata.

pzdr

abc.
      • Gość: Sebog6 Re: Jaki samochód kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 15:03
        Głupia cipo, a gdzie sprzedają dobrze wyposażone nowe Corolle za 38 tys?
      • vasi Re: Jaki samochód kupić? 20.03.04, 18:50
        Gość portalu: abc napisał(a):

> Zasada: nie kupuj samochodow na F: fordwo, fiatow i francuskich. Za 38 tysi, to
        >
        > mozesz kupic ladna Corolle. Bezawaryjna, bedziesz mial frajde z niej na dlugie
        > lata.
        >
        > pzdr
        >
        > abc.

sorki, ale piszesz jakies dyrdymaly, a nie zasady - jezdzilem 4 lata peugeotem
        206 1.1 podstawowa wersja i bylem bardzo zadowolony - nie mialem zadnych awarii,
        standardowe coroczne czynnosci obslugowe (wymiana oleju i filtrow)
        Teraz przesiadlem sie na P206 2.0HDI - jezdzi sie super
    • Gość: molten Re: Jaki samochód kupić? IP: *.toya.net.pl 20.03.04, 15:32
      Yaris albo Fabia
      • wiktor_l Re: Jaki samochód kupić? 20.03.04, 16:22

Clio lub punto, ew. fiesta -przejedź się nimi i wybierz. Zapewne wybierzesz
        clio.

Wiktor
        • Gość: Robin Re: Jaki samochód kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.04, 21:08
          wiktor_l napisał:
          >
          > Clio lub punto, ew. fiesta -przejedź się nimi i wybierz. Zapewne wybierzesz
          > clio.

hmm cena clio niestety przekracza moje możliwości. wciąż waham się między kupnem nowego, a używanego (trochę boję się zakupu używanego, chociaż wiem że wtedy za cenę nowego można mieć nieźle wyposażony samochód z wyższej klasy).
          w związku z tym jeszcze jedno pytanie:
          a gdyby miał to być używany do 38 tys. warunki te same co do nowego. rocznik 2000-2004. co w takim razie byłoby najbardziej godne uwagi?
          pozdrawiam
          Robin
          • molten Re: Jaki samochód kupić? 20.03.04, 23:44
            jeśli używany za takie pieniądze, to moim zdaniem: honda civic, toyota corolla,
            opel vectra
    • Gość: Żubr Re: Jaki samochód kupić? IP: 217.96.2.* 21.03.04, 15:12
      nie kupuj uzywanego 1-2 letniego z segmentu B
      bo sporo ludzi pozbywa sie w ten sposob trefnych egzemplazy

wypasiona panda czy punto 1.2 16V to dobra propozycja
      po co ci 500 l kufer w thalii jak masz jezdzic w 2 osoby na zakupy?
      do sedana pralka i tak sie nie zmiesci

fiat fiat fiat
      ze wzgledu na cene
      rabaty
      trwale silniki
      tanie i dostepne czesci
    • Gość: west Re: Jaki samochód kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.04, 15:33
      punto lub panda...
      • Gość: aura1 Re: Jaki samochód kupić? IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.03.04, 16:26
        Ktoś dobrze napisał tylko bez F. Chcesz kupić dobre auto to tylko VW i to
        najlepiej golf. Wiesz czym jeździsz i płacisz za jakość. Zwróć uwage na
        minimalne spedki ceny w stosunku do rocznika.
        • Gość: GniewomirKuciapski Re: Jaki samochód kupić? IP: *.acn.waw.pl 21.03.04, 18:13
          Hyunday Getz jest super.Ładny nowy z gwarancją
        • Gość: Żubr Re: Jaki samochód kupić? IP: 217.96.2.* 21.03.04, 22:05
          i bez folkswagena
    • Gość: piknikowy Re: Jaki samochód kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 09:48
      Pytanie czy chcesz kupć nowe auto czy stare? Ja bym ci polecił TOYOTE jest
      niezawodna i mało pali.
      • Gość: Robin Re: Jaki samochód kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.04, 14:24
        Gość portalu: piknikowy napisał(a):
        > Pytanie czy chcesz kupć nowe auto czy stare? Ja bym ci polecił TOYOTE jest
        > niezawodna i mało pali.

raczej nowe. coraz bardziej zastanawiam się na Thalią. wiem, że brzydkie i w ogóle be ;) ale z takim wyposażeniem i w takiej cenie nic innego nie dostanę, chyba że jeszcze gdzieś trafię Getza w promocji.
        ogólnie dziękuję wszystkim za opinie... jakby się coś jeszcze komuś nasunęło to proszę pisać :)
        pozdrawiam
        Robin
    • Gość: piknkowy Re: Jaki samochód kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 09:55
      Sorry za to nowy czy stary nie zauważyłem że piszesz nowy.

Pozdrawiam piknikowy
      • Gość: Robin Re: Jaki samochód kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.04, 14:25
        Gość portalu: piknkowy napisał(a):
        > Sorry za to nowy czy stary nie zauważyłem że piszesz nowy.

nic nie szkodzi :) jestem wdzięczny za wszelkie sugestie, no i przy okazji coraz większy mętlik w głowie mam ;)

> Pozdrawiam piknikowy

pozdrawiam
        Robin
        • Gość: piknikowy Re: Jaki samochód kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 14:56
          Ja nadal polecam TOYOTE. Sam będę kupować TOYOT. Thali nie polecam bo to
          Francuz, samochody Fracuskie są mało niezawodne. Najlepsze są Japońskie.
        • Gość: piknikowy Re: Jaki samochód kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 14:56
          Ja nadal polecam TOYOTE. Sam będę kupować TOYOT. Thali nie polecam bo to
          Francuz, samochody Fracuskie są mało niezawodne. Najlepsze są Japońskie.

Pozdrawiam piknikowy
          • wiktor_l Re: Jaki samochód kupić? 22.03.04, 15:41
            Panie Piknikowy,

A używał Pan kiedyś auta francuskiego? Czy tylko czytuje Pan Auto-Świat i
            raporty o niezawodności?
            Bo coś mi się tak wydaje.
            Wiktor
            ps nie mam nic do toyot. Oprócz totalnego braku polotu, ale co kto lubi.
            • Gość: abc Re: Jaki samochód kupić? IP: 193.111.166.* 22.03.04, 17:29
              Tak jak napisalem wczesniej, nie widzac, ze chcesz nowy - z uzywanych za takie
              pieniadze polecam TOYOTE COROLLE. Nawiazujac do wypowiedzi Wiktora_I - ja
              jezdzilem zarowno Megane Classic jak i Scenic i juz po dwoch latach sie psuly...

pzdr

abc.
    • Gość: idiot Taki kup IP: *.visp.energis.pl 22.03.04, 19:29
      Jeśli tak jak pisałeś, ma być to samochód miejski to polecam Pandę.
      Jeśli wolałbyś coś większego i stać cię na pokrycie nieco większych rachunków to polecam Daewoo Lanos. Cena 36tys. za gołą wersję. Jak się nieboisz ryzyka to może się opłacać. Niedługo firma prawdopodobnie będzie zamykać działalność w Żeraniu a wielce prawdopodobnie, że i końcem produkcji Lanosa. To za jakiś niedługi czas będzie można go kupić za okazyjną cenę z dobrym wyposażeniem.
      Ja w ten sposób kupiłem Tico jego cena katalogowa wynosiła 24500. Ja za wersję z lakierem met, el. szyb z przodu i centralnym zamkiem zapłaciłem 22000. Ale było to już po zamknięciu produkcji.
      Jeśli chcesz coś solidnego to polecam Ford Fiesta. niestety raczej słabo wyposażony, ale 4punkty NCAP.
      pozdrawiam
      "Ja nie żartuję"
      • Gość: una Re: Taki kup IP: 62.233.135.* 23.03.04, 11:41
        Ja kupiłam peugeota 206, za 37 tys.: silnik 1.1, wspom. kier., alarm, centr.
        zamek, elektr. szyby, radio, 3 drz. Znajomy za tę samą cenę Clio z identycznym
        wyposażeniem + ABS, inny "gołą" (w wyposażeniu ABS) Toyotę Yaris za 34 tys.
        Ceny z zeszłego lata.
    • jedrek77 Re: Jaki samochód kupić? 23.03.04, 15:16
      Pewnie jeszcze bardziej skomplikuję sytuację :)
      Ja bym brał używane, wówczas za tę kasę masz wybór ogromny, ale jak nie to
      (zaraz na mnie pewnie wszyscy skoczą:P) Opel Astra (niestety Classic, a nie
      II). Auto trochę przestarzałe i strasznie nudne, ale niezawodne i tanie w
      użytkowaniu. I większe od Jarisków, Talii i innych Pand.
      Rozejrzałbym się jednak poważnie za używanym, bo za tę kasę można wybrać coś
      naprawdę fajnego.
    • Gość: mosiek Re: Jaki samochód kupić? IP: *.visp.energis.pl 23.03.04, 22:48
      Hihi
      ktoś napisał "nie kupuj żadnych na F - fiat, ford francuskie"
      to dołączmy do tego: Fabię, Ferrari, Forester (subaru), Freelandera i Foxahal - czyli Opel.
      Tak na serio to lepiej wybierz nowe, Panda powinna być ok.
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka