Gość: Edward Re: Boski kompakt Citroena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.10, 14:23 Autor się chyba zapętlił, bo C4 II jest już zaprezentowane, więc DS4 bazuje zapewne na nim Link Zgłoś
Gość: ryba Re: Boski kompakt Citroena IP: *.yamo.pl 30.08.10, 15:10 Przepiekne auto. Ciekawe jak ceny ;) Link Zgłoś
Gość: Kierownik Re: Boski kompakt Citroena IP: *.warszawa.mm.pl 30.08.10, 15:49 Przetłoczenia na błotnikach - przesada. Reszta ok. Zarówno silniki, wnętrze i rozmiary auta zapowiadają komfort, dobre osiągi i brak problemów (czytaj usterek). Może jednak warto najpierw zobaczyć C4 w podobnych specyfikacjach? Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Boski kompakt Citroena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 15:51 Jak zwykle na zdjęciach oglądamy najbogatszą i najdroższą wersję samochodu. Wygląda to świetnie, ale ani wygląd, ani plastik udający chrom nie są jeszcze przepustkami do klasy premium. Będzie się liczyła niezawodność, z którą może być różnie, utrata wartości, która od lat Citroena nie faworyzuje, a przede wszystkim prestiż, który ta marka w dużej części straciła. Nie liczy się tu, co o marce myślą fachowcy jeżdżący po torach wyścigowych, znający najnowsze rankingi JD Power, czy zastosowane w samochodzie technologie, ale opinie snobów, którzy na Citroeny od lat patrzyli z pogardą. W dodatku kompaktowy pięciodrzwiowy hatchback, to najtrudniejszy kawałek chleba w klasie premium, bo jeśli chcesz i możesz być klientem na samochody premium, to po cholerę ci taki samochód? No i jeszcze cena - z jednej strony nie może być niska, bo nowego, tańszego C4 przecież nie mogą rozdawać za paciorki, a z drugiej strony nie można podejść blisko konkurentów o ugruntowanej renomie, bo będzie klapa. Powodzenie tego auta jest niestety dość wątpliwe. Jeśli DS4 będzie w miarę niezawodny, to ma duże szanse stać się dobrą i tanią okazją na rynku samochodów używanych. Link Zgłoś
Gość: van der Cyc Re: Boski kompakt Citroena IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.10, 16:14 Citroen ostro idzie do przodu. Super. Link Zgłoś
Gość: meee Re: Boski kompakt Citroena IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.10, 17:43 a mnie sie bardziej podoba aktualne C4 3d. Ani nowe C4 ani DS4 nie dorownuja mu... Link Zgłoś
Gość: slashmann Re: Boski kompakt Citroena IP: 80.48.35.* 30.08.10, 18:24 Ciekawe ile będzie kosztował, bo patrząc na cenę DS3 to chyba sporo:( Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Boski kompakt Citroena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 18:43 nawiewy takie jak w golfie 3 buahahahaha Link Zgłoś
Gość: alt Re: Boski kompakt Citroena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 18:58 A ja to-to widziałem u mnie na mieście w zeszłym miesiącu. Może jakiś egzemplarz demo. Naprawdę piękne. Link Zgłoś
Gość: niunia Re: Boski kompakt Citroena IP: *.warszawa.mm.pl 30.08.10, 19:38 Nie mam nic do artykułu, ale klasa niby premium, czy nie premium- rzygać mi się chce od kompaktów. Cały rynek zapchany małymi segmentami. Do samochodu to nie podobne...era plastiku i małych g*wienek spełniajacych normy Euro tysiąc pięćset sto dziewięćset . Klekoty, fabryczne LPG, albo usilne udowodnianie, że mikro samochód jest sportowy, bo można mu wtrynić wysilony silnik tworzony z BMW (i moze jeszcze w fabrykach f1?!) RZYYYYYYYYG! Kompakty won ! ps: A jeszcze bardziej rzygam na wszystkie kompaktowe cytryny w rajdach. przepraszam, za wyrażenie, nie chcę nikogo obrazic, ale sam Bublewicz pewnie się w grobie przewraca, patrząc na to, co dzisiaj jeździ w rajdach. Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Boski kompakt Citroena IP: *.limes.com.pl 30.08.10, 22:15 Kupią? Oczywiscie, ze kupia. Kto? Ci sami klienci, ktorzy kupuja mini - ale mini jest juz stare, opatrzylo sie i zaczyna jezdzic sporo uzywek. Co to za lansik jezdzic autem ktore moze juz sobie kupic byle leszcz za 30kpln? Link Zgłoś
Gość: doala Re: Boski kompakt Citroena IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.10, 22:55 zazdrosc strasza rzecz;) Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Boski kompakt Citroena IP: *.146.3.46.nat.umts.dynamic.eranet.pl 31.08.10, 10:44 @niunia: to sobie jezdzij wielka kolubryna typu bmw5, audiA6... inni wola mniejsze auta. Nigdy nie kupie zadnej krowy... dla mnie kompakty premium to rewelacja: jakosc jak w tych wiekszych, do tego zwinnosc, sportowa zylka i... zazwyczaj duzo lepiej wygladaja, zwlaszcza w wersji 3d. Ja jezdze sam, wiec po co mam wozic dodatkowe drzwi, wielka kanape i tuzin dodatkowych przyciskow, ktorych z tylu nigdy bym nie uzywal... Samochod jest dla kierowcy, nie do przewozu bydla... Chyba ze jestes szoferko i wozisz z tylu prezesa to wtedy inna sprawa :) Link Zgłoś
Gość: tekaj Re: Boski kompakt Citroena IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.10, 16:41 @niunia Co to ujma dla rajdów, że Citroen startuje w rajdach. Sorry, ale Twoje zarzuty są idiotyczne. Citroen bardzo dobrze sobie w rajdach radzi jak widać. Przy tym cytryny dobrze się muszą, w rajdach sprawować, skoro Sebastian Loeb nadal jeździ dla Citroena, a mógłby zespoły dowolnie zmieniać przez to, że wyrobił sobie markę. A tekst "A jeszcze bardziej rzygam na wszystkie kompaktowe cytryny w rajdach." A co może w rajdach powinna C5 startować. Haha to by się wtedy Bublewicz trumnie przewracał i nie tylko on. A ci rajdowcy, którzy żyją umarliby....ze śmiechu. Z komentarza widzę, że jesteś typem kobiety, która najlepiej kupiła by sobie największą limuzynę do jazdy miejskiej. Nie wiem czemu się czepiasz LPG. Skoro w wielu używanych BMW jest założone, to czemu nie może być założone w małym aucie. Obraza dla większych aut czy co? Link Zgłoś
Gość: niunia Re: Boski kompakt Citroena IP: *.warszawa.mm.pl 31.08.10, 17:28 @gosc- "to sobie jezdzij wielka kolubryna typu bmw5, audiA6.."- nie, dziękuję, postoję. Nudzi mnie Audi tym swoim zapychaniem segmentami. BMW nigdy mnie ie pociągało-chyba,że jakiś staroć na toya-chętnie, albo seria 6. @ tekaj Potworki grupy B to były smaczne auta- porabańce tworzone nie raz na prędce, adrenalina biła na sam widok tych konstrukcji. Pierdziawki cytryny to dla mnie śmiech na sali. Co do LPG w starych BMW- zazwyczaj zakładane u pana Henia w garażu. Nijak dobrane do technologii silnika, poza tym... dla mnie LPG w BMW to po prostu obciach. Jedynie ułamek instalacji jest zakładanych tak umiejętnie,że charakterystyka silnika na tym nie traci, a silnik nie dostaje po d...Zdaje się,ze większośc panów Heniów nie ma za cholere pojęcia jakie skutki moze spowodować choćby spalanie stukowe. Poza tym boli mnie bezkresny downsizing. Co z tego,że się zamontuje system zmiennych faz rozrządu, czy iny wynalazek, skoro produkcja tego i tak syfi środowisko...Trochę się ta motoryzacja pogubiła ideologicznie. ps: A ja wolę klasyczki. Nie chodzi o gabaryty. Raczej o duszę. Tudzież auta z duszą...sportową;) Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Boski kompakt Citroena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 22:27 niunia słusznie prawi, z wyjątkiem swoich teorii rajdowych. O gazie nic dodać, nic ująć. Rozumiem tych, co jeżdżą setki tysięcy kilometrów i każdy grosz się dla nich liczy, ale gazowanie porządnych samochodów, to prowokowanie całkiem łatwych do przewidzenia niespodzianek i problemów. Link Zgłoś
Gość: tekaj Re: Boski kompakt Citroena IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.10, 00:24 @niunia Co do gazowania dużych i luksusowych samochodów to się z Tobą zgadzam. Skoro kogoś stać na take auto to powinno go być stać na paliwo do niego. Co do dobierania instalacji LPG też się zgadzam. Jeśli chce się zagazować auto, to najlepiej szukać na forum miłośników adresów sprawdzonych gazowników, którzy specjalizują się w silnikach danego producenta. Np. Mit o tym, że japońskie silniki nie lubią gazu...to mit. Usłyszałem, wypowiedź człowieka, który ma gaz w Hondzie Civic 1.5 Vtec. I stwierdził, że sinik świetnie chodzi na gazie tylko gazownik musi być dobry. Co do downsizingu to też się zgadzam. Wymierają dobre jednostki wolnossące, na rzecz siników o małych pojemnościach z doładowaniem. Zmienne fazy rozrządu to małe piwo przy tym. Ale to co np. Fiat zrobił czyli silnik 0.8 105KM to już przesada. A klasyki są fajne, mają to coś jak i sportowe. :) Link Zgłoś
Gość: kooba Re: Boski kompakt Citroena IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.10, 08:03 A czy nikt nie widzi podobieństwa do Opla Astry 4?? Patrząc z boku to widzę praktycznie dwa takie same auta... Link Zgłoś
Gość: do kooba Re: Boski kompakt Citroena IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.10, 11:04 a co rdzewieje juz na plakatach? Link Zgłoś
pytadokolan Re: Boski kompakt Citroena 01.09.10, 12:28 żeby nie ta lala na pierwszym nie byłoby na co patrzeć, zwykły plastikowóz jakich pełno dzisiaj na ulicach... Link Zgłoś
Gość: niunia Re: Boski kompakt Citroena IP: 188.33.82.* 01.09.10, 13:24 "Mit o tym, że japońskie silniki nie lubią gazu...to mit. Usłyszałem, wypowiedź człowieka, który ma gaz w Hondzie Civic 1.5 Vtec. I stwierdził, że sinik świetnie chodzi na gazie tylko gazownik musi być dobry." Czyli nie taki mit;) długie czasy rozrządu, duże kąty opóźnienia zamknięcia zaworów , zapewne inne temperatury panujące w układach, etc...etc..- no zapewne nie są to warunki do których łatwo przystosować instalkę. Im nowsza instalacja, tym mniej zależna od silnika i jego elektroniki. Wszystko sobie bada sama, dostosowuje sama, trzy razy obejdzie wszelkie sfałszowania z czujników danego silnika i ogólnie stara się "wiedzieć swoje";) . Pewnie dla tego, jak instalator zna specyfikę najnowszych generacji, to sobie da radę. Jak zatrzymał się na IIIgen- nie wróże rewelacji... Link Zgłoś
c64 Re: Boski kompakt Citroena 01.09.10, 16:59 niunia, o rajdach i samochodach rajdowych to ty masz mizerne pojęcie i nie mieszaj w to Bublewicza, bo się kompromitujesz. Link Zgłoś
Gość: voytek Re: Boski kompakt Citroena IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.10, 17:12 jakoś honde civic 5d mi dziwnie przypomina... Link Zgłoś