spinka15 Re: JAK DBAC O APARAT RUCHOMY 25.01.07, 16:44 Mój syn nosi aparat ruchomy od tygodnia, niestety zapach tego aparatu jest tak specyficzny, że trudno mu sie przyzwyczaic. Może sa jakieś płyny do płukania aparatów. Pomocy!!!!!! Odpowiedz Link
koziorozec1979 Re: JAK DBAC O APARAT RUCHOMY 25.01.07, 20:51 Aparat nie ma żadnego zapachu! Myjecie aparat(szczoteczką i pastą)po każdym wyjęciu i przed założeniem? Niestety,często aparaty są opłukiwane wodą a to nie wystarczy i odkłada się na nich kamień(szczególnie przy śrubie).Pyn do płukania jamy ustnej jak najbardziej wskazany. Odpowiedz Link
5_monika Re: JAK DBAC O APARAT RUCHOMY 28.01.07, 00:42 mój też nosi od niedawna, smak akrylu mu nie odpowiada. Odpowiedz Link
koziorozec1979 Re: JAK DBAC O APARAT RUCHOMY 28.01.07, 13:51 Prawidłowo spolimeryzowany akryl nie ma smaku.Niestety bardzo "wchłania"zapach śliny i dlatego tak ważna jest higiena aparatu. Odpowiedz Link
spinka15 Re: JAK DBAC O APARAT RUCHOMY 29.01.07, 09:23 Myjemy aparat po każdym zdjęciu,szczoteczką i pastą do zębów, zanurzyłam go nawet na chwilkę w płynie do płukania jamy ustnej. Niestety zapach nadal jest okropny. Odpowiedz Link
ortodonta NIGDY PASTĄ DO ZĘBÓW!!!!! 29.01.07, 10:01 NIE WOLNO MYĆ APARATU RUCH> PASTĄ DO ZĘBÓW!!!!! pasta do zębów jest do zębów!!! a nie do aparatu!!! aparat przed posiłkiem zdejmujemy i natychmiast myjemy pod bierzącą wodą, szczotką, np do paznokci za pomocą detergentu w płynie!!! (płyn do mycia naczyń) następnie wycieramy do sucha. po jedzeniu, szczotkujemy zęby i wkładamy czysty aparat do buzi. raz na jakiś czas można go wymyć w zmywarce do naczyń - przywiązać drucikiem aby nie latał jak szalony po garach)) Odpowiedz Link
hexe25 Re: NIGDY PASTĄ DO ZĘBÓW!!!!! 29.01.07, 18:26 płynem do mycia naczyń??? albo w zmywarce?? o rany, na to bym nie wpadła. kiedyś jako dziecko nosiłam aparat ruchomy i czyściłam szczoteczką i od czasu do czasu pastą do zębów i w sumie nic się nie stało ale dobrze wiedzieć na przyszłość - podczas noszenia aparatu retencyjnego - w jaki sposób należy czyścić aparacik Odpowiedz Link
koziorozec1979 Re: NIGDY PASTĄ DO ZĘBÓW!!!!! 29.01.07, 20:00 Płytki z ercopresu nie wkładaj do zmywarki!!! Odpowiedz Link
hexe25 Re: NIGDY PASTĄ DO ZĘBÓW!!!!! 29.01.07, 22:07 hehe zmywarki nie mam, więc zostaje tylko płyn do mycia naczyń Odpowiedz Link
spinka15 Re: NIGDY PASTĄ DO ZĘBÓW!!!!! 30.01.07, 08:53 To chyba żart!!! Dlaczego nie pastą? Nie pojmuje dlaczego płyn do naczyń? Odpowiedz Link
spinka15 Re: JAK DBAC O APARAT RUCHOMY 30.01.07, 08:59 Dzwoniłam do ortodonty syna , ZAłAMAł SIę SłYSZąC O PłYNIE DO NACZYń!!!!!!!!!!! szczoteczka do rąk, pasta do zębów od czasu do czasu i oczywiście można go zamoczyć czasami w płynie do płukania jamy ustnej. Odpowiedz Link
awia22 Re: JAK DBAC O APARAT RUCHOMY 30.01.07, 09:33 ja też nosiłam parę lat taki aparat, i coś mi się wydaje, że może to jest pretekst...i on poprostu go nie lubi (bo kto by go lubił)i szuka pretekstu; a jeżeli cos przeszkadza - to zęby mogą boleć jak się przesuwają; poprostu krótko go nosi - i się przyzwyczai; wiem sama, bo pierwszy raz nosiłam aparat jak miałam chyba 8 lat..no i wyciągałam go w nocy, i kładłam pod łóźkiem; jak miałam taki sam w wieku 20 lat - to już go pokornie nosiłam i nie wiedziałam problemu i nie dajmy się zwariować z tą higieną, ja go też czasem myłam płynem i nic mi nie było; przecież sztućce też się myje płynem i wkładamy je do buzi; a chcemy przecież usunąć bakterie a nie dostarczać takie składniki jakie potrzebują zęby; Odpowiedz Link
ortodonta Re: JAK DBAC O APARAT RUCHOMY 30.01.07, 11:25 pasta do zębów powoduje powstawanie osadów na aparacie. płyn do mycia naczyń stosowany do mucia talerzy i łyżek dobrze spłukany nikomu nie zaszkodził. jest to detergent doskonale zmywający wszelki organiczne osady. zmywarka jest dobra dla odkamienienia zaniedbanego aparatu- takiego po paście do zębów. nie zaszkodzi aparatowi, wkońcu 65st C, nie niszczy plastikowych misek, tym bardziej nie zniszczy aparatu. higiena aparatu jest bardzo ważna. jest on ze swej natury porowaty i stanowi doskonałe siedlisko dla bakterii w tym próchnicogennych, nie mówiąc o zapachu i nieestetycznym wyglądzie. a moczenie w płynie do płukania jamy ustnej to jakieś kuriozum. co ma się niby tym osiągnąć? płyn do płukania j.u. jest do płukania j.u. a nie aparatu. jeśli już w czymś płukać, to w corega tabs, przez 5-10 min, bez zostawiania na dłużej - bo też szkodzi. Odpowiedz Link
koziorozec1979 Re: JAK DBAC O APARAT RUCHOMY 30.01.07, 23:41 > pasta do zębów powoduje powstawanie osadów na aparacie. Hmmm,pierwsze słyszę.Osad nazębny też powoduje? Oczywiście aparat trzeba dobrze spłukać,tak jak z płynu. Codziennie widzę różne aparaty i zapewniam,że nie widziałam na nich osadu z pasty do zębów,za to kamień i resztki jedzenia zdarzają się bardzo często. O myciu aparatu w zmywarce pierwszy raz słyszę,lekarze z resztą też,ale może to jest sposób. > jest on ze swej natury porowaty. A z jakiego materiału dostaje pan aparaty? Dobrze spolimeryzowany akryl nie ma porów.Co do zapachu aparatu,to chyba pan potwiedzi:higiena to podstawa. wkońcu 65st C, nie niszczy plastikowych misek, tym > bardziej nie zniszczy aparatu. Akrylowego nie zniszczy,ale propnuję panu potraktować w ten sposób płytkę z ercoduru.Czekam na wynik tego testu. Odpowiedz Link
spinka15 Re: JAK DBAC O APARAT RUCHOMY 01.02.07, 14:42 płyn do płukania ust jest do płukania ust.... pasta do zębów jest do mycia zębów.... a płyn do mycia naczyń?.....no na moje do mycia naczyń a nie do mycia aparatu Przepraszam za sarkazm. Syn przyzwyczaił się do aparatu i nauczył się dbać o niego. Myje go po każdym zdjęciu i płucze usta przed założeniem. Nie znaczy to że zapach znikł, ale udało nam się zniwelować jego intensywność. Dziękuje za rady!!! Odpowiedz Link
koziorozec1979 Re: JAK DBAC O APARAT RUCHOMY 01.02.07, 19:46 Niestety zapach tego aparatu zupełnie nie zniknie,ale jak widzisz jego mycie to podstawa.O aparat trzeba dbać od początu,żeby nie doprowadzić do powstania brzydkiego zapachu.Mam nadzieję,że leczenie szybko da efekty.pozdrawiam. > a płyn do mycia naczyń?..... -nadaje się także do mycia aparatu,choć ma specyficzny zapach. Odpowiedz Link
basia9984 Re: JAK DBAC O APARAT RUCHOMY 31.01.07, 11:04 tak, są to tabletki do mycia sztucznych szczęk, takich jak corega tabs Odpowiedz Link