Dodaj do ulubionych

Pytanie o DSG

17.09.10, 08:52
W jakimś opisie DSG wyczytałem, że - w inaczej niż w klasycznych ASB - stojąc na światłach itp. powinno się wrzucić N, a nie stać na hamulcu na D.
Prawda li to?
Obserwuj wątek
    • jorn Re: Pytanie o DSG 17.09.10, 17:58
      U nie w instrukcji obsługi nic nie napisali na ten temat, więc pewnie nieprawda. W serwisie też nic na ten temat nie wspominali.
    • crannmer Re: Pytanie o DSG 17.09.10, 19:02
      elfkabezhaltera napisała:

> W jakimś opisie DSG wyczytałem, że - w inaczej niż w klasycznych ASB - stojąc n
      > a światłach itp. powinno się wrzucić N, a nie stać na hamulcu na D.

To zalezy.

DSG symuluje pelzanie wlasciwe klasycznym skrzyniom automatycznym poprzez lekkie zwarcie sprzegla. Przy nacisnietym hamulcu zwarcie sprzegla jest minimalne, przy puszczonym hamulcu nieco silniejsze. W przypadku wersji DSG ze sprzeglem mokrym (pracujacym w kapieli olejowej) zuzycie sprzegla jest minimalne i nieistotne. Jak jest w wersjach ze sprzeglem suchym, nie wiem.

To przylozenie sprzegla mozna rozpoznac chcby po wskazniku zuzycia chwilowego, ktory po zmianie nastawy z N na D skacze o blisko 100% do gory.

W przypadku zwyklego stania na swiatlach nie zawracalbym sobie glowy. W przypadku koniecznosci dluzszego stania przestawilbyn na N albo po prostu zgasil silnik. Aczkolwiek osoby ostrozne moga i na zwyklych swiatlach uzywac N. Szczegolnie, ze czeste przelaczanie w DSG nie prowadzi do wiekszego zuzycia mechanizmow skrzyni, tak, jak w klasycznych automatach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka