Gość: tigga Re: LPG - fakty i mity IP: *.chello.pl 05.11.10, 00:44 1. Co do okresu zwrotu po 20 tys. to autor wziął pod uwagę koszt instalacji IIgiej generacji u Heńka w stodole (równocześnie samemu odradzając). Fabryczne instalacje kosztują 2-3 razy więcej. 2. Ekologiczne? Ha, ha co wy o chemii wiecie dzieciaki. LPG to frakcja ropy naftowej - około 1 -1,5%. Nie da się wyprodukować samego LPG - zawsze TRZEBA wyprodukować proporcjonalną, i to znacznie większą ilość benzyny, ON, mazutu, asfaltu itp. Taka to ekologia. 3. Dzieci, a wy myślicie że jak lejecie LPG od zasmarkanego Ziutka na przedmieściach to ten LPG nie jest z Orlenu? Link Zgłoś
Gość: kobieta Re: LPG - fakty i mity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.10, 01:01 Drodzy panowie, ja trochę już jeżdżę, mam kolejne auto ( zmieniam, ponieważ lubię).jest to kolejny pojazd jeżdżący na gazie. Jezdzi się bardzo dobrze, choć zauważam niewielki spadek mocy na gazie w porównaniu z beznyną poj 1,8 l. Jednak przy mojej ciężkiej nodze i wysokich obrotach zdecydowanie taniej wychodzi jazda na gazie niż na benzynie.I jestem pewna, że każdy mi przyzna rację, bo prestiż prestiżem, ale czy nie lepiej i TANIEJ jest jezdzić na gazie?zawsze szukam auta z instalacją zakładałam tylko w chryslerze 3,5 litra poj. te 45 % moich pieniędzy wolę mieć w kieszeni i kupić jakiś fajny prezent mężowi czy pakę słodyczy dziecku.Przy naszych zarobkach 1,5 tys i 3 tys i 2 autach to naprawdę zdaje egzamin. Link Zgłoś
the_rest Re: LPG - fakty i mity 05.11.10, 04:16 fajny artykuł sponsorowany, rzeczywistość wygląda niestety inaczej. 3 lata instalacji gazowej w Bravolocie 1.6 zniszczyło silnik. Miałem porównanie z kolegą, który miał taki sam silnik i 50 tyś więcej na liczniku(ja 120 tyś on 170 tyś) - jego silnik mruczał, mój dzwonił. Do tego dochodziły problemy z rozjeżdzającym się kompem (mechanicy tłumaczyli, że to przez instalację), brak miejsca w bagażniku, droższy przegląd, konieczność regeneracji parownika, wyższe spalanie na gazie. Jak ktoś ma rzęcha, którego i tak sprzeda za 2 lata za psie pieniądze - to tak opłaca się, do nowszych samochodów - nie za bardzo. Link Zgłoś
frusciante82 Re: LPG - fakty i mity 05.11.10, 07:56 piszcie co chcecie a ja widziałem płonący samochód na wężach od instalacji więc tylko mnie to utwierdziło, że to nie ma sensu. gaz do zapalniczek! Link Zgłoś
tow.stalin Re: LPG - fakty i mity 05.11.10, 08:48 a ja byłem okrutnym przeciwnikiem autogazu, dopóki nie musiałem kupić dużego samochodu. gaz zamontowałem w dobrym warsztacie i od roku cieszę się kosztami jazdy zbliżonymi do kosztów matiza bez przeróbki :) Link Zgłoś
Gość: innygosc Re: LPG - fakty i mity IP: *.wcss.wroc.pl 05.11.10, 10:21 Artykuł bezużyteczny. Nie ma w ogóle informacji o rodzajach instalacji gazowych i jak je dobierać do silnika. Dla porównania, w pół minuty z guglem znalazłem to: ford-focus.w-s.pl/porady/instalacja-gazowa/ Link Zgłoś
Gość: mam tanio :) Re: LPG - fakty i mity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.10, 11:51 witam! Śmigam autem audi S4 z 93 roku. autko z turbiną 2.2 benzyna, 230 koni i stały napęd na cztery koła. po mieście mieszczę się między 13l przy spokojnej jeździe również po mieście (benzyny około 12l) a 27l przy jeździe z przysłowiowym gazem w podłodze lub jak kto woli cegła na gazie ale wtedy przejechanie trasy z Wrocławia do Katowic zajmuje mi niecałą godzinę a kosztuje 90 złotych przy czym koszt trasy na benzynie wyniósł 170złotych. Na gazie przejechałem 180 000km i ani ja ani mój mechanik nie zauważył: korozji układu wydechowego ani wydmuchanych uszczelek ani problemów z wtryskami ani z pompami ani ani ani... dodam jeszcze ze moja audiczka ma jusz 330 000km przebiegu i jeszcze nie widziała remontu silnika a jeździ do dziś na syntetycznym oleju 0W-60 dedykowanym do sportowych aut. Motor bez problemu rozpędza auto na gazie do ponad 200 km/h ale to jusz głośno sie robi. Rozbujał się kiedyś do 240 i "ciągnął" dalej ale to jusz trochę strach. Wniosek jest jeden: do gazu nadają się porządne silniki a nie te z plastikowymi pompami albo z blokiem silnika odlanym ze stopów. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: ant Re: LPG - fakty i mity IP: 46.112.143.* 06.11.10, 12:26 Jak ktoś zarabia miesięcznie kilkanaście tys pln to może krytykować LPG bo pewnie stać go na benzynę która na pewno jest lepsza od LPG. Ale ile jest takich ludzi w naszym kraju? Zarabiam miesięcznie prawie 7 tys pln netto, rocznie robię autem 30-40 tys km - co prawda z dużym silnikiem ale nie spala aż tak dużo, średnio 14 l/100km - i przy nawet pensji prawie 3 średnie krajowe nie stać mnie na jazdę na benzynie! Taki mamy niestety kraj. Link Zgłoś
Gość: kisiu1981 Re: LPG - fakty i mity IP: *.204.27.85.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.06.11, 20:36 Znam ludzi, którzy zakładają gaz do motocykli o pojemności silnika 250 cm3. A jeszcze - co ciekawe - podobno są takie motocykle z gazem fabrycznym. Link Zgłoś
Gość: robert Re: LPG - fakty i mity IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.12, 21:14 pozdrowienia dla jeĹźdĹźÄ?cych dieslami jeden pompowtrysk kosztuje tyle co instalacja gazowa Link Zgłoś