Gość: Gosc Re: Motodziennik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 13:49 Bardzo fajny ranking. Peugeot 406 coupe to chyba najładniejszy samochód tej marki ostatnich 20 lat, a patrząc na nowe modele, także 20 następnych... Szkoda, że w Peugeotcie doszli do wniosku, że sami potrafią zrobić coś ładniejszego niż Pinifarina i niestety 407 coupe wygląda jak wygląda... :/ Renault Laguna Coupe to faktycznie może być świetna okazja. Wprawdzie przód tego samochodu nie wygląda tak rewelacyjnie jak w prototypie (drobne zmiany w zderzaku i lampach przez które niestety upodobniono ją do zwykłej = brzydkiej Laguny), ale dla samej linii bocznej i genialnego tyłu "prawie jak Aston" mógłbym taki mieć :P W szczególności, że już teraz w Niemczech można kupić te samochody w całkiem atrakcyjnej cenie. 20tys euro to moim zdaniem nie dużo, jak za roczny samochód (jeśli się nie mylę jeszcze 2 lata gwarancji) mający 200KM w benzynie z ksenonami i skórzaną tapicerką. Nie muszę chyba pisać, że w cenniku Renault Polska taki egzemplarz kosztuje 122tys (i to podobno cena promocyjna). "rzecz jasna ? silnik zdecydowanie za ciężki do tej alfy - optymalny wybór do tej alfy to 1,75TBI - o niebo lepsza jednostka :)" Ale w Alfie chyba nie o to chodzi? Samochód ten raczej do ścigania się nikomu nie będzie służył, Brera ma chyba służyć do spokojnego, a przede wszystkim, stylowego "wożenia się", więc V6 ze swoim dźwiękiem byłoby tutaj idealne. Gdyby nie 18.6% akcyzy można by powoli zacząć polować na jakiś fajny egzemplarz w Niemczech, ponieważ ta V6 nie spełnia norm Euro 4 (albo i 5, nie rozróżniam;) i mają go wycofać ze sprzedaży. Dodam tylko, że na otomoto.pl można jeszcze znaleźć Brerę 1.75 wygraną w promocji Plusa (o której kiedyś wspominał Pan Jacek). Samochody kosztują w okolicach 85tys. zł, co chyba jest całkiem niezłą ceną za piękność z 200KM pod maską. Jedyna wada to brak skóry - trochę żal jak na taką klasę samochodu, ale z drugiej strony, moim zdaniem lepsze to niż wersja z bordową skórą i jasnymi plastikowymi elementami, która to akurat Alfie się wybitnie nie udała... Link Zgłoś
Gość: Wombat Re: Motodziennik IP: 94.75.121.* 28.09.10, 14:02 Fajny odcinek, świetny ranking. Laguna Coupe... CHCĘ. Link Zgłoś
Gość: _Pimpek Re: Motodziennik IP: 193.164.157.* 28.09.10, 14:13 Jak kilkuletni użytkownik (na szczęście już "były") Volvo s60 spieszę donieść, że jest to samochód dla koneserów (wyłączam posiadaczy aut firmowych). Hasło Volvo powinno brzmieć "tylko dla ludzi o mocnych nerwach i baaaaardzo grubych portfelach". Więc i w żaden sposób nie mogę być zaskoczony tym, że to co miało działać w samochodach tej marki nie działa lub działa niepoprawnie. Na koniec śmiesznostka: kiedy sprzedawałem s60 brałem pod uwagę zakup nowej Mazdy 6. Ponieważ volvo było zadbane, regularnie serwisowane, krajowe, bez przeszłości wypadkowej dealer Mazdy zaproponował mi pozostawienie volviaka w rozliczeniu. Chcąc ustalić satysfakcjonującą dla obu stron cenę, skierowano dealer mazdy skierował zapytanie do dealera Volvo ile samochód jest wart. Ci posługując się swoimi cennikami po jakich skupują używańce zaproponowali... 17 tys. złotych. I nie byłoby by w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że ten rocznik chodził wtedy z ceną 35+/- 5 tys. Tak volvo wycenia swoje produkty, szkoda, że nie dzieli się tą wiedzą ze wszystkimi. Na marginesie: poszedł za 33 i to głownie dlatego, że miał 200 tys. przebiegu. Dzisiaj wożę tyłek Subaru i bez żalu wspominam czasy kiedy miesiąc bez wizyty w serwisie był miesiącem straconym, a z pewnością dającym gwarancję, że w następnym będę widział mechanika dwa razy. Link Zgłoś
kris198677 Re: Motodziennik 28.09.10, 14:24 przydałyby sie jakies testy samochodów...ale pewnie trzeba by było wydłuzyć czas programu Link Zgłoś
Gość: Turbokozik Re: Motodziennik IP: 195.114.174.* 28.09.10, 14:31 Właśnie. Jestem pewien, że najnowsza Panda (ta nieprodukowana w Polsce) to będzie straszna kicha. To pewne. Ludzie tak gadają. Ponoć strasznie awaryjna będzie. A lancia ma przewyższyć jakością słynącą z bezawaryjności kappę!! (ta produkowana w Polsce) To pewne ;) Link Zgłoś
Gość: duh4 Re: Motodziennik IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.10, 14:57 Wstrętna ta alfa romeo gt. Link Zgłoś
Gość: duh5 Re: Motodziennik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 15:20 Wstrętna te bmw e46 Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: Motodziennik IP: *.multimo.pl 28.09.10, 15:32 mercedes to samo rozbita S klasa... ale potem powiedzieli że system nie był włączony....... akurat..... Link Zgłoś
Gość: chevy Re: Motodziennik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 15:50 Panie Jacku do testowania tego systemu z Volvo to nawet Boba nie potrzeba: www.youtube.com/watch?v=w2pwxv8rFkU Czyli zabawa z samochodem w berka. Link Zgłoś
Gość: marceli Re: Motodziennik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.10, 16:16 Uzupełnienie rankingu - brakuje i to bardzo Volvo C70 Link Zgłoś
Gość: stef Re: Motodziennik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 16:41 kompromitacja volvo,totalna kompromitacja. i za tą ciężarówką i z Bobem Link Zgłoś
Gość: BTK Re: Motodziennik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.10, 17:01 Alfa Romeło GT - suuuper! Laguna ładna, ale sympatii do Afly nie zmienię (bo miłością i tak jest Mustang). Szczerze, nie zdziwiłbym się, jakby zwykły student miał wykonać taki system ocalBoba jako jakiś projekt, a nie praca inżynierska - wg mnie zrobiłby go i BY DZIAŁAŁ. Link Zgłoś
Gość: xyz* Re: Motodziennik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.10, 17:11 Zdecydowanie: 1. Alfa ( Bez dwóch zdań, za wygląd i silniki, sportowa benzyna i ekonomiczne i mocne diesle) 2. BMW (silniki R6, zawieszenie i całą tą niemiecką technologią. Tylko wygląd średnio wypadł) Dla Renówki nie widzę tam miejsca. Link Zgłoś
tohk Re: Motodziennik 28.09.10, 17:19 Nie chcę usprawiedliwiać firmy Volvo ale najpoważniejszy jej błąd to utrzymywanie wrażenia, że elektronika wyręczy kierowcę. Otóż nie wyręczy bo to tylko automat a takowy zawsze może się "zaciąć". System, o którym mowa powinien byc reklamowany jako "pomocniczy" np. w sytuacji, gdy pieszy wtargnie na jezdnię. Tymczasem w spotach reklamowych kierowca niewzruszenie jedzie wprost na "pieszego" stojącego na środku jezdni. Bzdura. Inną sprawą jest, jak gdzieś czytałem, że system działa do prędkości 30(?) km/h. Powyżej jest automatycznie wyłączany. Link Zgłoś
Gość: turbo Re: Motodziennik IP: *.jensendental.com 28.09.10, 17:41 nie chce z nikim wchodzic w polemike ale nie rozumiem dlaczego w tych programach ciagle mowi sie czy promuje auta 7-10 letnie. moze to byc atrakcyjne dla mlodziezy ale nie dla uzytkownika ktory potrzebuje samochod ktory ma jezdzic a nie stac w garazu kiedy wlasciciel szuka czesci ktorych cena nie przekracza wartosci samochodu. dlaczego w Polsce nie ma zainteresowania autami nowymi, ktore sa na gwarancji i fachowych przegladach? Link Zgłoś
Gość: stanczyk Re: Motodziennik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.10, 17:58 Pizo 406 Pininfarina Coupe jest wielce OK, ... Ładniejsze są jeszcze wcześniejsze "cab-forward look" Sebringi/Stratusy Cabrio - prawdziwe krążowniki ,..choć dla ubogich :) Nawet nie nieładne ostatnie Sebringi cabrio to najlepiej sprzedające sie(w liczbach/ilości oczywiście) "otwarte samochody" ostatnich lat... ... Z tą Alfą nie przesadzajcie , aż taka wypaśna nie jest.. ... Laguna Kup jest tez OK.. :) ... Link Zgłoś
Gość: stanczyk Re: Motodziennik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.10, 18:34 "Bardzo fajny ranking. Peugeot 406 coupe to chyba najładniejszy samochód tej marki ostatnich 20 lat, a patrząc na nowe modele, także 20 następnych... Szkoda, że w Peugeotcie doszli do wniosku, że sami potrafią zrobić coś ładniejszego niż Pinifarina i niestety 407 coupe wygląda jak wygląda... :/ Renault Laguna Coupe to faktycznie może być świetna okazja. Wprawdzie przód tego samochodu nie wygląda tak rewelacyjnie..." - bardzo trafne spostrzeżenia...(chociaż ten nowy mały RCZ b. dobrze się prezentuje..) ... brakuje V70 - zgadzam sie, ponadto mógłby pojawić się Mustang GT (rocznik 2005 byłby naprawde taniutki, a i nowe GT(5.0L 412KM!)..chyba można go od biedy podciągnąc pod segment D , co nie? :) ... Nie jestem też fanem BMW, ale 3-ki Coupe były i są spoko (siła w prostocie) ... o co chodzi z tą Brerą? nie zauważyliście , że to auto ma zaburzone proporcje zadka?, jakieś gramolne, przez co lina boczna też szwankuje (za to Spider wygląda zabójczo !:)... Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Motodziennik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 19:39 @stanczyk 406 Coupe, C70... jak dla mnie to są samochody które są aż "za ładne" jak na marki które prezentują ;) Nic nie ujmując 406 sedan, czy S60 (swego czasu pozytywnie się wyróżniały na tle konkurencji), ale 406 Coupe, C70, czy choćby ostatnio A5 (w szczególności wersja z pakietem S-line) dla Audi to jak dla mnie samochody wyglądające co najmniej o klasę wyżej, niż marka którą reprezentują. Jeśli chodzi o Brerę, to tak, zauważyłem dziwne proporcje. Długo nie mogłem się przyzwyczaić, ale w tej chwili strasznie mi się ten samochód podoba (na żywo wygląda jeszcze lepiej). Teraz już rozumiem, jak niektórzy mogą podziwiać tyłek J. Lo ;) @turbo To bardzo proste, w Polsce mało kogo stać na takie samochody. Od szybkich samochodów na które nas nie stać jest Top Gear ;) Poza tym, w sumie, o czym tu rozmawiać? Czy np. BMW 3 coupe i na przykład Audi A5 się aż tak bardzo różnią? Jak kupujesz samochód tej klasy to najprawdopodobniej będzie świetny ;) Zresztą mając 200tys. nie sugerowałbym się aż tak bardzo przeczytanymi opiniami (dopóki nie byłyby bardzo negatywne), tylko pojechałbym do salonu i się każdym z tych samochodów przejechał. Bo najważniejsze, żeby się tobie podobał. Link Zgłoś
Gość: BTK Re: Motodziennik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.10, 22:14 do turbo: jakie stanie w garażu? pfffff i pewnie sam koła w aucie nie umiesz wymienić tylko do ASO jeździsz? byłbys moim ulubionym klientem bez 264 zdań.... Link Zgłoś
Gość: Wielbiciel Re: Motodziennik IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.09.10, 05:32 Dżejsek, nie podoba Ci sie Kupa z dizlem????Mnie Coupe z sieczkobrzekiem oczywiscie nie pasuje, ale kupa i dizel to przeciez zestawienie (przynajmniej fonetycznie) jak najbardziej do siebie pasujace. Link Zgłoś
Gość: AR Re: Motodziennik IP: *.chello.pl 29.09.10, 07:10 Dla Alfy Romeo zapalam znicz! to była najpiękniejsza Alfa ostatnich 20 lat. Z nowości interesuje mnie bardziej jak poradzi sobie na rynku nowy Passat? Link Zgłoś
Gość: matt89 Re: Motodziennik IP: *.sta.asta-net.com.pl 29.09.10, 07:55 Ranking świetny i nie ma co, w mojej opinii w nim zmieniać. Mój kolega powiedział kiedyś, że nowa Laguna Coupe to Aston Martin dla ludzi z mniej zasobnymj portfelem i miał rację. Samochód świetny i to nie tylko z wyglądu. Niestety ciąży na nim skaza spowodowana awaryjnością aut Renault w poprzednich latach. Co do Volvo... Lubię tę markę mimo iż prawie każdy użytkownik Volva wie, jakie ma ona wady mimo niepodważalnych zalet tych pojazdów. Im więcej elektroniki tym gorzej. Panie Jacku proponuję wspomnieć coś o firmie PGO i o Secmie F16, innego producenta z Francji. Pojazdy nieziemskie. Link Zgłoś