Dodaj do ulubionych

Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniakiem...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 14:18
A "Suzuki" oznacza "sandacz".. Glupio, nie ? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: bessa Ale idiotyczny temat IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.04.04, 15:50
      Już nie macie o czym pisać????
      • Gość: gosc Re: Ale idiotyczny temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 17:24
        Zgadzam sie. I to na pierwszej stronie GAZETY!!!
        A tak a propos. Autor mogl wyjasnic jeszcze kilka innych nazw np. MITSUBISHI
        PAJERO :) Jak to będzie po hiszpańsku?
        • jan.kulczyk Re: Ale idiotyczny temat 08.04.04, 21:42
          Faktycznie, ciekawe, czemu nie wyjaśnili ;))) "Pajero" to po hiszpańsku wulgarne słowo oznaczające onanistę - "walikoń"? Coś w tym rodzaju. Nie wiem, co za kretyn wpadł na tę nazwę, ale pewnie po prostu komuś się to spodobało i nie sprawdził w słowniku, albo jakiś japoński spryciarz od marketingu zrobił sobie zboczony dowcip. Czyta się to "pa-He-ro".

Wasz
          Jasio Kulczyk, Jr.
          • Gość: cap10 Re: Ale idiotyczny temat IP: *.bbtec.net 09.04.04, 16:24
            Jest tez Daihatsu Naked (Goly).
      • Gość: Immortal Mam takie samo odczucie IP: *.icpnet.pl 08.04.04, 20:58
        Żednada, idę stąd.
    • arturos01 Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki 08.04.04, 17:28
      volvo z łanciny oznacza toczyć się.
    • Gość: cap10 Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.bbtec.net 08.04.04, 17:41
      Nie Toyota Witz tylko Vitz!! Honda Jazz nazywa sie w Japonii Fit (nic
      wspolnego z muzyka) a Nissan Micra jest March.
    • Gość: cap10 Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.bbtec.net 08.04.04, 17:45
      Suzuki nie tylko oznacza sandacz ale jest to jedno z najbardziej popularnych
      nazwisk w Japonii. Stad chyba nazwa firmy.
    • Gość: Bolec Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.los-angeles-06-08rs.ca.dial-access.att.net 08.04.04, 17:46
      Wiem, ze Pontiac to byl slynny wodz indianski (znane powstanie Pontiac'a), ale
      nie mam pojecia co to jest Poniac? Moze ktos wyjasni?
      • Gość: Michal Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: 82.182.199.* 08.04.04, 17:58
        Oni tak wymawiaja Pontiac.Tak samo w Canadzie.
        Pzdr.Michal
        • Gość: Bolec Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.los-angeles-79-80rs.ca.dial-access.att.net 09.04.04, 10:34
          Ha! Mieszkam w Stanach juz od 25 lat i jeszcze nigdy nie slyszalem, aby
          Amerykanin wymawial to jako Poniac!
          Ciekawe, ze niektorych rzeczy o Ameryce mozna sie dowiedziec tylko od Krajanow
          z Polski! Dzieki!!!
          • jan.kulczyk Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki 15.04.04, 13:01
            Widocznie obracasz się wśród illegalsów, którzy angielski znają tylko z menu w MacDonaldzie. Ja bywam w USA rzadko, ale jeździłem tam ostatnio właśnie Pontiakiem (Sunbird LE rocznik 89 - straszny trup, kosztował $500 ;)) i nie słyszałem, żeby ktoś wymawiał to "T". Jeśli już, to bardzo niewyraźnie, z lekkim zawahaniem po "n". Podobnie jak liczby "dwadzieścia" nie wymawia się "tłenTi" tylko "tłeni", chyba, że jesteś Chińczykiem i dopiero uczysz się "speaka ingerish".
            • Gość: Chinczyk Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.houston.rr.com 17.04.04, 15:56
              Poniac i Poniak to nie to samo!
              Nastepny lingwista.
              • jan.kulczyk Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki 09.05.04, 19:47
                W sumie to nie wiem, kto jest adresatem tej wypowiedzi, ale jeśli ja (lingwista w rzeczy samej, acz skromny, a nie "następny"), to na wszelki wypadek zapytam:

Czy to co piszesz ma jakiś sens? Mógłbyś wytłumaczyć?
      • Gość: Obserwator-Detroit Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.165.42.221.Dial1.Detroit1.Level3.net 09.04.04, 00:50
        Byl wodz indian o tym nazwisku,stad nazwa miasta o tej nazwie kolo Detroit,a w
        Keego Harbor (tez miasteczko kolo Detroit jest rzezba tego indianina,pozdrawiam
      • kazik102 Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki 20.04.04, 09:11
        Gość portalu: Bolec napisał(a):

> Wiem, ze Pontiac to byl slynny wodz indianski (znane powstanie Pontiac'a), ale
        > nie mam pojecia co to jest Poniac? Moze ktos wyjasni?

To tak jak Poldek.
        Slownictwo wiesniakow.
        • Gość: Zachary Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: 5.2.* / *.chello.pl 09.05.04, 21:28
          Co kraj to obyczaj.
          Dla mnie poniak to prostu Hyundai Pony
    • guest_of_honour Z Toyotą to jakaś bzdura 08.04.04, 21:28
      pierwszy raz słyszę o jakiś przesądach. do tej pory byłem przekonany, że Toyoda
      zmienił nazwę produkowanych przez siebie aut jak rozpoczął ekspansję na USA i
      wogóle poza Japonię (wcześniej nikomu nie przeszkadzała toyoda), ze względu na
      trudną wymowę
      ciekawe ile prawdy jest w pozostałych opisach ;/
      • Gość: malach Re: Z Toyotą to jakaś bzdura IP: *.one.pl 08.04.04, 21:42
        a jak poprawnie wymamawia sie Plymouth ??? plimałt ???
        • Gość: lyonek Re: Z Toyotą to jakaś bzdura IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 09.04.04, 07:25
          plimut, plimut, plimut!!!!
        • jan.kulczyk Re: Z Toyotą to jakaś bzdura 15.04.04, 13:03
          Wymawia się to ply-meth (ostatnie "th" tak jak angielskie "thing" czy "through" - dla Polaka bardzo trudne). Nie żaden plimut, bo Amerykanin pomyśli, że się zgubiłeś i pytasz o drogę do Chinatown lub coś w tym rodzaju.
      • Gość: Słowianin Re: Z Toyotą to jakaś bzdura IP: 195.205.248.* 09.04.04, 10:00
        Mi tlumaczyla japonka, ze "toyota" oznacza po japonsku "dobrze prosperujace pole
        z ryzem", dlatego wlasciciel - pan Toyoda zmienil nazwe samochodu
        • Gość: JAPONKA??? Re: Z Toyotą to jakaś bzdura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 19:30
          Hmm, to smieszne bo Toyoda znaczy dokladnie to samo i nazwisko jest prawie
          wlasnie wymawiane Toyoda a nie Toyota
          • Gość: poprawaka Re: Z Toyotą to jakaś bzdura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 19:31
            "prawie zawsze"
    • Gość: Gabriel Mercedes IP: *.ipt.aol.com 08.04.04, 22:44
      "Mercedes" to hiszpanskie imie kobiece.Tak nazywala sie corka (ur. 1889)
      austriackiego handlarza, Emila Jallinka.
      Emil Jellinek byl entuzjasta owczesnych automobili i w roku 1897 zamawia
      swojego pierwszego,dwucylindrowego Daimlera (6 PS).Po krotkim czasie,pan
      Jellinek uznal, ze pora na cos szybszego niz te 24 km/godz.Zazadal czegos
      szybszego i otrzymal w 1898 roku dwa 4 cylindrowe Daimlery typu "Phoenix".
      Od 1899 roku bierze udzial w wyscigach samochodowych,gdzie wystepowal pod
      pseudonimem swojej 10 letniej corki Mercedes.
      Mniej wiecej od tego czasu zaczal laczyc swoja pasje z interesem.
      Na poczatku kwietnia 1900 zawarl umowe z Daimlerem dotyczaca prawa sprzedazy
      pojazdow i silnikow firmy DMG (Daimler Motoren Geselschaft).Nowe silniki mialy
      byc sprzedawane jako Daimler "Mercedes" Motor.14 dni pozniej Jellinek zamowil
      36 pojazdow (dzisiaj ok.2 milionow €).
      Tak narodzila sie marka Mercedes.
      Pozdrowienia.
    • Gość: s. Toyota Matrix IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 08.04.04, 22:46
      I can Dodge bullets....
      • Gość: jaski KIA? IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 09.04.04, 02:33
        Tak naprawde to znaczy Killed In Action:)
    • Gość: gosc Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.04.04, 04:57
      pontiak to wodz indianski
    • Gość: Przemek Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.igf.edu.pl 09.04.04, 11:45
      W informacji o Pontiacu jest istotny błąd.
      W Nowej Encyklopedii Powszechnej (PWN 1998 t.5) czytamy:
      Pontiac - (ok 1720-1769) wódz i syn wodza Indian Ottawa (...) 1763-64 przywódca
      powstania indiańskiego, zwanego wojną Pontiaca(...).
      Oj obok elementrarnej geografii przydałoby się troche historii.
      Teraz już wiemy dlaczego Pontiac jest Pontiacem?
      • Gość: tdf.ratajski.bauns Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 15.04.04, 12:54
        nie taka znowu 'nowa' ta encyklopedia...
      • jan.kulczyk Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki 09.05.04, 20:02
        W sumie trudno rozstrzygnąć, czy nazwali to na cześć miasta czy na cześć wodza. Ja skłaniałbym się ku tej drugiej tezie, choć warto to sprawdzić. Czemu tak uważam? Per analogiam: mamy sporo wozów, które nazwane były od miast - np. Pittsburgh, Melbourne, Harvard, Oxford, Columbia, Niagara, Bethlehem, Plymouth lub stanów USA: Ohio, Indiana, California, Texas, Michigan, New York, Pennsylvania, Illinois. Natomiast nie przypominam sobie np. Cadillaka Geronimo czy Buicka Sitting Bull... To tyle. Ale dokładnie warto na pewno sprawdzić na stronie Pontiaka.
        • jan.kulczyk Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki 09.05.04, 20:03
          Przepraszam, pomyłka: miało być -> ku tej pierwszej tezie, czyli (dla zupełnej jasności) -> uważam, że nazwa Pontiac pochodzi od miasta, tym bardziej, że stan, w którym to miasto leży zupełnie przypadkowo jest kolebką i centrum amerykańskiego przemysłu motoryzacyjnego. ;)
          • jan.kulczyk Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki 09.05.04, 20:09
            Aha, nie widziałem też Chryslera Tecumseh, Chevvy Hiawatha, Oldsmobile'a Squanto, Saturna Massasoit ani nawet Forda Pocahontas ;)))
    • Gość: Chinczyk Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.houston.rr.com 17.04.04, 16:28
      Niezupelnie sie zgadzam z elementami tego artykulu.
      Sam pamietam samochody marki Horch.Natomiast AUDI bylo modelem D.K.V albo
      Autounion ktorego to dzisiejsze Audi przejelo znak.
      • styro Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki 10.05.04, 07:08
        No Hiszpanie nie musza martwic sie obcymi nazwami samochodow, bo w wiekszosci
        przypadkow mowia tak jak sie pisze np. pelgeot czy wykraczajac motoryzacje sede
        (CD), joni walker itp a z tym Pajero to taka prawda nazywa sie tu Montero....
        poza tym hrysler i ciewrolet, renol, troche mnie to smieszylo na poczatku, a
        tymczasem sam czasem cos palne w rozmowie ze znajomymi z Polski :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka