Gość: owocowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 14:18 A "Suzuki" oznacza "sandacz".. Glupio, nie ? :) Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: bessa Ale idiotyczny temat IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.04.04, 15:50 Już nie macie o czym pisać???? Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ale idiotyczny temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 17:24 Zgadzam sie. I to na pierwszej stronie GAZETY!!! A tak a propos. Autor mogl wyjasnic jeszcze kilka innych nazw np. MITSUBISHI PAJERO :) Jak to będzie po hiszpańsku? Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Ale idiotyczny temat 08.04.04, 21:42 Faktycznie, ciekawe, czemu nie wyjaśnili ;))) "Pajero" to po hiszpańsku wulgarne słowo oznaczające onanistę - "walikoń"? Coś w tym rodzaju. Nie wiem, co za kretyn wpadł na tę nazwę, ale pewnie po prostu komuś się to spodobało i nie sprawdził w słowniku, albo jakiś japoński spryciarz od marketingu zrobił sobie zboczony dowcip. Czyta się to "pa-He-ro". Wasz Jasio Kulczyk, Jr. Link Zgłoś
Gość: cap10 Re: Ale idiotyczny temat IP: *.bbtec.net 09.04.04, 16:24 Jest tez Daihatsu Naked (Goly). Link Zgłoś
arturos01 Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki 08.04.04, 17:28 volvo z łanciny oznacza toczyć się. Link Zgłoś
Gość: cap10 Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.bbtec.net 08.04.04, 17:41 Nie Toyota Witz tylko Vitz!! Honda Jazz nazywa sie w Japonii Fit (nic wspolnego z muzyka) a Nissan Micra jest March. Link Zgłoś
Gość: cap10 Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.bbtec.net 08.04.04, 17:45 Suzuki nie tylko oznacza sandacz ale jest to jedno z najbardziej popularnych nazwisk w Japonii. Stad chyba nazwa firmy. Link Zgłoś
Gość: Bolec Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.los-angeles-06-08rs.ca.dial-access.att.net 08.04.04, 17:46 Wiem, ze Pontiac to byl slynny wodz indianski (znane powstanie Pontiac'a), ale nie mam pojecia co to jest Poniac? Moze ktos wyjasni? Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: 82.182.199.* 08.04.04, 17:58 Oni tak wymawiaja Pontiac.Tak samo w Canadzie. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Bolec Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.los-angeles-79-80rs.ca.dial-access.att.net 09.04.04, 10:34 Ha! Mieszkam w Stanach juz od 25 lat i jeszcze nigdy nie slyszalem, aby Amerykanin wymawial to jako Poniac! Ciekawe, ze niektorych rzeczy o Ameryce mozna sie dowiedziec tylko od Krajanow z Polski! Dzieki!!! Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki 15.04.04, 13:01 Widocznie obracasz się wśród illegalsów, którzy angielski znają tylko z menu w MacDonaldzie. Ja bywam w USA rzadko, ale jeździłem tam ostatnio właśnie Pontiakiem (Sunbird LE rocznik 89 - straszny trup, kosztował $500 ;)) i nie słyszałem, żeby ktoś wymawiał to "T". Jeśli już, to bardzo niewyraźnie, z lekkim zawahaniem po "n". Podobnie jak liczby "dwadzieścia" nie wymawia się "tłenTi" tylko "tłeni", chyba, że jesteś Chińczykiem i dopiero uczysz się "speaka ingerish". Link Zgłoś
Gość: Chinczyk Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.houston.rr.com 17.04.04, 15:56 Poniac i Poniak to nie to samo! Nastepny lingwista. Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki 09.05.04, 19:47 W sumie to nie wiem, kto jest adresatem tej wypowiedzi, ale jeśli ja (lingwista w rzeczy samej, acz skromny, a nie "następny"), to na wszelki wypadek zapytam: Czy to co piszesz ma jakiś sens? Mógłbyś wytłumaczyć? Link Zgłoś
Gość: Obserwator-Detroit Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.165.42.221.Dial1.Detroit1.Level3.net 09.04.04, 00:50 Byl wodz indian o tym nazwisku,stad nazwa miasta o tej nazwie kolo Detroit,a w Keego Harbor (tez miasteczko kolo Detroit jest rzezba tego indianina,pozdrawiam Link Zgłoś
kazik102 Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki 20.04.04, 09:11 Gość portalu: Bolec napisał(a): > Wiem, ze Pontiac to byl slynny wodz indianski (znane powstanie Pontiac'a), ale > nie mam pojecia co to jest Poniac? Moze ktos wyjasni? To tak jak Poldek. Slownictwo wiesniakow. Link Zgłoś
Gość: Zachary Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: 5.2.* / *.chello.pl 09.05.04, 21:28 Co kraj to obyczaj. Dla mnie poniak to prostu Hyundai Pony Link Zgłoś
guest_of_honour Z Toyotą to jakaś bzdura 08.04.04, 21:28 pierwszy raz słyszę o jakiś przesądach. do tej pory byłem przekonany, że Toyoda zmienił nazwę produkowanych przez siebie aut jak rozpoczął ekspansję na USA i wogóle poza Japonię (wcześniej nikomu nie przeszkadzała toyoda), ze względu na trudną wymowę ciekawe ile prawdy jest w pozostałych opisach ;/ Link Zgłoś
Gość: malach Re: Z Toyotą to jakaś bzdura IP: *.one.pl 08.04.04, 21:42 a jak poprawnie wymamawia sie Plymouth ??? plimałt ??? Link Zgłoś
Gość: lyonek Re: Z Toyotą to jakaś bzdura IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 09.04.04, 07:25 plimut, plimut, plimut!!!! Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Z Toyotą to jakaś bzdura 15.04.04, 13:03 Wymawia się to ply-meth (ostatnie "th" tak jak angielskie "thing" czy "through" - dla Polaka bardzo trudne). Nie żaden plimut, bo Amerykanin pomyśli, że się zgubiłeś i pytasz o drogę do Chinatown lub coś w tym rodzaju. Link Zgłoś
Gość: Słowianin Re: Z Toyotą to jakaś bzdura IP: 195.205.248.* 09.04.04, 10:00 Mi tlumaczyla japonka, ze "toyota" oznacza po japonsku "dobrze prosperujace pole z ryzem", dlatego wlasciciel - pan Toyoda zmienil nazwe samochodu Link Zgłoś
Gość: JAPONKA??? Re: Z Toyotą to jakaś bzdura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 19:30 Hmm, to smieszne bo Toyoda znaczy dokladnie to samo i nazwisko jest prawie wlasnie wymawiane Toyoda a nie Toyota Link Zgłoś
Gość: poprawaka Re: Z Toyotą to jakaś bzdura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 19:31 "prawie zawsze" Link Zgłoś
Gość: Gabriel Mercedes IP: *.ipt.aol.com 08.04.04, 22:44 "Mercedes" to hiszpanskie imie kobiece.Tak nazywala sie corka (ur. 1889) austriackiego handlarza, Emila Jallinka. Emil Jellinek byl entuzjasta owczesnych automobili i w roku 1897 zamawia swojego pierwszego,dwucylindrowego Daimlera (6 PS).Po krotkim czasie,pan Jellinek uznal, ze pora na cos szybszego niz te 24 km/godz.Zazadal czegos szybszego i otrzymal w 1898 roku dwa 4 cylindrowe Daimlery typu "Phoenix". Od 1899 roku bierze udzial w wyscigach samochodowych,gdzie wystepowal pod pseudonimem swojej 10 letniej corki Mercedes. Mniej wiecej od tego czasu zaczal laczyc swoja pasje z interesem. Na poczatku kwietnia 1900 zawarl umowe z Daimlerem dotyczaca prawa sprzedazy pojazdow i silnikow firmy DMG (Daimler Motoren Geselschaft).Nowe silniki mialy byc sprzedawane jako Daimler "Mercedes" Motor.14 dni pozniej Jellinek zamowil 36 pojazdow (dzisiaj ok.2 milionow €). Tak narodzila sie marka Mercedes. Pozdrowienia. Link Zgłoś
Gość: s. Toyota Matrix IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 08.04.04, 22:46 I can Dodge bullets.... Link Zgłoś
Gość: jaski KIA? IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 09.04.04, 02:33 Tak naprawde to znaczy Killed In Action:) Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.04.04, 04:57 pontiak to wodz indianski Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.igf.edu.pl 09.04.04, 11:45 W informacji o Pontiacu jest istotny błąd. W Nowej Encyklopedii Powszechnej (PWN 1998 t.5) czytamy: Pontiac - (ok 1720-1769) wódz i syn wodza Indian Ottawa (...) 1763-64 przywódca powstania indiańskiego, zwanego wojną Pontiaca(...). Oj obok elementrarnej geografii przydałoby się troche historii. Teraz już wiemy dlaczego Pontiac jest Pontiacem? Link Zgłoś
Gość: tdf.ratajski.bauns Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 15.04.04, 12:54 nie taka znowu 'nowa' ta encyklopedia... Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki 09.05.04, 20:02 W sumie trudno rozstrzygnąć, czy nazwali to na cześć miasta czy na cześć wodza. Ja skłaniałbym się ku tej drugiej tezie, choć warto to sprawdzić. Czemu tak uważam? Per analogiam: mamy sporo wozów, które nazwane były od miast - np. Pittsburgh, Melbourne, Harvard, Oxford, Columbia, Niagara, Bethlehem, Plymouth lub stanów USA: Ohio, Indiana, California, Texas, Michigan, New York, Pennsylvania, Illinois. Natomiast nie przypominam sobie np. Cadillaka Geronimo czy Buicka Sitting Bull... To tyle. Ale dokładnie warto na pewno sprawdzić na stronie Pontiaka. Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki 09.05.04, 20:03 Przepraszam, pomyłka: miało być -> ku tej pierwszej tezie, czyli (dla zupełnej jasności) -> uważam, że nazwa Pontiac pochodzi od miasta, tym bardziej, że stan, w którym to miasto leży zupełnie przypadkowo jest kolebką i centrum amerykańskiego przemysłu motoryzacyjnego. ;) Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki 09.05.04, 20:09 Aha, nie widziałem też Chryslera Tecumseh, Chevvy Hiawatha, Oldsmobile'a Squanto, Saturna Massasoit ani nawet Forda Pocahontas ;))) Link Zgłoś
Gość: Chinczyk Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki IP: *.houston.rr.com 17.04.04, 16:28 Niezupelnie sie zgadzam z elementami tego artykulu. Sam pamietam samochody marki Horch.Natomiast AUDI bylo modelem D.K.V albo Autounion ktorego to dzisiejsze Audi przejelo znak. Link Zgłoś
styro Re: Skąd się biorą nazwy samochodów czyli Poniaki 10.05.04, 07:08 No Hiszpanie nie musza martwic sie obcymi nazwami samochodow, bo w wiekszosci przypadkow mowia tak jak sie pisze np. pelgeot czy wykraczajac motoryzacje sede (CD), joni walker itp a z tym Pajero to taka prawda nazywa sie tu Montero.... poza tym hrysler i ciewrolet, renol, troche mnie to smieszylo na poczatku, a tymczasem sam czasem cos palne w rozmowie ze znajomymi z Polski :-) Link Zgłoś