darpi01 15.12.10, 06:35 Prosze o konstruktywne argumenty przeciwko zakupowi nowego fiata Pandy benzyny lub diesla Link Zgłoś Obserwuj wątek
ab_extra Re: fiat Panda 15.12.10, 07:29 Ciasne to (w sensie wąskie), poza tym mnie (183cm) deska rozdzielcza wpija się w kolano. Czułem się w tym, jakbym usiadł w ławce dla pierwszoklasisty. Nie wiem, jak z dieslem, ale te silniki benzynowe, to juz dość leciwe są i przestarzałe. Czy się mylę, że silnik 1.1 ma 50 KM? W seicento starcza, ale panda waży trochę więcej. Ponadto polityka cenowa fiata jest irytująca. Cena "golasa" jest fajna, ale za każdą możliwą dodatkową opcję, jak dzieloną tylna kanapę, ba!, nawet za zapalniczkę (czy popielniczkę? - nie pamiętam już dobrze) każą sobie płacić krocie. Link Zgłoś
jarbad Re: fiat Panda 15.12.10, 08:35 Jakie znowu ciasne? W porównaniu z maluchem czy tico to salonka.A i silnik mocny,szybkie to autko jest strasznie. W porównaniu z tawrią to nie ma porównania Link Zgłoś
wicehrabia.julian Re: fiat Panda 15.12.10, 19:46 ab_extra napisał: > Nie wiem, jak z dieslem, ale te silniki benzynowe, to juz dość leciwe są i prze > starzałe. nie mówi się przestarzałe, tylko "sprawdzone" :) 8v 55 km jest niezniszczalny a jak brakuje ci mocy to jest 1.4 100 KM Link Zgłoś
fredoo Re: fiat Panda 15.12.10, 09:17 Ale się wysilili ci przeciwnicy, te ich argumenty rzucają na kolana. To doskonały samochód za te pieniądze. Mnie właściwie irytowała tandetna tapicerka ale podobną mają duuużo droższe auta. Jeśli chodzi o niezawodność to na 5 lat była jedna awaria:alternator. Link Zgłoś
jerzyk.eu Re: fiat Panda 15.12.10, 13:13 Jako, że Panda jest mała i krótka więc mocno skacze na nierównościach. Jest to męczące przy dłuższej jeździe. Link Zgłoś
toreon Re: fiat Panda 15.12.10, 16:54 Moim zdaniem brak takich argumentów, można się jedynie przyczepić do tego, że auto jest mało ciekawe wizualnie. Poza tym jak na wielkość i cenę auto spełnia większość oczekiwań. Nawet silnik 1.1 nie rozczarowuje bardzo dynamiką, choć oczywiście bardziej godny polecenia jest 1.2 bądź 1.3 diesel. Link Zgłoś
macgregor-72 Re: fiat Panda 15.12.10, 18:12 Ja bym już zamiast Pandy wolał Hultaja i10. Nowsza konstrukcja i bazowa wersja jest tańsza od Pandy o 1500zł. Link Zgłoś
toreon Re: fiat Panda 16.12.10, 08:54 Huyday i10 na pewno jest mniej przestronny wewnątrz i ma mniejszy bagażnik. Optycznie zresztą i zewnątrz wydaje się mniejszy. Dochodzi jeszcze efekt psychologiczny - dla niektórych lepiej postawić na produkowaną w Polsce Pandę niż na auto de facto indyjskie. Link Zgłoś
czujny_obywatel Re: fiat Panda 15.12.10, 20:56 Samochodów na F się po prostu nie kupuje. Czyli Fiatów, Fordów i Francuskich :) Link Zgłoś
jasiek-23 Re: fiat Panda 15.12.10, 23:46 Jest tanie tzn.kosztuje tyle co 4 12letnie serwisowane lexusy gs300.Ma dobre wyposazenie czyli mniej niz gola wersja w ww. lexach.jest trwaly czyli pochodzi 2x krocej bez reperacji niz 12letni lex,ma mocny silnik czyli 3x slabszy od lexa..ale malo pali i jest tani..jest tani..jest tani Link Zgłoś
frequentflyer Re: fiat Panda 15.12.10, 23:55 taki lex to wersja dla biedoty, czemu nie zaproponujesz zbłąkanemu który chce się wpakować w pandę np. serwisowanego 34-letniego RR Silver Shadowa? może 8000 euro o głupie parę setek przekroczy, ale jak szaleć to szaleć. Link Zgłoś
jasiek-23 Re: fiat Panda 16.12.10, 00:37 Mialem kiedys znajomego co jezdzil takim RR..jaral w kolko ziolo jedynie troche narzekal,ze duzo pali..autko..Facet byl totalnie wyluzowany i na nieszczeesliwego bynajmniej nie wyglaadal chociaz nie dzialal wsteczny bieg.. a RR kupil za 1500F..Takiego samopoczucia zycze kazdemu posiadaczowi fiata w biedalandzie.. Link Zgłoś
walles Re: fiat Panda 16.12.10, 00:32 Powoziłem Pandą 1.2 60 KM. Od nowości do 30kkm. Prosiłeś o wady (posortowane względem upierdliwości, malejąco): - za mały zbiornik paliwa, na sucho wchodzi najwyżej 33 litry, - to samo ze zbiornikiem na płyn do spryskiwaczy, pojemność zbyt mała, - krótkie nadwozie na malutkich kołach: podskakuje jak piłeczka pingpongowa, niezdrowe dla wrażliwych trzewi, - brak uchwytu na kubek z kawą (może inne wersje posiadają takowy), - byłoby bardzo cicho wewnątrz gdyby nie rezonans i świst z tłumika, jedyny sposób to szczelnie zapakować bagażnik, wtedy nie słychać ;-) Poza tym, że wstydziłem się nim jeździć, było nawet przyjazne. Link Zgłoś
ab_extra Re: fiat Panda 16.12.10, 11:02 Jest jeszcze powód polityczny, żeby nie kupować pandy: trzeba ukarać fiata za wyprowadzenie produkcji z Polski! :) Link Zgłoś