Dodaj do ulubionych

renault safrane 3000cm V6 biturbo

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.04, 17:22
kupilem tanio pieknie zadbane safrane 3000cm V6 biturbo (przebieg 56 tys. km)
Z tego co wiem jest to dosyc rzadki samochod. szukam innych ktorzy by mieli
taki pojazd.
mam go 2 tygodnie i mowie wam niesamowita jazda:
7 sekund do 100
280 KM i 370 nm

spalanie w miescie okolo 25l:))
lista wyposazenia ma chyba z metr ale najlepszy jest z tyłu barek z
kryształowymi kieliszkami i specjalny podwieszany skórzany futeral na
garnitur w bagazniku
Obserwuj wątek
    • Gość: Yusuf Oguzan Re: renault safrane 3000cm V6 biturbo IP: *.ipt.aol.com 17.04.04, 17:27
      Gratulacje.
    • Gość: frax1 Re: renault safrane 3000cm V6 biturbo IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.04.04, 17:29
      Napisz coś jeszcze o tym aucie, daj jakieś linki jak masz.
      Gratuluje zakupu i auta bo musi być rewelacyjne. Czy ma napęd 4x4?
      Pozdrawiam
      • Gość: Ali Re: renault safrane 3000cm V6 biturbo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.04, 17:39
        naped na przednie kola.
        z ciekawych rzeczy ma mówiący(po francusku milym kobiecym glosem) komputer
        pokladowy: przypomina o zle zamknietych drzwiach o tym ze paliwo na rezerwie(to
        dosyc czesto)
        niesamowity jest dzwiek kiedy sie maksymalnie przyspiesza: swist turbin z
        dzikim rykiem szesciu cylindrow- ciarki przechodzą po plecach. a przyspiesza
        ostro niezaleznie od tego ile sie jedzie.
        diabel w naprawde owczej skorze bo safrane efektowne nie jest(to trzeba sobie
        jasno powiedziec)
        • greenblack Re: renault safrane 3000cm V6 biturbo 17.04.04, 18:11
          Co to za brednie? Safrane Biturbo miało napęd na 4 koła.
          • Gość: Ali Re: renault safrane 3000cm V6 biturbo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.04, 18:20
            jak ty bredzisz. daj linka!!!
            • greenblack Żałosne 17.04.04, 18:38
              Leszcz, który założył ten wątek pewnie nawet na oczy nie widział tego
              samochodu, ewentualnie odbył nim krótką przejażdżkę i się podniecił. I pewnie
              czerpał informacje z tego samego gównianego źródła.

Oto prawda:

www.autoweb-france.com/?rub=3&essai=181
              Safrane V6i Quadra, c'est à dire à 4 roues motrices en permanence,

Marque : Renault
              Modèle : X54 Safrane Biturbo
              Années de production : 1994-1996
              Type du moteur : V6 à 90° (PRV)
              Energie : Essence
              Disposition du moteur Transversal avant
              Alimentation Gestion intégrale
              Suralimentation 2 turbos KKK + intercoolers
              Distribution 2 simples arbres à cames en tête
              Nombre de soupapes 2 par cylindre
              Alésage & Course 93.0 x 72.6 mm
              Cylindrée 2963 cc
              Compression 7.6
              Puissance 268 ch à 5500 tr/min
              Couple 37.0 mkg à 2500 tr/min
              Boite de vitesse 5 rapports
              Puissance fiscale 14 cv
              Transmission Intégrale

Dla ułatwienia podpowiem, że pełna nazwa tego samochodu to Safrane Birurbo
              Quadra.
              • hehe.he Re: Żałosne 17.04.04, 18:54
                hihi a moze gosciu ma tylny naped zepsuty i nawet o tym nie wie . w koncu to
                francuski wynalazek.
              • Gość: Ali Re: Żałosne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.04, 20:01
                ten gosc jak widze wie lepiej.
                ale jak sobie poczytalem na tym forum on zawsze wie lepiej
              • Gość: frax1 Re: Żałosne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.04.04, 23:00
                Masz racje gb, znalazłem info dotyczące właśnie safrane. Jest jednak jedna
                nieścisłość w informacji którą podałeś. Safrane 3.0 v6 QUADRA ma 167km i
                oczywiście napęd na 4 koła. Natomiast Safrane 3.0 v6 Biturbo ma 262km i 130Nm
                większy moment o 2000 obrotów niżej i co najśmieszniejsze pali mniej (wg.
                katalogu) 15,1 l w mieście przeciw 16,4l w słabszym modelu. Biturbo ma jednak
                również napęd na 4 koła !
                Pozdrawiam
                • Gość: frax1 Re: Żałosne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.04.04, 23:12
                  No i chyba byłem w błędzie bo FWD też jest, przynajmniej te źródło tak podaje:
                  www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=5797
                  A tu jest coś czego BŁAGAM nie rób z tym autem:
                  www.tuning-project.com/actutuning/2003/janvier/safrane-ace.php
                  Pozdrawiam
                  • greenblack Re: Żałosne 17.04.04, 23:21
                    To carfolio jest gówno warte, bo jak wybrałem opcję, żeby wyszukiwało wszystkie
                    Renault z napędem na 4 koła, to wyskoczyły mi takie wyniki:

1990 Renault 21 Turbo Quadra * 4 1995 175.0/130.5
                    + 2 1991 Renault Espace 2.2i Quadra 5 2165 107.0/79.8
                    + 3 1995 Renault Initiale * 4 3500 392.0/292.3
                    + 4 1999 Renault Scenic RX4 1.9 dCi 5 1870 101.0/75.3
                    + 5 1999 Renault Scenic RX4 2.0i 16v * 5 1998 137.0/102.2
                    + 6 2003 Renault Be Bop * 2 1998 221.0/164.8
                    + 7 2003 Renault Be Bop SUV * 2 1598 111.0/82.8

A gdzie Safrane czy choćby Kangoo?

Ludzie, Safrane Biturbo miało tylko permanentny napęd na 4 koła. Jak sobie
                    wyobrażacie 260-konnego przednionapędowca biturbo w erze przed ESP?
                    • art_0 Re: Żałosne 18.04.04, 00:23
                      > Jak sobie wyobrażacie 260-konnego przednionapędowca biturbo w erze przed ESP?

No jeśli do roboty zabierają się Francuzi to.....;))))

Art
                      • Gość: TR GB ma rację IP: *.cable.mindspring.com 18.04.04, 10:29
                        Bi-Turbo było dostępne wyłącznie z napędem na 4 koła, renault po prostu włozył
                        w tym czasie całą dostepną technikę, ten samochód miał jednak krótki żywot,
                        produkowano go jakies 18 miesięcy, pamietam ze kosztował w granicach 100 tys.
                        marek niemieckich, więc przy takiej cenie musiał umrzeć śmiercią naturalna. A
                        jezeli chodzi o moc i przedni napęd to rekord nalezy tu do Cadillaca, seville i
                        deville mają 300 KM na przednich kołach :-))))) Te samochody to naprawde jakieś
                        eksperymenty inzynierów, bo to jedyne v8 umiejscowione poprzecznie w
                        samochodzie.
                        • Gość: Aragron Re: GB ma rację IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.04.04, 11:41
                          Widzialem kiedyś Safraneb Baccara Biturbo na podnośniku. I ewidentnie było
                          przednionapędowe.

> deville mają 300 KM na przednich kołach :-))))) Te samochody to naprawde
                          jakieś
                          >
                          > eksperymenty inzynierów, bo to jedyne v8 umiejscowione poprzecznie w
                          > samochodzie.

Taaaa.....jasne. A Lancia Thema 8.32?
                          • Gość: TR Re: GB ma rację IP: *.cable.mindspring.com 18.04.04, 21:10
                            przeszukałem stare katalogi i archiwalna prasę, ale wszedzie jest że Bi-turbo
                            było 4x4, moze widziałes safranne baccara ze zwłykła v6, a jesli chodzi o themę
                            to silnik był troche słabszy miał 250 lub 280 koni i naped chyba pochodził z
                            delty HF integralle - ale tego ostatniego nie jestem pewien
                            • Gość: Aragorn Re: GB ma rację IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.04, 21:36
                              Umiem odróżnić silnik doładowany od atmosferycznego:) To napewno było Safrane
                              Biturbo. No i napewno było wyłacznie FWD. Jako posiadacz kilku Delt HF
                              Integrale potrafę chyba stwierdzic, czy to RWD, FWD czy AWD :)
                              A w Themie owszem, silnik był słąbszy niż w Cadillaku STS, ale chodziło tu o
                              sam fakt poprzecznego umieszczenia silnika V8. Napęd w Themie 8.32 nie
                              pochodził z Integrale, z tego powodu, że Thema była wyłacznie przednionapędowa.
                              Natomiast po przekonstruowaniu w Delcie HF Integrale 8v stosowano skrzynie ZF,
                              które pierwotnie miały być stosowane wlasnie w Themie 8.32. Suma summarum w
                              Themie były zarówno skrzynie f-my ZF, jak i f-my Getrag.
                              • Gość: TR Re: GB ma rację IP: *.cable.mindspring.com 19.04.04, 00:02
                                tak THema miała naped na przód, silnik miał jeszcze mniejsza moc niz napisałem
                                205 i 215 koni no i był mniejszy niz w Cadillacu, miał jakies 3.2 pojemnosci. A
                                jeżeli chodzi o renault safrane to naprawde nigdzie nie znalazłem informacji o
                                wersji z napedem przednim, wszystkie dostepne teraz np we francji maja 4x4....
                                • art_0 Re: GB ma rację 19.04.04, 00:23
                                  Gość portalu: TR napisał(a):

>
                                  > jeżeli chodzi o renault safrane to naprawde nigdzie nie znalazłem informacji
                                  o
                                  > wersji z napedem przednim, wszystkie dostepne teraz np we francji maja 4x4....

O proszę. A tu jest...Choć szczerze mówiąc znacznie więcej stron podaje
                                  informacje o napędzie na cztery łapy.

www.globalcar.com/datasheet/Renault/1995RenaultSafraneBiturbo.htm
                                  Tak więc moim zdaniem były dwie wersje. Jedna z FWD, druga z AWD.

pozdrawiam

Art
                                  • Gość: TR Re: GB ma rację IP: *.cable.mindspring.com 19.04.04, 00:51
                                    nie wiem czy to przypadkiem nie jest jakis błąd na tej stronie, bo jak mówie
                                    nie spotkałem nigdzie w ogłoszeniach wersji z napedem na przód, ani strony
                                    miłosników safranki nie mówia o napedzie przednim
                                    • art_0 Re: GB ma rację 19.04.04, 04:20
                                      A Aragorn i Ali kłamią?

pozdrawiam

Art
                                      • Gość: TR Re: GB ma rację IP: *.cable.mindspring.com 20.04.04, 04:08
                                        mogli sie pomylic...
                                        • Gość: Tomek F. a TY? IP: *.terminus.pl / 195.116.99.* 20.04.04, 10:22
                                          Gość portalu: TR napisał(a):
                                          > mogli sie pomylic...

a Ty nie mogles sie pomylic?

to ze nigdzie nie znalazles informacji o FWD w Safrane Biturbo nie znaczy ze
                                          tego nie ma
                                          • Gość: TR Re: a TY? IP: *.cable.mindspring.com 20.04.04, 14:35
                                            tym bardziej nie oznacza tez ze jest...
                                            • art_0 Re: a TY? 20.04.04, 18:06
                                              Podane zostały dwie strony internetowe na których jest informacja o FWD. Jest
                                              dwóch ludzi którzy twierdzą, że widzieli/mają FWD. No ale Ty o tym nie
                                              słyszałeś, więc tego nie ma ???????? Wierzysz tylko w to co widzisz na własne
                                              oczy?????? Sorki może trochę mnie poniosło, ale ciężko mi zaakceptować taki
                                              punkt widzenia.

pozdrawiam

Art
                                              • Gość: TR Re: a TY? IP: *.cable.mindspring.com 23.04.04, 22:22
                                                te strony są mało wiarygodne, dane na jednej są przepisane z drugiej, ja
                                                próbowałem poszukać w inny sposób, poszukałem klubów miłośników tych samochodów
                                                lub używanych samochodów na sprzedaż i nigdzie nie ma o napedzie przednim, po
                                                drugie mam czasopisma z tego okresu i tam tez nie znalazłem informacji na temat
                                                przedniego napędu
                        • Gość: TO JA Re: GB ma rację IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 20.04.04, 06:51
                          Olds Toronado 400 KM, przedni naped (1970). Nie do pobicia.

• hehe.he Re: renault safrane 3000cm V6 biturbo 17.04.04, 18:29
            nie chce sie wtracać ale wedlug mnie i nie tylko:
            www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=5797
            biturbo jest FWD czyli front wheel drive
            • art_0 Re: renault safrane 3000cm V6 biturbo 17.04.04, 19:31
              Z tego co można wyszukać w sieci to obaj macie rację. Biturbo ma FWD natomiast
              Biturbo Quadra ma napęd na cztery łapy. Silniki są identyczne.

pozdrawiam

Art
            • djremix12 Re: renault safrane 3000cm V6 biturbo 12.02.15, 17:06
              nawet w linku który podałeś masz napisane "front mounted engine which delivers its power through all four wheels." czyli napęd na cztery koła...ludzie poczytajcie a potem pieprzcie głupoty! Biturbo w najbogatszej wersji ma napęd francuski quadra drive czyli na 4 koła...
              • thea19 za wykopaliska otrzymujesz 12.02.15, 19:22
                zlota lopate internetu, boszzzzzzz
              • dziala_nawalony Re: renault safrane 3000cm V6 biturbo 12.02.15, 19:35
                ludzie poczytajcie a potem pieprzcie głupoty!

moze zaczniemy od daty ?
    • ron76 Re: renault safrane 3000cm V6 biturbo 17.04.04, 17:49
      www.geocities.com/motorcity/track/2903/SafraneBiTurbo.html

• ron76 Re: renault safrane 3000cm V6 biturbo 18.04.04, 14:25
      nie wydaje mi sie aby gosciu sciemnial bo mialem podobny samochod (3.0 V6 w
      wersji baccara- czyli najbogatszej) tyle ze bez biturbo i mial podobne
      wyposazenie. moze bylo tak ze byla wersja quadra z napedem na cztery kola i
      wersja biturbo z napedem na przednia os. a moze gosciu nie wie ze ma naped na 4
      bo auto ma krotko i nie zdazyl jeszcze sie dowiedziec(a nie kazdy sie zna)
      w kazdym badz razie patrzac po tym co napisal o wyposazeniu mysle nie sciemnia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka