Dodaj do ulubionych

VW Sharan czy Mazda 5

06.01.11, 18:40
Witam Wszystkich,
Planuje zakupic nowe rodzinne auto. Powinno byc niezawodne i przyznaje troche "wypasione" (mowia ze jestem gadżeciażem :) ). Raczej optuje za benzyna gdyz jest tansza a ja w ciagu roku robie tylko ok. 15-20tys. km. Prosze o wpisywanie Waszych za i przeciw. Dzieki i pzdr
Obserwuj wątek
    • ulubiony19 Re: VW Sharan czy Mazda 5 06.01.11, 19:14
      Jak nowy, to raczej Sharan. W ciekawie skonfigurowanej wersji może być nawet taki właśnie "gadżeciarski" (wrota ci otworzy i jeszcze zaparkuje + kilku innych asystentów). Poza tym niezwykle poprawny i dalej mało zaskakujący VW. To tak dla odmiany:)
      Mazda 5 bardziej mi się podoba (jak na vana, jest fantazyjnie wystylizowana) ale nie ma w sobie nic, czym zadziwiłbyś psy i "torbacze" pod ouoszonem;) Przyjemniej mi się też tym autem jeździ, bo ma bardziej skoncentrowany układ kierowniczy. Sharan wydaje się tu trochę leniwy (co oczywiście wcale nie musi przeszkadzać), a komfort zawieszenia jest tylko nieznacznie wyższy (i w przeciwieństwie do Mazdy pracuje właściwie bezgłośnie) . Poza tym oba auta są zwarte i bardzo pewne w prowadzeniu.
      Co do silników, to VW jest lepsiejszy. Co prawda nie jeździłem jeszcze nowym Sharanem w wersji benzynowej, ale pamietając wrażenia z jazdy innymi VW z TSI pod maską, można oczekiwać co najmniej przyzwoitych odczuć. Do wyboru są na razie 1.4 (parę wariantów) i 2.0 TSI 200KM (brałbym w ciemno z DSG:)). Mazda też nie daje dużego wyboru w dziedzinie silników na benzynę, ale dwulitrowy motor (teraz chyba nie ma mocniejszego) wydaje mi się optymalny. No i jeszcze jedno. VW wydaje się przestronniejszy.
      Nie brałeś jeszcze innych aut pod uwagę?

Pozdr
      • mikes77 Re: VW Sharan czy Mazda 5 06.01.11, 21:34
        Dzieki za odpowiedz. Myslalem tez o nowym Touranie i Renault Scenic. Pierwszy troche maly. W trzecim rzedzie jest juz dosyc ciasno. A jesli chodzi o Renault to nie do konca jestem przekonany do francuza..
        • tocqueville Re: VW Sharan czy Mazda 5 06.01.11, 21:43
          Sharan jest autem o rozmiar większym od Tourana, Mazdy 5 oraz Scenica.
          Jesli chodzi o francuzów to 5008 zbiera dobre opinie.
          Niedługo wejdzie na rynek siedmiosobowy Grand C-max forda. Można rozważyć.

Ale jeśli chodzi o regularny przewóz siedmiu osób to auta typu: M5, Touran, Scenic, c-max, 5008, Picasso, Zafira bedą ciasne.

moim zdaniem lepiej sprawdzi coś w stylu Sharana czy Galaxy
          • mikes77 Re: VW Sharan czy Mazda 5 06.01.11, 22:00
            Wybralem Sharana i Mazde ze wzgledu na przesuwane drzwi - chyba tylko te auta je maja.. no i jeszcze ford grand c-max...
            7 osob to czesto przewozil nie bede bo rodzinka tylko 4 osobowa jednakze oprocz mnie sa trzy kobitki i jak kazda wezmie "swoja kosmetyczke" to w obecnym kombi robi sie ciasno...
            • carfan Re: VW Sharan czy Mazda 5 06.01.11, 23:03
              To do Sharana będą mogły zabrać "kosmetyczkę z toaletka". Przy tych wymiarach i pakowności auta. Przy 5 osobowej wersji chyba 900 litrów im wystarczy.
              Gadżety - 3 strefowa automatyczna klima, sys. audio z 8 głośnikami, hamulec postojowy elektryczny (przy DSG AutoHold), sporo schowków, opcjonalne wyposażenie to najlepiej pooglądać w salonie (sporo tego).
      • pedzlowy Re: VW Sharan czy Mazda 5 07.01.11, 13:56
        Ja bym decydował się na Sharana, to bardzo dobre auto, ciekawy design, swego czasu porównywałem go z Seatem Alhambra i VW dużo fajniej się prezentuje, bardziej "sportowo". Co do Mazdy 5, to pewnie pojawi się dużo więcej celnych opinii więc się nie odzywam. Jak się decydujesz na nówkę, to szukaj po salonach, które oferują jakieś ciekawe promocje cenowe, zasada w warszawie czy coś w ten deseń.
        • justyna302 Re: VW Sharan czy Mazda 5 07.01.11, 19:55
          Wprawdzie nie za bardzo znam sie na samochodach ale zastanow sie nad fordem galaxy. Bardzo fajne autko..
          • mikes77 Re: VW Sharan czy Mazda 5 10.01.11, 20:09
            Czesc,
            Ford Galaxy raczej odpada.. Mialem kiedys mondeo i troche sie zrazilem.. Wyzej cenie VW od Forda. I cenowo tez nie jest zbytnio atrakcyjny...
            Zawezilem swoj wybor do Mazdy i VW. Jesli to bedzie Mazda to z silnikiem benzynowym 2.0 150km a jesli Sharan to rowniez benzyna 1,4 TSI 150km z DSG..
            Gdyby ktos mial stycznosc z tymi silnikami to prosze o opinie..
            THX
    • cbool91 Re: VW Sharan czy Mazda 5 31.01.11, 11:24
      Jeśli chodzi o duze rodzinne autko to zdecydowanie VW Sharan
      superfuryy.blogspot.com/
      • mikes77 Re: VW Sharan czy Mazda 5 05.03.11, 20:48
        Wczoraj kupilem nowiutka Madzie 5 :)))
        • wowo5 Re: VW Sharan czy Mazda 5 06.03.11, 04:15
          Gratulacje. Napisz jak sie sprawuje.
        • jantoni.jajcorz Re: VW Sharan czy Mazda 5 06.03.11, 09:49
          To wykazałeś się niezależnością na propagandę:O
          Szerokiej drogi:)
Inne wątki na temat: