Dodaj do ulubionych

Kiedy ta wies sie nauczy?

IP: 216.127.68.* 20.04.04, 09:27
Powiedzcie mi, co debile z wejskimi rejestracjami maja z tego, ze jada przez
pol godziny lewym pasem. Dowartosciowuja sie w ten sposob, czy moze nie wiedza
jak sie zachowac na dwupasmowce, bo dla nich to jak autostrada. Zreszta wies
jak wies, ale najgorsi sa kretyni z malych miasteczek. Taki mysli, ze jak
przyjedzie do wielkiego miasta, to jest krolem.
Jak ich nauczyc porzadku?
Obserwuj wątek
    • sofokles9 Re: Kiedy ta wies sie nauczy? 20.04.04, 10:35
      A kto mi zabroni jechac lewym pasem?
      • Gość: olo Re: Kiedy ta wies sie nauczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 10:49
        Prawo o Ruchu Drogowym. Obiło Ci się to o uszy?
        • sofokles9 Re: Kiedy ta wies sie nauczy? 20.04.04, 11:34
          Gość portalu: olo napisał(a):

> Prawo o Ruchu Drogowym. Obiło Ci się to o uszy?

Zacytuj
          • jan.kulczyk Re: Kiedy ta wies sie nauczy? 20.04.04, 12:03
            USTAWA

z dnia 20 czerwca 1997 r.

Prawo o ruchu drogowym

(Dz. U. Nr 98, poz. 602 z późn. zm.)

(...) Rozdział 3, Oddział 1

Art. 16 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.

3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa."

Wystarczy? Bo jak nie, mogę wkleić cały kodeks.

Poza tym koledzy, kim wy jesteście, że chcecie oceniać umiejętności innych. Jak taki pojedzie 140 km/h na zabudowanym, to albo w coś przypieprzy i się zabije, albo dostanie mandacik i 20 punktów. Jego sprawa. A jeśli kogoś innego też utrupi? Hmmm... To już dylemat moralny, ale nie bądźmy Judymami. Nie wmówicie mi, że to wrodzony samarytanizm, a nie polska, bezinteresowna złośliwość. "O! Co on sobie myśli?! że może mojego wiernego golfika tak po prostu wyprzedzić?? Jakąś nowobogacką furą? A takiego wała! Ja ci pokaże, piracie drogowy". No i wlecze się taki lewym, łamiąc prawo o ruchu drogowym i frustrując innych.
            Jeśli ten pirat ma kogoś zabić, to i tak zabije, a piesi muszą niestety na siebie mocno uważać, zwłaszcza np. w Warszawie. Takie czasy.

Co do kolein zgadzam się. Ergo, można sobie lewym od biedy jechać, jak są mniejsze dziury, ale ustępować, gdy ktoś chce wyprzedzić, powinno się bez szemrania.

I tyle.
            • Gość: AdM Re: Kiedy ta wies sie nauczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 12:05
              popieram
            • Gość: Gruch Re: Kiedy ta wies sie nauczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 12:11
              Zmienisz zdanie, kiedy Ci taki debil pędzący w zabudowanym kogoś z rodziny
              zabije. Ciekawe, czy też powiesz, że takie czasy i trzeba uważać.
              • Gość: M4b Re: Kiedy ta wies sie nauczy? IP: 217.8.168.* 21.04.04, 13:28
                Ale zgodzisz się ze jazda lewym pasem i blokowanie go nie chroni przed takim
                debilem. Jedyne co da, to wzrost agresji w stosunku do takiego śłimaczka.
    • Gość: :( Re: Kiedy ta wies sie nauczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 10:46
      Nauczycielu nie wszyscy maja taka bryke jak ty.
      Ja mam CC 700 i bynajmniej nie jestem ze wsi, a zazwyczaj jezdze lewym pasem bo
      na prawym sa same muly i jazda za nimi 50 km/h jest dosc uciazliwa, a to ze
      jezdze 90 km/h to juz nie moja wina ze nie stac mnie na nic wiekszego i
      szybszego.. I co ty na to ?
      • Gość: NOE Re: Kiedy ta wies sie nauczy? IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 20.04.04, 10:58
        OK. A ustępujesz czasami jadącym ciut szybciej??
        Jeśli tak to OK.
        Jeśli nie toś kiep.
        Ja też wolę lewy głatki pas niż prawe wertepy, ale po to mam lusterka by
        zjechać na prawo gdy ktoś jedzie szybciej po czym wracam na "swój" pas.
        pzdr
      • Gość: jurek Re: Kiedy ta wies sie nauczy? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.04.04, 10:58
        jechalem za takimi baranami(lanos+106) lewy pas obwodnica trojmiasta odcinek
        prostej a typy zwalniaja do 80kim/h objezdzajac tiry!!!
        ograniczenie predkosci na tym odcinku wynosi 110
        • Gość: Maciejosss Re: Kiedy ta wies sie nauczy? IP: 217.98.119.* 20.04.04, 11:11
          > jechalem za takimi baranami(lanos+106) lewy pas obwodnica trojmiasta odcinek
          > prostej a typy zwalniaja do 80kim/h objezdzajac tiry!!!
          > ograniczenie predkosci na tym odcinku wynosi 110

Na całej obwodnicy jest 110km/h i nie więcej (to nie jest autostrada !)

Sa tylko odcinki robót i tam ewent. do 50 km/h
          • Gość: GzP Re: Kiedy ta wies sie nauczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 11:50
            Zgadza się, to jest droga ekspresowa.
            No, poza tym to jest obwodnica Gdańska, która przypadkiem zahacza o Gdynię, warto o tym pamiętać.

Gdańszczanin z pochodzenia ;))
    • Gość: ELVIZ A Pan z Wawy czy z Pyrlandii?? IP: *.makolab.pl / *.proxy.makolab.pl 20.04.04, 11:04
      Ja czasami specjalnie nie puszczam jak jest ograniczenie do 70 a debil jedzie
      130. Trzeba takiego ostudzić. Mam VolvoS40 i też mogę poszaleć, jednak
      umiejętności co niektórych jak nie większości są marne i dlatego nie zawsze
      będę ustępliwy. Mieszkam w Łodzi - czy uważasz że jesteśmy wieśniakami?
      Podejrzewam że ty też nie masz za dużo umiejętności, tylko szybki samochód i
      nic poza tym.
      • Gość: AdM Re: A Pan z Wawy czy z Pyrlandii?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 11:07
        profesor się znalazł
        • Gość: super dj heniu Re: A Pan z Wawy czy z Pyrlandii?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 11:48
          chodzi o to że na lewym pasie są mniejsze koleiny. Ja czasem jeżdże sobie po
          Wawie lewym pasem przestrzegając ograniczenia np. do 60 czy 70. debile
          warszawiaki trąbią na mnie a ja im faki pokazuję :-)))
          • maciejosss Re: A Pan z Wawy czy z Pyrlandii?? 20.04.04, 11:53
            Z tymi "FAKAMI" uwazaj .

Raz 45 min. goniłem sie z łysymi po Gdyni , którym takie coś pokazałem.
            Na szczęście mieli tylko Opla Corsę i nie mogli mnie dojść (ja miałem wtedy
            Wartburga , ale to było 8 lat temu :-)) )
          • sofokles9 Re: A Pan z Wawy czy z Pyrlandii?? 20.04.04, 12:29
            Gość portalu: super dj heniu napisał(a):

> chodzi o to że na lewym pasie są mniejsze koleiny. Ja czasem jeżdże sobie po
            > Wawie lewym pasem przestrzegając ograniczenia np. do 60 czy 70. debile
            > warszawiaki trąbią na mnie a ja im faki pokazuję :-)))

I tak trzymaj!
            • Gość: AdM Re: A Pan z Wawy czy z Pyrlandii?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 13:36
              jasssne, dopóki jakiś wkurwiony starszy dziadek prawnik nie wpadnie przed
              Ciebie jakąś beemą, zrobi heble i mu w dupę nie wpadniesz swoim CC
      • Gość: Dennis Re: A Pan z Wawy czy z Pyrlandii?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 13:59
        Gość portalu: ELVIZ napisał(a):

> Ja czasami specjalnie nie puszczam jak jest ograniczenie do 70 a debil jedzie
        > 130. Trzeba takiego ostudzić. Mam VolvoS40 i też mogę poszaleć, jednak
        > umiejętności co niektórych jak nie większości są marne i dlatego nie zawsze
        > będę ustępliwy. Mieszkam w Łodzi - czy uważasz że jesteśmy wieśniakami?

Jesteś wieśniakiem (nie ma to nic wspólnego z Twoim miejscem zamieszkania), bo
        nie ma nic gorszego od "profesorków", którzy na pierwszy rzut oka w lusterko
        widzą kto jakie ma umiejętności i "pouczają" innych nie zjeżdżając z lewego
        pasa, bo "trzeba kogoś ostudzić". Sam się ostudź pod prysznicem w domu.
    • Gość: wredny NAUCZYL SIE ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 13:12
      Gość portalu: nauczyciel napisał(a):

> Powiedzcie mi, co debile z wejskimi rejestracjami maja z tego, ze jada przez
      > pol godziny lewym pasem.
      .
      > Zreszta wies
      > jak wies, ale najgorsi sa kretyni z malych miasteczek.

znasz na pamiec wszystkie numery rejestracyjne ?
      dlugo sie tego trzeba uczyc ?
      • niki27 Popisałeś się 20.04.04, 14:31
        No się sie kolego popisales...
        1) nowy format tablic wyraznie pokazuje, czy samochod jest zarejestrowany w
        duzym miescie, w powiecie tego miasta, czy tez moze poza nim. Sam jestem
        przykladem: mam LPU, co zoznacza, ze jestem wiesniakiem z malego miasteczka
        (albo nawet spod malegomiasteczka, czytaj, ze wsi). Gdyby mial LU, to by
        znaczylo, ze jestem z "metropolii Lublin". Gdybym mial LUB (chyba) to by
        znaczylo, ze jestem spod Lublina, z terenu powiatu.
        Zauważ, ze cala Warszawa na tylko dwie litery: WE, WF, WU, WB itp. itd. Gminy
        pod warszawskie mają trzy (WPR, WPI). ALE już na przykład Radom (dawne miasto
        wojewódzkie) ma WR. WRA (o ile się nie mylę) to powiat radomski.

Czy teraz do Ciebie dotarło, że widzać moje blach, będziesz wiedział, ze za
        toba/przed toba jedzie wiesniak ;)

2)IMHO zalozyciel tego watku nie grzeszy rozumem. Wielki Pan z miasta sie
        znalazł. Wątpię, żeby gdziekowliek jeżdził poaza miasto, może raz na rok na
        piknik/grilla. Bo skoro go dziwią takie rzeczy...
        • Gość: wredny Do czego mi to potrzebne ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 14:51
          Wiem ,ze mozna to rozszyfrowac ,tylko dziwie sie ze ktos uzywa takich
          informacji do klasyfikowania kierowcow.
          Tak juz mam "leb skonstruowany" ,ze za chiny takie ( niepotrzebne dla mnie )
          informacje nie chca sie w nim zagniezdzic.
          Autor watku ma o tyle ulatwione zadanie,ze pewnie wszystkich z rejestracja
          spoza duzych miast wrzuca do jednego wora.
          • Gość: caffel Re: Do czego mi to potrzebne ??? IP: *.com / 212.211.136.* 20.04.04, 15:04
            Bez przesady.
            To latwo zapamietac. Sam nie mam samochodu, ale jak jade daleko rowerem, to
            zapamietuje rejestracje miajajacych mnie samochodow. Juz wiem, czego moge sie po
            jakiej rejestracji spodziewac, wiem ktory to burak, a ktory rozsadny kierowca.
            • Gość: wredny Re: Do czego mi to potrzebne ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 15:19
              > To latwo zapamietac. Sam nie mam samochodu, ale jak jade daleko rowerem, to
              > zapamietuje rejestracje miajajacych mnie samochodow. Juz wiem, czego moge sie
              > po
              > jakiej rejestracji spodziewac, wiem ktory to burak, a ktory rozsadny kierowca.

Czyli mniej uwagi poswiecasz tym z " bardziej sluszna " rejestracja ?
              Zycze abys sie nigdy nie pomylil :-)
            • niki27 Sam jesteś burak n/t 20.04.04, 17:04

• Gość: zgryzliwy Re: Sam jesteś burak n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 17:13
                i jeszcze okno ,krzeslo ...
        • Gość: kajtan Re: Popisałeś się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 12:01
          Sopot ma GSP xxxx - czyli wiocha totalna, zas Garwolin (miasteczko pod
          warszawa, jakies nieclae 100km) ma WG xxxxx - czyli centrum Warszawy pelna
          geba...

Zebys sie nie nacial...

Inna sprawa, ze niektorzy maja wozy zarajestrowane w miejscu zameldowania, a
          nie zmaieskzania...

pozdroowka
          KajTan
          • niki27 Garwolin i Legionowo 21.04.04, 14:30
            Z tym Garwolinem to zagadka. Obog Legionowa (WL) to jedyna gmina w
            Mazowieckiem, która ma dwie litery, a nie jest częścią aglomeracji warszawskiej
            i nie będąca niegdyś miastem wojewodzkim.
            Ciekawe dlaczego? Jakis bład w matriksie.
    • Gość: Daras Re: Kiedy ta wies sie nauczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 13:53
      Z Twojej wypowiedzi wynika, że żeden z Ciebie kierowca. Kierowcę powinna
      cechowaść według mnie przedewszystkim wyobrażnia, rozwaga a także poszanowanie
      innych użytkowników dróg. Nie jesteśmy sami na ulicy, nie wszystkich stać na
      samochody z tak zwanej górnej półki. A poza tym jak się ktoś się śpieszy to
      niech wyjedzie z pół godziny wcześniej i nie stwarza zagrożenia gdy weżmie się
      głupek za wyprzedzanie pod górkę, na zakręcie i na podwójnej ciągłej. A
      póżniej; Jezu!!! zróbcie mi miejsce wieśniaki bo zaraz ten tir z naprzeciwka
      mnie rozjedzie albo zaliczę rów po lewej stronie. Nie będę już komentował bo
      nie ma sensu i szkoda czasu. Pozdrowionka dla prawdziwych i ostrożnych
      kierowców.
    • klemens1 Re: Kiedy ta wies sie nauczy? 20.04.04, 15:25
      Nauke nalezy zaczac od siebie i samemu sie nauczyc porzadku. Na poczatek
      proponuje nauczyc sie jaka jest dozwolona predkosc, ewentualnie pozniej pouczac
      innych ktory pas jest do czego (i to pod warunkiem ze samemu lewym sie TYLKO
      wyprzedza).
    • Gość: sknera Re: Kiedy ta wies sie nauczy? IP: *.epsa.pl 21.04.04, 13:15
      Wracając do zacytawanego kodeksu drogowego należy uświadomić sobie pojęcia
      jezdni, drogi dwujezdniowej i pasów ruchu. Oprócz ewentualnie pkt 4 nie widzę
      sformuowania którym można by uzasadnić obowiązek jazdy prawym pasem. A
      logicznie rzecz biorąc co za sens miałoby budowanie dróg dwujezdniowych o kilku
      pasach ruchu np. trzech? jednym pasie do jazdy stronę drugi pas do wyprzedzania
      a trzeci żeby było ładnie? Ruch prawostronny tzn ruch po prawej stronie osi
      jezdni na jednym (pkt 4) pasie ruchu.
      • jan.kulczyk Re: Kiedy ta wies sie nauczy? 21.04.04, 14:55
        Chodzi o to, że masz obowiązek jechać "najprawszym" pasem jakim się da. Ale nie zawsze się da. Więc jak średnio ludzie jadą na jednym 60 kmh, na drugim jadą wyprzedzający ich ludzie ze 100 kmh, a na trzecim ludzie grzejący jeszcze szybciej. Nowy kodeks drogowy pozwala nawet na drodze wielopasowej nie wracac na swoj pas przy wyprzedzaniu, gdy droga jest pusta. Ale ustapic trzeba, gdy ktos chce lewym smignac szybciej od nas. Capisce?
        Wszystko byłoby poza tym ok, gdyby nie to, ze kierowcy nigdy nie moga dojsc do porozumienia, do jakiej kategorii naleza. Np. wg ludzika jadacego 105 jego miejsce jest na lewym pasie, bo on jedzie szybciej niz ci co jada 100. Ale ludzie jadacy 160 moga miec inne zdanie. Obawiam sie, ze dopiero powstanie drog o takiej ilosci pasow ile jest mozliwych predkosci z dokladnoscia do powiedzmy, pieciu kilometrow na godz., rozwiazaloby ten odwieczny problem ;)

• Gość: AdM Re: Kiedy ta wies sie nauczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 15:02
        nie wiem jak w nowym, ale jeszcze niedawno był taryfikator z mandatem i
        punktami karnymi za jazdę lewym pasem na jezdni wielopasmowej
    • Gość: kfopjfwoehew Re: Kiedy ta wies sie nauczy? IP: 217.153.116.* 21.04.04, 14:54
      Dowartosciowuja sie w ten sposob, czy moze nie wiedza
      > jak sie zachowac na dwupasmowce, bo dla nich to jak autostrada.

To drugie raczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka