Dodaj do ulubionych

Stare ale jare Mercedes vs Audi - który?

24.01.11, 08:06
Po mało przyjemnych doznaniach z przeelektronizowanymi delikatnymi nowościami natchnęło mnie na zakup czegoś starszego i sprawdzonego. Do finału weszło Audi A8 oraz Mercedes klasy S. Oba samochody będące w moim zainteresowaniu to końcówka lat 90 tych. Silnik oczywiście benzyna, w Audi 4,2 zaś w Mercedesie 3,2. Pytanie moje dotyczy kosztów eksploatacji. Nie mam tu na myśli spalania, ale dostępność części zamiennych, serwis (broń Boże w ASO) i niezawodność pojazdu. Do żadnego z tych aut nie mam uprzedzeń, żadne nie jest faworytem. Reasumując, które w efekcie eksploatacji mniej mnie wyniesie?
Pozdrawiam
nalesnik
Obserwuj wątek
    • wicehrabia.julian Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 24.01.11, 08:12
      nalesniki_ze_szpinakiem napisała:

> Reasumując, które
      > w efekcie eksploatacji mniej mnie wyniesie?
      > Pozdrawiam
      > nalesnik

Jeśli zadajesz sobie tego typu pytanie to zwyczajnie nei stać cię na tego typu auto, koszt utrzymania obydwu jest monstrualny, to auta dla zasobnych hobbystów
      • galtom Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 24.01.11, 08:25
        Jesli chcesz kupic auto tej klasy, ktore powinno byc w miare tanie w eksploatacji, tzn. nie zadac co chwile mechanika i czesci (nie mowie o eksploatayjnych) to rzuc okiem np. na to: Lexus LS - a jesli moze byc troche mniejsze to masz jeszcze kilka innych japonskich mozliwosci, ktore powinny byc znacznie trwalsze niz ww. Audi i Mercedes.
    • dr.buzz Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 24.01.11, 08:26
      Eksploatacja A8 bedzie drozsza, to V8 i quattro...
    • misiak.bk Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 24.01.11, 08:33
      Co do Audi to się nie wypowiem bo nie znam tego auta. Co do mercedesa, to jeśli ma być z lat 90-tych to lepiej wziąć model w-140. roczniki z końca produkcji (97-98). Silnik 3.2 nie da takich osiągów jak 4.2 z Audi ale może lepiej wziąć 8-cylindrowca z MB. Spalanie podobne a komfort jazdy lepszy. Jak coś, to szukać ze skrzynią 722.6 (722.5 są upierdliwe w eksploatacji), zawieszenie jest mocne ale elementy są drogie (do klasy E można kupić wszystko stosunkowo tanio, do S wiele elementów występuje tylko w oryginale). Egzemplarze bezwypadkowe nie rdzewieją w przeciwieństwie do następcy (w220). Znam osobiście 2 egzemplarze w140. Jeden z silnikem 320, zagazowany i od 7 lat katowany na taxi. Właściciel sobie chwali, ale trzeba wziąć pod uwagę, że używa tego auta do celów zarobkowych i części usterek po prostu nie likwiduje. Drugi egzemplarz ma silnik diesla i pedantycznego właściciela. Auto ma około 400 tkm, o usterkach czy nieplanowanych wizytach u mechanika nie słyszałem.
      generalnie auta są wiekowe, nikt nie zna ich przeszłości i nigdy nie wiadomo co się może zepsuć a koszty napraw mogą być wysokie.
      • ulubiony19 Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 24.01.11, 19:22
        naleśnik, jak wiem, że chodzi o auta używane, ale mimo wszystko podchodzisz do tego zbyt pragmatycznie. Jestem tego samego zdania, co wicehrabia.
        Ale pal6
        Ja zdecydowanie wolałbym, mimo mojego braku zachwytu nad wieloma autami z Ingolstadt, A8. Klasa S wiadomo, mucha nie siada, komar nie kuca (choć moim zdaniem jakość jeszcze nie ta...), ale to A8 ma nerw, jest zwarta i spójna. Nie ma tego drętwego charakteru układu jezdnego, więc angażujesz się w czasie jazdy. I wszystko z zachowaniem przymiotów prawdziwej limuzyny.
        Silnik 4.2 jest świetny od początku swojego istnienia. Tzn. pali swoje, ale jest na tyle, hmm... bystry, że mógłbym mu przybijać piątkę na dzień dobry:)
        Generalnie fajne auto;)

Pozdr
    • jarbad Zaden 24.01.11, 20:40
      Rozwiazanie jest proste.Jak nie stac Cie na serwis to nie polecam zadnego ztych aut tylko auto na Twoja kieszen.Logan 1.5dci z doskonalym wrecz silnikiem renault i gwarancja.Ale znajac zycie i wiedzac ,ze Polak dziala w/g zasady zastaw sie a postaw sie ,wybierzesz pewnie te stare szroty wypierdziane przez bogatych Niemcow. z siedzeniami przesaczonymi bratwurstgazem.Ale rozumiem ze szacun na blokach jest wazniejszy niz wrazenia zapachowe
      • social_killer Re: Zaden 25.01.11, 14:02
        podzielam twoja opinię, może mniej dosadnie ale podzielam. Zarówno A8 jak i S nie należą do kategorii legendarnych, pancernych, prostych i supertrwałych pojazdów. Zarówno poziom naszpikowania elektroniką, koszty serwisu, ceny części zamiennych (np. blacha w A8) oraz koszt codziennej eksploatacji plasują te samochody w kategorii mocno obciążających budżet domowy. Pod względem awaryjności to oczywiście zależy od stanu wyjściowego auta i historii serwisu, nie mniej jednak koszty napraw nawet duperelowatej części mogą zawrócić w głowie.

Miałem podobny dylemat kiedyś, kupić nowsze, mniej zużyte, mniejsze i mało prestiżowe czy "wypaśne", starsze, duże, mocne...wybrałem trzecią drogę, mianowicie BMW E36 z 1993 roku w kolorze szwarcgrafitmetalik ;) wiem wiem, wiocha, buractwo, dresiarstwo, żenua itd - mam to w nosie. E36 to mój najlepszy dotąd samochód - kupiłem go za 8 tys. PLN, na naprawy (hamulce, zawsias, wydech) w ciągu 3 lat i 40 tys. km wydałem 850 PLN (nie wliczam w to normalnego serwisu). NIC sie nie psuje, skomplikowanej elektroniki brak, części tanie i dostępne, rozrząd na łańcuchu, fotele wygodne, wzorcowa poręczność, dzwięk R6 bezcenny :)
        • dr.buzz Re: Zaden 25.01.11, 14:31
          cos mi sie nie chce wierzyc...no chyba ze jechales na najtanszych zamiennikach...
          :D
          • social_killer Re: Zaden 25.01.11, 15:10
            tarcze i klocki TRW załatwił kumpel i za 2x0,5 L a' 40% zrobił, zawias to było parę gum, wydech środkowy nie paqmiętam ale też tanio (cześci i robota). Generalnie mam szczęście do taniego i solidnego mechanika z dostępem do części. Reszta auta w doskonałym stanie co potwierdził całkowicie legalny i rzetelny przegląd techniczny. Również duża w tym zasługa poprzedniego właściciela - dbał, nie upalał...
            • dr.buzz Re: Zaden 25.01.11, 15:18
              no to tanie zamienniki...

ATE, TEXTAR - to jesli chodzi o hamulce,
              :)
              • social_killer Re: Zaden 26.01.11, 09:54
                może i tanie ale markowe, nowe z gwarancją i odpowiednie do stylu jazdy - po co mi Zimmermanny za 7 stów jak i tak jeżdże wyłącznie w mieście i nie jestem w stanie przekroczyć 80 km/h...
                • dr.buzz Re: Zaden 26.01.11, 14:29
                  W takiej sytuacji niepotrzebne ci R6...wystarczy 316i:)
        • mosfet29 Re: Zaden 25.01.11, 15:43
          Posiadajac 8 tys zl na samochod to ty rzeczywiscie miales bardzo podobny dylemat.
          • social_killer Re: Zaden 26.01.11, 09:48
            celna uwaga, już wyjasniam - pierwotny budżet na auto wynosił max 25 tys PLN (kwota za auto plus przegląd zerowy, ubezpieczenia, podatek itp). Mieściły się w nim wtedy zarówno Audi A4, A6, V8, Mercedesy W140, W210, Mondeo, Alfy 159, Ople Vectry jak równiez całą masa plastykowych małolitrażówek rozmaitych producentów.

Po głębokim zastanowieniu wybrałem rzeczone BMW, za resztę kasy zabrałem rodzinę na fajne wakacje i to co zostało odłożyłem na lokacie. Z perspektywy czasu decyzja okazała się być słuszna - auto dzielnie mi służy, rodzinka zadowolona, a kasa zabezpiecza na nieprzewidziane sytuacje.
            • dr.buzz Re: Zaden 26.01.11, 14:31
              hehe w tej cenie to ty se mogles same popluczyny po wymienionych mercedesach czy audi kupic :)
              ba, nawet jezdzacej 159 nie dostaniesz za taka kwote...
    • tow_beton Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 25.01.11, 15:57
      audi ma drogi w serwisowaniu zawias, silnik i napędy trwałe jak mało co. Mercedes-podobnie. Ceny serwisu monstrualne? niby dlaczego? co tam jest takiego strasznego? nie jeszcze zbyt wyrafinowanej elektroniki, więc wszystko mozna serwisowac u kowala. Silniki nie do zdarcia. Jak bym brał audi, bo awd.
      • leon.zbowidowiec Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 25.01.11, 20:16
        >Ceny serwisu monstrualne? niby dlaczego? co tam jest takiego stras
        > znego? nie jeszcze zbyt wyrafinowanej elektroniki, więc wszystko mozna serwisow
        > ac u kowala. Silniki nie do zdarcia. Jak bym brał audi, bo awd.

Widac ze jestes teoretykiem a nie posiadaczem. Za oryginalne tarcze hamulcowe + klocki do A8 4.2 to mozna sobie to wspomniane powyzej E36 kupic.

• mosfet29 Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 26.01.11, 10:46
          Nie przasadzaj jak dobrze poszukasz komplet na przod (tarcze +klocki) do A8 D2 znajdziesz za 800zl i to firmy ATE

• leon.zbowidowiec Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 26.01.11, 11:20
            > Nie przasadzaj jak dobrze poszukasz komplet na przod (tarcze +klocki) do A
            > 8 D2 znajdziesz za 800zl i to firmy ATE
            Wiem, dlatego napisalem ORYGINALNE. Ale pewnie jakbym był drugim wlascicielem to tez nie przywiązywałbym do tego aż takiej uwagi. Pewnie na allegro mozna znaleźć używane z rozbitka za jaszcze mniej. Tyle że takie "skundlone" A8 to już nie to. Ale jak ktoś wcześniej napisał zależy do czego autorowi ten samochod - jak do lansu pod blokiem to ok ale jak do używania i cieszenia sie z jazdy to już lepiej kupić coś na co bedzie go naprawde stać.
            • loyezoo Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 26.01.11, 14:39
              Tyle,że oryginalne klocki też nie są m-ki audi.Więc zamiennik, może się okazać,że wychodzi z tej samej fabryki na 1 montaż.(nie piszę akurat konkretnie o ATE)
        • dr.buzz Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 26.01.11, 14:33
          nie przesadzaj...do 911 3 tys kosztuja...
    • szukam4x4 Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 26.01.11, 21:21
      Jeśli nie jeździłeś autami tej klasy,a z Twoich postów wynika że nie, to sobie odpóść.

Koszty eksploatacji są b. wysokie porównując z popularnymi jeździdłami.

Druga sprawa to dostępność i koszty serwisu.
      Większość specjalistów woli rozwiązać powtarzalne usterki w passatach, W210 czy A4,
      niż "uczyć się" i dochodzić, co się zepsuło w elektronice auta luksusowego.
      Nie ździw się, jeśli warsztat odmówi Ci naprawy, albo da cenę z kosmosu.
      Po prostu ekonomia.
      Miałem stłuczkę A8 i ASO wycenił naprawę na 36kPLN, nie wliczając napraw elektroniki
      i czujników. Mimo takiej kwoty wyceny zupełnie nie był zainteresowany naprawą, bo musieliby dać gwarancję i głowić się nad detalami. Sami powiedzieli, że naprawiają jedno-dwa takie auta w roku, bo ludzie wolą robić gdzie indziej, a oni nie muszą dzięki temu szkolić mechaników.

To będzie miało szczególne znaczenie, jeśli mieszkasz w małej miejscowości.

Odradzam auta klasy wyższej z roczników, które wymieniłeś.
      Może lepiej coś z początku lat 90tych, gdzie było mniej elektroniki i prostsze=tańsze w obsłudze zawieszenia i skrzynie. W126, E32, E38(?), LS 400.
    • cbool91 Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 29.01.11, 13:19
      Wg mnie lepszy bedzie Mercedes;)
      superfuryy.blogspot.com/
    • mechanik72 Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 11.02.11, 08:46
      Bardzo solidne samochody tylko, że przy tych litrażach muszą palić 15-30l/ 100km. W związku z tym proponuję załóż dobry markowy LPG np. LandiRenzo Omegas-sprawdzony w tych modelach działa idealnie.
    • maritimeeng Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 11.02.11, 10:25
      Jakiś czas temu rozważałem podobny dylemat. Zapragnąłem luksusowego auta za niewielkie pieniądze (chciałem wydać 30k zł). W szranki stanęły BMW 7 E38 benzyna 4,4 kontra Audi A8 4,2. Koszty benzyny pomijam, bo robię rocznie niewiele kilometrów. Zacząłem czytać fora Audi i BMW - problemy, dostępność części, koszty serwisowania itp. Potem sklepy internetowe z częściami zamiennymi (zobacz ile kosztuje wydech do E38 albo blachy do A8)... i odpuściłem sobie. Nawet nie dla tego, że nie byłoby mnie stać - bo dałbym radę ale stwierdziłem, że ponad 10 letnie auto plus drogie części do niego - po kilku latach i tak sprzedam za grosze, pakując w niego kupę kasy nie do odzyskania.
      Przemyśl dokładnie, zanim się zdecydujesz.
      • dr.buzz Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 11.02.11, 10:37
        To zalezy co kupisz i jak bedziesz to eksploatowal...Jezeli woz bedzie w bdb stanie i bedziesz go traktowal hobbystycznie, jego rynkowa wartosc nie spadnie ponizej pewnego poziomu - te auta za jakis czas beda poszukiwane na rynku youngtimerow...
    • puszysta_gimnazjalistka Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 11.02.11, 10:48
      Jak lubisz dystyngowanie wożenie tyłka bierz MB, jeżeli lubisz czasem sobie na gaz nacisnąć lepsze powinno być A8.
      Takie samochody dają mnóstwo radości z jazdy a malkontentami dusigroszami się nie przejmuj, to pajace :)
      • maritimeeng Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 11.02.11, 11:16
        @Puszysta

Cytuję autora:
        "Pytanie moje dotyczy kosztów eksploatacji. Nie mam tu na myśli spalania, ale dostępność części zamiennych, serwis (broń Boże w ASO) i niezawodność pojazdu. Do żadnego z tych aut nie mam uprzedzeń, żadne nie jest faworytem. Reasumując, które w efekcie eksploatacji mniej mnie wyniesie? "

Naleśnik nie pyta o radość z jazdy, bo pewnie się nieźle orientuje jak to wygląda.
        Pyta o koszty.
        Jesteś upośledzony umysłowo czy tylko nie potrafisz czytać tekstu ze zrozumieniem?
        • puszysta_gimnazjalistka Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 11.02.11, 11:59
          Czytam ze zrozumieniem. Autor wyraźnie chce kupić sobie fajny samochód ale się boi, ma wątpliwości dotyczące kosztów. Większość pajaców jedyne co potrafi zrobić to tylko te jego wątpliwość pogłębić ściągając go w dół do swojego dupościśniętego poziomu. Ja zachęcam go do działania, wskazując pozytywy, radość z jazdy. Mój post był optymistyczny i wspierający.
          A Tobie z Twoją uszczypliwością kit w oko :)
          • nalesniki_ze_szpinakiem Re: Stare ale jare Mercedes vs Audi - który? 11.02.11, 16:56
            Decyzja zapadła - dwa miesiące biegałem po forach, czytałem opinie a także byłem w 3 warsztatach w których od lat auta obsługuję. Wybór padł na Mercedesa z silnikiem benzynowym 2,8 lub 3,2 z manualną skrzynia biegów. Są dostępne części i zamienniki w na tyle bogatej ofercie, że żyrantów szukać nie będę. Dzięki wszystkim za mniej lub bardziej rzeczowe podpowiedzi.
            nalesnik
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka