Dodaj do ulubionych

Zatarty silnik Daewoo Lanos

07.02.11, 19:05
Sąsiadowi zatrzymal sie silnik w trakcie jazdy. Wezwal AA (rzecz dzieje sie w UK) a po nieudanej próbie uruchomienia mechanik odcholowal go pod dom a w potwierdzeniu wykonania uslugi wpisal Zatarcie Silnika.
Tak z ciekawości spawdzilem poziom oleju i spróbowalem go zakręcić i ku mojemu zdziwieniu silnik kręci ok. Sprawdzilem jeszcze iskrę i tu wydaje się być wszystko w porządku. Jedyną rzeczą jaka rzucila mi się w oczy to brak zapachu benzyny gdy zapalalem silnik z wykręconymi świecami (paliwo jest przecież wtryskiwane w suwie ssania a następnie sprężane ale z powodu wykręconych świec mieszanka powinna zostać wydmuchana przez otwór na świecę zaplonową), także świece byly calkowicie suche choć spodziewalem się nie spalonego paliwa na nich.
Jak sądzicie dać sobie spokój , czy może szukać dalej a jeżeli tak to jak sprawdzić poprawność dzialania wtryskiwaczy mając jedynie prosty miernik uniwersalny. No i dlaczego mechanik napisal zatarty a silnik kręci.
Obserwuj wątek
    • fredoo Re: Zatarty silnik Daewoo Lanos 07.02.11, 21:12
      Należy go podlać czyli siknąć trochę benzyny do gardzieli i powinien zapalić. Jeżeli tak to znaczy że nie ma paliwa czyli rożne możliwośći z uszkodzoną pompą na pierwszym miejscu.
    • drinexile Re: Zatarty silnik Daewoo Lanos 07.02.11, 21:24
      Sprawdz bezpiecznik pompy paliwa. Cos takiego przydazylo mi sie kiedys w espero.
    • jasiek-23 Re: Zatarty silnik Daewoo Lanos 07.02.11, 22:09
      "mechanik" napisal tak z 2 powodow.
      1.musial cos napisac bo w druku do wypelnienia jest msce na jego wpis ,na autach sie nie zna bo moze to byl tak na prawdee psi fryzjer lub rzeznik (w UK ludzie lubiaa siee przebierac za mechanikoow).Wpisal wiec cokolwiek a..
      2.papier podobno przyjmie wszystko,podobnie jak ziemia wyciaaga wszystkie choroby
      • szela81 Re: Zatarty silnik Daewoo Lanos 08.02.11, 10:11
        jeszcze podpowiem wyłącznik uderzeniowy - odcina paliwo :) czasem sie szuka szuka a to on odbił na dziurze/krawężniku
      • qqbek Re: Zatarty silnik Daewoo Lanos 08.02.11, 10:35
        jasiek-23 napisał:

> "mechanik" napisal tak z 2 powodow.
        > 1.musial cos napisac bo w druku do wypelnienia jest msce na jego wpis ,na autac
        > h sie nie zna bo moze to byl tak na prawdee psi fryzjer lub rzeznik (w UK ludzi
        > e lubiaa siee przebierac za mechanikoow).Wpisal wiec cokolwiek a..
        > 2.papier podobno przyjmie wszystko,podobnie jak ziemia wyciaaga wszystkie choro
        > by

3. Mechanik nie widział sensu pisać nic, co dałoby nadzieję na tanią naprawę właścicielowi, bo nie chciało mu się holować pojazdu wartego góra 1-2 cienkie dniówki raz jeszcze do warsztatu. Spójrzmy prawdzie w oczy... samochód wart 100 funtów jest wart 100 funtów. Po co go naprawiać, skoro diagnostyka wyjdzie drożej niż podobny samochód jeszcze nadający się do eksploatacji?
    • archonix Re: Zatarty silnik Daewoo Lanos 08.02.11, 13:08
      Lanosy maja 2 przypadlosci. 1- pompa paliwa, 2 rozrzad, o rozrzadzie bys wiedzial. Ja bym sie skupil na pompie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka