Gość: sss IP: 83.2.24.* 13.02.11, 10:58 Ciekawe jaka to "zwykła sieć domowa", ile to kW musi wytrzymywać??? Wydaje mi się, że 5 h to stanowczo za mało żeby potem przejechać 200km z takim silnikiem (nawet przy oszczędzaniu).. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: butz Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: *.static.sitel.net.pl 13.02.11, 11:53 @sss Jeśli w artykule jest mowa o optymalnym użytkowaniu, to można założyć, że zużycie energii będzie wynosiło np. około 15kWh/100km (tyle najmniej ma Tesla Roadster, która jest mniejsza ale za to z mocniejszym silnikiem więc pewnie zużycie będzie porównywalne). To znaczy, że do przejechania 200km będzie potrzeba około 30kWh energii. Tak więc pięciogodzinne ładowanie będzie wymagało pobierania 6kW mocy (przy założeniu, że cały cykl ładowania przebiega z jednakowym natężeniem prądu). To jest całkiem realne, bo przecież niektórzy mają w domkach jednorodzinnych podgrzewacze wody o takiej mocy. Prąd w sieci jednofazowej będzie wynosił 26A, czyli tyle co maksymalne obciążenie z niecałych trzech standardowych gniazdek. Jak ktoś ma instalacje trójfazową to po 9A na każdej fazie. Da radę :) Link Zgłoś
Gość: Bararara Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.02.11, 12:19 Taaa jasne a ja mieszkam w mieszkaniu wiec mam sie z kablem i przedluzaczem przez okno spuszczac? Czyli jak ktos mieszka w miescie nie moze miec samochodu elektrycznego? Link Zgłoś
Gość: butz Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: *.static.sitel.net.pl 13.02.11, 12:33 @Bararara To w miastach nie ma garaży z instalacją elektryczną? :) No sorry... u mnie są. Wystarczy podać w energetyce jakiej mocy sieć chce się mieć, przyjeżdżają i montują kabel i licznik w garażu. Nie widzę problemu. No chyba, że ktoś trzyma auto "pod chmurką" to ma problem :) Link Zgłoś
Gość: EV Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: *.play-internet.pl 13.02.11, 12:59 Przeciez mozna ladowac tez z mniejszym pradem odpowiednio dluzej. Nawet lepiej dla akumulatora. Ze zwyklego gniazdka mozna podac 2KWh a nawet wiecej. Mysle ze 150Wh/km to duza konsumpcja. W relanych warunkach da sie spokojnie zejsc do 75 przy stalej predkosci poniezej 100km/h Link Zgłoś
Gość: m Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: *.centertel.pl 13.02.11, 13:46 Mój sąsiad kupił bryke za 50 tys.zł i w te wakacje bedzie siedział w domu bo nie stać go na wczasy bo wszystkie oszczedności utopił w nowe auto FRAJER ;-) Mnie stać na nowe auto z salonu...ale nigdy nie kupie nowego bo nie jestem frajer;-) Nowe traci 50% wartości w 3 lata ;-) Lepiej zaoszczedzone 30 tys.zł wydać na wczasy albo na remont mieszkania Nie wierzysz? To poczytaj sobie misiu o utracie wartości ;-) moto.wp.pl/kat,121,title,Utrata-wartosci-zobacz-ile-stracisz-na-aucie,wid,13098751,wiadomosc.html Link Zgłoś
Gość: panes Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: *.internetia.net.pl 13.02.11, 14:50 Samochody elektryczne na razie nie mają przyszłości. Dopiero po zmianie na nano baterie ( które będą wydajniejsze od dotychczasowych od 5 do 10 razy ) jest możliwa popularyzacja samochodów z napędem elektrycznym. Jednak nie stanie się to wcześniej jak w 2015r. Link Zgłoś
Gość: tesla Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 16:20 Czyli jednym słowem MAJĄ przyszłość? Na razie napęd elektryczny jest ładowany do normalnych samochodów, mam nadzieję, że niedługo sama koncepcja budowy samochodu też się zmieni żeby lepiej pasować do elektrycznego napędu: - włókno węglowe dla obniżenia masy - może 4 silniczki przy kołach zamiast jednego centralnego (to dopiero daje możliwości kontroli jazdy) Link Zgłoś
Gość: damon Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 13.02.11, 17:59 w końcu w pełni elektryczne samochody wyglądają normalnie, a nie jak dziwolągi, dziwaczna pozostaje na razie cena oraz niepewność dotycząca trwałości baterii i kosztów ich ewentualnej wymiany, wydaje się że taki samochód napędzany silnikiem elektrycznym powinien być mniej awaryjny niż tradycyjne spalinowe, bo chyba jest mniej skomplikowany Link Zgłoś
Gość: Elektryk Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: *.play-internet.pl 13.02.11, 18:28 Najwieksza wada tego auta jest jego wyglad. Po prostu nie myslalem ze mozna tak skrzywdzic silnik elektryczny i wladowac do czegos co przypomina trabanta. ALe dla elektrycznego napedu moglby pokochac nawet takie BMW. Spaliniaki na szrot. Link Zgłoś
Gość: m Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: *.centertel.pl 13.02.11, 19:38 Elektryk Auta elektryczne to szrot...żywotność baterii to 3 lata...a potem musisz kupić nową za 15 tys.zł ...i tak co 3 lata...worek bez dna Haha Link Zgłoś
Gość: RPWL Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.02.11, 21:41 Zasieg nawet 200 km. Normalnie az mi osmalilo grzywke z wrazenia! Zapewne jadac po emerycku w srednio cieply dzien (bez klimy!) i po plaskim... 1800 kg - kompakt o masie duzego vana, musi sie naprawde "swietnie" prowadzic. No i cale rewelacujne 200 l bagazu! Mozna zmiesci nawet 2 nieduze plecaki! Rewelacja ;-P A po 3 latach baterie na szrot i kupa kasy na nowe... Elektryka jest swietna, ale te cholerne baterie... Link Zgłoś
Gość: butz Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: *.static.sitel.net.pl 13.02.11, 23:04 Co wy ciągle z tą żywotnością baterii, że niby tylko 3 lata? Już dzisiaj najzwyklejsze ogniwa litowo-jonowe mają po 1000 cykli ładowania po których zachowują dużą pojemność. A nawet po tym czasie są dalej używalne, tyle że z mniejszą pojemnością (zwykle przyjmuje się poniżej 80% początkowej). Na dodatek w przypadku litowo-jonowych liczą się pełne cykle ładowania, bo nie mają efektu pamięci takiego jak niklowo-wodorkowe. Więc nie ma znaczenia czy tylko się podładowuje czy ładuje całość. Jak jedno ładowanie wystarcza na 200km, to żywotność akumulatora jest nie gorsza niż 200 tys. km. Żeby to w 3 lata wyjeździć to trzeba byłoby dziennie jeździć po 180km !!! Jakby ktoś rzeczywiście tyle jeździł, to zresztą i tak pewnie zwróciłaby mu się ta cena akumulatora w stosunku do ceny paliwa, jakie by w tym czasie normalnie zużył (bo zakładając nawet bardzo ekonomiczne auto palące 6l/100km, to daje na tym samym dystansie aż 12 tys. litrów paliwa, czyli równowartość kilkudziesięciu tysięcy złotych) :) Przeciętnemu kierowcy taki akumulator wystarczy spokojnie na 10 lat! Skoro już teraz Toyota daje gwarancję na akumulatory w hybrydach na 8 lat, a są to akumulatory niklowo-wodorkowe o znacznie gorszych parametrach, to o czym tu w ogóle gadać! Trzymajcie się realnych liczb, a nie zmyślajcie. Czasami mam wrażenie, że wszyscy mają ogromne doświadczenie w użytkowaniu samochodu elektrycznego, a tymczasem widzieli go tylko na obrazku :) Link Zgłoś
Gość: m Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 23:04 I lepiej kupić kapustę kiszoną od włoskiej czy pekińskiej - bo tańsza! Mnie stać na schab ale nie jestem frajer! będę jadł kapustę kiszoną bo tania! Świeża kapusta szybko się starzeje ... a kiszona może dłuuuugo stać. Więc po co kupować świeżą. A za zaoszczędzone pieniądze kupię dodatkową porcję kiszonej. Nie bądźcie głupi róbcie jak ja. Mówię wam to ja - mocarz! Link Zgłoś
Gość: f Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.02.11, 23:06 @tesla Mam cos takiego! porsche 918 jeszcze go nie mozesz kupic ale za pare lat... to co dajesz 2kk Ojro od reki czy przelew. Link Zgłoś
Gość: ... Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: 194.9.246.* 14.02.11, 09:36 @butz Ale po co ty im to tlumaczysz? Przeciez te osly bez szkoly i tak tego nie pojmuja. Beda do konca swita jezdzic z napisam na klapie TDI Link Zgłoś
Gość: tesla Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.11, 12:48 Poczekam aż stanieją 10x. Włókno węglowe nie musi być drogie. Teraz mamy huty stali, to stal jest tania. Czekamy na fabryki paneli z włókna węglowego, które będą w postaci standardowych kawałków produkowanych niezależnie od producenta auta. Samochody może będą podobne z zewnątrz przez te same panele dostępne dla wszystkich, ale co z tego? Jak ktoś chce może dopłacić do specjalnej karoserii. Link Zgłoś
Gość: joene Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.11, 15:08 Ale tandetny melex. Link Zgłoś
Gość: m Re: Salon Genewa 2011 | BMW ActiveE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 21:25 EEE,ja to odkąd wlożyłem sobie w pupe dwie baterie R-20,mam polo z napedem hybrydowym.....Polecam!!! Link Zgłoś