Dodaj do ulubionych

citroen 2litry 136 km, automat

04.03.11, 22:26
Witam,
Czy ktos mial okazje jezdzic takim autem? Konkretnie mam na oku xare picasso z taka konfiguracja ale moze ktos mial C5?
Jak taki motor z automatem sie sprawuje? Czy jest usterkowy?

Poz,mac
Obserwuj wątek
    • ulubiony19 Re: citroen 2litry 136 km, automat 05.03.11, 11:10
      Nie miałem, ale jeździłem C5 właśnie z takim układem napędowym. Silnik jest ok. Z charakteru taki wszechstronny, nie męczy się zbytnio, dość szybko się wkręca, raczej paliwożerny nie jest.
      Uchodzi za trwały i stosunkowo niezawodny.
      Skrzynia natomiast słabiutko jak dla mnie. Ot, sama biegi zmieni. Znacząco pogarsza osiągi auta i spisuje się w miarę poprawnie chyba tylko podczas spokojnej jazdy.
    • elfkabezhaltera Rada co do automatu 05.03.11, 13:17
      Zapytaj się, kiedy był zmieniany olej w skrzyni biegów. Jeśli sprzedający wspomni o braku konieczności zmiany, albo że "co 100,000 km", to poszukaj innego samochodu.

Co do "ASB tylko do spokojnej jazdy" - po prostu jeździ się nieco inaczej niż manualem
      1 - śmielej wciskasz gaz w podłogę
      i/lub
      2 - używasz ustawienia "sport" albo czegoś podobnego
      • kraqsek80 Re: Rada co do automatu 05.03.11, 19:17
        ogólnie automat jest niezawodny jeśli się o niego dba. Automaty wszystkich producentów samochodów są dobre, nawet amerykańskie. Jeździłem dodgem caravanem z 1990 roku i skrzynia działała super. Jak będziesz kupować C5 to wypytaj sprzedającego o skrzynie ile się da (kiedy wymieniał olej i jaki zalał itd)
        www.fachoweremonty.pl
    • xerathus Re: citroen 2litry 136 km, automat 06.03.11, 07:58
      Jeśli to skrzynia MCP, to omijaj szerokim łukiem. Jak obejrzysz kategorię C4 Picasso na otomoto, to zobaczysz, że głównie można kupić auto z taką skrzynią, ludziska się jej pozbywają.
      Tylko klasyczny automat.
      • ma1969 Re: citroen 2litry 136 km, automat 11.03.11, 16:06
        oleju chyba nie wymienial, auto ma dopiero 46kkm, zreszta zapytam sie jak wlasciciel przyjedzie z podrozy biznesowej. co do skrzyni biegow to chzba to jest skrzynia MPC, na jezdyie probnej facet mowil o mozliwosci recznej zmiany biegow tak jak w wyscigowkach. a co? takie badziewne te skrzynie?
        • elfkabezhaltera Re: citroen 2litry 136 km, automat 11.03.11, 16:55
          1 - 46K przebiegu? To OK - zmiana co 60K; Ale tak jest w ASB. Jak jest w takiej skrzyni, nie wiem (patrz niżej);

2 - to nie jest "prawdziwy" automat - to skrzynia z automatycznym sprzęgłem. Miałem z takim do czynienia w Smarcie. Praca w trybie automatycznym mi nie odpowiada, podobno przyjemniej się jeździ w trybie ręcznym (ja nie próbowałem).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka