galtom 04.04.11, 12:09 Ktos ma jakas wiedze w tej sprawie? Zeby to ustrojstwo pokazalo kilometry zamiast mil... itd? Link Zgłoś Obserwuj wątek
swan_ganz Re: RX300 komputer z USA na EU 04.04.11, 13:59 a po diabła ci te kilometry? Przeszkadza ci jak masz wartosci podane w milach? Najpościej to będzie sobie kupić telefon z androidem i ściągnąć z marketu właściwą aplikację do przeliczeń.. :-) Link Zgłoś
galtom Re: RX300 komputer z USA na EU 04.04.11, 14:04 Mnie nie przeszkadza ale wlascicleka by chciala miec km. To powiedzialem, ze popytam :-) Ale dzieki za checi Swan... tyle, ze Ona na Nokii jedzie wiec Android Market tez odpada :-( Link Zgłoś
v-6 Nie da się. 04.04.11, 15:02 Nie ma żadnego cudownego guziczka. Trzeba wymienić cały zestaw wskaźników, u dilera Lexusa w Kanadzie kosztuje to ok. $1500. Są tam firmy specjalistyczne, które robią to trochę taniej - bo to głównie problem Kanadyjczyków kupujących w USA tańsze samochody. Zestaw wskaźników do systemu metrycznego ma inny numer katalogowy niż ten dla USA. Zabawne, że tego lexusa dla USA robią właśnie w Kanadzie. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
galtom Re: Nie da się. 04.04.11, 15:05 Zestaw wskazinkow??? Ja/One nie chce przerabiac predkosciomierza, itd... tylko format wyswietlania danych na ekranie. Toz przeca chyba sam kompouter z wersji Europejskiej prosciej przelozyc (na moj glupi, chlopski rozum). Poza tym... sam sobie przeczysz :-) Albo sie nie da albo to kosztuje 1500 dolarow w Kanadzie... To jak jest? Nie da sie czy sie da? :-) Link Zgłoś
swan_ganz Re: Nie da się. 04.04.11, 15:11 To jak jest? Nie da sie czy sie da? :-) wygłupiasz się; wszystko da się zrobić jak ma się kasę; nawet nowego lexa kupić z właściwym, zg. z oczekiwaniami systemem metrycznym..:-) Prawdopodobnie za tą kase o której pisał V6 muszą wymienić nie tylko oprogramowanie ale i jakiś czujniki Link Zgłoś
galtom Re: Nie da się. 04.04.11, 15:16 No to bedzie miec mpg zamiast l/km W pierwszym wypadku bedzie malo a w drugim duzo - tak czy siak gorzej niz w Skodzie Fabii SDI :-) Link Zgłoś
analny_wybawca Re: Nie da się. 04.04.11, 21:24 > W pierwszym wypadku bedzie malo a w drugim duzo - tak czy siak gorzej niz w Sko > dzie Fabii SDI :-) Się nie śmiej - w Fabii SDI można przeskalować prędkościomierz za pomocą złącza diagnostycznego :D Link Zgłoś
v-6 Re: Nie da się. 04.04.11, 20:57 galtom napisał: > Poza tym... sam sobie przeczysz :-) Albo sie nie da albo to kosztuje 1500 dolar > ow w Kanadzie... > To jak jest? Nie da sie czy sie da? :-) Wiem na pewno, że nie da się tego zrobić samemu np. naciskając konkretne przyciski. A nie o to ci chodziło? Wiem też, że diler Lexusa nie jest w stanie tego zrobić inaczej, jak tylko rozbierając deskę rozdzielczą i wymieniając (tak!) panel wskaźników na taki "katalogowo" metryczny. Co tam robi jeszcze w kompie nie wiem, ale kosztuje to ile kosztuje. Kanadyjczycy często narzekają, że nie można tego zrobić prościej, albo przynajmniej taniej. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
szymizalogowany Re: Nie da się. 04.04.11, 21:21 Kanadyjczycy często narzekają, że nie można > tego zrobić prościej, albo przynajmniej taniej. > Pozdrawiam > v-6 można, napiszę więcej jak będzie działać nie da się samemu - to fakt, trzeba mieć kabel+komputerek+jakiś tam program i go się wgrywa, zmienia to wszystkie wskazazania na ODO i MFD z mph na kmh z mpg na l/100km itd. - navi oczywiście się zmienia oddzielnie, jeszcze zostaje termometr ale tego na razie nie wiadomo jak zmienić z F na C, SPEEDO oczywiście fizycznie zostaje na dwóch skalach z czego MPH jest główna i tylko do tego chyba ten lexus się uparł na tą wymianę deski (???) Link Zgłoś
galtom Szymi :-) 05.04.11, 07:13 Czekam na info. Speedo oczywisci zostaje bo po cholere to ruszac... Chodzi o same wskazania kompa na panleu srodkowym - dokladnie to o czym napisalec + temperatura. Dzialaj chlopie szybko zanim rozwalisz to swoja fure i przestaniesz byc zainteresowany tematem :-) Link Zgłoś
v-6 Polak potrafi :) 05.04.11, 13:52 Sam jestem ciekaw, chociaż ja mam wersję europejską. Ale ten kłopot z przestrojeniem to był jeden z powodów, dla którego zdecydowałem się ją kupić, chociaż ze Stanów byłoby taniej (nie tak dużo taniej jak w przypadku używanego, ale zawsze). Wtedy właśnie dowiedziałem się, jak to wygląda w Kanadzie. Swoją drogą będę w poniedziałek 11-go w serwisie na zmianie kół, to zapytam, czy i za ile oni to robią. Miałem się dzisiaj spytać, ale wszyscy złapalismy jakąś ciężką formę przeziębienia i na razie jestem unieruchomiony. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
szymizalogowany tylo zwróć uwagę na to... 05.04.11, 14:10 1. Czy nie stracisz gwarancji Lexusa bo oni jak widzisz wolą chargować 1500 USD i udawać że to kwestia wymany fizycznie modułów (pewnie zamieniają też ECU na euro zamiast po prostu wgrać ten nowy "program" na ECU) 2. Do każdego modelu jest inny program - do RX twojego (masz chyba RX400h na pewno inny niż do mojego GS 430 i inny niż do RX300 Galtoma) 3. Wiem że program do ECU zmieniający to w RX (większość modeli) wyczaili pierwsi Rosjanie i gdzieś widziałem że można od nich ściągnąc do RX ten program do ECu - oni kupują głównie RX z uwagi na stan dróg u nic) Podejrzewam że nie każdy warsztat ci to zrobi bo będzie miał "know-how" ale spytaj się w swoim - sam jestem ciekaw. pzdr Link Zgłoś
v-6 Re: tylo zwróć uwagę na to... 05.04.11, 14:59 szymizalogowany napisał: > 1. Czy nie stracisz gwarancji Lexusa bo oni jak widzisz wolą chargować 1500 USD > i udawać że to kwestia wymany fizycznie modułów (pewnie zamieniają też ECU na > euro zamiast po prostu wgrać ten nowy "program" na ECU) No tak, nie pomyślałem o tym. Za te 1500 baksów utrzymujesz gwarancję w systemie metrycznym, trzeba przeliczyć czynności obsługowe zależne od przebiegu itd. BTW, mój jest europejski. Chodziło mi głównie o europejską navigację (ja nie używam, ale żona zawsze), poza tym w 2007 wersja z pneumatycznym zawieszeniem nie była praktycznie osiągalna w Stanach, ciężko też było o ksenony. No i wolałem produkcję japońską od kanadyjskiej, na którą były narzekania. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
szymizalogowany Re: tylo zwróć uwagę na to... 05.04.11, 15:19 jak jesteś zainteresowany to dam ci namiar na speca ktory za 100 PLN wgra euro-navi (teraz chyba Mark VII albo VIII) Link Zgłoś
szymizalogowany Re: tylo zwróć uwagę na to... 05.04.11, 15:41 > do rx300 2003 tyz? chyba tak, gosc sie specjalizuje w Lexusach i wszystkich innych TojTojach Link Zgłoś
szymizalogowany Re: tylo zwróć uwagę na to... 05.04.11, 15:46 albo ten allegro.pl/mapa-polski-toyota-lexus-navi-dvd-e11-i1542505528.html albo ten allegro.pl/mapa-polski-toyota-lexus-navi-dvd-e11-i1542505528.html chyba ten drugi - tylko poprzednio dawal tel a teraz nie widze sprobojcie ten moj wzial 100 PLN do GS za 30 minut roboty + plyta (wypalona nieoryginalna) Link Zgłoś
swan_ganz Re: tylo zwróć uwagę na to... 05.04.11, 16:29 ja pierniczę... Co wy za fury macie, które trzeba jak murzyn jakiś aktualizować gdzies po zmroku, w jakichś krzakach, kasa z ręki do ręki, wypalane płytki.... Co to za klimaty są w ogóle? Zaye...liście te swoje fury komuś czy jak? Link Zgłoś
szymizalogowany Re: tylo zwróć uwagę na to... 05.04.11, 17:35 > ja pierniczę... Co wy za fury macie, które trzeba jak murzyn jakiś aktualizować > gdzies po zmroku, w jakichś krzakach, kasa z ręki do ręki, wypalane płytki.... > Co to za klimaty są w ogóle? Zaye...liście te swoje fury komuś czy jak? wybór jest taki: - idziesz do pięknego salonu Lexusa z ciziami mizdzącymi się do Ciebie i jak trafisz (a ja trafiałem) z kompetentną obsługą i miła - faceci się znali na rzeczy. ale ich obowiązują procedury i stawki Lexus Poland więc za płytę z Navi Europa sobie krzyczą 1600 PLN za DVD (E11) lub - umawiasz się z "zenkiem" (ale też fachurą) który prywatnie się zajmuje navi do Lexów i toyot umawiasz się z nim gdzieś na stacji czy parkingu, on przychodzi z plikiem płyt, siedzi u ciebie w aucie 10-20minut i ci odpala DVD wypalone przez siebie które działa tak samo jak Leusowe oryginalne (też wersja E11) różnica opcja numer 1 piękny salon i 1600 PLN, opcja dwa na stacji czy parkingu i płyta palona ale 100 PLN efelt ten sam - działa identycznie kwestia czy 1500 PLN jest warte obsługi w slunie i to tyle Link Zgłoś
galtom Re: tylo zwróć uwagę na to... 05.04.11, 18:38 "Odwal" sie Swan... ja mam w d.. takie wynalazki jak fabryczna navi :-) Uzywam (od lat) Garmina i innej navi nie kupie. Teraz mam juz 3 czy 4 model i zawsze jestem zadowolony. Link Zgłoś
galtom Re: tylo zwróć uwagę na to... 05.04.11, 18:36 Pytam, bo znajoma juz specjalnie w tej sprawie pojechala z Katowic do szpecjalysty w Warszawie - i dupa. Marudzil, ze wtyczka mu sie zepsola i nic nie zrobil. Link Zgłoś
galtom Re: tylo zwróć uwagę na to... 05.04.11, 15:27 Dlatego dla siebie celuje w Highlandera :-) produkcja tylko w Japanowie Link Zgłoś