Dodaj do ulubionych

Mercedes BECZKA

IP: 164.48.67.* 16.08.01, 10:37
Niektore modele Mercedesa popularnie okresla sie u nas ''BECZKA''. Czy ktos wie
skad sie wzielo to okreslenie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: liki Re: Mercedes BECZKA IP: 212.160.68.* 16.08.01, 11:59
      prawdopodobnie że wcześniejszy model 123 (chyba była to 116) miał szkła
      leflektorów postawione w pionie i bardzo przypominające swoim kształtem beczkę.
      Ale czy to prawda czy legenda tego nie wiem, to są już tak stare samochody że
      chyba tylko najstarsi pamiętają.
      • Gość: Michal Re: Mercedes BECZKA IP: *.telia.com 16.08.01, 12:30
        Gość portalu: liki napisał(a):

> prawdopodobnie że wcześniejszy model 123 (chyba była to 116) miał szkła
        > leflektorów postawione w pionie i bardzo przypominające swoim kształtem beczkę.
        > Ale czy to prawda czy legenda tego nie wiem, to są już tak stare samochody że
        > chyba tylko najstarsi pamiętają.
        Liki wlasnie beczka jest modelem 123, a116 byla s-klasa od 73do78.
        Nie wiem. Byl taki model co nazywno Kubus co lysy premier dziewczyny ganial to
        pamietam . Potem fen ale chyba ten sam co Kubus. A pamieta ktos adenauerka z roku
        56 to byla limuzyna adzio by sie w grobie w argentynie przewrocil jakby
        zobaczyl.Pozdrawiam Michal nie odpowiedzialem mnie juz wtedy nie bylo.
        • Gość: liki Re: Mercedes BECZKA IP: 212.160.68.* 16.08.01, 12:45
          Gość portalu: Michal napisał(a):
          > Byl taki model co nazywno Kubus co lysy premier dziewczyny ganial
          >
          "KUBUŚ" to chyba był ze skrzydłami. A 123 to rzeczywiśie "BECZKA" ale mi chodziło
          o model poprzedzający 123 (zewnętrznie taki sam tylko właśnie te leflektory w
          pionie). Pozdrawiam

• Gość: Michal Re: Mercedes BECZKA IP: *.telia.com 16.08.01, 13:36
            Liki! Zle zrozumialem juz sie poprawiam. Masz na mysli model 115 zwany w europie
            "compactem" ktory posiadal nastepujace silniki wymieniam tylko cyfry; zaczynamm
            od diesli 615 , 616,617 potem benzyna 115 tak sama nazwa jak nadwozia,110, ajak
            sie nazywal 2,5 litra zapomnialem Zakonczono jego produkcje w grudniu75. Cyfry
            uciekaja z glowy. W szwecji mozna je jeszcze zobaczyc ale jako obiekty dla
            hobbystow. A teraz ja mam pytanie. Jaki byl model poprzedzajacy compact ? ten
            zaraz za kubusiem.
            • Gość: tricky Re: Mercedes BECZKA IP: *.*.*.* 16.08.01, 13:37
              beczka to chyba 124...poprzedzał ją tak zwany puchatek do 84'' ????
              • Gość: Michal Re: Mercedes BECZKA IP: *.telia.com 16.08.01, 13:57
                Widzisz Triki jestes madry teraz sobie przypomnialem PUCHATEK to wlasnie KUBUS
                a kubus pochodzi mniejwiecej 57 do60 chyba. Potem jest ten o ktory wlasnie
                pytam ptem jest compact pozniej beczka noi W124 zwykly a z motorem 102 i106 w
                tym czasie jest maly model i rownolegle jest produkowny W126 s-klasa itp.
              • Gość: Kupej W123 to beczka!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.01, 10:53
                Gość portalu: tricky napisał(a):

> beczka to chyba 124...poprzedzał ją tak zwany puchatek do 84'''' ????

Wszystko mozecie sobie sprawdzić na www.ollihart.de i nie piszcie, że W124 to
                beczka, bo słabo się robi... ;-((

• Gość: Kajetan Re: To byl skrzydlak - model 110W IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 08:06
              Boze - co wy macie z historii?? W latach 50-tych byl KUBUS (albo baczek) o wygladzie pontonu z
              okraglymi swiatlami i wysoka chlodnica - potem SKRZYDLAK - mial na bagazniku skrzydelka i byl o
              wiele wiekszy od poprzednika - tez mial okragle swiatla (procz wersji amerykanskiej, ktora miala
              zawsze podwojne zderzaki i pionowe swiata), potem TRAPEZ (model 115) z pionowymi swiatlami i
              bardzo plaskimi blachami - w zasadzie niczym szczegolnym sie nie wyroznial... a potem BECZKA
              (model 123) wiekszy i wygodniejszy.... to tyle, bardziej szczegolowo na pewno na kazdej stronie www
              mercedesa, wystarczy poszukac :))))

A historie wypadalo by znac, bo az szkoda sluchac herezji .....;)))))
    • Gość: Wojciech Re: Mercedes BECZKA IP: *.kvarner.net 16.08.01, 14:05
      Moze z powodu pozaokraglanych ksztaltow...?
      • Gość: Michal Re: Mercedes BECZKA IP: *.telia.com 16.08.01, 14:17
        Chyba masz racje,ale tu chodzi o cos co bylo zwiazane z tym czasem. Te
        wszystkie nazwy pochodza ze swiata taksowkarskiego i przyjely sie na stale do g
        warowego technicznego nazewnictwa.
        A ja mam pytanie do pierwszego re. Jaki motor mercedesa zostal zamontowany na
        wschodzie? podaj marke auta? i o jakim motorze mowa? Micha
        Czy u Was tez tak goraco 35C w cieniu poludniowa szwecja
        • Gość: Wojciech Re: Mercedes BECZKA IP: *.kvarner.net 16.08.01, 14:30
          Sie ma Michal, tutaj 31 w cieniu, ale to tylko polnocna Chorwacja. Na poludniu
          (nawet szwedzkim) zawsze cieplej, jak widac...

Do tematu: wg mnie Mercedes W115 to puchatek, a W123 to beczka. Tak bylo
          kiedys, z taka terminologia spotkalem sie tez w Auto Swiecie. Ale teraz
          nazewnictwo przesunelo sie chyba o jedno w gore, i 123 to puchatek, 124 to
          beczka. Przynajmniej z nastepca nie ma problemow, okularnik, oczkos, i kazdy
          wie o co chodzi :))))
          • Gość: tricky Re: Mercedes BECZKA IP: *.*.*.* 16.08.01, 14:35
            • Gość: tricky sorki poprzedni mail bez tekstu IP: *.*.*.* 16.08.01, 14:36
              podoba mi się określenie na W140 stare S-ki - Autobus :) oddaje ducha tego
              auta. Mój koleś jak to widzi mówi Dzień Dobry...
              • Gość: Michal Re: sorki poprzedni mail bez tekstu IP: *.telia.com 16.08.01, 14:43
                Triki to ten z zaokroglonymi szybami z przodu.Micha
              • Gość: Wojciech Autobus IP: *.kvarner.net 16.08.01, 14:45
                A wg mnie lepsze okreslenie W140 to LOCHA. Idealnie oddaje zgrabna i lekka
                sylwetke tego pojazdu. A niektore autobusy sa stylistycznie calkiem ciekawe,
                czy ktos widzial moze najnowsza Bove? Lusterka - techno style.
                • Gość: tricky Re: Autobus IP: *.*.*.* 16.08.01, 14:47
                  Widziałem prototyp ... combi !!! Wyglądał jak mały okręt podwodny (chyba Brabus
                  zrobił) brrr
                  • Gość: Wojciech Re: Autobus IP: *.kvarner.net 16.08.01, 14:52
                    A no, tez widzialem... To nie byl prototyp, tylko przeroba dostepna na
                    zamowienie, jak ktos ma za duzo kasy. Wygladal jak marzenie kapitana tankowca
                    klasy VLCC (byly popularne w latach 70tych, ok. 200-300 tys. ton).
                • Gość: Michal Re: Autobus IP: *.telia.com 16.08.01, 14:50
                  Locha to mi sie kojarzy z przewozem zwierzat,ale do rzeczyto ten z motorem
                  austina i napedzie na przednie kola, czy ten co urodzil sie przed MB508D tj
                  busem z lat siedemdziesiatych z motorem 314.
                  • Gość: tricky co do "nazw zwyczajowych" IP: *.*.*.* 16.08.01, 14:53
                    to podobają mi się określenia starych Beemek 3 i 635 ( dwudrzwiowa): Rekiny ..
                    ze względu na zajebisty, ścięty przód... To były auta.
                    • Gość: Michal Re: co do IP: *.telia.com 16.08.01, 16:06
                      Triki ten CC 6000 czy cos pamietam takim rekinem to zasuwal po cichu wobstawie
                      do Helenowa pod Pruszkowen ten z ciemnymi okularami.My jako dzieci
                      wychodzilismy popatrzec jakie to limuzyny woza dziewuchy do roboty.
                      A drugiego to mial chyba szablista. Michal
                  • Gość: Wojciech Re: Locha IP: *.kvarner.net 16.08.01, 15:03
                    Gość portalu: Michal napisał(a):

> Locha to mi sie kojarzy z przewozem zwierzat,

Michal, jestes w Szwecji... Locha to jest ciezarna swinia, maciora, rozumiesz?
                    Stad ten tytul. Wyobraz sobie gracje takiego zwierzaka...
                    > ale do rzeczyto ten z motorem
                    > austina i napedzie na przednie kola, czy ten co urodzil sie przed MB508D tj
                    > busem z lat siedemdziesiatych z motorem 314.

A tego to z kolei ja nie zrozumialem...

• Gość: Michal Re: Locha IP: *.telia.com 16.08.01, 15:57
                      Wojciechu! Nie chcialem tego slowa uzyc,ale wiedzialem a co do slangu
                      technicznego to proste zapytaj byle kogo z branzy w RP i Reichu beda wiedziec.
                      508D rodzaj ciezarowki/bussa 314 typ motoru diesla dokladnie 3 litrowy
                      prawdziwy ciezarowkowy o bezposrednim wtrysku.Cholernie goraca trzeba by
                      skoczyc do sundu i sie wykapac teraz jest 32C. Michal
                    • Gość: Michal Re brzydactwo z motorem austina i napedem na przednie kola IP: *.telia.com 16.08.01, 20:43
                      Gość portalu: Wojciech napisał(a):

> Gość portalu: Michal napisał(a):
                      >
                      > > Locha to mi sie kojarzy z przewozem zwierzat,
                      >
                      > Michal, jestes w Szwecji... Locha to jest ciezarna swinia, maciora, rozumiesz?
                      > Stad ten tytul. Wyobraz sobie gracje takiego zwierzaka...
                      > > ale do rzeczyto ten z motorem
                      > > austina i napedzie na przednie kola, czy ten co urodzil sie przed MB508D t
                      > j
                      > > busem z lat siedemdziesiatych z motorem 314.
                      >
                      > A tego to z kolei ja nie zrozumialem...
                      > BYLO takie brzydactwo wersji towarowej i buss mialo naped na przednie kola i
                      motor angielski austina to byly lata 70-ate.Michal
                • Gość: Kupej Re: Autobus IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.01, 10:59
                  Gość portalu: Wojciech napisał(a):

> A wg mnie lepsze okreslenie W140 to LOCHA. Idealnie oddaje zgrabna i lekka
                  > sylwetke tego pojazdu. A niektore autobusy sa stylistycznie calkiem ciekawe,
                  > czy ktos widzial moze najnowsza Bove? Lusterka - techno style.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Bova nie nadaje się do jazdy - tani schrott, który nawet nie wygląda dobrze... a
                  jesli już... to tylko wygląda ;-))
                  Widział ktoś Droegmoelera?? To jest dopiero zabaweczka ;-))
                  • Gość: Wojciech Re: Autobus IP: *.kvarner.net 17.08.01, 11:07
                    A co to takiego ten Droegmoeler??? Pierwsze slysze...

Co do Bovy, to stare modele rzeczywiscie wygladaly dosc kiepsko (jakies takie
                    chude...) ale ten nowy jest calkiem do rzeczy. Jesli chodzi o awaryjnosc, to
                    niestety nie mam doswiadczen, nie jestem z branzy.
                    • Gość: Kupej Re: Autobus IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.01, 22:25
                      > A co to takiego ten Droegmoeler??? Pierwsze slysze...

TO NIEMIECKI AUTOBUS TURYSTYCZNY Z 12-LITROWYM SILNIKIEM VOLVO I PRZEDNIĄ OSIĄ
                      MERCEDESA. PIERWSZA LIGA - KLASA ŚWIATOWA ;-))

>
                      > Co do Bovy, to stare modele rzeczywiscie wygladaly dosc kiepsko (jakies takie
                      > chude...) ale ten nowy jest calkiem do rzeczy. Jesli chodzi o awaryjnosc, to
                      > niestety nie mam doswiadczen, nie jestem z branzy.

JESTEM Z BRANŻY - BOVA, TO TAKI... FIAT WŚRÓD SAMOCHODÓW ;-((

Pozdrawiam serdecznie. Kupej

• Gość: tricky jeszcze jedna rzecz.. IP: *.*.*.* 17.08.01, 10:12
      przypomniało mi się jak mówiło się o MB 200 D (124) i jego osiągach (72KM).
      Mówili, że w tym aucie muchy zabijają się o tylną szybę... :)
      • Gość: Wojciech Re: jeszcze jedna rzecz.. IP: *.kvarner.net 17.08.01, 10:16
        A najlepszy byl z automatem. Ukladadacz asfaltu... :)))))))))))
        • Gość: tricky Re: jeszcze jedna rzecz.. IP: *.*.*.* 17.08.01, 10:29
          ogólnie to było auto nie do zdarcia. Jedna rzecz tylko - w Dieslach często szły
          miski olejowe - nie były osłonięte a polskie drogi są pełne niebezpieczeństw.
          Stary jeździł 200D, 260E i 300CE-24 ( ostatni full wypas, 220KM) palił 17
          litrów w mieście... Ojciec dał sobie spokój z Mercedesami jak w coupe nie miał
          dwóch zamków, lusterek, kołpaków ( później walneli też feligi alu) a za to dwa
          alarmy, " multilock" na skrzynię, tajny "przycisk" odc. zapłon i lagę pod
          fotelem. Miarka sie przebrała kiedy zobaczył z okna paru kolesi wyrywających
          wycieraczkę ( jak pamiętacie to jedna jedyna) zbiegł na dół zaprotestować i
          dostał w nocha...Za dwa misiące kupił dwa Daewoo Leganze i Nubirę.
          • Gość: Wojciech Re: jeszcze jedna rzecz.. IP: *.kvarner.net 17.08.01, 10:36
            Ano, ja mialem W123 i pod blokiem podprowadzili mi listwe z przedniego
            blotnika. W pierwszy tydzien...
            Stawialem go zawsze tak, zeby z okna widziec przynajmniej znaczek, jesli sie
            nie dalo, to staralem sie tak postawic, zeby znaczek nie byl od strony
            chodnika. Wiadomo, jak cos tak sterczy, to kusi... I udalo mi sie jezdzic z
            jednym znaczkiem przez ok. 7 miesiecy!!! Rekord!
          • Gość: Michal Re: jeszcze jedna rzecz.. IP: *.telia.com 17.08.01, 10:37
            Czesc TRIKI I WOJCIECHU !To sie oziebilo 23C.A moze bysmy skoczyli na wanne
            pamietacie. To zdaje sie produkowano w Köln.Michal
            • Gość: tricky nie czjaę ? IP: *.*.*.* 17.08.01, 10:39
              co to jest wanna ( Wannolot z Tytusa?)
              • Gość: Michal Re: nie czjaę ? IP: *.telia.com 17.08.01, 10:50
                Wanna to jest model forda Taunusa z roku 1960- 63mial motory 1,7 i 2.0 rzedowe
                jeden z pierwszych co posiadaL HAMULCE TARCZOWE Z PRZODU w masowej produkcji.
                Pytanie a jak sie nazywal ten poprzedni model?. Michal P.S Ale skojarzenia to
                macie niech Was licho pali.
                • Gość: XXXXXXXX Re: nie czjaę ? Tak nazywa sie od 57 do60. IP: *.telia.com 18.08.01, 17:46
                  To byl ponton.XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
            • Gość: Wojciech Re: jeszcze jedna rzecz.. IP: *.kvarner.net 17.08.01, 10:45
              Witam Michala! Co to jest ta wanna? Ja mam jedna w domu, ale to chyba nie o to
              chodzi. Chociaz, w taki upal (chyba 35, albo cos kolo tego) to nie jest zly
              pomysl...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka