Dodaj do ulubionych

Nie opłaca się przywozić Passatów z USA do Europy

02.06.11, 16:49
Volkswagen AG policzył, że prywatni, europejscy importerzy tańszego, zbudowanego w USA Passata będą musieli zapłacić za niego więcej, niż gdyby kupili go w Niemczech.

Według artykułu, tak oto liczy Volkswagen:

25995$ (18459 euro) cena Passata zbudowanego w USA
1576 euro za dwóz do portu w USA, przewóz przez Atlantyk oraz za ubezpieczenie (600$ + 950$ + 669$)
4122 europejski podatek importowy
450 opłata przewoźnika za formalności importowe
400 za dowóz do klienta
1972 opłaty celne
1200 test spalin wymagany w Niemczech
900 pozwolenie na modyfikacje głównych reflektorów
2000 wymiana/modyfikacja migaczy i wstecznych swiateł przeciwmgielnych
3000 ekspertyza z TUV

W sumie 15620 do dodania do ceny w USA, czyli razem wypadnie 34079 euro.

30100 euro – cena podobnie wyposażonego modelu Passat 2.0 TDI Comfortline z fabryki VW w Emden albo Zwickau

Ja się na tym nie znam, ale z pewnościa dużo osób próbowało obniżyć koszty przywożąc samochody z USA. Czy Volkswagen ściemnia czy ma rację?

www.autonews.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110601/COPY/306019994/1193
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: Nie opłaca się przywozić Passatów z USA do Eu 02.06.11, 17:37
      hehe "ekspertyza z TUV 3000 ojro"...niezle was tam wala po rogach
    • carfan Re: Nie opłaca się przywozić Passatów z USA do Eu 02.06.11, 20:04
      U nas pewnie by taniej wyszło, tylko, że Passat na rynek US to nie ten Passat co w Europie.
      Może i większy, ale to nie te materiały, systemy - rozwiązania, itd. Sorry, coś za coś.
      Dobrze to skomentowała kiedyś reklama Toyoty - You get what you pay for. Jakiś powód tej różnicy musi być i nie chodzi tylko o podatki.
      • jot-23 fenomenalne odkrycie! 03.06.11, 02:02
        tuareg 3.6 V6 FSI 280 KM (206 kW), Tiptronic, 8-biegowy

cena (oficjalna) w USA: $44,500
        cena w Bulbie : $78,000

prosze, wylistuj mi te "sytemy, materialy i rozwiazania" ktorymi roznia sie te samochody...
        • adrian_ktostam Re: fenomenalne odkrycie! 03.06.11, 12:33
          co więcej, oferowane w USA najtańsze wersje są dużo lepiej wyposażone niż w Polsce.
          • milos75 Re: fenomenalne odkrycie! 03.06.11, 13:07
            Zgadza się. Post Carfana to przykład, jak można być zadowolonym, że nas w Europie rąbią na dużą kasę i jak można uzasadnić 2-krotne różnice cen :-)

Mam jeszcze lepszy argument - powinniśmy się cieszyć, że za samochody płacimy tylko dwa razy drożej niż w USA (chociaż zarabiamy pięć razy mniej), bo głupi sweterek Tommy Hilfingera kosztuje w Macy's $35 a u nas 450 zł, w Guccim za tyle co kupiłem skurzaną kurtkę u nas mają T-shirty, a torebki Nine West można tam kupić w TJ Maxie za tyle co u nas pasek do zegarka :-) Przebitka na ciuchach jest 4-5 krotna więc co tam 2-krotne ceny samochodów, naprawdę uważamy, że powinniśmy się cieszyć i nawet myślałem o napisaniu jakiegoś listu do Hermana van Rompuya, że taka Bruksela jest dobra i łaskawa dla klientów :-)
            • jot-23 Re: fenomenalne odkrycie! 03.06.11, 13:49
              na pocieszenie, to nie jest tylko chciwosc korporacji...

sa tez dobre strony sprzedawania samochodow w USA po cenie wytwazania.
              - buduja "marke" stanach (co pozwala im na otwieranie fabryk tutaj i generowanie aktualnych zyskow)
              - utrzymuja produkcje/zatrudnienie w europie (plus , porzez wieksza pule produkcji, generalnie obnizaja koszty)
            • mameja21 Re: fenomenalne odkrycie! 03.06.11, 14:32
              milos75 napisał:
              głupi sw
              > eterek Tommy Hilfingera kosztuje w Macy's $35 a u nas 450 zł, w Guccim za tyle
              > co kupiłem skurzaną kurtkę u nas mają T-shirty, a torebki Nine West można tam
              > kupić w TJ Maxie za tyle co u nas pasek do zegarka :-)

Jesteś gejem, że się tak ubierasz?
              • robert888 byłbyś zainteresowany? 03.06.11, 16:33
            • adrian_ktostam Re: fenomenalne odkrycie! 03.06.11, 16:01
              Przecież tabuny socjewropejskich pierdzistołków z Brukseli muszą jakoś zdobyć kasę na swoje utrzymanie. Wybrali najprostszy sposób - łupią innych wymyślając coraz bardziej bzdurne podatki i nikomu niepotrzebne przepisy...
    • bolkowiak Re: Nie opłaca się przywozić Passatów z USA do Eu 03.06.11, 14:24
      Ale niektóre samochody opłaca się importować z USA zwłaszcza, że mają dużo lepsze wyposażenie niż te przeznaczone na rynek europejski.
      Są wyspecjalizowane firmy trudniące się importem i im jakoś się to opłaca.
      • adrian_ktostam do Niemiec 03.06.11, 16:29
        Dużo zależy od ciągle zmieniającego się kursu dolar/euro. Poza tym założyciel wątku świadomie lub nieświadomie zrobił nadużycie. W innych krajach opłaty mogą być zupełnie inne. Nie wiem czy np w Polsce są opłaty za pozwolenie na modyfikacje głównych reflektorów, ekspertyza z TUV, test spalin, itd? To, co wymieniłem daje ponad 5000 S, a podejrzewam, że w Polsce wystarczy przegląd techniczny.
        • kubek145 Re: do Niemiec 03.06.11, 16:50
          przy sprowadzaniu np do UK z USA, zmieniasz tylko lampy, robisz przeglad i auto zarejestrowane. Nie dosc ze £ stoi mocno wzgledem $ to cala procedura jest, latwa, szybka i niewiele kosztuje. Sprowadzone Q7 z USA do UK wyszlo prawie £20000 taniej..

p.s. brukseli niema sie co czepiac bo to kraje same reguluja te przepisy, ani gloryfikowac jankesow - EMA ma 500 urzednikow i 7 podstawowych regulacji a FDA ma ponad 10000 urzednikow i blisko 100 regulcaji (sorry ze nie w temacie)
          • adrian_ktostam Re: do Niemiec 05.06.11, 00:44
            Trochę przesadziłeś z tym TYLKO. UK należy do EEA, czyli Europejskiego Obszaru Gospodarczego, czyli nakłada tzw europejskie cło na samochody z USA. Nakłada też VAT, chociaż ten niższy, amerykański przy sprzyjających okolicznościach można odzyskać.

KOMPLETNĄ BZDURĄ jest więc twierdzenie, że RZEKOMO "kraje same reguluja te przepisy". Nawet wysokości podatku VAT kraje (faken) unii nie mogą samodzielnie ustalić. Możemy ustalić tylko wysokość stawek w widełkach poszczególnych kategorii, ale to unia decyduje do której kategorii stawek należy dany towar - czy stawki podstawowej czy preferencyjnej czy też zerowej. Do tego dochodzi obowiązkowa akcyza na niektóre towary.Tak więc, nie możemy sprzedawać benzyny za 3,50 zł za litr czy papierosów za 5 zł paczka...

Opisałem to najprościej jak można, więc jeżeli tego nie zrozumiałeś, nie odpisuj zanim się nie douczysz, bo się ośmieszysz...

Daaaleki jestem od gloryfikowania gospodarki USA. Śmieszą mnie jednak żałosne, zindoktrynowane dupki, którzy tak martwią się o gospodarkę USA, a nie widzą, że tak naprawdę to socjalistyczna, zbiurokratyzowana gospodarka unii tonie. Karmieni kłamliwą medialną, przedwyborczą propagandą sukcesu, widzą drzazgę w oku bliźniego, ale nie widzą belki w oku własnym....

Europa pilnie potrzebuje gruntownej reformy ustrojowej, bo się stoczy na dno. Precz z komuną!
            • adrian_ktostam Re: do Niemiec 05.06.11, 12:27
              Dla ciekawości sprawdziłem - można odzyskać z zależności od stanu 6-9% amerykańskiego podatku odpowiednika VAT, ale tylko na samochody nowe i też nie zawsze. W UK podstawowa stawka VAT wynosi 17,5%, jeżeli ostatnio Cameron jej nie zmienił.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka