on_linea 25.07.11, 11:57 Witam Chcę kupic auto ale nie mogę się zdecydować które. Opel Corsa czy Ford Fiesta? Który mniej pali? który będzie lepszy do jazdy w korkach :) do pracy? Jakie za a jakie przeciw Z gory dziekuje za rady Link Zgłoś Obserwuj wątek
ulubiony19 Re: Corsa czy Fiesta 25.07.11, 14:16 on_linea napisała: > Witam > Chcę kupic auto ale nie mogę się zdecydować które. Opel Corsa czy Ford Fiesta? Łojojoj. Od tego są właśnie jazdy testowe. Niektórym do zakupu potrzeba tylko świadomości istnienia konkretnego auta (Ci przeważnie biorą coś na kształt 911 Sport Classic, na drugim biegunie są nabywcy aut w typie Octavii Tour), inni niektórzy podejmują decyzje po rundce wokół salonu). Auto ma być dopasowane jak biustonosz. > Który mniej pali? który będzie lepszy do jazdy w korkach :) do pracy? Spalanie można porównywać wtedy, kiedy ma się do czynienia z konkretnymi wersjami danych modeli. Co mają mieć pod maskami Corsa i Fiesta i jaki rodzaj skrzyni? A do jazdy w korkach chyba najlepsiejsze są wrotki, poza tym sama musisz wiedzieć, w którym aucie przyjemniej leci czas, w jaki sposób pracują pedały, jaka charakterystyka sprzęgła Ci pasi i takie tam. Z tych dwóch ja zdecydowanie bardziej lubię Fieste. Corsa przeszła niedawno lifting i nie sprawia w sumie jeszcze wrażenia auta przestarzałego, zbyt opatrzonego czy cóś, ale Fiesta to auto nowocześniejsze, wciąż dosyć świeże i całkiem wygodne. Of koz z kilkoma wadami (jak dla mnie mało intuicyjna obsługa, hamulce mogły być lepsze, poziom niektórych szczegółów...) Opel może niektórym bardziej odpowiadać, bo słabsze wersje mają niezbyt sztywne zawieszenie i spokojnie pomykają po duktach. Osobiście rozważałbym jeszcze Polo i Clio. Link Zgłoś
on_linea Re: Corsa czy Fiesta 25.07.11, 14:42 Hmmm na testowanie nie umowilam sie jeszcze ale jak do tej pory zawsze kazde mi pasowalo ... 2 min "zapoznawania sie" a potem moge smigac. Wiec podejrzewam, że z tymi jesli sie zapisze to bedzie to samo czyli remis. Co maja miec pod maska to nie wiem... nie znam sie :) polo i Clio odpada...ja baba wiec dla mnie liczy sie tez wyglad a te mi sie nie podobają :)))))))) Od wrotek wygodniejszy skuter... kurka ale te nasze zimy ... mialabym sople pod nosem zanim bym dojechala do pracy ;)) Radzisz Fieste...w sumie troche i u mnie szala przechyla sie na korzysc Fiesty...ale czytalam opinie o spalaniu i wiekszosc narzeka ze na tak male auto to w miescie pali za duzo chyba zrobie losowanie :)))) Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Corsa czy Fiesta 25.07.11, 15:54 on_linea napisała: > Hmmm na testowanie nie umowilam sie jeszcze ale jak do tej pory zawsze kazde mi > pasowalo ... 2 min "zapoznawania sie" a potem moge smigac. Wiec podejrzewam, ż > e z tymi jesli sie zapisze to bedzie to samo czyli remis. Uuu... Wstyd! Wg. mnie jesteś niezwykle mało wymagająca, co z drugiej strony możesz cieszyć Twoich ewentualnych adoratorów. Co prawda może nie spędzasz w aucie tyle czasu, co choćby ja, ale zakup auta oparty na zasadzie "dosunęłam fotel, tu mam stacyjkę, kupuję" jest dziwny...:) Generalnie więc możesz kupić cokolwiek, byle tylko dobrze wyglądził. > Co maja miec pod maska to nie wiem... nie znam sie :) Nie musisz się znać, ale wypada wiedzieć, co się z grubsza ma;) Poza tym, skoro tak podchodzisz do tematu, to równie dobrze i to nie powinno Cię obchodzić: > ..ale czytalam opinie o spalaniu i wiekszosc narzeka ze na tak male auto to w m > iescie pali za duzo Zalewasz zupy za 3 stówy i hajda:) Poza tym o jaką wersję Fiesty się rozchodzi (jest kilka silników do wyboru, w tym te na benzynę i na ON). > polo i Clio odpada...ja baba wiec dla mnie liczy sie tez wyglad a te mi sie nie > podobają :)))))))) O! To jest konkret. > chyba zrobie losowanie :)))) Inaczej. Zadzwoń do 20 dilerów (po 10 dla Opla i dla Forda) i pytaj o Franka. Wygrywa ta z marek, której większa ilość przedstawicieli odpowie "nie ma Franka". Losowania są dla starych panien:) Link Zgłoś
dx-7 Re: Corsa czy Fiesta 25.07.11, 17:50 Jeżeli i opel i corsa Ci się podoba to spróbuj się zorientować który serwis jest solidniejszy - by w przypadku przeglądów i późniejszych napraw nie trafić na "dziadowski" serwis który będzie Ciebie chciał orżnąć lub nie będzie profesjonalny. Fajnie jakby był blisko Twojego miejsca zamieszkania. Link Zgłoś
on_linea Re: Corsa czy Fiesta 25.07.11, 20:02 Kurka... oba serwisy mam blisko :)))) Ale zorietuje sie...chociaz akurat to raczej nie powinno decydowac ...dzieki Link Zgłoś
on_linea Re: Corsa czy Fiesta 25.07.11, 19:59 Nie porownujmy adoratorów do bezdusznych maszyn :))))) Ok. to zacznijmy jeszcze raz…. Samochod to tylko rzecz to przewozenia tylka wiec nie musi mieć jakis bajerow typu felgi aluminiowe, spojlery…oczywiście jakby miał w standardzie to by było fajnie ;) ale doplacac nieeee. Z grubsza wiem gdzie silnik :P, gdzie się wlewa olej, plyn itd…ale jakies wersje silnika itd. i czym się rozni np. 1,25 od 1,4 oprocz tego ze drugi jest silniejszy to reszty nie wiem :) Cena tez odgrywa rolę. Wiec jednak żeby były jakieś konkrety to: Corsa 1.0 (65KM) czy Fiesta 1.25 (65 KM)? A z losowaniem dobre...jak juz w koncu sie wkurze to podzwonie i popytam o Franka :))))))))))) Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Corsa czy Fiesta 26.07.11, 14:11 on_linea napisała: > Cena tez odgrywa rolę. Wiec jednak żeby były jakieś konkrety to: > Corsa 1.0 (65KM) czy Fiesta 1.25 (65 KM)? Corsa 1.0? Nie rób tego! To żart ze strony Opla. Już wariant 1.2 16V nie jedzie, w tym przypadku osiągi są zatrważające (poziom spalania też nie jest super-żeby spalić tyle, ile przystało na taki silniczek, to trzeba się narażać innym na drodze...). Auto w tej wersji jest okropne. Nie daje poczucia bezpieczeństwa, ciężko się zrelaksować, wszystko przychodzi niełatwo, no człowiek się męczy generalnie. Jakby w papierach pisało, że ma 30 KM, to bym uwierzył:) Swoją drogą ten silnik (z grubsza, przez lata przechodził spore mody i dostawał parę koni więcej) był już dość smutnym wyborem dla Corsy B (auto było powolne i trzeba było je do wszystkiego zmuszać, a wtedy był ooogień i urwanie genitaliów!), istna tragedia była w momencie, gdy trafił do Corsy C, więc w sumie naturalną rzeczą jest, że teraz jest makabra:) Aha. Jakieś 1,5 roku temu jechałem w trójkę ( i z małym bagażem) taką Corsą (sprzed liftingu) po prawdziwie górskiej trasie. Było to raptem 40 parę kilometrów, ale przeżyłem to, jak odlot bocianów. Zajebiście się nam spieszyło w ważnej sprawie, a pośpiech był utrudniony, więc jazda była szalona. Of koz i tak nie zdążyliśmy:), ale auto przetrwało i jestem bogaty w nowe doświadczenie. Na plus zaliczam ciekawe brzmienie silnika w okolicach maksymalnych obrotów (tego dnia tylko ten zakres obrotów był użyteczny). Nie jeździłem aktualną Fiestą z silnikiem 1.25, więc niech ktoś inny się wypowie. Ale dam se głowę uciąć i dwie rence, że śmiga o niebo lepiej od Opla (i pewnie nie pali więcej). Poza tym ja osobiście NIGDY nie kupiłbym nowego auta w podstawowej wersji. To niehigieniczne!:) Link Zgłoś
fredoo Re: Corsa czy Fiesta 26.07.11, 10:21 Ponieważ Corsa to w zasadzie to samo co Fiat Punto to popatrzyłbym jeszcze na to drugie. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Corsa czy Fiesta 26.07.11, 12:14 fredoo napisał: > Ponieważ Corsa to w zasadzie to samo co Fiat Punto to popatrzyłbym jeszcze na t > o drugie. W praktyce oba auta prawie nie dają poczuć, że mają coś ze sobą wspólnego;) To po prostu dwa różne auta. Link Zgłoś
speedofsound Re: Corsa czy Fiesta 26.07.11, 21:51 Hej, od ponad pół roku mamy Corse i jako auto do miasta jest ok. Silnik 1.0 faktycznie odpada, ale mamy 1.2 85 KM i do jazdy po miescie jest wystarczający. We wrocławskich korkach pali 8 l (z klimą automatyczną). Fiesta u mnie odpadła za mniejsza ilosc miejsca z tylu (2 dzieci małych) i duzo wyzsze ceny. To było we wrześniu 2010 gdy zamawiałem auto. No wlasnie porównaj sobie ceny, ale łącznie z dodatkami, które Cie interesują. No i które jest w ładniejszym kolorze. Żona troche kreciła nosem na Corse bo nie było jaskrawego zielonego :) Po lifcie jest. Link Zgłoś
on_linea Re: A 28.07.11, 21:00 o masz! czemu??? to jak ja juz zaczęłam się przyzwyczajać do mysli, że jednak ford to mi takie zgadki dajesz :))))))))) Link Zgłoś