Dodaj do ulubionych

Powrót samochodów z napędem jądrowym

06.09.11, 17:45
Jestem ZA! Tylko trzeba będzie bardzo pilnować przeglądów
Obserwuj wątek
    • Gość: Simon Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.11, 18:13
      "... inżynierów Cadillaca?" a późnej "...wyjadą pierwsze Cadillaki..." proszę poprawić błąd.

Ciekawy pomysł z napędem jądrowym:)
      Pozdro
    • samiec_alfa_romeo Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym 06.09.11, 18:45
      Hahahaaaa... Tak już widzę jak gigantyczne lobby obracające ropą zezwala na samochody które nie trzeba tankować. Już widzę jak tak niebezpieczna dla mafii technologia wchodzi w życie.

Ktoś dostanie głowę konia do łóżka i badania "utkną w martwym punkcie".
    • Gość: gość maniek Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym IP: *.centertel.pl 06.09.11, 21:37
      Nareszcie coś na poziomie ,technologicznie możliwe od dawna ,i tankowanie raz na 25lat .to mi sie podoba ,tylko majtki z ołowiu i w droge ,
    • Gość: marudny Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.11, 23:23
      Odgrzewane zjełczałe kluski. Ja w garażu buduję samochód z napędem mionowym, będzie miał lepszy moment obrotowy, a jazda nie będzie kosztowała nic, bo miony poruszają się tak szybko i tak słabo oddziałują z materią, że żaden rząd nie da rady ich obłożyć akcyzą. Projekt jest już w realizacji, mam na razie przygotowane w garażu 4 opony zimowe, resztę dokończę w wolnej chwili i będę śmigał taniej, niż kolega m.
    • samiec_alfa_romeo Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym 07.09.11, 01:54
      Ja mam w stodole praktycznie ukończony samochód na neutrina! Nie dość, że auto jeździ za darmo (neutrina są wszędzie) to jeszcze od razu na pokładzie jest zainstalowana superszybka Neostrada (odbiera też TVP1 i Polsat).
    • Gość: fizyq Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym IP: 193.179.215.* 07.09.11, 06:44
      Ludzie pewnie bardziej by uważali na drodze - małą stłuczka i mamy ładny grzybek na horyzoncie, tylko trudno będzie potem znaleźć świadków wypadku lub też samych uczestników :)
    • figlik-net Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym 07.09.11, 09:59
      Jeszcze nie odkryto i wdrożono systemu anty wypadkowego i dlatego jest klopot .System nawigacji automatycznej , automatyczne wlączanie sie do ruchu np spowolnienie pojazdow dojezdzajacych do skrzyzowania aby inne samochody wlaczaly sie do ruchu komputerowo zamiast swiatel na skrzyzowaniach automatyczne ustawianie predkosci w/g znaków drogowych i samochodow jadacych przed i z przeciwka bez ingerencji kierowcy - czyli w automacie satelitarnym .
    • Gość: Gość Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym IP: 192.156.102.* 07.09.11, 16:01
      Autor Bartosz chyba uczył się pisać po polsku z Wikipedii.
    • Gość: fizyk Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym IP: 192.92.94.* 07.09.11, 17:20
      @marudny
      Taki mion to rzeczywiście musi slabo oddziaływać z materią biorąc pod uwagę to że jest w praktyce duzo ciezszym elektronem. Czyzbys mial na mysli neutrino? :-)
    • Gość: GordonFreeman Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym IP: *.toya.net.pl 07.09.11, 18:08
      Pomysł fajny, i myślę, że przy dzisiejszych materiałach zupełnie realizowalny. Dość powiedzieć, że niewielkie generatory nuklearne (zwane RTG) są używane w sondach kosmicznych, i to już od dawna.
      Tylko jak zapobiec ucieczce materiału radioaktywnego, gdy samochód zawinie się wokół drzewa, albo zintegruje z np. z TIRem ?
    • konichiwabitches Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym 07.09.11, 18:50
      Niewatpliwie bylby to hit eksprtowy do Iranu czy Pakistanu...... powodzenia!
    • Gość: m Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym IP: *.play-internet.pl 07.09.11, 19:09
      poki sa w ziemi chocby sladowe ilosci ropy, wszelkie pomysly na alternatywne zrodla napedu beda skazane na niepowodzenie. za duzo pieniedzy wciaz mozna miec z jej sprzedazy, zeby ot tak pozwolic na zakup 8g pierwiastka i przejechanie kilkuset tysiecy mil bez ogladania sie na stacje benzynowe. jestem przekonany, ze technologicznie byloby to mozliwe, ale plany realizacji takich przedsiewziec leza bezpieczne, schowane gleboko w sejfach szejkow i innych czerpiacych zyski ze sprzedazy ropy naftowej.
    • Gość: Gość Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.11, 20:21
      Żeby ta ropa skończyła się jak najszybciej (niestety doprowadzi to też do upadku państw arabskich i ich powrót do koczowniczego życia).
    • Gość: Rafik Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.11, 20:25
      Tor ma jedną, najważniejszą zaletę, o której się tu nie mówi. Nie da się z niego wyprodukować broni jądrowej.

A RTG to nie jest reaktor. Do tego wymaga dobrego chłodzenia, o co łatwo w kosmosie, a co jest kompletnie nieopłacalne na ziemi.
    • Gość: Gość Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.09.11, 22:06
      po co ta część elektryczna? skoro mamy już parę, to może od razu napęd z turbiny na koła (no, może przez jakieś sprzęgło, nie wiem po prostu czy pojazdy turbinowe je mają)
    • Gość: VV Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym IP: *.net.lannet.org 07.09.11, 22:13
      A jak ma golfa 2 i jeżdze na przepalonym oleju tanio i wygodnie tylko policja sie czepia, ale to wtedy tłumacze że właśnie frytki jadłem i jade dalej hehe
    • Gość: VaultBoy Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym IP: *.net.stream.pl 07.09.11, 22:32
      Gdzieś już takie widziałem.... FALLOUT się przypomina a konkretnie Highwayman! Yeah
    • Gość: zycietowicej.com Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.11, 22:50
      Bardzo ciekawy pomysl. Cos trzeba robic bo ropa sie konczy. Zycietowiecej.com
    • exray Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym 07.09.11, 23:01
      Chciałbym zaprotestować czemu czepiacie się biednych redaktorów za ortografię , przecież zapewne są to absolwenci takich kierunków jak matematyka , bądź jakiś kierunek politechniczny skąd mieliby znać dobrze ortografię ?
    • stefankawalec Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym 07.09.11, 23:34
      Przypuszczam, że po udanym wdrożeniu pomysłu i tak trzeba będzie "coś" tankować. Tor owszem raz na 300 tyś mil. Ale na przykład czynnikiem obiegowym nie będzie po prostu para wodna, tylko to "coś". Na takiej zasadzie jak AdBlue w ciężarówkach.

--

Infundybuła chronosynklastyczna
    • dzikowy Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym 07.09.11, 23:35
      8 gramów, nie 8 gram.
    • remo29 Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym 07.09.11, 23:42
      Jakoś nie wyobrażam sobie złomowiska milionów zużytych reaktorów... Ale cóż - kiedyś człowiek nie wyobrażał sobie patrząc na bezkresną równinę, jak Ziemia może być kulą...
      --
      parada karzełków
    • Gość: Gość Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 01:38
      A z tego co mi wiadomo, obie pisownie odmian są poprawne. Tyle, że wypada się zdecydować na jeden z dwóch wariantów.
    • Gość: Ciekawy Re: Powrót samochodów z napędem jądrowym IP: 213.95.68.* 08.09.11, 09:02
      Ropa to nie tylko olej napędowy, czy benzyna. Z tego co wydobywane jest z szybów naftowych produkuje się też smary i "chemię" używaną powszechnie w przemyśle. Rozejrzyjcie się ile jest w koło was plastiku. I wszystko to zniknie bez ropy. Mało tego, większość chemii gospodarstwa domowego i leków a nawet sporo tego co jemy zawiera substancje pozyskiwane ze złóż naftowych. To właśnie dlatego powinniśmy się z nimi delikatniej obchodzić. Sposób na pozyskiwanie taniej energii pewnie się znajdzie, o ile już nie istnieje. Ale substancje pochodzące od ropy będzie ciężko zastąpić.

I pytanie podstawowe na koniec - a ile tego Toru w zasadzie jest i na jak długo go starczy jeżeli faktycznie przestawi się na niego całą światową motoryzację + transport wodny? Pytam o złoża, które opłaca się eksploatować (dodatni bilans energii).

I skoro to takie opłacalne to czemu nie przestawiono na to na przykład wielkotonarzowego transportu wodnego (tankowce/kontenerowce) ? Skoro technologia już jest, a taka bezpieczna i wydajna, to co powstrzymuje wielkie koncerny przed wdrożeniem na własny użytek i dla własnego zysku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka