Dodaj do ulubionych

Laserowe reflektory BMW

• Gość: mg Re: Laserowe reflektory BMW IP: *.dormar.net.pl 12.09.11, 16:06
      Odnośnie trwałości poszczególnych technologii, to wydaje mi się że niektórzy znają je tylko ze słyszenia... Ksenony mają żywotność 10 lat? Dobry żart:)

1. Ksenony są naprawdę mocno awaryjne, zwłaszcza na naszych dziurawych drogach gdzie są mocno wytrzęsione.

2. Naprawa kosztuje kilkaset złotych jak się kupi jakąś chińszczyznę z allegro. Przykładowy koszt wymiany jednego ksenona (przetwornicy i żarnika) w ASO(nie jest to najdroższe ASO) Renault, w Lagunie z przed liftingu, to 2600 złotych.
    • Gość: xxx Re: Laserowe reflektory BMW IP: *.171.81.218.static.crowley.pl 12.09.11, 16:23
      @Fajny Gość
      @pr
      - nie każdego stać na "bajery". Są tacy, którzy kupują w żabce najtańszy browar i tacy, którzy piją wino za 100 PLN. Oczywiście można być bogatym i pić najtańsze piwo z żabki, tylko po co? :)
      @mg
      1. Ksenony nie są AŻ TAK awaryjne. Najczęściej się je wymienia raz na 3-5 lat - w zależności od stylu jazdy. Dodatkowo jest na nie normalna gwarancja (a nie jak zwykłe żarówki - bez gwarancji).
      2. W ASO koszt wymiany to 700-800 złotych za sztukę, czyli 1500 za komplet (najczęściej się wymienia razem, bo jak padnie jedna, to w krótkim czasie padnie druga). Nie wiem skąd cena 2600.
    • Gość: logik Re: Laserowe reflektory BMW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.11, 16:30
      Wybraźcie sobie, co tak naprawdę takie lasery dadzą. Ano dokładnie koherentną wiązkę, którą można malutkimi soczewkami bez problemu uformować (również jako wiązkę rozszerzającą się) i pokryć równomiernymi plackami *tylko* pole przed samochodem *nie waląc* po oczach jadących z naprzeciwka. A nie jak dzisiejsze HIDy, które od tych swoich grubych soczew i kloszy walą oślepiającą niebieskobiałą strugą (bo źródło, czyli bańka wyładowcza niestety jest znacznie większa niż laser i układ projekcyjny nie jest w stanie wyłapać całego światła i skierować go w odpowiednią stronę).
    • Gość: logik Re: Laserowe reflektory BMW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.11, 16:41
      ...oczywiście nie ta wersja BMW, gdzie lasery mają tylko "fosfor" pobudzać, ale w przyszłości kto wie:)
    • vendettav Re: Laserowe reflektory BMW 12.09.11, 16:43
      najgorzej jest w czasie deszczu jak światło jest rozpraszane, to przy xenonach z naprzeciwka nic nie widać, a druga sprawa, to nasze drogi gdzie byle garb powoduje, że zostajesz oślepiony na chwilę
    • Gość: mg Re: Laserowe reflektory BMW IP: *.dormar.net.pl 12.09.11, 17:05
      @xxx

Kolejny internetowy znawca... Cena 2600 jest z faktury którą zapłaciła moja firma? Może więc jednak przestałbyś się wypowiadać na temat o którym nie masz pojęcia.

Auto z ksenonami jest dużo droższe w utrzymaniu i też upierdliwe gdy reflektor padnie w trasie i nie można po ludzku, samodzielnie go naprawić.
    • robur.zabojca.kur Re: Laserowe reflektory BMW 12.09.11, 17:19
      Stać mnie na auto z ksenonami za 180tys., więc dlaczego nie miałoby mnie być stać na wymianę palnika za marne kilkaset zł?
    • sselrats Re: Laserowe reflektory BMW 12.09.11, 18:12
      Dlaczego policja przestala wlepiac mandaty za srodkowe swiatlo stopu jak 30 lat temu?
    • tymon99 Re: Laserowe reflektory BMW 12.09.11, 18:48
      jak sama nazwa wskazuje reflektor to lampa, w której najważniejszą rolę w kształtowaniu wiązki pełni zwierciadło. te, gdzie najważniejsza jest soczewka, to projektory.
    • Gość: m Re: Laserowe reflektory BMW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 20:24
      A jam mam w swoim zadbanym 12 letnim polo zamontowany laser z gwiezdnego krązownika co to robił sie kiedyś u mnie na polu z kapustom.
    • Gość: xxx Re: Laserowe reflektory BMW IP: *.home.aster.pl 12.09.11, 22:02
      @mg
      To masz bardzo drogi w serwisowaniu samochód. W moim Volvo S80 to kosztowało właśnie około 1500 PLN za dwie sztuki...
    • Gość: Tunel Re: Laserowe reflektory BMW IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 12.09.11, 22:18
      Lasery będą jak tylko BMW upora się z wypalaniem dziur w kloszach :)
    • Gość: mg Re: Laserowe reflektory BMW IP: *.dormar.net.pl 13.09.11, 00:07
      @xxx 1500 tylko pewnie dlatego bo poszedł sam palnik, a i pewnie wymieniałeś na jesiennym przeglądzie ze zniżką. Jakbyś miał wymienić również przetwornice które również padają od wibracji i wstrząsów, to byś zapłacił 2-3 razy tyle.
    • Gość: Pit Re: Laserowe reflektory BMW IP: 193.0.242.* 13.09.11, 07:34
      już widze jak wieśwagenowcy poinstalują w paskach "lasery" z allegro za pińć stówek,
      trzeba będzie się do rowu ewakuować .....
    • Gość: pr Re: Laserowe reflektory BMW IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.09.11, 10:50
      @xxx
      Z tymi bajerami, żabką i winem to wszystko prawda, tylko idąc tym tropem można wywnioskować, że ksenonowe reflektory to opcja dla bogaczy. Guzik. Tak sobie patrze z nudów na mijane nowe volva (bo sam mam takie auto), większość to xc60, s60, a więc auta kosztujące 150-200 tys. Przeważająca większość ma zwykłe lampy z H7. Pod biurem na dole stoi swieżutkie s60 T6 (by default 200 klocków) i nie ma ksenonów. Jak ktoś nie jeździ po nocach to ksenony są zbędnym i bardzo drogim dodatkiem. Ludzie myślą i liczą pieniądze.
    • Gość: bronek Re: Laserowe reflektory BMW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.11, 20:57
      h4 h7 wymienia sie kolo10lat zarowki do 10zl max
    • Gość: szelma Re: Laserowe reflektory BMW IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.11, 22:19
      @Kakao:
      W poprzedniej firmie szefu mial Avensisa (model poprzedni do obecnego) z ksenonami.
      Przebiegi roczne: 80.000 km
      W ciagu 4 lat wymienial komplety zarowek 2 razy. Raz na gwarancji (ok. 1.100 za szt.) drugi raz juz na firme (960 zamiennik z wymiana w ASO).
      • volkenban Re: Laserowe reflektory BMW 14.09.11, 22:24
        myślę że czego by w nie nie włożyli, i tak pozostanie w tyle za Volvo.
    • Gość: HSK Auto Re: Laserowe reflektory BMW IP: *.radionet.info.pl 15.05.12, 03:34
      Witamy wszystkich miłośników Motoryzacji :) Jesteśmy firmą specjalizującą się w dziedzinie oświetlenia, klimatyzacji i układów termicznych. Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej www.hskauto.pl/ gdzie możecie zapoznać się z naszą ofertą, zapraszamy również do odwiedzenia naszego profilu na Facebooku www.facebook.com/HSKAuto/
    • Gość: ABC Re: Laserowe reflektory BMW IP: *.free.aero2.net.pl 10.11.13, 20:33
      Biksenony w CC są rewelacyjne. Jechałem we mgle do Gdańska E-7, przez kilkaset km i nikt mnie nie wyprzedził, mimo iż się nie spieszyłem. Wtedy zrozumiałem co to znaczy dobry ksenon.
      Problemem w Polsce są żarówki z supermarketu hińskie, których nie wolno stosowaćz w samochodach. Ludzie o tym nie wiedzą. Aby sprawdzić reflektor, należy przyłożyć czystą białą kartkę A4 do szkła reflektora. Musi być wyraźna granica światła i cienia. Jak jest rozmyte żarówka do kosza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka