Dodaj do ulubionych

LOTOS optymalna jazda

IP: 87.204.102.* 28.09.11, 16:49
"Delikatnie przyspieszaj" - czyli miód na serca wszystkich skodziarzy-kapeluszników ruszających spod świateł tempem wędrującej wydmy... Oczywiście głównie na lewym pasie...
Obserwuj wątek
    • Gość: ty Re: LOTOS optymalna jazda IP: *.e-wro.net.pl 28.09.11, 17:07
      przeciez to sa oczywiste rzeczy jesli chodzi o ekonomiczna jazde... ale parkowanie tylem mnie rozklada, przeciez wyjechanie tylem po zaparkowaniu przodem trwa tylko kilka sekund jak sie umie jezdzic... potworna strata paliwa, pochlastac sie tylko...
    • korniel Re: LOTOS optymalna jazda 28.09.11, 17:12
      A może obsrani politycy zmniejszą podatki zawarte w paliwie? Połowa ceny to podatki z których my kierowcy gó... mamy. Szlag mnie trafia jak czytam takie rady, zwłaszcza firmowane nazwą koncernu paliwowego.
    • Gość: desti Re: LOTOS optymalna jazda IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.11, 18:27
      A ja mam wyjebane na to czy mi spali 10 czy 15l na 100km bo chyba nie po to kupiłem sportowe auto by zawracać sobie dupę tym
    • Gość: suchy Re: LOTOS optymalna jazda IP: *.pl 28.09.11, 18:51
      właśnie ijscać to, ojscać to wszystko w h.. i tych ekologów
    • Gość: m Re: LOTOS optymalna jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 09:36
      A może zamiast sarkać na polityków, rzekomych kapeluszników, których spotyka się max raz na tydzień, to może naprawdę zacznijmy jeździć ekonomiczniej, wolniej i bezpieczniej. Szybka jazda po naszych krajowych drogach nie skutkuje ogromnymi oszczędnościami czasu, a jest niebezpieczna i niezbyt rozsądna. Niech każdy jeździ jak chce, ale niech nie krytykuje ludzi, którzy promują bezpieczną jazdę.
    • Gość: HOQS Re: LOTOS optymalna jazda IP: 195.85.196.* 29.09.11, 11:20
      Przecież ten artykuł jest o oszczędnej a nie bezpiecznej jeździe. Paradoksalnie, między jednym a drugim może nie być zależności...
    • Gość: dasasasddas Re: LOTOS optymalna jazda IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.09.11, 13:57
      Brakuje dopiska - artykuł sponsorowany.
    • Gość: lili Re: LOTOS optymalna jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 10:37
      dziwne, bo ostatnio czytałam artykuł o tym, że jazda tzw. optymalna (czy ew. eko jazda, przyjazna jazda, uprzejma jazda - różnie to nazywają), wcale nie jest dobroczynna dla samochodu (i dla wszystkich jego poszczególnych podzespołów). Jeśli ktoś kupuje auto, które pali więcej niż ćwierć kropelki na setkę, to raczej liczył się z tym, że będzie tankował dużo i często. Moje auto pali w mieście między 9 a 10 litrów na setkę. Nie zamierzam poruszać się żółwim tempem (i odbierać sobie radochę z szybkich startów i wyścigów spod świateł), tamować ruchu innym i zamulać sobie samochodu. Trzeba czasem powyć silnikiem na wysokich obrotach (a wg zasad optymalnej jazdy wycie na dużych obrotach to grzech i to nieuprzejme i niekulturalne), zahamować z piskiem opon i ruszyć spod świateł z kopyta a nie tempem wędrującej wydmy (jak ktoś wyżej to określił) blokować ruch i tworzyć korki.
    • Gość: żonkill Re: LOTOS optymalna jazda IP: *.agora.pl 03.10.11, 12:26
      @Stasiek - jechałem w ten weekend z Gdańska do Warszawy i na stacji Lotosu w Pasłęku wlałem 95 za 5,19. Potem tylko cieszyłem się z decyzji oglądając ceny w zakresie 5,35-5,43 na Shellu, Orlenie i BP.

@dasasasddas - rzeczywiście, jak zaczniesz jeździć płynnie i parkować tyłem to Lotos dużo na tym zyska :) Ale do tego musisz mieć dwie rzeczy: prawo jazdy i samochód.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka