Dodaj do ulubionych

bmw, napęd na tył

30.09.11, 13:14
zdecydowana jestem na zakup jedynki, 120. Nigdy nie jeździłam autem z napędem na tył.
Czy jest to duża różnica do porowadzenia w zimie ?

Czyt echnika jazdy jest taka jak normalnie czy trzeba jakoś w zimie inaczej traktować auto technicznie ?
Auto w automacie, dieslu.

Będę wdzięczna za odpowiedzi na temat.
A.
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: bmw, napęd na tył 30.09.11, 13:24
      ESP/DSC w tym aucie działa na tyle dobrze, że nie ma się co martwić. Jeździć nauczysz się na błędach (zauważysz je właśnie w momencie kiedy system zacznie, skutecznie, Cię poprawiać). Niestety wyjazdy/ruszanie głębszego śniegu/zaspy są traumatycznym przeżyciem, ze względu mniej dociążoną oś napędzaną. W tym aucie warto wozić ze sobą linkę.
      • dr.buzz Re: bmw, napęd na tył 30.09.11, 13:36
        >Niestety wyjazdy/ruszanie głębszego śniegu/zaspy są t
        > raumatycznym przeżyciem, ze względu mniej dociążoną oś napędzaną. W tym aucie w
        > arto wozić ze sobą linkę.

bzdura...
      • celicaman Re: bmw, napęd na tył 30.09.11, 13:42
        > Niestety wyjazdy/ruszanie głębszego śniegu/zaspy są t
        > raumatycznym przeżyciem
        BMW jedynka z automatyczną skrzynią biegów na śniegu rusza się tak:
        www.youtube.com/watch?v=z1KwKOH-yGg
        • grzek Bezmyślność nie ma granic. 30.09.11, 15:08
          W celu edukacyjnym powinien być często pokazywany, zwłaszcza, ze zima idzie.
        • dyktator_bolandy Re: bmw, napęd na tył 01.10.11, 15:21
          na letnich oponach tak rusza
      • tiges_wiz Re: bmw, napęd na tył 30.09.11, 17:54
        > raumatycznym przeżyciem, ze względu mniej dociążoną oś napędzaną.

i dlatego w czasie ruszania tyl "siada", a przod sie unosi ... ale lol...
        ja mialem zeszperowana sierre. nie bylo nic lepszego do ruszania na sniegu.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: bmw, napęd na tył 30.09.11, 18:40
        Sami experci sie trafili. Szanowni Panowie ile pelnych zim przejezdzili za kolkiem 1 d? No slucham
        • conveyor Re: bmw, napęd na tył 30.09.11, 18:48
          Ja przejezdzilem 4 zimy duzym fiatem, liczy sie?
        • frax1 Re: bmw, napęd na tył 30.09.11, 20:23
          Masz rację. Oprócz zasp i kopnego śniegu, gdzie problem jest problem jak napisał kolega, jest bez problemu. Co więcej jak lubisz jeździć to jest wręcz fajnie, szczególnie z dsc w bmw, ale w głębokich zaspach i pryzmach śniegu... może być kłopot, ale jak nie mieszkasz na głębokiej wsi to bym się nie przejmował.
          Pozdr.
        • tiges_wiz Re: bmw, napęd na tył 04.10.11, 07:20
          20 lat jazdy roznymi RWD od 1.5 do 2.3 V6
          • boomslang99 Re: bmw, napęd na tył 04.10.11, 08:02
            Rzeczywiście sami eksperci powyżej, ale chyba ze szkoły wyższej w Pułtusku, z całym szacunkiem dla niej.
            Przecież na czystą logikę napęd na tył sprawdza się gorzej w śniegu i nie chodzi tu nawet o dociążenie danej osi lecz o to, że koło napędzane skuteczniej rozbija grubą warstwę śniegu, a koło nienapędzane jedynie biegnie wyżłobionym już śladem a ciężki przód musi być niejako "przepychany" przez zwały śniegu.
            W przypadku napędu na przód auto jedzie praktycznie cały czas dopóki nie zacznie wieszać się na podwoziu. Przy napędzie na tył potrzeba znacznie mniej aby ugrzęznąć, tylne koła zaczynają się ślizgać przy pierwszym większym oporze na jaki natrafi przód.
            • boomslang99 Re: bmw, napęd na tył 04.10.11, 08:04
              Poprawka - ciężki przód jest "przepychany" przez zwały śniegu w przypadku napędu tylnego.
            • dr.buzz Re: bmw, napęd na tył 04.10.11, 08:53
              bzdura...
          • duze_a_male_d_duze_m Re: bmw, napęd na tył 04.10.11, 11:30
            tiges_wiz napisał:

> 20 lat jazdy roznymi RWD od 1.5 do 2.3 V6
            >

czyli nie, więc dlaczego próbujesz autorytarnie zabierać zdanie w tym konkretnym temacie? Nie rozumiem.
            • tiges_wiz Re: bmw, napęd na tył 05.10.11, 20:45
              bo niektore mialy wiecej mocy niz to bmw, niektore byly zeszoerowane, a niektore nie i mieszkam przy drosze 10 kategorii odsniezania i przez 20 lat nikt mnie nie musial wyciagac i nigdy nie bylo zaspy czy warunkow z ktorych bym nie wyjechal.

sam za to wyciagalem kilku panow w FWD
      • klub207.pl Re: bmw, napęd na tył 04.10.11, 13:32
        Zgadzam sie z tobą, ale... trzeba pamiętać że ESP pomoże do pewnego momentu, po czym staje się bezradne.
      • derwisz911 Re: bmw, napęd na tył 05.10.11, 01:10
        Ja tam wole wozic lancuchy na tylna os. Bo do linki potrzebujesz wozic jeszcze drugie auto. A taki zestaw jest nieporeczny.
      • marcinblonie Re: bmw, napęd na tył 09.10.11, 10:49
        Jeździłem "tym cudem" tzn BMW 318 i.... każda zima to koszmar-wyjeżdżanie z parkingu gdzie było śniegu 15 cm kończyło się "tańczeniem" na wąskim miejscu parkingowym, z ryzykiem przywalenia w sąsiada. Wczesne poranki przed pracą spędzałem z łopatą na parkingu, zresztą wożoną non stop w samochodzie. Dodam że miałem oczywiście zimowe opony, wiec pół zimy przejeździliśmy Toyotą Yaris żony na "całorocznych" oponach. Po zaśnieżonym parkingu sunął jak czołg bez stresu i stawania na zakrętach tak jak moje "cudo". Od razu podziękuję za wszystkie komentarze krytykujące moje umiejętności jazdy.
    • rraaddeekk Re: bmw, napęd na tył 01.10.11, 18:15
      Przeciątny kierowca prowadząc współczesne auto (wyposażone w elektroniczne systemy kontroli trakcji) nie zauważa różnicy pomiędzy przednio a tylnonapędowym.
    • aniawroclaw1 Re: bmw, napęd na tył 03.10.11, 09:33
      Dziękuje za odpowiedzi.

Jestem spokojna, więc.
    • tomek854 Re: bmw, napęd na tył 04.10.11, 01:19
      > Auto w automacie, dieslu.

O, to już auta z automatu można kupować?

Ale to chyba średnio dobrze działa, skoro auto dostaje się upaprane dieslem?
    • dziala_nawalony Re: bmw, napęd na tył 04.10.11, 01:37
      jest roznica,a w przypadku 'dlugiej' i stosunkowo 'waskiej' jedynki to przy ciezkim dieslu tyl bedzie bardzo nieprzyjemny zima dla kogos kto jezdzac przednionapedowka problem ruszania w kopnym sniegu rozwiazywal prostym dodawaniem gazu,az auto w koncu rusza..to bylo proste. Tu juz tak nie bedzie i to mimo calej elektroniki.
      • tiges_wiz Re: bmw, napęd na tył 04.10.11, 07:22
        tylko co za matol na sniegu rusza za pierwszego biegu?
        • jackk3 Re: bmw, napęd na tył 04.10.11, 16:12
          Ja ruszam, a bo co? Zeszlej zimy ani razu nie zaszla potrzeba ruszania z 2-jki pomimo zajebistej zimy. Prawda jest taka ze naped na tyl w zimie to jest kiepsko. Zimowe opony troche pomoga.
    • alfik7 Re: bmw, napęd na tył 04.10.11, 08:15
      Kumpel miał taką 1kę i sprzedał, ze względu na zimowe kłopoty z trakcją.
      Do domu ma taką trochę pofałdowaną drogę (z górki i pod górkę) i auto zwyczajnie nie dawało rady. Trzeba było pchać albo zostawiać przy głównej drodze i zasuwać przez zaspy.
      Sytuacja autentyczna. Kumpel jest niezłym kierowcą, parę samochodów już miał, trochę kilometrów nakręcił i twierdzi, że 1ka jest najgorszym wyborem na zimę i nierówny teren.
      Jeździłem trochę tym autem i nie jest to żadna rewelacja. Zwykłe toczydło, ze słabo wykonanym wnętrzem, ciasnym tyłem, gumowatym układem kierowniczym i pracą skrzyni biegów.
      Osiągi ma niezłe ale (wiem, że dla wielu zabrzmi to jak herezja i nie uwierzą) nowe Bravo w wersji Sport z dieslem 2.0 moim zdaniem lepiej jeździ (trakcja, praca kierownicy, skrzyni, napędu).
      • dr.buzz Re: bmw, napęd na tył 04.10.11, 08:56
        rozumeim ze masz Bravo albo raczaj twoj tata ma i tak sie tylko pocieszasz...
      • michaelm3 Re: bmw, napęd na tył 05.10.11, 02:09
        alfik7 napisał:

> Jeździłem trochę tym autem i nie jest to żadna rewelacja. Zwykłe toczydło, ze s
        > łabo wykonanym wnętrzem, ciasnym tyłem, gumowatym układem kierowniczym i pracą
        > skrzyni biegów.

Kupujecie te trupy wystawiane na allegro z poprzekrecanymi szafami z 350 na bajkowe 160kkm, ciagniete przez handlarzy z najgorszego syfu w Belgii, Francji czy nawet Niemiec a pozniej narzekacie, ze cos nie tak ze skrzynia czy, ze wnetrze smierdzi i skrzypi.

> Osiągi ma niezłe ale (wiem, że dla wielu zabrzmi to jak herezja i nie uwierzą)
        > nowe Bravo w wersji Sport z dieslem 2.0 moim zdaniem lepiej jeździ (trakcja, pr
        > aca kierownicy, skrzyni, napędu).

No wlasnie, twoim zdaniem.

> Sytuacja autentyczna. Kumpel jest niezłym kierowcą, parę samochodów już miał, t
        > rochę kilometrów nakręcił i twierdzi, że 1ka jest najgorszym wyborem na zimę i
        > nierówny teren.

To kup se Pajero jak te paniusie w watkach typu: jaka terenowka najlepsza bo musze przejechac po kaluzy w drodze do domu?

Przez cala zime w sumie moze ze 3 dni sniegu na ulicach a wy tutaj rezygnujecie z najlepiej prowadzacego sie, jednego z najlepiej wykonanych i najbardziej niezawodnych kompaktow.

I tak jak napisal wczesniej raaaaadek, istnieje duza szansa, ze dziewczyna nie zauwazy najmniejszej roznicy w prowadzeniu w porownaniu do auta przednionapedowego.
        • derwisz911 Re: bmw, napęd na tył 05.10.11, 02:21
          > > nowe Bravo w wersji Sport z dieslem 2.0 moim zdaniem lepiej jeździ (trak
          > > cja, praca kierownicy, skrzyni, napędu).
          > No wlasnie, twoim zdaniem.
          Jak i zdaniem wiekszosci ludzi, ktorzy z mocnym autem mieli do czynienia poprzez katalog lub internet. :D Jak podoba mi sie bravo, tak 'wersja sport z dieslem' to taki oksymoroniczny twor wziety chyba prosto z ulotki dla burakow, ktorzy z traktora chca sie przesiasc do auta i nie mogliby wytrzymac jazdy bez klekotania, a jednoczesnie mysla, ze kompaktowe auto to bolid na miare kubicowego.

Fakt jest faktem, ze moj dresowozik z DSC pod pewne pewne wzniesienia (baardzo strome, nierowne - bez asfaltu) na zmrozonym sniegu polegl. Tzn moze nie polegl, tylko gdy sie zatrzymalem w polopwie, to juz nie chcial jechac inaczej niz w bok. A debilem za kolkiem nie jestem. W tym samym czasie i warunkach przednionapedowe volvo jechalo i ruszalo jak po asfalcie.

Ale w BMW wystarczylo zalozyc cos na tylne kola i juz po problemie. A smiem twierdzic, ze na drodze utrzymanej w jako takim stanie, tylnonapedowka nie bedzie miala najmniejszego problemu, a dsc nawet przy totalnym matole za kolkiem bedzie sprawial wrazenie jazdy po suchej drodze.
          • dr.buzz Re: bmw, napęd na tył 05.10.11, 10:04
            derwisz911 napisał:

> Fakt jest faktem, ze moj dresowozik z DSC pod pewne pewne wzniesienia (baardzo
            > strome, nierowne - bez asfaltu) na zmrozonym sniegu polegl. Tzn moze nie polegl
            > , tylko gdy sie zatrzymalem w polopwie, to juz nie chcial jechac inaczej niz w
            > bok. A debilem za kolkiem nie jestem. W tym samym czasie i warunkach przedniona
            > pedowe volvo jechalo i ruszalo jak po asfalcie.

a ja mam zupelnie inne doswiadczenia w podobnym temacie hehe
            moj dresowozik z DSC pod kazda zasniezana gorke podjezdza bez problemu - co jest logiczne (tyl staje sie bardziej dociazony), natomiast wszelkie mondea, volva, alfy romeo, vectry i inne nie dawaly w tym samym czasie i warunkach rady...;)
            warunek - dobre sniegowe opony i brak lodu, ale na oblodzonym nawet 4x4 nie da rady...
            • grzek Re: bmw, napęd na tył 05.10.11, 12:00
              Będąc w zimie w Bukowinie w Termach, w trakcie wyjazdu z parkingu pod górę po śniegu, wszystkie tylnym napędem miały problemy i czekały żeby ktoś je wyciągnął albo nakładali łańcuchy. Niektóre z przednim też ale po większych bólach wyjechały.
              • dr.buzz Re: bmw, napęd na tył 05.10.11, 13:25
                biorac pod uwage ze te z tym tylnym to jakies 0,5% ogolu, to na pewno ci uwierze hehe
                • grzek Re: bmw, napęd na tył 05.10.11, 14:06
                  Fakt, było ich tylko trzy, przypuszczam, że główna przyczyna, to kiepskie opony. Są zimówki i "zimówki".
              • mrowca77 Re: bmw, napęd na tył 26.04.13, 21:39
                Jeśli chodzi o sprawdzone miejsce w Bukowinie to mam fajny obiekt www.olczanski.pl , byłam już tam dwa razy , super warunki - budynek jest nowy posiada saune, bilard,piłkarzyki i salę zabaw dla dzieci.
            • derwisz911 Re: bmw, napęd na tył 05.10.11, 16:11
              > warunek - dobre sniegowe opony i brak lodu, ale na oblodzonym nawet 4x4 nie da
              > rady...
              A no wlasnie pierwszy warunek oczywiscie zachodzil, z drugim juz bylo gorzej :) Ale zauwazylem, ze jak sie po lodzie rozpedzic pod gorke i nie stawac, to sie da dresikiem, byle jechac prosto :)
            • jackk3 Re: bmw, napęd na tył 05.10.11, 18:35
              <ale na oblodzonym nawet 4x4 nie da rady...
              To jeszcze malo widziales.
              • dr.buzz Re: bmw, napęd na tył 06.10.11, 08:28
                www.youtube.com/watch?v=FJZxVefta68&feature=related
                a to tylko wski pasek oblodzony hehe
                • jackk3 Re: bmw, napęd na tył 06.10.11, 16:02
                  Pod ta gorke to ja na letnich wyjezdzam.
        • dr.buzz Re: bmw, napęd na tył 05.10.11, 09:55
          hehe dokladnie
      • alfik7 Re: bmw, napęd na tył 05.10.11, 08:01
        Muszę uzupełnić moją wypowiedź, bo fani bmw wyraźnie poczuli się urażeni :)
        Panowie (i być może Panie) - spokojnie, nie napinajcie się :)
        Ja doskonale wiem, że bmw to najlepsze auta na świecie, dla najlepszych kierowców na świecie, a 1ka w klasie kompakt nie ma sobie równych, szczególnie z dieslem pod maską.
        W tym przypadku to nie jest żaden "oksymoron" :)
        Wiem też, że inni producenci się nie liczą i nie umieją robić samochodów a mój kumpel kupił bite i topione auto z cofaną "szafą" a do kompletu nie umie jeździć taką super furą - stąd jego problemy :)
        Spokojnie - ja to wszystko wiem :)

ps. Bravo podałem tylko i wyłącznie jako PRZYKŁAD bo miałem przyjemność nim jeździć.
        • derwisz911 Re: bmw, napęd na tył 05.10.11, 18:58
          Fanem bylem jak zbieralem historyjki z gum turbo.
          Teraz po prostu takie cos posiadam i wydaje mi sie, ze wiem lepiej. Zreszta nie negowalem calkiem Twojej wypowiedzi. W klasie kompaktow moze i jedynka nie ma sobie rownych, ale na pewno nie z silnikiem na rope. 135i to fajny wozek, ale za to koszmarnie brzydki, i zbyt drogi i niefunkcjonalny. Na domiar zlego, wiekszosc kierowcow w bmw to nie sa mistrzowie kierownicy. Podobnie jak wiekszosc kierowcow innych pojazdow. Odsetek pajacow masz ten sam w kazdej klasie z delikatna przewaga posiadaczy aut z grupy vw :)

A propos Bravo - malo aut wizualnie mi sie podoba jak Bravo i nie ma BMW w cenie ponizej pol miliona, ktore byloby ladniejsze. Zauwaz, ze piszac o oksymornonie w cudzyslow nie ujalem modelu, a typ paliwa i wyrazenie 'sportowy'. 120d takze do miana sportowego wozu pretendowac nijak nie moze.

Wbrew powszechnej utartej w Lechistanie nieuzasadnionej zreszta opinii, uwazam dzisiejsze wloskie produkty za naprawde udane, a przede wszystkim piekne konstrukcje. I czy to jest Italia, czy 159, czy Abarth 500, w kazdym z nich czulbym sie dobrze jako kierowca.

Sam wybralbym Bravo zamiast 120d. Ale z innych powodow niz umiejetnosc podjezdzania pod gorke na sliskim. Bo do jasnej cholery po to sa lancuchy i przerozne inne akcesoria zebys sprawnie i bezpiecznie w takich warunkach sie poruszal. O czym w cywilizowanym kraju pouczylby Cie mandat za jazde w takich warunkach bez nich.
    • klub207.pl Re: bmw, napęd na tył 04.10.11, 13:31
      kiedy już zakopiesz się w śniegu nic nie pomoże. potrzebne będzie holowanie.
      sam byłem świadkiem takiej sytuacji w zimie.
      przy napędzie na przód można próbować wyjechać z zaspy/lodu manewrując kołami na boki.
      w tylnym napędzie jest to niemożliwe
      • tiges_wiz Re: bmw, napęd na tył 05.10.11, 20:49
        jak pomyslisz to wyjedziesz.
        do wyjezdzania nawet z lodowej rynny swietnie nadaja sie filcowane dywaniki pod kolami (dziwnym trafem zawsze mam takie w aucie, a nie gumowe hehehe)

I to pomaga tez autom FWD, ale lepiej siasc i plakac :>
    • piotr33k2 Re: bmw, napęd na tył 05.10.11, 23:03
      ja już widziałem bryki bmw za sto albo i dwieście tysiaków, fuul wypas, skóra komputery i inne pierdoły z tylnym napedem co to przy byle zaspie na parkingu były bezradne .to autka bezbronne w snieznej mroznej zimie do tego z reguły niskie zawieszenie itd ,chyba że z napedem na cztery koła czy jakies "uterenowione". masz duża kase to kup sobie juz coś bardziej uzytecznego i uniwersalnego a równiez wysokiej a nawet wyzszej jakosci np jakąs honde czy toyote rawa 4 a nie samochód tylko na równe jak stół i czyste drogi .
      • derwisz911 Re: bmw, napęd na tył 06.10.11, 01:31
        Mylisz tutaj markę samochodu z brakiem blokowanego dyferencjału, zimowych opon, lub złe wykorzystanie elektroniki wspomagającej. Bo w zaspie ESP/DSC czasem bardziej przeszkodzi niż pomoże.

Osobiście kiedyś na przeprawie jechałem podstawowym wranglerkiem bez ABS, a za mną majestatycznie sunął Grand Cheerokee z elektronicznymi blokadami, systemami ze glowa mala. Jak w pewnym miejscu stanął, to już dalej w żadną nie pociągnął. A to jeep był :P Tyle, że na letnich ulicznych gumkach ;)
      • michaelm3 Re: bmw, napęd na tył 06.10.11, 01:41
        Ania, nie miej mi za zle tego co napisze ale tak jak piotr33k2 mysle, ze powinnas kupic cos bardziej praktycznego i przede wszystkim uzytecznego od 120d. Szczegolnie, ze ogromnymi krokami zbliza sie ostra, mrozna zima!
        Myslalas moze nad e46 330Ci SMG Cabrio na osiemnastkach o szerokosci 245?
        • aniawroclaw1 Re: bmw, napęd na tył 07.10.11, 10:08
          już kupiłam i jeżdżę. Nie jeździłam nigdy autem tej marki i być może nie mam odpowiedniego porównania ale jazda jest baaaaardzo przyjemna. Może to jeszcze brak nacieszenie się, ale szkoda mi wysiadać jak dojeżdżam do celu.

Co do zimy, to mieszkam w mieście gdzie wszystko wokół jest odśnieżane. Póki co jestem optymistką. Zależało mi na niewielkim aucie dobrej klasy i względnie nowym. To moje pierwsze z napędem na tył, cóż ... a może warto zapisać się na jakieś doskonalenie jazdy ?
          • duze_a_male_d_duze_m Re: bmw, napęd na tył 07.10.11, 10:34
            W czasie jazdy na śliskim nie poczujesz różnicy. Ew. problem będzie jedynie z parkowaniem/ruszaniem w jakichś nieodśnieżonych zatoczkach. Na wszelki wypadek woź linkę, sprawdź jak wkręca się "ucho" do holowania (zaślepkę w zderzaku naciska się w miejscu strzałki, nie podważa). Dobry pomysł to jakieś stare chodniczki pod koła.
            • aniawroclaw1 Re: bmw, napęd na tył 07.10.11, 10:42
              i niby ja mam to wszystko organizowac, wkręcać, podkładać ... ?
              linkę będę woziła.
              Potem to zostaje tylko " telefon do przyjaciela".

Mam jednak nadzieję, ze mając opony zimowe nie bede
              potrzebowała linki.
              • michaelm3 Re: bmw, napęd na tył 08.10.11, 00:20
                tak, zgodnie z sugestiami forumowiczow zapisz sie na kurs doszkonalenia parkowania w warunkach zimowych...

A tak serio, pozostawiajac 'sugestie forumowych oszolomow' ciesz sie jazda najlepszym kompaktem klasy kompakt.
                • michaelm3 Re: bmw, napęd na tył 08.10.11, 00:22
                  doskonalenia... mialo byc;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka