marrcel Re: Mazda Takeri | Tokio 2011 27.10.11, 12:59 @metallian > dobra oldskullowa szkoła tworzenia samochodów no ja jestem za tym, żeby auto miało sprawdzone rozwiązania, solidne wykonanie i był zapewniony odpowiedni komfort, ale nie muszę mieć na siłę nowości, które ktoś będzie na mnie testował... te sprawdzone rozwiązania często dają bardzo dobre wrażenia w trakcie użytkowania, a przecież chodzi o to jak auto jeździ, a nie to co jest napisane w jego specyfikacji... jeśli mam chłodnicę z korkiem, to mnie nie obchodzi to, że może być bez korka... obchodzi to mechanika, podczas któregoś przeglądu będzie wymieniał płyn chłodniczy... dla mnie auto ma dobrze jeździć... i mieć przyzwoite wnętrze. A przy odpowiedniej wersji auto japońskie może mieć ładne wnętrze, mój Civic ma... Byłem zainteresowany Fordem, ale jak zobaczyłem wnętrze Focusa 2008 to zrozumiałem co znaczy tanie materiały wykończeniowe. W środku wygląda jak chińska zabawka (przepraszam właścicieli, którzy to czytają)... ale z powodu wnętrza nie kupiłem tego auta... > japońce muszą się jeszcze technologicznie podciągnąć (napęd, silniki, skrzynie) co konkretnie masz na myśli? - skrzynia chodzi leciutko i precyzyjnie, może proste rozwiązanie - ale za to sprawdzone i bezawaryjne; - silniki benzynowe, oparte na sprawdzonych rozwiązaniach znowu, ale w tym tajemnica bezawaryjności, za to świetne osiągi i ekonomia (i to na długo zanim pojawiły się systemy start/stop) - napęd? co należy poprawić? proszę o konkrety... - zawieszenie - u mnie w Hondzie super! w Mazdach też jest super; dla przykładu Mazda 3 ma zawieszenie podobne jak Focus i Volvo C30, tylko jeszcze bardziej dopracowane np. zastosowano dodatkowe ciężarki dopasowujące wyważenie układu jezdnego do masy pojazdu; więc bardzo chwalony za właściwości jezdne Focus jeszcze bardziej udoskonalony i solidnie(!) wykonany... co jest bardzo ważne; Swoją opinię opieram na 5 autkach, które przeszły przez moje ręce: toyoty i hondy... Teraz myślę o Mazdzie 3; koniecznie po lifcie, żeby nie było problemu z korozją, który był tylko w modelach 2002-2005 jak ktoś już napisał Link Zgłoś
Gość: none Re: Mazda Takeri | Tokio 2011 IP: *.gruppocredit.it 27.10.11, 13:54 @marrcel: nie mam na myśli kształtów, ale ergonomię i jakość materiałów użytych - te plastikowe pokrętła w CX-7 skutecznie mnie zniechęciły. W obecnej 6 jest już lepiej, ale to jeszcze nie to. A jak siedzę w środku to bardziej mnie interesuje, żeby mieć wszystko w zasięgu ręki, a nie, że samochód z zewnątrz ładnie wygląda. Link Zgłoś
Gość: metallian Re: Mazda Takeri | Tokio 2011 IP: 141.189.205.* 27.10.11, 14:28 @marrcel mówię o technologii, która przekłada się na frajdę i bezpieczeństwo jazdy: - benzyny z małym turbo lub kompresorem - napęd 4x4 - skrzynie dwusprzęgłowe. Żadnego z powyższych nie uwidzisz w Madzi, nie mówiąc już o połączeniu tego wszystkiego w jednym samochodzie, co inni robią z powodzeniem od wielu lat. Rozumiem, że rozmawiamy tu jako poważni miłośnicy motoryzacji, w których żyłach krąży jedynie słuszna ciecz, więc lansiarksich bulwarówek tudzież traktorów nie bierzemy pod uwagę. Link Zgłoś
marrcel Re: Mazda Takeri | Tokio 2011 27.10.11, 15:00 @metallian zatem kwestia czego ktoś szuka, ja osobiście wybieram auto niezawodne, solidnie wykonane, o dobrych parametrach i "wysokiej frajdzie" z jazdy, co np. Honda może zapewnić... myślę, że Mazda też, nie sprawdziłem, ale zamierzam się przekonać... rezygnuję z ze skrzyni DSG itp. bo nie chcę niespodzianek... chcę auto, na którym mogę polegać, a nadal będzie bardzo fajnie jeździć... użytkownik wymagający tych "nowości"... cóż... faktycznie Mazdą nie pojedzie... @none > nie mam na myśli kształtów, ale ergonomię i jakość materiałów użytych porównaj sobie wykonanie Honda Civic 5D (angielka) z okresu 1999-2000 z Audi A4 powiedzmy 2000-2001; porównaj też VIII generację Civic'a 5D z innymi samochodami... ja niedawno zobaczyłem wnętrze Focusa 2008/2009 i zrozumiałem co to znaczy tanie materiały... Potem zobaczyłem w Mazdzie 3 z 2009 i powiem, że to inny świat... Co do ergonomii... nie potrafię napisać jak jest w Mazdzie, ale w Hondzie mam wszystko pod ręką... Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Mazda Takeri | Tokio 2011 IP: *.147.61.146.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.10.11, 19:47 Hehe wyobrazielm sobie wlasnie Pasata postawionego obok tej MAzdy ;] Zenada i smiech...VW jest 10 stylistycznych epok za konkurencja. I nawet kolejnych 10 generacji nic nie zmieni. Link Zgłoś
Gość: f10 Re: Mazda Takeri | Tokio 2011 IP: *.play-internet.pl 27.10.11, 19:55 wow! żeby jeszcze miała napęd na tył... Link Zgłoś
Gość: kość Re: Mazda Takeri | Tokio 2011 IP: 172.25.254.* 27.10.11, 22:06 Ludzie drogie, opamietajcie sie troszczke. Mazdy wcale nie gnija na potege. Niektore rdzewieja, no ale tak, to przeciez nie Passat, ani nie Golf, ze blachy maja na 100 lat. Szkoda, ze juz po 2-3 pruja sie w tych niemieckich cackach ich rownie wspaniale silniki TSI i TDI. A diesle mazdowskie sa nie slabsze niz inne. Byla wtopa z DPF-ami w latach 2005-2008, pozniej go ulepszyli i... popatrzcie, po ile nastukane maja egzemplarze na mobile.de. A pozniej wsiadzcie sobie w M6 2.2 180 KM i przejedzcie trase, na ktorej to auto pali 5 l/100 km. Mazda ma swojego diesla 2.0/2.2, natomiast od Francuzow pochodzila jednostka 1.6. Teraz zreszta jest juz przez skosnookich cos tam grzebnieta. Fakt, ze wnetrza maja malo wyjsciowe i regulacje fotel/kiera tez. Czekam na te silniki Skyactiv, zobaczymy jak wypadna w porownaniu z TSI. Link Zgłoś
Gość: Wombat Re: Mazda Takeri | Tokio 2011 IP: *.aster.pl 27.10.11, 22:28 Jest przepiękna. O jakość i niezawodność się nie boję - Japończycy umieją wyciągać wnioski i są bardzo dokładni i pracowici. Jedyne, czego potrzeba do pełni szczęścia, to silniki o większej liczbie cylindrów niż 4 i napęd na tył... Ale tego, obawiam się, nie dostaniemy. Link Zgłoś
marrcel Re: Mazda Takeri | Tokio 2011 27.10.11, 23:18 Ale z tym napędem na tył to nie tak, że my tutaj czekamy i może się doczekamy, a może nie... w tej klasie samochodu nie planują tego widocznie wprowadzać, a fakt, że szkoda. Jako ciekawostkę napiszę, że jak się popatrzy w historię, to jedna z bardzo wczesnych Toyot Corolli miała napęd na tył... Link Zgłoś
Gość: sunk Re: Mazda Takeri | Tokio 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.11, 23:58 "Jak zwykle - z zewnątrz super, w środku bida... Dlatego nie kupiłem obecnej 6 czy CX-7. Zamiast tego wybiorę raczej BMW 3." Jeśli oceniasz samochód po komputerowym renderze, to faktycznie trzymaj sie biemwiu. Tam półgłówków witają z otwartymi ramionami. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Mazda Takeri | Tokio 2011 IP: *.ip.xcore.pl 28.10.11, 10:22 Dlatego należy robić konserwacje również nowym i kilkuletnim samochodom. U siebie w serwisie często przerabiam z klientami ten problem. "Mam go od nowości, dbałem o niego czyściłem itd a tu progi całe się sypią" - " a profile były zalane?" - "Nie" - "No właśnie" Dobrze wykonana konserwacja znacząco wpływa na żywotność karoserii i na bezpieczeństwo. Link Zgłoś
Gość: dżon Re: Mazda Takeri | Tokio 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 11:21 Zastanawiam się dlaczego auta koncepcyjne mają takie wąskie lusterka? przecież nawet F1 ma większe? co do Mazdy to mi szczena opadła, beda kolejki po to auto Link Zgłoś
Gość: hartge Re: Mazda Takeri | Tokio 2011 IP: *.mll.pl 28.10.11, 13:06 @metallian Świadczy to o tym, że wyprzedzili wszystkich o 20 lat skoro stosują te same silniki, a reszta świata musi się pocić żeby spełnić kolejne normy wydajności silnika i emisji spalin. O bezawaryjności przy większych przebiegach nie wspominając. Co do Takeri to zapiera dech w piersiach - jest to bardziej zbliżona do modelu produkcyjnego ewolucja prototyu Shinari ;-) zacieram już łapki Link Zgłoś
Gość: gość Re: Mazda Takeri | Tokio 2011 IP: *.realitypump.pl 28.10.11, 14:46 A co z Mazdą Shinari ?? bo dosyć podobna..? Link Zgłoś