Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie postojowe

• Gość: GOŚĆ Re: Ogrzewanie postojowe IP: 72.15.233.* 15.12.11, 23:55
      Chcecie najlepsze Webasto - to kupcie Zaporożca. Wielu jeszcze pamięta. Cały dom można było ogrzać, i nawet do jazdy się to nadaje. Dwa w jednym. A na tym reklamowanym szmelcu nie da się nigdzie zajechać.
    • cracken001 Re: Ogrzewanie postojowe 16.12.11, 00:00
      Ale was robia w bambusa!! Juz od dawna znany jest REMOTE STARTER,dzieki ktoremu mozna zdalnie odpalic silnik,najdrozsza chyba wersja kosztuje cos ok. 160$ plus latwy montaz w KAZDYM niemal warsztacie
    • Gość: Koniu Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.versanet.de 16.12.11, 00:02
      zal.ru
    • Gość: bbh Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.metrolink.pl 16.12.11, 00:26
      Co kolejny post to coraz głupszy... Debile albo nie potrafią czytać, albo "po polsku" są ekspertami i w tym temacie. Słuchajcie jełopy, wyłożę treściwie. Nie chodzi o "zdalny starter" silnika. Nie chodzi o "grzałkę, która ogrzeje wnętrze w kwadrans" (swoją drogą cieniutki wynik, w mojej skodzie jest dogrzewanie elektryczne powietrza wchodzącego do kabiny i ciepłe powietrze leci po 2 minutach, mimo że to diesel). Webasto ma na celu ogrzanie wnętrza i silnika - bez konieczności jego uruchamiania. Dzięki temu możemy rano zejść nie tylko do ogrzanego samochodu, ale i odpalić go z łatwością, a co ważne, bez katowania silnika pracą praktycznie bez oleju przez kilka sekund. Paniali?
    • Gość: @bbh Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.cooptel.qc.ca 16.12.11, 01:37
      sam jestes jelop. gdzie jest napisane ze musi byc webasto?

przeczytaj jeszcze raz podtytul : "Pokryte lodem szyby, wychłodzone wnętrze, skostniały silnik - oto samochodowe realia mroźnego poranka. Czy można to zmienić?"

rozwiazan jest wiele. wszystko zalezy od tego, ile kto chce zainwestowac i o jaki efekt chodzi.
      grzalka silnika nie podgrzeje wnetrza. podgrzeje tylko silnik o 20-30 stopni powyzej temperatury otoczenia. mam cos takiego w samochodzie. wg instrukcji, powinno sie to uruchamiac wtedy kiedy temp otoczenia utrzymuje sie przez kilka dni ponizej -18 stopni. silnik sie podgrzewa do okolo +10 stopni, o ile czas podgrzewanie jest nie krotszy od 2 godzin. mam prawie 4 litrowy silnik, mniejszy sie nagrzeje moze troche szybciej.
      mam tez remote starter - podgrzewa wnetrze oczywiscie, w jakies 10-15 minut. wada to zimny start silnika (o ile nie uzywa sie grzalki) i spore spalanie benzyny,
      mam tez podgrzewane fotele. wg mnie kompletna bzdura, uzylem moze ze dwa razy.
      wegasto to bardzo dobre rozwiazanie, ale cena powoduje, ze zupelnie nieoplacalne.
    • Gość: bbh Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.metrolink.pl 16.12.11, 02:19
      Pańszczyźniani nie umieją liczyć... "Nieopłacalne"..? No to udowodnię wam, że jest to opłacalne. Po pierwsze, komfort i wygoda są bezcenne. Może chłopstwo lubi wiatr w oczy, ale ja nie. Po drugie, dzięki webasto możemy zaoszczędzić 15 minut dziennie rano. Zakładam uproszczenie, że po pracy nie będziemy potrzebować tego urządzenia. 15 minut dziennie * 20 dni roboczych w miesiącu * 3 miesiące zimy (jak w zeszłym roku) * 10 lat posiadania samochodu = 150 godzin. Człowiek, ktorego stać na nowy samochód z webasta zarabia, powiedzmy 40 zł na godzinę. Czyli w zaoszczędzonym czasie może zarobić 6000 zł. I już koszt webasto się zwrócił. A czyste ręce, ciepełko i zadowolenie - także współpasażerów (zwłaszcza dzieci) zostają w gratisie.
    • Gość: @bbh Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.cooptel.qc.ca 16.12.11, 02:43
      te, szlachcic co nie lubi wiatru w oczy, cos mi mowi ze mieszkasz jakies 1.5 tys km na polnoc od nowosybirska, skoro przez 3 miesiace w roku potrzebujesz webasto. twoja mentalnosc tez raczej jakas wschodnia niz zachodnia.
      widzisz, tu gdzie mieszkam (kanada) temat zimnych porankow przerabiam dosc czesto, nie uznaje sie za czlowieka majetnego, chociaz zarabiam duzo wiecej niz te twoje 40zl za godzine, ale jakos webasto bym nie kupil. nie znam czlowieka ktory takie posiada w swoim aucie. jak ktos cierpi na nadmiar gotowki, to polecam garaz.
    • fukitol [...] 16.12.11, 06:43
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • liczbynieklamia Re: Ogrzewanie postojowe 16.12.11, 09:12
      @hector
      Ja wolałbym mieć ogrzewanie elektryczne, które daje mi codziennie rano pełny komfort za 2000 zł, niż nie mieć ogrzewania spalinowego za 7-10 tysięcy, bo na taki luksus mnie nie stać.

To nie jest kwestia tego, co wolisz, tylko tego jakie masz możliwości. W Skandynawii jest odpowiednia infrastruktura do podgrzewaczy elektrycznych, w Polsce - nie. Dla zdecydowanej większości mieszkańców ogrzewanie elektryczne nie ma racji bytu, bo nie podłączysz go pod blokiem, a podłączenie w garażu nie ma sensu.

@cracken001
      Ale was robia w bambusa!! Juz od dawna znany jest REMOTE STARTER,dzieki ktoremu mozna zdalnie odpalic silnik

Nabywcy wywrotek!! Ale was robia w bambusa!! Juz od dawna znana jest TACZKA, dzieki ktorej mozna przewiezc materialy sypkie!!
    • Gość: yt Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.11, 09:30
      jedzilem zaporozcem webasto znakomite . przy 20 stopniowym mrozie panienki rozbieraly sie i bylo im za goraco rewewelacja polecam. zaporozca obecnie kupiecie za grosze tylko wymontowact
    • Gość: Ziomu Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.versanet.de 16.12.11, 10:30
      Po pol litra na glowe I jechane !
    • Gość: Nik Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.11, 11:29
      jak zwykle mądre rady posiadaczy Passatów B3 z ręcznie zrobioną instalacją samobójczą.

i to wyliczenie, że Webasto się zwróci po 10 latach hahahah. a kto posiada auto przez 10 lat?
    • Gość: bbh Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.metrolink.pl 16.12.11, 11:37
      @Nik
      Każdy normalny człowiek. Użytkowanie prywatne to rzadko kiedy więcej niż 20-25kkm rocznie. Czyli po 10 latach 200-250 kkm. Dla samochodu dobrej klasy to żaden przebieg, przy regularnym i nie dziadowskim serwisowaniu. Firmówki i diesle z zachodu przejeżdżają tyle w ok. 3-5 lat. Ale mówimy o inwestycji w auto prywatne. Trzeba być naprawdę niedowartościowanym, aby zmieniać sprawny samochód na nowy i od nowa "ćwiczyć" znaczną utratę wartości. Co więcej, samochód 10 letni po dużych pracach (rozrząd, sprzegło, zawieszenie, hamulce - bez dziadowania) jest więcej wart *pod względem sprawności technicznej* od np. samochodu 5 letniego zajechanego. Tylko w Polsce nowy samochód to WOW. Jakoś normalni ludzie za granicą jeżdżą samochodem póki ten jest sprawny i spełnia ich oczekiwania.
    • Gość: KKK Re: Ogrzewanie postojowe IP: 194.114.62.* 16.12.11, 11:44
      Trochę za słodki ten artykuł. Przy pracy 2-3 razy dzienie po ok. 15 minut średnie zużycie paliwa na 100 km podskakuje dość wyraźnie (piec pali ok 0.7 l/h). Druga rzecz, akumulator - musi być sprawny. Ogrzewanie na start pobiera ponad 20A, później pobierana moc to ok. 30W. Jak w pewnym momencie dołącza się dmuchawa wnętrza akku może być dość szybko wydojone. Co z tego, że samochód ciepły jak nie zakręci.
      Ale komfort jest fantastyczny, a same produkty Webasto dość bezwawryjne.
      I jeszcze taka uwaga. Te 1000m zasięgu pilota to na otwartym polu. W mieście, między budynkami, przy dużej ilości zakłóceń nie jest już tak różowo.
    • rosolina Re: Ogrzewanie postojowe 16.12.11, 11:51
      Nie parkować w nocy poza garażem i po kłopocie.
    • Gość: ? Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.bremultibank.com.pl 16.12.11, 12:07
      Najtańsze ogrzewanie postojowe typu webasto: KUPIĆ ZAPOROŻCA.
      Zaporożec, zwany też Zemstą Kosygina, miał takie ogrzewanie!
      Koszt tego systemu ogrzewania to raptem kilka stówek.

Wada: należy to kupić wraz z resztą samochodu... ;-)))

A na poważnie: gdyby ludzie to często kupowali, to pojawiło by się więcej konkurencji i ceny by poleciały na łeb.
    • Gość: KNUR Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.versanet.de 16.12.11, 15:01
      badziewie , w bulandzie nie ma prawdziwych zim , po bena wozic zelastwo przez reszte roku ?
    • Gość: Ryshard Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.ksi-system.net 16.12.11, 17:00
      To bardzo fajna rzecz, tylko z tym mocno osłabionym akumulatorem to bujda. Webasto też ciągnie energię z akumulatora i jeśli jest on mocno osłabiony, to nam go po prostu może dobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka