Dodaj do ulubionych

Leon czy octavia

IP: 192.168.0.* 08.03.02, 22:42
Czesc
Mam od jakiegos czasu dylemat z wyborem.
Kompletnie nie moge sie zdecydowac co wybrac Leona 1.8T czy octavie 1.8T?
Za Octavia przemavia wiekszy bagaznik, natomiast bardziej podoba mi sie Leon.
A jak wyglada sytuacja z miejscem w srodku? Generalnie chyba jest podobna(ta
sama plyta podlogowa). Za leonem przemawia jeszcze lepszy silniczek 30KM wiecej.
Slyszalem tez, ze Leon jest lepiej wykonczony od Octavi.
A jak wyglada sprawa zawieszenia? Jest takie samo, czy Leon jest twardszy?

bardzo dziekuje za rady
pozdrawiam
Lukasz
Obserwuj wątek
    • Gość: MarekG Re: Leon czy octavia IP: *.acn.waw.pl 09.03.02, 17:21
      Ja mam octavie z silnikiem 1,8 125 km. jezeli chodzi o leona 1,8T 180 km to
      jest to raczej odpowiednik octavii rs, ktora jest o 15 000 pln drozsza niz
      leon - nie wiem czy ten bagaznik wart jest tej ceny. oprocz tego leon ma 6
      biegow, octavia tylko 5. akurat nieznalazlem ceny leona 2,8 cupra na stronach
      seat.pl. co ciekawe - na slowacji jest leon o jakies 20% tanszy niz w polsce
      (wedlug kursu zlotowki do korony)
    • Gość: lolek Leon ma coś twardsze jak ładną laseczkę zobaczy... IP: *.ropczyce.sdi.tpnet.pl 09.03.02, 21:29
    • Gość: Marek Re: Leon czy octavia IP: *.atlanta-01-02rs.ga.dial-access.att.net 09.03.02, 22:08
      Leon = Golf
      Octavia = Passat

I gdzie tu sie zastanawiac?
      • sarastro Re: Leon czy octavia 10.03.02, 00:28
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Leon = Golf
        > Octavia = Passat
        >
        Większej bzdury nie da się chyba sformułować!

A Polonez=Mercedes, bo też ma napęd na tył.
        • Gość: Marek Re: Leon czy octavia IP: *.atlanta-41-42rs.ga.dial-access.att.net 10.03.02, 00:37
          Mercedes i Polonez nie uzywaja tej samej plyty podlogowej i silnikow.
          • Gość: PsuBrat Re: Leon czy octavia IP: *.astercity.net / 10.129.136.* 10.03.02, 01:07
            Witam,

I Leon i Octavia bazują na płycie podłogowej Golfa IV.

Więc porównanie Leona do Octavii jest jak najbardziej sensowne.

pozdr.
            • Gość: Marek Re: Leon czy octavia IP: *.atlanta-48-49rs.ga.dial-access.att.net 11.03.02, 02:51
              A ja zawsze myslalem ze Octavia to taki Passat, tyle ze z napisem "Skoda" na
              przodzie... Octavia jest jakas taka znaczaco wieksza od Golfa.
              • Gość: mcmacpl Re: Leon czy octavia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.02, 12:39
                > A ja zawsze myslalem ze Octavia to taki Passat, tyle ze z napisem "Skoda" na
                > przodzie... Octavia jest jakas taka znaczaco wieksza od Golfa.

...o bagażnik.
                Dałeś się nabrać na złudzenie apteczne :)
          • Gość: obi. Re: Leon czy octavia IP: *.astercity.net / 10.134.129.* 10.03.02, 13:39

> Mercedes i Polonez nie uzywaja tej samej plyty podlogowej i silnikow.

Octavia i Passat też nie!

Pozdr.
            • Gość: Robson Re: Leon czy octavia IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 11.03.02, 06:47
              W Oktawi z tylu jest stosunkowo malo miejsca niz by mozna bylo sie spodziewac,
              jesli chodzi o wyglad to Oktawia Leonowi do piet nie dorasta !!
          • Gość: zs Re: Leon czy octavia IP: 212.160.128.* 11.03.02, 08:09

> Mercedes i Polonez nie uzywaja tej samej plyty podlogowej i silnikow.
            Znawco od siedmiu boleści.Octawia ma płytę Golfa i nie chce byc inaczej.

• abrams Re: Leon czy octavia 11.03.02, 09:33
      Zarówno Leon jak i Octavia zbudowane są na tej samej płcie podłogowej, również
      większość podzespołów mechanicznych w obu autach jest identyczna.
      Natomiast różnice w wyglądzie biorą się stąd, że Leon jest niejako prostym
      odpowiednikiem Golfa (czyli "krótkiego" hatchbacka), natomiast Octavia (mimo że
      5 dr.) odpowiada sedanowi Bora, czyli Golfowi z "kuprem". W Seacie taką rolę
      spełnia Toledo.
      Różnice między obydwoma autkami sprowadzają sie zatem do wielkości bagażnika (+
      dla Octavii), materiałów użytych we wnetrzu, być może właściwości jezdnych -
      nie jechałem Leonem, ze względu na to że jest krótszy (przy tym samym rozstawie
      osi), byc może jest bardziej poręczny.
      Proponuję naoczne skonfrontowanie obu autek i opisanie na co sie w końcu
      zdecydowałeś.

Pozdr.
      Abrams
    • Gość: Miky Re: Leon czy octavia IP: 158.66.116.* 11.03.02, 09:44
      Gość portalu: lukasz napisał(a):

> Czesc
      > Mam od jakiegos czasu dylemat z wyborem.
      > Kompletnie nie moge sie zdecydowac co wybrac Leona 1.8T czy octavie 1.8T?

Ten wątek to podpucha? Jeśli nie to się dobrze zastanów. Przecież jest tyle
      markowych samochodów: fordy, ople, vw, renówki czy cytryny. A Ty za wszelką cenę
      chcesz kupić kundla. Szkoda zdrowia. Lepiej kupić przetestowanego wcześniej na
      skodziarzach i seatologach Golfa. Takie tam moje zdanko.
      Pozdrawiam
    • abrams Re: Leon czy octavia 11.03.02, 10:45
      Zarówno Leon jak i Octavia zbudowane są na tej samej płcie podłogowej, również
      większość podzespołów mechanicznych w obu autach jest identyczna.
      Natomiast różnice w wyglądzie biorą się stąd, że Leon jest niejako prostym
      odpowiednikiem Golfa (czyli "krótkiego" hatchbacka), natomiast Octavia (mimo że
      5 dr.) odpowiada sedanowi Bora, czyli Golfowi z "kuprem". W Seacie taką rolę
      spełnia Toledo.
      Różnice między obydwoma autkami sprowadzają sie zatem do wielkości bagażnika (+
      dla Octavii), materiałów użytych we wnetrzu, być może właściwości jezdnych -
      nie jechałem Leonem, ze względu na to że jest krótszy (przy tym samym rozstawie
      osi), byc może jest bardziej poręczny.
      Proponuję naoczne skonfrontowanie obu autek i opisanie na co sie w końcu
      zdecydowałeś.

Pozdr.
      Abrams
      • Gość: al Re: Leon czy octavia IP: 217.8.179.* 11.03.02, 13:08
        Hi

Ride & handling
        The Leon is based on the VW Golf but is a better drive. It turns-in to corners
        more crisply and handles more sharply. The trade-off is a slightly firmer ride
        at low speeds, but it's worth the sacrifice and that's less of a problem on
        motorways.

Refinement
        All the Leon's engines are refined, especially the 1.4 and 1.6. The latter in
        particular has a pleasing, sporty rasp. Both diesel engines are smooth and
        quiet, betraying their oil-burning origins only when starting from cold. Wind
        and road noise are kept to a minimum.

Quality & reliability
        All of the Leon's controls have a quality feel thanks to the VW Group's
        excellent build. The fascia, which borrows heavily from the Audi A3, is stylish
        and of high quality. There's no reason to suggest the Leon won't prove to be
        utterly reliable either, although it's hard to be sure as it's still so new.

Safety & security
        The Leon's safety equipment is comprehensive and its prospects in the Euro-NCAP
        crash tests appear encouraging as the Golf scored four stars. The Seat also
        performed adequately in the What Car? Security Supertest 2001. Although it took
        our experts 47 seconds to break in, they were unable to drive it away.

pzdr
        al
    • Gość: Orc Uwaga ogólna IP: *.chem.uni.wroc.pl 12.03.02, 15:59
      Wydaje mi się, że VW trochę zaniedbał SEATa na rzecz Skody. Czesi mają szerszą,
      rozwijaną ofertę - choćby ostatnio Superb. SEAT miał się podobno stać taką
      Volkswagenowską Alfą Romeo, ale coś tego nie widać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka