Dodaj do ulubionych

GPS nawigacja samochodowa

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.04, 20:21
Jaki sprzęt polecacie do nawigacji GPS (niedrogo ale dobrej jakości)?
Czy za korzystanie z nawigacji płaci się jakiś abonament?
Gdzie instalują (w Warszawie) taki sprzęt?
Czy może nie trzeba korzystać z profesjonalnego serwisu tylko łatwo i prosto
samemu zainstalować GPS?

Dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: Zed Re: GPS nawigacja samochodowa IP: *.aster.pl / *.acn.pl 13.06.04, 20:33
      byly jakies testy w AMiS. Z tego co pamietam do byly doscy duze roznice w
      funkcjonalnosci roznych rozwiazan. Niektore byly porazajaco tandetne.
      Abonamentu sie chyba nie placi, ale dosyc drogie sa mapy i ich aktualizacja.
      pozdro
    • Gość: Qwerty Re: GPS nawigacja samochodowa IP: *.vline.pl / 213.25.96.* 13.06.04, 21:58
      Dobre są odbiorniki firmy Garmin z softem Emapy . Ja używam i jestem b.
      zadowolony. Więcej info na
      www.emapa.pl
      www.garmin.pl
      • Gość: Zed Rozumiem, ze to reklama? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 14.06.04, 00:16
        bo akurat garmina to zj...ali w tym tescie. Jako najlepsze wskazali rozwiazania
        oparte na palmtopach.
    • Gość: Qwerty Re: GPS nawigacja samochodowa - poprawiony link IP: *.vline.pl / 213.25.96.* 13.06.04, 22:00
      www.garmin.pl/
      www.emapa.pl/
      • Gość: mik+man Re: GPS nawigacja samochodowa - poprawiony link IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.04, 17:25
        Dziękuję za linki. Jakiego modelu Garmina używasz? Jakie jest lepsze
        rozwiązanie oparte na palmtopie PDA tak jak np. IQue 3600 czy może tradycyjny
        odbiornik GPS z wyświetlaczem np. GPS V de luxe? Co myslisz o sprzęcie do
        nawigacji Blaupunkta? A może tzw. składaki na przykład PDA Asusa + GPS Garmina
        lub jakiejś innej firmy?
        • Gość: mik+man Re: GPS nawigacja samochodowa - poprawiony link IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 21:39
          podbijam wątek i proszę o odpowiedź na wcześniejsze pytanie
    • 10danek Re: GPS nawigacja samochodowa 20.06.04, 23:41
      Szkoda mi bylo 2500Euro za stala nawigacje do samochodu, szczegolnie ze zona tez
      czasami jej potrzebuje. J
    • 10danek Inne rozwiazanie 20.06.04, 23:52
      Sorry, nie wiem dlaczego wyslana zostala tylko czesc postu. Teraz bedzie caly tekst.
      Szkoda mi bylo 2500 Euro za stala nawigacje do samochodu, szczegolnie ze zona
      tez czasami jej potrzebuje. Jako ze mialem w domu iPAQ firmy Compaq zdecydowalem
      sie na Destinator. W Ebay mozna kupic go juz za ok. 300 Euro (CD ROM, instukcja,
      antena i wtyczka zasilania). Z internetu sciagnalem sobie mape POlski. Zaleta
      takiego rozwiazania jest mozliwosc kozystania z niego przez wiele osob w roznych
      samochodach. Liczy szybko nowe trasy, precyzyjnie doprowadza do celu. Wada jest
      to ze trzeba ujechac kawalek zeby zlokalizowaly do satelity. Dlatego jesli jade
      do celu o ktorym nic nie wiem musze najpierw wybrac ulice o ktorej sadze ze
      idzie w dobrym kierunku i dopiero po kilkuset metrach system zostanie namierzony
      i obliczy wlasciwa trase.

Zycze dobrego wyboru
      • Gość: mik+man Re: Inne rozwiazanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.04, 21:35
        Czy trzeba jakiejś fachowej ręki do zamontowania takiego PADa z GPS w
        samochodzie? Jak to się robi?
        • 10danek Re: Inne rozwiazanie 24.06.04, 21:46
          Gość portalu: mik+man napisał(a):

> Czy trzeba jakiejś fachowej ręki do zamontowania takiego PADa z GPS w
          > samochodzie? Jak to się robi?

Dwa kabelki zbiegaja sie w jednej wtyczce ktora wtykasz do iPAQ-a. Na koncu
          jedego z dwoch kabli jest antena satelitarna. Najczesciej ma ona ksztalt polkoli
          albo myszy komputerowej. Powinna lezec ona przed przednia szyba. Drugi kabelek
          zakonczony jest wtyczka pradowa ktora wtykasz do zapalniczki.
          I to wszystko.
          Mozna kupis jeszcze obejme do iPaq-a (podobna jakie sa do komorek) i przymocowac
          w takim miejscu zebys mogl bez problemu sledzic droge i mape wyswietlona na
          ekraniku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka