Gość: gosc portalu : ) IP: *.fra.dial.de.colt.net 20.06.04, 16:19 Czy warto wydawac 3-4 tys pln na ESP ? Czy pomaga on w jakikolwiek sposob podczas jazdy zima ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: BMK Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 16:24 Trzeba się do tego systaemu troche przyzwyczaic natomiast przydaje sie nie tylko zimą. Kilkakrotnie ratował mi niewzruszony kształt nadwozia wyprowadzając mnie z opresji. Link Zgłoś
Gość: nick Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.241.112.131.adsl.inetia.pl 20.06.04, 16:27 lepsza dobra mechanika ( podwozie ) - niz najlepsza elektronika ... pzdr nick Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 16:31 czyli co: lepszy np Ford Focus (najlepsze zawieszenie w klasie bez ESP niż np. Citroen Xara z ESP? Link Zgłoś
Gość: Zed Lepsza dobra mechanika i dobra elektronika... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.06.04, 19:39 niż tylko sama mechanika. I już wiesz po co jest ESP. Link Zgłoś
Gość: nlk Re: Po co samochodom system ESP ? IP: 83.136.227.* 20.06.04, 16:39 mi esp przeszkadza i na szczęście mam możliwość jego wyłączenie. pewnie kwestia przyzwyczajenia Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 16:43 a w czym konkretnie? Link Zgłoś
Gość: Kathrin Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.arcor-ip.net 24.06.04, 19:52 od kiedy trzeba sie przyzwyczajac do ESP i w czym ESP przeszkadza? ESP - bespieczenstwo w wielu przypadkach, szczegolnie na polskich drogach! Przed tygodniem jezdzilam po nich, dzieki ESP utrzymalam sie w zakrecie w koleinach z plynaca woda, a o tych waskich z miekkim poboczem drogach to juz nie pisze - tu najbardzej ESP jest potrzebne. Odnosze wrazenie, ze nie wiecie jeszcze jaka role ma ESP w aucie. Potrzeby wylaczania ESP w Polsce nie widzialam, wrecz czulam sie w wielu przypadkach bespieczniejsza z ESP na polskich drogach. Link Zgłoś
Gość: cc Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 17:14 Jakby nie było ESP, to by dziennikarze nie mieli na co marudzić w testach i pisać, że ESP jest niedostępny, no to minus 3 punkty ;-)) Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.fornfyndet.se 20.06.04, 17:51 Wiem co to jest ; ABS (Antilock Brake System) BA (Brake System) EBD (Electronic Brake force Distibution) TRC (Traction Control) VSC (Vehicle Stability Conrol) Super ECT (Electronically Controlled Transmission) VT-i (Variable Valve Timing-intelligent) EFI (Electronic Fuel Injection) ETCS-i ( Electronic Trottle Control System-inteligent) AC (Air Condition) AAC (Atomatic Air Condition) SRS (Supplemental Restrint System) WIL (Whiplash Injury Lessenig) GPS (Global Positioning System) RDS (Radio Data System) ale oswieccie mnie co to jest ESP naprawde nie wiem ,domyslam sie, ale niechce gafy strzelic:Pzdr.Michal Link Zgłoś
01boryna Re: Po co samochodom system ESP ? 20.06.04, 18:05 Gość portalu: Michal napisał(a): > Wiem co to jest ; > ABS (Antilock Brake System) > BA (Brake System) > EBD (Electronic Brake force Distibution) > TRC (Traction Control) > VSC (Vehicle Stability Conrol) > Super ECT (Electronically Controlled Transmission) > VT-i (Variable Valve Timing-intelligent) > EFI (Electronic Fuel Injection) > ETCS-i ( Electronic Trottle Control System-inteligent) > AC (Air Condition) > AAC (Atomatic Air Condition) > SRS (Supplemental Restrint System) > WIL (Whiplash Injury Lessenig) > GPS (Global Positioning System) > RDS (Radio Data System) > ale oswieccie mnie co to jest ESP naprawde nie wiem ,domyslam sie, ale niechce > gafy strzelic:Pzdr.Michal ESP to elektronisches Stabilitätssystem. Problem polega na tym ze wiele firm ten sam system nazywa inaczej. U Volvo nazywa sie to DSTC, U BMW Dynamische Stabilitäts Control (DSC). W Twoim przypadku chodzi chyba o VSC Pozdrowienia Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.fornfyndet.se 20.06.04, 18:13 Dzieki Boryna, oczywiscie masz racje,tak to jest to on wspolpracuje z ABS i TRC.Automatyka czuje kierowce kiedy chce wziasc zakret za szybko albo w najgorszym wypadku dostanie poslizg i wtedy system natychmiast zmniejsza moc silnika i hamuje kola tak do momentu kiedy samochod odzyska stabilizacje. Jeszcze raz dzieki . Pzdr.Michal P.S w tych sprawach sie uzywa tylko angielski.Przynajmniej jest tak w szwecji. Link Zgłoś
Gość: cc Re: co to jest ESP IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 18:09 He,he - różne rzeczy (percepcja pozazmysłowa też), ale VW tłumaczy to tak: ESP helps to improve a vehicle's behaviour considerably in all critical driving manoeuvres by helping to stabilise the car. The car's driving condition and the driver's actions are constantly monitored thanks to a variety of sensors placed throughout the car. The sensors monitor factors such as steering angle, wheel angle, yaw rate (spinning) and lateral acceleration (side to side movement). According to the situation, ESP reacts by braking the appropriate wheels and automatically adjusting the engine's output. Link Zgłoś
Gość: Kaziuk Oswiecam, za pozwoleniem. IP: *.ipt.aol.com 20.06.04, 18:12 Panie Michale, ESP (po giermansku) Elektronischestabilitaets Programm zostal rozwiniety wspolnie przez Boscha i Mercedesa (He,he A-klasa). Sklada sie on z trzech systemow: ABS+ESR+GMR. Z czego ABS (syst.zapobiegajacy blokadzie kol) ASR (syst. zapobiegajacy pozlizgowi kol wzdluz osi pojazdu) GMR (system zapobiegajacy poslizgom poprzecznym. Pomimo wszystko,zycze szerokich i niesliskich drog Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Oswiecam, za pozwoleniem. IP: *.fornfyndet.se 20.06.04, 18:22 Dzieki Kaziu, Teraz sobie przypominam te probe na te cholerne (unik jelenie czy renifery) co A-klasa kiedys fiknela i nie dopuscili jej do sprzedazy.Po zalozeniu tego systemu zostala dopuszczona do sprzedazy. Tak pamietam byly te symbole,ale to tak dawno,zreszta te systemy sa uzywane rowniez w innych malych a wysokich autkach. Pzdr.Michal Link Zgłoś
01boryna Re: Po co samochodom system ESP ? 20.06.04, 17:43 Gość portalu: gosc portalu : ) napisał(a): > Czy warto wydawac 3-4 tys pln na ESP ? Oczywiscie ze warto. Z czasem gdy ESP bedzie tak powszechne jak wspomaganie czy ABS nikomu nawet nie przyjdzie do glowy zadawac takich pytan. Nie nalezysz chyba do tych ktorzy jak pewien moj znajomy przekonywal mnie przed laty, ze jemu ABS nie jest potrzebny bo on ma w nodze lepsze wyczucie niz ta cala elektronka. Ale gdy bylo juz go stac, to nastepne auto kupil z ABS i nie mogl sobie przypomniec zeby cos mowil o zaletach wlasnej nogi. Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 18:05 Boryna - chyba mamy wspólnego znajomego hehehe Link Zgłoś
01boryna Re: Po co samochodom system ESP ? 20.06.04, 18:06 Gość portalu: Kris napisał(a): > Boryna - chyba mamy wspólnego znajomego hehehe Naprawde? Kto to taki? Link Zgłoś
01boryna Re: Po co samochodom system ESP ? 20.06.04, 18:07 zubr_zalogowany napisał: > racja dziekuje Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.proxy.aol.com 20.06.04, 18:12 Tu chyba niektorzy myla ASC z ESP.ASC da sie wylaczyc ale nie ESP.Ale czegoz spodziewac sie po amatorach?? Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 18:18 Jeden z moich kolegów Warszawiaków - od 10 lat prawo jazdy, moze z 10 tys km przejechane i.. MISTR KIEROWNICY w Oplu Astrze 1.4 :-))) Ten sam? ;-))) Link Zgłoś
01boryna Re: Po co samochodom system ESP ? 20.06.04, 18:21 Gość portalu: Kris napisał(a): > Jeden z moich kolegów Warszawiaków - od 10 lat prawo jazdy, moze z 10 tys km > przejechane i.. MISTR KIEROWNICY w Oplu Astrze 1.4 :-))) > > Ten sam? ;-))) Niestety nie. Jedyny ktorego znam osobiscie i jezdzi Opel Astra mieszka w Hanau. Ciekawy jestem jak doszlo do tego ze mozemy sie znac ;-) Link Zgłoś
01boryna Re: Po co samochodom system ESP ? 20.06.04, 18:23 Gość portalu: ronin napisał(a): > Tu chyba niektorzy myla ASC z ESP.ASC da sie wylaczyc ale nie ESP.Ale > czegoz spodziewac sie po amatorach?? ????? Wyjasnij prosze Link Zgłoś
Gość: Kathrin Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.arcor-ip.net 24.06.04, 20:18 Jak to ESP nie da sie wylaczyc? To jak jezdzisz na miekkim sniegu, trawie, na powierzchniach miekkich? Na takich powierzchniach ESP nic nie pomoze, na wiec trzeba w takich wypadkach je wylaczyc. Poczytaj sobie troche wiecej na temat ESP, poszukaj lektury na ten temat. www.kfztech.de/kfztechnik/sicherheit/ESP.htm www.kraftfahrzeugtechnik-heute.de:8090/k/de/start/product.jsp?mfacKey=CS_02_E_STPR po polsku: techauto.republika.pl/ESP/esp.htm www.motogazeta.mojeauto.pl/cms/index.php/588 Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.proxy.aol.com 20.06.04, 18:30 ASC--Antischlupfregelung zapobiega buxowaniu kol napedowych na sliskiej nawierzchni.Da sie wylaczyc w kazdym aucie.W BMW nazywa sie to ASC ,wi nnych autach inaczej .ESP-Elektronische Stabilitätsprogramm zapobiega wylamaniu auta w ostrych zakretach.Jesli sensor stwierdzi ze samochod wylamuje wtedy zeby temu zapobiec jed´ne kola sa przyhamowywane a z innych jest zdjety naped.Zapobiega to obroceniu sie auta w zakrecie czy tez wywrotka.przyklad masz w A-klassie .Zatrzymana przciez produkcje jak stwierdzono ze auto sie wywraca po zbyt ostrym wejsciu w zakret.Dopiero uzycie ESP zlikwidowalo te wade.Niestety nie potrafie tego lepiej po polsku wyjasnic. Link Zgłoś
01boryna Re: Po co samochodom system ESP ? 20.06.04, 18:37 Gość portalu: ronin napisał(a): > ASC--Antischlupfregelung zapobiega buxowaniu kol napedowych na sliskiej > nawierzchni.Da sie wylaczyc w kazdym aucie.W BMW nazywa sie to ASC ,wi nnych > autach inaczej .ESP-Elektronische Stabilitätsprogramm zapobiega wylamaniu auta > w ostrych zakretach.Jesli sensor stwierdzi ze samochod wylamuje wtedy zeby > temu zapobiec jed´ne kola sa przyhamowywane a z innych jest zdjety > naped.Zapobiega to obroceniu sie auta w zakrecie czy tez wywrotka.przyklad > masz w A-klassie .Zatrzymana przciez produkcje jak stwierdzono ze auto sie > wywraca po zbyt ostrym wejsciu w zakret.Dopiero uzycie ESP zlikwidowalo te > wade.Niestety nie potrafie tego lepiej po polsku wyjasnic. Dzieki za wyczerpujace wyjasnienie ;-> . Jesli sprawia ci to trudnosc w jezyku polskim mozesz smialo po niemiecku. Ale do rzeczy. Nie zrozumiales. Dlaczego sadzisz ze niektorzy amatorzy myla te pojecia? Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Po co samochodom system ESP ? 20.06.04, 18:47 i dlaczego sadzisz ze esp nie da sie wylaczyc? Link Zgłoś
Gość: karburatorek Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 19:30 > ASC--Antischlupfregelung To nazywa się ASR i jest bezpośrednim poprzednikiem układu ESP. Po drodze w Mercedesie był jeszcze układ ETS. Link Zgłoś
Gość: Kathrin Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.arcor-ip.net 24.06.04, 20:22 ESP - regulacja obrotow kol w aucie w drastycznych przypadkach!!!!!! Link Zgłoś
mavio1 Po co? Bo tak. ;-) 20.06.04, 18:30 Pomaga nie tylko zimą, w poślizg można przecież wpaść na każdej nawierzchni. Jak ktoś się bardzo postara, to oczywiście i tak wpadnie w poślizg i zrobi sobie kuku. Jak działa pisać nie muszę, już pewnie ktoś to wyjaśnił lepiej. Mogę powiedzieć, że ESP jest bardzo przydatne (z doświadczenia). Zaraz ktoś powie, że jeżdżę A-klasą i będzie pewnie gadał głupoty. Ale fakt jest taki, że wszystkie samochody u mnie 'w rodzinie' mają ESP (nie musieliśmy co prawda dopłacać, bo były jako standard) i w żadnym z nich nie jest to rzecz zbędna, a jak najbardziej przydatna. Najlepiej jeździć tak, żeby ESP nie musiał wkraczać do akcji. Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.04, 19:00 moj przyklad: ano po to zeby nie przypierdolic(za przeproszeniem) w kraweznik podczas szybkiej jazdy ulica po luku pozdr. nie zadawajcie glupich pytan... Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.proxy.aol.com 20.06.04, 19:21 Tu przciez nie chodzi tylko o szybka jazde..ESP zapobiega wywrotce po naglym skrecie kierownicy.Np przy ominieciu przeszkody ktra nagle pojawia sie na drodze.Wlasnie po raz 1 w A klassie okazalo sie to niezwykle przydatne.Bez tego urzadzenia zostalby produkcja tego auta zatrzymana(byla zatrzymana dopoki nie bylo mozliwosci montowania seryjnego ESP)Przciez musicie pamietac Elchtest.A nie wiem czemu amatorzy tego nie odrozniaja.Mnie jako fachowca od aut nie interesuje jak dokladnie funkcjonuje Telewizor.)WYlaczyc sie tgo nie da bo to nalezy do bezpieczenstwa jazdy.Tak jak ABS. Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Po co samochodom system ESP ? 20.06.04, 19:24 pieprzycie towarzyszu u mnie sie wylacza i z cala pewnoscia jest to esp Link Zgłoś
01boryna Re: dowód 20.06.04, 19:31 zubr_zalogowany napisał: > <a href="http://citroen2.triger.com.pl/galerie/c3/28.jpg"target="_blank">citroen2.triger.com.pl/galerie/c3/28.jpg</a> > Przyjmijmy za pewnik ze Ronin ciemnote wciska i jest niezorientowany. Link Zgłoś
01boryna Re: Po co samochodom system ESP ? 20.06.04, 19:29 Ronin nie opowiadaj glupot. W Volvo co prawda wylaczyc sie nie da, ale w Renault Laguna albo Porsche mozna to zrobic. A tak na marginesie - po co wylaczac? Czy moze masz ochote czasami rowniez ABS wylaczyc? Link Zgłoś
Gość: karburatorek Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 19:51 Jeszcze takie moje niegdysiejsze dywagacje: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14718&w=8381331&a=8455969 Link Zgłoś
Gość: Poll Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 20:09 Nawet podobało to porównanie z samolotami. Myśle jednak że możliwość wyłączania ASR-u pozostanie ze względu na potrzebe "frezowania" śniegu. Link Zgłoś
01boryna Re: Po co samochodom system ESP ? 20.06.04, 23:19 Gość portalu: karburatorek napisał(a): > Jeszcze takie moje niegdysiejsze dywagacje: > > <a href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14718&w=8381331&a=8455969"target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14718&w=8381331&a=8455969</a> Zgadzam sie z Toba calkowicie. Postep doprowadza do coraz czestszego wspomagania czlowieka przez elektronike. Przykladow mozna mnozyc. Chocby zwykly komputer. ON WIE co nastapi po wywolaniu jakiejs funkcji i wspomaga user´a. W lotnictwie jest latwiej, mozna wlaczyc automatycznego pilota. Na ziemi nie da rady i dlatego jesli sa juz elektroniczne systemy wspomagania kierowcy to znaczy ze sa sprawdzione i mozna smialo na nich polegac. Tylko amerykanie :-) i Ronin nie wierza w postep. Amerykanie krytykuja "pomagierow" i xenony, Ronin jest polamerykanski bo ma cos do ESP (i pochodnych). :-)))) A tak na marginesie: czy Ty Karburatorku masz cos wspolnego z lotnictwem? Chocby jako fan. Twoj przyklad nie byl bez powodu. Link Zgłoś
Gość: karburatorek Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 21:37 witam! Niestety z lotnictwem nie mam nic wspólnego, a jest to moje marzenie, (oczywiście w zakresie amatorskim) Po prostu słyszałem tego rodzaju porównanie, jest bardzo obrazowe i przekonujące, co stwierdziłem na własnej skórze, więc je zacytowałem. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: LOLROTFL Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.acn.pl 24.06.04, 20:06 To taki system, ktory sprawia, ze ci ktorzy nie umieja w kierowaniu, nagle umieja. IMHO lepiej zainwestowac w SJS. Link Zgłoś
Gość: Kathrin Re: Po co samochodom system ESP ? IP: *.arcor-ip.net 24.06.04, 20:30 Ci wspaniali Mezczyzni i ta technika!!!! Pozdrowienia dla wszystkich Kathrin Link Zgłoś