Dodaj do ulubionych

Auto wszechczasów

IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.04, 11:04
Mój typ to VW Golf. Z różnych względów.

I teraz się zacznie...:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek F. Byl juz taki konkurs IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 22.06.04, 11:13
      Byl juz taki konkurs na auto stulecia czyli w zasadzie wszechczasow bo auto ma
      krotka historie. Wspomniany przez Ciebie Golf odpadl dosc szybko bo po prostu
      nie wniosl nic nowego, wyjatkowego do motoryzacji. Tak na marginesie
      prekursorem klasy kompaktow nie jest Golf jak niektorzy sadza lecz Renault 16 -
      przedni naped, sciety tyl z otwierana tylnia klapa.

W wspomnainym konkursie pierwsza trojka to:

1. Ford T - auto nie wyjatkowe ale wyjatkowy sposb produkcji bo tasma montazowa
      ktroa spowodowala ze auto bylo kilkakrtonie tansze niz konkurencja

2. Mini moris - za przedni zblokowany uklad napedowy i koncepcje malego taniego
      auta

3. Citroen DS - za stylistyke wyprzedzajaca epoke, dwuobwodowe hamulce,
      hydropneumatyczne zawieszenie
      • Gość: Wampir Re: Byl juz taki konkurs IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.04, 12:02
        Ok, ale nie zależy mi na opinii eksperckiej, tylko na opinii zwykłych
        użytkowników. A to już wypadkowa wielu aspektów, a nie tylko nowoczesności
        konstrukcji. Było wiele samochodów prekursorskich, ale nie doczekały się one
        seryjnej produkcji lub nie były długo produkowane ze względu na wyprzedzanie
        swojej epoki (jak np. NSU Ro 80 czy VW K70).

Dlaczego Golf:
        - natłukli tego miliony
        - każda generacja miała udaną bryłę nadwozia
        - produkowany na całym świecie (Golf I do dzisiej w RPA, jako Golf City)
        - mnogość oferowanych wersji (od zwykłych kompaktów do wersji terenowej Syncro
        i sportowych VR6)
        - auto cenione przez wielu użytkowników za funkcjonalne wnętrze
        - niezawodność
        - w pewien sposób auto kultowe
        - po syrenach i maluchach to Golfy motoryzowały Polskę

Opinia jest oczywiście subiektywna i napisana z punktu widzenia użytkownika
        przede wszystkim Golfa (ale i np. Toyoty Corolli).

• Gość: Tomek F. wstawiam w twoje cechy moj typ IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 22.06.04, 12:19
          Gość portalu: Wampir napisał(a):
          > Dlaczego Golf:

zobacz wstawie pod twoje punkty moj typ i tez sie bedzie zgadzac
          wstwiam Peugeota 205
          > - natłukli tego miliony ----
        • art_0 Re: Byl juz taki konkurs 27.06.04, 07:03

> - mnogość oferowanych wersji (od zwykłych kompaktów do wersji terenowej
          > Syncro (...)

Syncro to wersja terenowa? Jakos wydawalo mi sie ze Syncro to bylo okreslenie
          napedu na cztery kola sprzed epoki 4motion. Natomiast terenowy model mial
          okreslenie Country. Tu przykladowa oferta tego modelu z autoscouta:
          www.autoscout24.pl/home/index/detail.asp?ts=2530668&id=32422521&sc=&make=74&model=2084&pricefrom=0&euroto=0&zip=

pozdrawiam

Art
          • Gość: Wampir Re: Byl juz taki konkurs IP: *.dip.t-dialin.net 27.06.04, 15:59
            Masz rację. Moja wypowiedź była cokolwiek nieścisła, ale miałem to na myśli.
            Dlatego napisałem "wersji terenowej Syncro". Oczywiście powinno być "wersji
            terenowej Country z napędem na 4 koła". Tak by było lepiej.
    • edek40 Re: Auto wszechczasów 22.06.04, 11:58
      A coz takiego ma Golf zeby dawac mu taki zaszczytny tytul? Ot zwykly ludowoz z dobrym marketingiem, cena i jakoscia niegorsza niz konkurencja tamtych czasow. Nie stworzyl on zadnego znanego mi przelomu w motoryzacji. Teraz tworzy przelom w podejsciu do klienta. Firma jest w takim samozachwycie nad swoim produktem, ze troszke przegieli z cena.
      • Gość: Wampir Re: Auto wszechczasów IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.04, 12:08
        Nawet te wszystkie rzeczy, które ty wymieniłeś - to mało?
        A cena aut z dolnej półki obecnie jest rzeczywiście przegięciem, ale na pewno
        nie dotyczy tylko Golfa, ale ogółu samochodów.

Nie chodzi mi o auta nowatorskie.
        A wymienione wyżej Morrisy (też lubię te auta) to jeżdżąca rdza.

Ilu jest w PL użytkowników Golfów? Myślisz, że ludzie kupowaliby badziewia?
        Reklama to jedno, a zadowolenie z produktu i jego użytkowanie to drugie.

Może podaj jakiś swój typ.
        • wlk.brytania Re: Auto wszechczasów 22.06.04, 12:55
          Wlasciwie od kiedy zaczalem czytac to forum to zauwazylem ze niektorzy palaja
          wprost niewytlumaczalna antypatia do Golf'a.Jest to w tej chwili w Polsce chyba
          modne...
          Tym bardziej jest to zadziwiajace, bo w kraju tak bogatym jak Anglia,wspomniany
          Golf cieszy sie wrecz kultem.Trzyma cene duzo lepiej niz jakikolwiek inny
          popularny kompakt.Wyglada i ma klase.Ponadto jest swietnie wykonany.W Anglii
          trzyma cene o powiedzmy 70-80% lepiej niz japonsko-francusko-angielska
          konkurencja.
          No coz...W Polsce ludzie znaja sie na wszystkim najlepiej...
          • edek40 Re: Auto wszechczasów 22.06.04, 15:47
            Moim zdaniem w Polsce tez to jest kult. I przyznam, ze nie wiem dlaczego. W Polsce do tego kroluja starsze roczniki. Ich konkurencja sa duzo lepiej wyposazone i wykonane samochody japonskie oraz gorsze jakosciowo ale tez dobrze wyposazone francuskie.

W tej chwili golf tak przegial z cena, ze nawet bogatsi od Angoli Niemcy maja wahania natury finansowej.
            • proceaupe Re: Auto wszechczasów 22.06.04, 15:54
              Zgadza sie, cena nowego Golfa to jest kosmos. Jestem w trakcie wyboru nowego
              auta klasy C, wiec jako tako sie orientuje. Za rozsadnie wyposazonego Golfa
              (ABS, ESP, z 6 poduch, klima, alufele, CD itp.) z silnikiem 1.6 trzeba wybulic
              ok. 80.000 zl. Auto fajne, nie powiem, ale nie za taka kase.
              • proceaupe Re: Auto wszechczasów 22.06.04, 21:47
                Chyba nieco przesadzilem. Uaktualnilem moje info i teraz wiem, ze cena takiego
                Golfa grubo przekracza 80.000 zl! Astra tak samo. Paranoja. Za to mozna kupic
                juz porzadna Vectre, Mondeo, albo Passata (jesli ktos sie upiera przy
                niemiaszkach). Ale to bylo chyba nie na temat:)
          • Gość: KAMERUN Re: Auto wszechczasów IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.04, 16:01
            U nas w Kamerunie Golf nie cieszy sie szacunkiem gdyż nie wytrzumuje
            zawieszenie na dziurawych drogach.
          • Gość: ISLANDIA Re: Auto wszechczasów IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.04, 16:02
            U nas w Islandii Golf ma niskie ceny bo czesto kable zamakaja i nie odpala z
            rana.
          • Gość: KOREA POLNOCNA Re: Auto wszechczasów IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.04, 16:03
            Dziwi mnie ze w kraju tak bogatym jak korea polnocna Golf cieszy sie
            szacunkiem. Pierwsze na co zwrocilem uwage w tym kraju to wielkie uwielbienie
            dla Golfa gdyz jego przewody wysokiego napiecia sa jadalne. Podobnie jak
            karoseria dla korozji.
        • edek40 Re: Auto wszechczasów 22.06.04, 16:12
          Z ta cena to nie do konca tak. Ford Focus 1,8i 115 KM 4 poduszki, automatyczna klima, oczywiscie ABS, alufelgi, podgrzewana przednia szyba oraz dysze spryskiwaczy, podgrzewane i elektrycznie regulowane lustra, 4 szyby elektryczne, komputer, ciekawa (nie nudna do znudzenia sylwetka) potwierdzona (przez chyba TUV) wysoka jakosc oraz wiele innych potrzebnych drobiazgow za kwote okolo 62000 zl. Sa to dane z pazdziernika 2003 za kombi - potem nie sprawdzalem. W tym czasie ekwiwalentna megane kombi to wydatek okolo 75000 zl. Jesli sie nie myle golf V z bazowym silnikiem to wydatek zblizajacy sie do 60000 zl. I zapomnieli dac mu np. klime. Chociaz manualna. Na stronie vw w Polsce w golfie variant zapomnieli rowniez napisac cos nt. bocznych poduszek. Na tej samej stronie stronie sprobowalem skompletowac sobie takiego vw, jak opisalem focusa. Nie udalo mi sie wszystkiego wybrac, bo troche go popakietowali, ale doszedlem do kwoty 80000 zl. M.in ponad 7000 za klime automatyczna, ponad 2000 zl za boczne poduszki. Licza sobie nawet (ponad 1300 zl) za instalacje radiowa na 4 glosniki!!!. Hm. Nawet nowy megane jest tanszy, a vw variant to jeszcze golf IV czyli brat rocznikowy focusa, o na ktorego sie powoluje.

Moj typ to na pewno ford t. I chyba wystarczy. Od niego zaczela sie masowa motoryzacja, o ktorej moga z poziomu uzytkownika dyskutowac miliony internautow ;)
    • niknejm Re: Auto wszechczasów 22.06.04, 13:07
      Ford T. I nawet nie muszę pisać dlaczego - inni mnie ubiegli ;-)

Pzdr
      Niknejm
    • Gość: Tommi Re: Auto wszechczasów IP: 195.85.227.* 22.06.04, 15:37
      Moje typy :

Może niekoniecznie jako auta wszechczasów, ale są na 100 % wyjątkowe i
      niepowtarzalne :

1. Aston Martin V8 Vantage (z ostatnich lat produkcji 88-89 r.)
      2. Pontiac Trans Am 1977 SE
      3. BMW E-24 M635Csi (z ostatnich lat 88-89)
      • Gość: mak Re: Auto wszechczasów Citroen DS IP: *.proxy.aol.com 22.06.04, 19:46
        podzielam opinie jednego z poprzednich forumowiczow i uwazam ,ze autem tym
        nalezy nazwac Citroena DS,moim ulubionym jest 21 DS,to auto wyprzedzilo reszte
        swiata o cala epoke ,w swoim czasie oczywiscie,pzdr.
        • Gość: hehe.he Re: Auto wszechczasów Citroen DS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 21:38
          citroen ds
    • Gość: Szymi McLaren F1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 22:37
      McLaren F1 - samochod ktory ma ponad 10 lat a do tej pory jest najszybszym i
      najlepszym drogowym samochodem wyscigowym ktorego nie dalo rady pobic ani nowe
      Porshe Carrera GT ani Mercedes SLR ani zaden inny samochod drogowy.
      • Gość: Milos Re: McLaren F1 IP: 193.19.140.* 23.06.04, 10:25
        Zonda nie jest szybsza przypadkiem ?
      • niknejm Re: McLaren F1 23.06.04, 11:35
        Gość portalu: Szymi napisał(a):

> McLaren F1 - samochod ktory ma ponad 10 lat a do tej pory jest najszybszym i
        > najlepszym drogowym samochodem wyscigowym ktorego nie dalo rady pobic ani
        > nowe
        > Porshe Carrera GT ani Mercedes SLR ani zaden inny samochod drogowy.

Niedawno czytałem test robiony przez kierowcę wyscigowego, który miał możliwość
        porównania McLarena i Ferrari Enzo. W/g niego Ferrari jest lepsze na tor, ale
        do jazdy drogowej F1 jest lepszy.

Pzdr
        Niknejm
      • wahacz szymi a nowe bmw 3 23.06.04, 11:41
        Gość portalu: Szymi napisał(a):
        > McLaren F1 - samochod ktory ma ponad 10 lat a do tej pory jest najszybszym i
        > najlepszym drogowym samochodem wyscigowym ktorego nie dalo rady pobic an nowe
        > Porshe Carrera GT ani Mercedes SLR ani zaden inny samochod drogowy.

pchi tez mi cos ze najszybszy. to moze wezmiesz tez do tej kategori auto o
        najwiekszym bagazniku.
        To nie sa wazne kryteria wazne zeby wniosl cos nowego do historii motoryzacji

tak na marginesie powiedz Szymi czy juz jezdziles nowa BMW 3 ktora ukaze sie za
        rok dwa bo slyszalem ze jestes znany z testowania samochodow przed ich
        powstaniem
      • Gość: Wampir Re: McLaren F1 IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.04, 12:10
        A co z Veyronem?
        • Gość: Szymi Re: McLaren F1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 22:06
          Veyron wyglada na fajna zabawke ale:

1. Po pierwsze nie ma go jeszcze
          2. Po drugie nie wiadomo kiedy bedzie
          3. Po trzecie podobno sa powazne problemy techniczne z tym samochodem

Na papierze wyglada super - ciekawe jak bedzie w rzeczywistosci i kiedy?
      • myfirstalfa McLaren F1 najszybsze auto ??? 23.06.04, 12:31
        szymi jestes w bledzie:
        koenigsegg ccr
        Top speed: 395+ km/h
        mclaren f1 konczy sie przy 370 km/h
        pzdr

• Gość: Wampir Re: McLaren F1 najszybsze auto ??? IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.04, 12:34
          Ponawiam pytanie: co z Veyronem?

Vmax: 406 km/h
          moc max: 1001 KM
          0-300 km/h: 14 s.
          • myfirstalfa mala roznica 23.06.04, 12:53
            f1 czy koenigsegg mozesz kupic
            veyron jest aktualnie w fazie probnej
            jak narazie nie osiagnal jeszcze swojej teoretycznej predkosci maksymalnej
            przy pelnym obciazeniu nie wytrzymuje skrzynia biegow
            pozdrawiam
            • Gość: Wampir A Vector Biturbo? IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.04, 13:47
              On chyba miał 395 km/h.
              • myfirstalfa Vector Biturbo? ktory? W8 czy WX8? 23.06.04, 14:09
                W8 350km/h
                WX8 okolo 400km/h (teoretyczne - z tych samych wzgledow co veyron)
                pzdr
                • Gość: Wampir Ford Shelby Cobra IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.04, 15:00
                  415 km/h.
                  Ale może tak jak Veyron?
                  • myfirstalfa Conceptcar Ford Shelby Cobra 23.06.04, 17:06
                    niestety tylko teoretyczna predkosc maksymalna -> conceptcar
                    pzdr
        • Gość: Szymi Re: McLaren F1 najszybsze auto ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 22:10
          nie chodzilo mi tylko o max predkosc ale glownie o wlasciwosci jezde,
          zachowanie na torze, uklad kierowniczy itd. - watpie zeby koenigs budowal
          lepsze samochody niz McLaren chociaz testu porownawczego nie widzialem

Koenigs buduje raczej dziwolagi typu Ferrari 1200 KM albo ostatnio slyszalem
          12 cylindrowego boxera !!!! - nie wiadomo jeszcze gdzie to wsadza

F1 to samochod ktory (teoretcznie) mogles sobie zakupic bo byl produkowany
          (teoretycznie:) seryjnie (300 sztuk?) - i na torze mozesz sie nim naprawde
          scigac - jest to samochod super dopracowany - podobno jedyna rzecz
          niestandardowa to sprzeglo starczajce na 500 km :))))))
          • myfirstalfa Koenigsegg 24.06.04, 00:08
            wlasciwosci jezdne???
            f1 jest pojazdem nieobliczalnym podczas jazdy
            wylatuje bez uprzedzenia z zakretow
            (lista jest dluga, przyklady:
            ron dennis, mr. bean - r. atkins, aktualny szef vw pietschesrieder,
            gerhard berger)

koenigsegg nie buduje zadnych dziwolagow:
            www.koenigsegg.se

pzdr
    • Gość: Wampir Re: Auto wszechczasów IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.04, 12:12
      Czekam na dalsze typy.
      • wlk.brytania Re: Auto wszechczasów 23.06.04, 14:51
        Mercedes 190
    • zubr_zalogowany Re: Auto wszechczasów 23.06.04, 15:33
      citroen DS 21
      • Gość: Wampir Re: Auto wszechczasów IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.04, 15:06
        Wielu daje Cytrynę DS 21 jako auto wszechczasów. Co się więc stało z autami
        Citroena dziś, że mają tak wielu przeciwników.
    • Gość: Wróżka Re: Auto wszechczasów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 21:38
      Wspomniał już ktoś o Fabii , Albei i Thalii ?? To są auta wszechczasów ale
      jeszcze o tym nikt nie wie .
    • Gość: kafer Re: Auto wszechczasów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 16:07
      a o garbusie nikt nie pamięta?
      on tez wystepował w wielu odmianach.
      • Gość: Andrzej Re: Auto wszechczasów IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 16:28
        Właśnie. Czemu nikt nie wspomina garbusa. A on przecież odegrał w Europie (i
        nie tylko) podobną rolę jak Ford w Ameryce. Popularność Golfa to chyba też w
        dużej mierze wpływ legendy Garbusa. W końcu garbus był jeden niepowtarzalny.
        Golf może niezły, ale to już tylko jeden z wielu.
    • charlie_x ..no to was zaskoczę..8) 27.06.04, 16:14

> Mój typ to VW Golf. Z różnych względów.
      >
      > I teraz się zacznie...:)

..panowie mój typ to FORD T /czarny/ Był pierwszy, a cała reszta
      powstałych później niewiele odbiega od tego protoplasty..8)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka