Dodaj do ulubionych

odblaskowe kamizelki

IP: *.171-201-80.adsl.skynet.be 24.06.04, 10:14
Czy mozna w Polsce (i gdzie) kupic odblaskowe kamizelki, ktore sa obowiazkowym
wyposazeniem we Wloszech i w Hiszpanii? Bo w tym roku policje tych krajow maja
sie podobno czepiac, tak jak w Hiszpanii juz czepiali sie o drugi trojkat, a
we Wloszech tez o cos, ale nie pamietam o co...
Obserwuj wątek
    • staruch5 Re: odblaskowe kamizelki 24.06.04, 10:32
      niedawno przeczytalem, ze te kamizelki we Wloszech obowiazuja (tylko w
      warunkach zlej widocznosci, poza obszarem zabudowanym) TYLKO pasazerow i
      kierowce auta na WLOSKICH numerach.
      • staruch5 to chyba z PZMOtu 24.06.04, 10:41
        Za brak kamizelki ostrzegawczej grozić będzie mandat w wysokości 33,60 euro.
        Początkowo przepis miał obowiązywać kierowców wszystkich samochodów
        poruszających się po włoskich drogach, niedawno jednak opublikowane przepisy
        wykonawcze rozciągają kamizelkowy obowiązek tylko na kierowców aut z włoskimi
        numerami rejestracyjnymi. Oznacza to, że - przynajmniej w najbliższym czasie -
        Polacy będą mogli jeździć do Włoch bez odblaskowych kamizelek."

co to jest "najblizszy czas" nie wiadomo...

www.gieldasamochodowa.com/article/view.asp?path=gs%5C872&file=mb_1833.xml

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14718&w=11711979&a=11711979
        • Gość: Doki mam inne informacje IP: *.171-201-80.adsl.skynet.be 24.06.04, 11:14
          Na stronie automobilklubu flamandzkiego www.vab.be stoi wyraznie, ze te
          kamizelki obowiazuja WSZYSTKICH. Wysokosc mandatu sie zgadza.
          • Gość: Doki Re: mam inne informacje IP: *.171-201-80.adsl.skynet.be 24.06.04, 11:15
            To samo w Hiszpanii: WSZYSCY. Tylko mandat drozszy: € 92.
            • staruch5 Re: mam inne informacje 24.06.04, 11:43
              moze jeszcze zapytaj na forum "Wlochy"
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=206
              swoja droga, to daja popalic. juz kiedys pisalem, ile to szmelcu trzeba wozic,
              jezdzac po Europie. kamizelki, 2 trojkaty, line holownicza, zarowki, apteczke.
              paranoja!
              poza tym, to najlepiej to od razu miec na sobie!Wszyscy w samochodzie pwoinni w
              tym jechac. Bo jak bedzie awaria, to nie mozesz sie rozpakowywac i szukac
              kamizelek... No i cena. Przy 4 osobach to juz 40€...
              • tomaszek874 Re: mam inne informacje 24.06.04, 13:24
                heh.. może to jush nieaktualne, ale kiedyś była umowa międzynarodowa, że auta
                muszą mieć wyposażenie takie, jak w kraju, w którym sa zarejstrowane
                • staruch5 Re: mam inne informacje 24.06.04, 13:30
                  chyba juz nieaktualne...
                  Ciekawe, czy nasze misie lapia Niemcow na gasnice...
                  • kierowiec1 Re: mam inne informacje 24.06.04, 14:40
                    staruch5 napisał:

> chyba juz nieaktualne...

Konwencja Wiedenska z 1968 jest AFIK jak najbardziej aktualna.
                    Dlatego nie woze do Polski gasnicy.

> Ciekawe, czy nasze misie lapia Niemcow na gasnice...

Niech by tylko jaki mnie sprobowal :-)

A na powaznie to przy zadnej kontroli w Polsce policja nie pytala mnie o
                    gasnice.

Pozdr.

K.
                    • staruch5 Re: mam inne informacje 24.06.04, 14:46
                      no to jezeli tak, to po co to cale zamieszanie i lista krajow z poboznymi
                      zyczeniami, co gdzie trzeba miec w aucie. jak by bylo, jak piszesz, to by nie
                      bylo problemow, jakich chyba najwiecej mamy w Chorwacji: zarowki zapasowe, 2(!)
                      trojkaty ostrzegawcze i lina.
                      Cos mi tu nie gra.
                      • kierowiec1 Re: mam inne informacje 24.06.04, 16:55
                        staruch5 napisał:

> no to jezeli tak, to po co to cale zamieszanie i lista krajow z poboznymi
                        > zyczeniami, co gdzie trzeba miec w aucie. jak by bylo, jak piszesz, to by
                        nie
                        > bylo problemow, jakich chyba najwiecej mamy w Chorwacji: zarowki zapasowe, 2
                        (!)
                        >
                        > trojkaty ostrzegawcze i lina.
                        > Cos mi tu nie gra.

Prawo i konwencje to jedno, a mozliwsci ich egzekwowania to drugie. Nie wim jak
                        jest w Chorwacji, ale np. w Austrii czy we Wloszech proby przekonywania
                        monocjanta, ze dane przepisy obcokrajowca z samochodem zarejetrowanym w innym
                        kraju nie dotycza naraza probujacego na spore koszty i nieprzyjemnosci.

Wiesz np., ze w Austrii policjant ma prawo kasowac mandat za predkosc szacujac
                        predkosc samochodu na oko?

A w dodatku mandaty z Austrii sa sciagane rowniez w Niemczech :-/

Pozdr.

K.
                • kierowiec1 Re: mam inne informacje 24.06.04, 14:46
                  tomaszek874 napisał:

> heh.. może to jush nieaktualne, ale kiedyś była umowa międzynarodowa, że auta
                  > muszą mieć wyposażenie takie, jak w kraju, w którym sa zarejstrowane

Totez i we Wloszech nie lapia za nieposiadanie w samochodzie, ale za
                  niezakladanie poza samochodem :-)

POzdr.

K.
                  • staruch5 Re: mam inne informacje 24.06.04, 14:55
                    kierowiec1 napisał:

> Totez i we Wloszech nie lapia za nieposiadanie w samochodzie, ale za
                    > niezakladanie poza samochodem :-)
                    >
                    > POzdr.
                    >
                    > K.

no to moze kamizelka to juz nie jest wyposazenie samochodu?
                    • kierowiec1 Re: mam inne informacje 24.06.04, 16:56
                      staruch5 napisał:

> no to moze kamizelka to juz nie jest wyposazenie samochodu?

Jest obowiazek zakladania w okreslonych warunkach. I za niezalozenie dostaniesz
                      mandat.
                      AFIK nie dostaniesz mandatu, jesli podczas normalnej kontroli nie bedziesz miec
                      kamizelki ze soba.

Pozdr.

K.
    • Gość: t-72 Kiedyś na BP widziałem IP: 212.14.63.* 24.06.04, 13:30
      Kiedyś na BP widziałem do kupienia, ceny nie pamiętam, koło 100zł chyba (?)
    • Gość: krawaciarz Re: odblaskowe kamizelki IP: 80.51.232.* 24.06.04, 13:44
      wejdź na www.robod.pl - oni zajmują się produkcją ciuchów ochronnych. Kamizelke
      odblaskową masz za 23 zeta.
    • Gość: drek Re: odblaskowe kamizelki IP: *.piaseczno.citystrada.com / 217.153.87.* 24.06.04, 16:37
      w PL kupisz je w sklepach z ubraniami roboczymi i artykułami BHP, a w Belgii - ???
    • Gość: Q Re: odblaskowe kamizelki IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 24.06.04, 17:06
      W Polsce kamizelki odblaskowe, spełniające wszelkie wymagania normy sa do
      kupienia u producentów, wystarczy wejść w wyszukiwarce na hasło BHP lub odzież
      ochronna i wyświetla się. Kamizelki kosztują od 20 do 50 paru PLN. Mają one
      atesty i z reguły polskie firmy produkują je dla zachodnioeuropejskich
      klientów. W Hiszpanii każdy samochód musi mieć tyle kamizelek, na ile osób
      samochód jest przewidziany (jak jest z autokarami czy minibusami nie wiem, ale
      wiem, że łupią Polakom mandaty bez miłosierdzia).
    • Gość: ogon Re: odblaskowe kamizelki IP: *.aster.pl 24.06.04, 18:11
      Jak to? To odblaskową kamizelkę należy mieć cały czas założoną na sobie??? ;)
      • Gość: Q Re: odblaskowe kamizelki IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 25.06.04, 00:24
        Ogonek, idąc za twoim nickiem, chowasz kamizelki w ogonku auta, czyli w
        bagażniku ;))))
    • Gość: jones Re: odblaskowe kamizelki IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 24.06.04, 21:50
      Kamizelki odblaskowe można kupic 'w detalu'. Na przykład www.inbud.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka