pratoka 22.09.12, 13:32 Dzisiaj chyba przypada dzien bez samochodu. Ciekawa jestem kto zrezygnowal z czterech kółek na rzecz dwoch? I dlaczego? Warto czy nie warto? Link Zgłoś Obserwuj wątek
2yaris Re: Dzien bez samochodu 22.09.12, 17:13 Haha. W Warszawie widziałam dziś akurat wyjątkowo dużo aut na ulicach jak na sobotę rano, dopiero jak wracałam, usłyszałam w radiu, że dziś dzień bez samochodu. Moim zdaniem kompletny kretynizm, jak dla przedszkolaków. O co w ogóle chodzi? Coś związanego z ekologią? Z punktu widzenia ekologicznego jeden dzień rocznie nic nie daje, więc naprawdę nie wiem. Nie cierpię takich absurdalnych świąt i obchodów. Link Zgłoś
tomek854 Re: Dzien bez samochodu 22.09.12, 19:07 Mi się bardzo podobała różnica w podejściu róznych miast: - dzień bez samochodu we Wrocławiu: darmowe przejazdy środkami komunikacji zbiorowej dla wszystkich - dzień bez samochodu w Opolu: "(...) zapraszamy posiadaczy samochodów osobowych do bezpłatnego korzystania z usług komunikacji miejskiej. Tego dnia chętni, za okazaniem dowodu rejestracyjnego oraz prawa jazdy, mogą otrzymać darmowe okazjonalne bilety jednorazowe, które upoważnią ich do poruszania się wszystkimi liniami dziennymi." A impreza jak impreza, że się od razu odniosę do drugiego posta - jak ktoś nie chce, to nie musi, ale jak ktoś zachęcony spróbuje komunikacji zbiorowej albo roweru i mu się spodoba, to może to mieć trwały efekt :) Link Zgłoś
greges58 Re: Dzien bez samochodu 22.09.12, 21:27 a dlaczego dwóch - nie dziesięciu ??? w miejskim autobusie !!! fałszywa alternatywa ;) nigdy nie miałem roweru i nie mam najmniejszego zamiaru jeździć tym " wynalazkiem " ! absurd... Link Zgłoś
krypola Re: Dzien bez samochodu 23.09.12, 12:35 Taki Dzień bez samochodu raczej nie ma na celu doprowadzić do jakichś wielkich oszczędności, tylko bardziej wskazać problem. To tak jak Dzień Życzliwości czy Dzień Badania Poziomu Cukru...To zawsze stwarza okazję, żeby o problemie zacząć rozmawiać. Wczoraj akurat nie miałam potrzeby korzystać z samochodu, więc tego nie zrobiłam. Nie przejechałam się też komunikacją miejską ani rowerem, ale na co dzień korzystam z tych wynalazków ;) Link Zgłoś
oslinda Re: Dzien bez samochodu 23.09.12, 13:39 Dzień bez samochodu to według mnie świetny pomysł na pokazanie ludziom, że nie tylko można przemieszczać się po mieście autem. Istnieje również komunikacja miejsca - przejazd nią wychodzi o wiele taniej, można jeździć rowerem, co jest zdrowsze dla nas i dla środowiska;) Link Zgłoś
misiaczek1282 Re: Dzien bez samochodu 23.09.12, 13:23 pratoka napisała: > Dzisiaj chyba przypada dzien bez samochodu. Ciekawa jestem kto zrezygnowal z cz > terech kółek na rzecz dwoch? I dlaczego? Warto czy nie warto? Ja zrezygnowałem. Zostawiłem dzisiaj moje polo w stodole i przesiadłem się na stary ukraiński rower. Zaoszczędziłem 15 PLN. Link Zgłoś
zgryzliwy1 Polo 12L/100km !!!!!!!! 24.09.12, 04:57 misiaczek1282 napisał: > Ja zrezygnowałem. Zostawiłem dzisiaj moje polo w stodole i przesiadłem się n > a stary ukraiński rower. Zaoszczędziłem 15 PLN. w innym watku misiu zdradzil, ze jezdzi " ...około 15-20 km dziennie" no i wydalo sie, jak mu to 'oszczedne' - kupione oczywiscie z drugiej reki - Polo pali tak pi razy oko 12L/100km !!! to sie nazywa oszczednosc w stylu misia uuuuhahahahahahaha Link Zgłoś
krzywy102 Re: Dzien bez samochodu 25.09.12, 15:20 Moim zdaniem nie wielu zdecydowało się zrezygnować z samochodu na rzecz innego środka komunikacji. Ja sam o dniu bez samochodu dowiedziałem się jadąc do pracy samochodem:). Link Zgłoś