Dodaj do ulubionych

Alkomat proszę doradźcie

08.11.12, 09:54
Nie mam zielonego pojęcia jaki kupić alkomat, proszę o porady, oglądałam na ceneo, ceny od parudziesięciu zł do i 2 tys...Z góry dziękuję za odp. :)
Obserwuj wątek
    • bimota Re: Alkomat proszę doradźcie 08.11.12, 12:42
      Doradzam nie pic...
    • nerokns Re: Alkomat proszę doradźcie 08.11.12, 13:56
      Najlepiej żadnego. Te urządzenia nie są homologowane i mają często bardzo duży rozrzut wskazań. Pokaże np. 0,1 promila, a naprawdę będziesz mieć 0,3. Nie ma sensu się to w bawić.

Gadżety i elektronika
    • dyktator_bolandy Re: Alkomat proszę doradźcie 08.11.12, 14:33
      oto alkomat za 0 złotych, a działa z podobna dokładnością jak taki w cenie poniżej 500zł: popatrz na dłoń i licz na palcach: 1 piwo~ 0.2 pp, 2 piwa 0.4 itd. Trzeźwienie 1h- ubytek 0.1 pp. Odpowiednio: 50ml wódki, 200ml wina.
      • qqbek Ten alkomat jest do dupy... 08.11.12, 15:41
        ...bo zakłada, że jesteś ważącym 100kg byczkiem z nierozwaloną jeszcze "omką" wątrobą.

Na "moje warunki" (czyli "trochę" ponad 70kg masy, niecałe 180cm wzrostu) przyjąć należy, spokojnie - 1 piwo = od 0,25 do 0,3, trzeźwienie - jakieś 0,11-0,13 promile na godzinę. Czyli po czterech piwach "na szybko" osiągam zapewne "od złoty do złoty dwadzieścia" i muszę czekać przynajmniej dziesięć godzin (a dla pewności najlepiej minimum dwanaście) przed siadaniem za kółko.

A co do alkomatów - typowy błąd pomiarowy zabawek za kilkadziesiąt złotych to 0,2. Czyli mógłbyś używać chyba tylko w Anglii i Włoszech, gdzie wskazanie 0,5 sugerowałoby "siadaj spokojnie i jedź" u nas nawet wskazanie 0,0 nie gwarantuje, że tych dwudziestu groszy nie masz przypadkiem jeszcze w organizmie.

Alkomat z prawdziwego zdarzenia to wydatek minimum 600-800 złotych (plus na kalibrację raz na rok przynajmniej, 100 zeta za usługę).
        • loyezoo Re: Ten alkomat jest do dupy... 08.11.12, 23:22
          Trochę pieprzenie o "szopenie".Obecnie w granicach niecałych 300zł można już kupić alkomat elektrochemiczny,mało tego,z darmową kalibracją (ileś tam razy)Porównywaliśmy kiedyś wyniki alkomatu policyjnego i nie było różnic właśnie przy małych stężeniach.
          Co do meritum.Nikt niczego ci nie poleci,bo ilość alkomatów na rynku jest niesamowita.Poszukaj elektrochemicznego w granicach 400-500zł i spokojnie starczy.Warunek dla każdego alko-.NIE BAWIĆ SIĘ.Czyli nie dmuchać zaraz po wypiciu itd.Firm nie podaje,bo będzie kryptoreklama:)

Do kolegi Bimota.Jak jesteś Jehowy,abstynent,niepijący alkoholik (skreślić dowolne i nikogo tu nie chcę obrażać)to nie udzielaj odpowiedzi.Ja np.lubię sobie wypić w weekend i to często na "gościnnych występach". Wiem,że np. w niedzielę muszę wracać do domu ale nikt mnie nie goni,więc spokojnie sobie sprawdzam i dopiero kilkakrotne 0,0 pozwala mi wsiąść za kiere.
          • wujaszek_joe Re: Ten alkomat jest do dupy... 09.11.12, 00:00
            no to ja bym zawsze wracał dopiero w poniedziałek:)
          • maciejka_04 Re: Ten alkomat jest do dupy... 09.11.12, 09:38

Popieram kolegę loyezoo.
          • qqbek Popieram. 09.11.12, 10:02
            Miałem dość "nieaktualne" dane co do cen alkomatów elektrochemicznych, stąd te moje 600 złotych.
            Sprawdziłem, da się kupić za 300-350 z trzema kalibracjami bodajże.
            A co do mojej oceny - trzeba chyba jednak przyznać mi rację.
            Jedyne w czym się myliłem, to cena porządnego urządzenia.
            To, że liczenie każdemu dwóch godzin na "odparowanie" jednego piwa jest błędem chyba nie ulega wątpliwości.
            To, że alkomaty za kilkadziesiąt złotych służyć mogą jedynie zabawie w "kto więcej" na imprezach, też.
    • klm747 Re: Alkomat proszę doradźcie 09.11.12, 11:37
      Na pewno nie polecam alkomatu Blowing AT-2000. Kosztowal ok. 300 zl i mimo, ze by uzywany sporadycznie, psul sie w ciagu 2 lat 3 razy. Trzeci raz wkrotce po gwarancji - naprawa nieoplacalna. Dodam jeszcze, ze ten alkomat wystepuje na rynku rowniez pod innymi nazwami i jest jednym z bardziej popularnych.
    • alkomaty Proponuję policyjny :) 09.11.12, 23:25
      Zależy do czego chcesz go używać. Jeśli do użytku osobistego to nie warto przepłacać. Jeśli jednak na podstawie tego wyniku chcesz kogoś "zwalniać" kup taki który można potem wzorcować w Urzędzie Miar.
      Obecnie w Polsce nie ma przepisów dotyczących dowodowych analizatorów wydechu (były takie do 2008). Jednak w przyszłym roku mają wejść w życie nowe przepisy. oddzielą one większość chińskiej tandety (tej reklamowanej za 300 zł przez jednego z poprzedników) od urządzeń dowodowych. Nawet we Francji gdzie alkomat jest obowiązkowy większość chińskich bubli nie jest uznana za pełnoprawne urządzenia (mają efekt pamięci).
      Zadzwoń do Urzędu Miar w Gdańsku. Tel 585245200. poproś o połączenie z człowiekiem od alkomatów i tam wszystko ci opowie. Sprawdzają tam alkomaty dla policji, robią badania dla firm to znają sprzęt dostępny na rynku. A internetem się nie kieruj, pełno tu jest naganiaczy którzy za ciężkie pieniądze wciskają ludziom kit aż miło. Za te same pieniądze w necie można kupić wartościowy sprzęt służący lata jak i najgorszą tandetę która w papierach ma fantastyczne błędy a potem po roku musisz wymienić czujnik za połowę ceny urządzenia.
      Generalnie mógłbym jeszcze opisać podstawowe różnice różniące te urządzenia ale jak coś to napisz do mnie na priv to podrzucę ci co nieco informacji. W kwestii radarów również służę pomocą.
      Acha i najważniejsze. Sam nie sprzedaję żadnych alkomatów :) Pozdrawiam

• 2yaris Re: Alkomat proszę doradźcie 10.11.12, 15:58
      W każdym razie nigdy nie wierzcie wirtualnym alkomatom! Kiedyś musiałam rano jechać autem z zaskoczenia a poprzedniego dnia piłam alkohol. Poszłam na komendę zmierzyć promile w razie czego, na szczęście policjant był miły i się zgodził. Okazało się, że było na granicy - 0,15 promila. Według wirtualnych mierników powinnam mieć wtedy 0,0 już od ok 2 godzin, a 0,15 miałam ale niby 3 godziny wcześniej! Więc różnica niebagatelna, a przecież tam się zaznacza godziny picia, rodzaje alkoholu, wagę, wzrost, poza tym skorzystałam z kilku różnych, a jednak i tak nie służy to jak widać do niczego a może wprowadzić w bardzo poważny błąd.
      • kecsam74 Re: Alkomat proszę doradźcie 11.11.12, 19:12
        Ja kupiłem kilka miesięcy temu Alkomat Alcoscent DA 8100. To dobry alkomat z sensorem elektrochemicznym. Zapłaciłem za niego coś około 340 złotych.
        Jeśli chcesz kupić to poatrz na allegro jest duży wybór.
        Ale kupuj tylko te które mają sensor elektrochemiczny.
        Ja mam , używam, polecam.
    • jakubwilk85 Re: Alkomat proszę doradźcie 08.10.13, 10:59
      Dobry alkomat można dostać już za 200zł (DA 7000). Dla przeciętnego kierowcy, nie jakiegoś zawodowego w zupełności wystarcza. Trzeba zwrócić uwagę na sensor – w moim jest półprzewodnikowy, który można kalibrować. Te alkomaty poniżej 50 zł takiego raczej nie mają, więc na dłuższą metę szkoda na nie pieniędzy. Takie jednorazówki. Żeby alkomat pokazywał poprawne wyniki trzeba go regularnie oddawać do kalibracji (serwisu). Ja swój odsyłam co około pół roku do serwisu w Gdyni, bo u mnie w okolicy nie ma czegoś takiego. Koszt 80 zł + przesyłka. Już po paru dniach mam go z powrotem i zawsze byłem zadowolony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka