Dodaj do ulubionych

jakie kombii wybrać?

09.12.12, 17:21
Witam..
Przyszedł czas na zmianę samochodu.
Do pracy dojeżdżam codziennie 40 km w jedną stronę.
Interesują mnie trzy modele...
bmw e46 touring, mercedes C-klasa W203 kombi oraz mazda 6 kombi.
Proszę o opinię porównawcze dotyczące tych aut.
Chodzi także o pomoc w wyborze odpowiedniej jednostki napędowej, która powinna być ekonomiczna i w możliwie najmniej kłopotliwa.
W grę wchodzi diesel lub benzyna + lpg.
Obserwuj wątek
    • colin1974 Re: jakie kombii wybrać? 09.12.12, 19:19
      Jezdziłem e46 przez 4,5 roku i byłem bardzo zadowolony .
      Miałem Touring z 2004 roku z 2 litrowym turbo dieslem 150 km i wymien iałem tylko olej ,klocki i inne elementy eksploatacyjne .
      Bardzo miło wspominam ten samochód .
    • trydzyk Re: jakie kombii wybrać? 10.12.12, 08:25
      e46 najfajniejszy do jazdy, ale malusienki bagaznik. Jesli pojemnosc bagaznika jest istotna, to wybralbym mercedesa.

Pozdr.,

F.
      • tua.reg Re: jakie kombii wybrać? 11.12.12, 09:53
        Mam jeszcze dotatkowe pytanie..
        Większość egzemplarzy modeli, które wymieniłem ma już przebiegi około 200 tys. kilometrów..
        Czy kupując samochód z takim przebiegiem można liczyć jeszcze na w miarę bezproblemową eksploatację??
        • roney03 Re: jakie kombii wybrać? 11.12.12, 11:31
          W BMW bedziesz non stop naprawial zawieszenie a tak bedzie wiecznie cos stukac , silniki diesla sa dosc klopotliwe i b.drogie w naprawie.To samo jesli chodzi o silniki diesla dotyczy mazdy 6 , w zaleznosci od rocznika jest zly albo bardzo zly .
          Dla mnie osobiscie bezapelacyjnie najlepiej sie jezdzi Mercedesem, ale trudno mi cos powiedziec o awaryjnosci poszczegolnych wersji silnikowych .

• colin1974 Re: jakie kombii wybrać? 11.12.12, 16:09
            Ja śmigałem e46 przez 4,5 roku i dotykałem zawieszenia ani razu i do dzisiaj w nim nic nie stuka ,więc nie wiem skąd takie info?
            • qqbek News 11.12.12, 16:32
              News z dupy wzięty drogi Colinie.
              Bo w dupie był i g. widział.

Rzeczywiście W203 ma zdecydowanie największy bagażnik (a E46 najmniejszy).
              Tylko korodującej (bez wyraźnego "powodu" z przeszłości) E46 to jeszcze nie widziałem :)

Co do zawieszenia E46 - wymiana wahaczy na aluminiowe (w E36 są jeszcze stalowe) trochę namieszała ludziom w głowach (zwłaszcza tym, którzy pamiętali kłopoty z delikatnym zawieszeniem w Audi). Może stąd ta plotka o "stukaniu i pukaniu" w E46?
              • roney03 Re: News 11.12.12, 17:01
                Pijesz do mnie?
                Akurat na temat E46 moge napisac ksiazke.Zawieszenie i przednie i tylne jest slabe , zwlaszcza sworznie ktore sa niewymienne. Kazda wymiana zuzytej czesci pomaga tylko na krotko, zaraz odzywa sie cos innego.Ja na stuki w zawieszeniu jestem wrazliwy
                I nie sadze zeby to byl moj autorski wymysl - wrzucic przyklady?
                Proponuje wizyte na elektrodzie i uzyskanie opinii mechanikow a nie wielbicieli
                • qqbek Bzdury, bzdury, bzdury! 12.12.12, 14:53
                  roney03 napisał:

> Pijesz do mnie?

Tak.

> Akurat na temat E46 moge napisac ksiazke.

Pisz, ja nie kupię.

> Zawieszenie i przednie i tylne je
                  > st slabe , zwlaszcza sworznie ktore sa niewymienne.

Sworznie niewymienne?
                  A kto Tobie głupot nagadał?
                  Wszystkie sworznie w E46 da się wymienić, jedynymi, którzy z jakichś powodów tego nie robią i twierdzą, że "nie da się" są ASO BMW. Najwyraźniej BMW stwierdziło, że większy zysk jest ze sprzedaży całych wahaczy. Ale sworznie do E46 produkują nie tylko firmy "krzak" ale także Leamforder i Meyle. A te firmy najczęściej wiedzą, że coś jest wymienne, zanim wyprodukują jakąś część. Co śmieszniejsze - sworznie te kosztują (nawet markowe) grosze i są wzajemnie wymienne z E36.

> Kazda wymiana zuzytej
                  > czesci pomaga tylko na krotko, zaraz odzywa sie cos innego.

Jak się kupuje rozwalone, to robi się raz a dobrze.
                  A nie "drutuje" z pomocą najtańszych zamienników/części używanych.
                  BMW to BMW, tu naprawia się coś bardzo rzadko, za to nie warto na czymkolwiek oszczędzać.

> Ja na stuki w zaw
                  > ieszeniu jestem wrazliwy

Ja również.
                  Dlatego nie znoszę swojej Astry.
                  Za to w BMW od 3 lat nie dotykałem "awaryjnego" zawieszenia.

> I nie sadze zeby to byl moj autorski wymysl - wrzucic przyklady?

Wrzucaj, wrzucaj.

> Proponuje wizyte na elektrodzie i uzyskanie opinii mechanikow a nie wielbici
                  > eli

Proponuję nie słuchać się mechaników, którzy plotą bzdury. Proponuje zapoznać się z opinią mechanika, który od 5 lat zajmuje się (z rzadka) moim BMW :)
                  • roney03 ano bzdury i druciarstwo 12.12.12, 16:24
                    Leamforder może i robi tak jak i Meyle - tyle że ten pierwszy jest dla mnie jakaś firma krzak a drugi producentem tanich tandetnych podrobek .

Natomiast Lemforder jedyne dedykowane sworznie wahacza do BMWE46 posiada tylko dla wersji E46X
                    Wobec czego nawet Lemforder nie przewiduje wymiany sworznia wahacza .Nie oferuja tego rowniez febi, TRW ani Boge
                    To o czym ty piszesz to zwykle druciarstwo, do tego druciarstwo elementow majacych znaczace wplyw na bezpieczenstwo z wykorzystaniem tanich niefirmowych zamiennikow

• qqbek Literówki się czepiasz... 12.12.12, 16:36
                      ...a do meritum nie odnosisz.
                      Sworznie są wprasowywane na zimno, nie wiem jak wymiana sworznia mogłaby w jakikolwiek sposób wpłynąć na bezpieczeństwo, skoro nie potrzeba do tego kosmicznych technologii a jedynie prasy hydraulicznej, która jest w każdym warsztacie.
                      A wymienia się i tak teflonowy ślizg a nie cały sworzeń.

Co do zasadności - nie będę dyskutował - skoro poleciał więcej niż jeden, to moim zdaniem lepiej od razu kupić parę wahaczy. I nie druciarskich, tylko solidnych (np. Lemforder lub Febi/Bilstein).
                      • roney03 czepiam sie wypisywania dyrdymalow 12.12.12, 16:57
                        To pokaz mi gdzie kupie sworzen wahacza BMW E46 RWD obojentie jakiej firmy ktore wymieniles?

Tu masz katalog Lemfordera i Febi - pokaż mi gdzie w ofercie jest sworzeń wahacza
                        Nie pisz dyrdymałów jak nie masz o tym pojecia druciarzu.

webcat.zf.com/index.asp?SPR=19
                        febi-parts.com/vehicle.php?r_manufacturer=030
                        • qqbek Re: czepiam sie wypisywania dyrdymalow 12.12.12, 20:09
                          Nigdzie... ech - zwracam honor (jeżeli chodzi o sworznie a nie tuleje wahacza e46).
                          Sam mam E36 i w nim wymienić można bez problemu (stal a nie aluminium).
                          W e46 wymienił znajomy i chwalił się, że oszczędził, bo pasują.
                          Dopiero teraz poczytałem sobie trochę i wiem, że w e46 wymienia się od razu cały wahacz... albo ryzykuje rychłą kolejną zabawę (w najlepszym przypadku - tzn. gdy przypadkiem uda się wcisnąć sworzeń pod odpowiednim kątem, nie uszkadzając przy tym wahacza i nie kosząc geometrii podwozia).

Inna sprawa, że znam od lat przynajmniej pięciu właścicieli e46 i żaden z nich nie narzekał na zawieszenie tych pojazdów. Z braku auta rok temu nawet pożyczyłem sobie jedno e46 od członka rodziny i mogłem narzekać na wiele rzeczy (goła 316 z tego samego rocznika co moja e36), ale nie na zawieszenie.

A na okoliczność tego, na co godzę się w samochodzie (pod względem hałasów dobiegających z podwozia) możesz przepytać moją małżonkę... do szału doprowadza ją to, że co i rusz staram się jej w Oplu coś naprawiać, bo mnie to auto do rozpaczy doprowadza. W e36 diagnosta na przeglądzie nie zauważył luzu, z którym ja dwa dni później na warsztat pojechałem, bo mi "coś skrzypnęło".

Tak więc pod względem dbałości o mój samochód nic mi zarzucić się nie da.

Co do e46 przekonany byłem o słuszności tez, które kiedyś zasłyszałem. Teraz, po dogłębnej lekturze "procedury naprawczej" opisanej przez kilku pomysłowych druciarzy na forach wielbicieli marki, przyczesuję włosy, które dziwnie mi się zjeżyły ;)
                    • bemeta roney03 bredzisz stary... smutne 13.12.12, 23:19
                      Widsz zeby pisac o bejcach to trzeba je znac.
                      Moja juz byla e39 miala fabryczne zawiechy Lemförder, wiec nie piernicz glupot w stylu misiaczka..... pierwszy raz ruszylem zawieszenie przy 200 tys km.
                      Kompletne wahacze przednie dolne i gorne tylne plus laczniki stabilizatora...
                      Wymienilem na oczywiscie Lemförder a nie chinskie gowno.
                      W rzeczy samej wymienia sie caly wahacz, jak na 200 tys km koszt czesci 300 Euro jest do przyjecia..... tak bardzo przejety jestem ze chyba nie zasne..... sprzedalem auto z przebiegiem 320 tys i "nic panie nie stuka nic nie puka" nie masz bejcy nie wypowiadaj sie prosze spal gupa na kolacji wigilijnej przed tesciami niekoniencznie na forum.
                      A jak dla ciebie Lemförder to firma krzak a Meyle to tanie podrobki to proponuje zmiane dilera oraz lekarza albowiem obaj cie oszukuja.
                      pozdrawiam normalnych
                      bart.
                      • roney03 Re: roney03 bredzisz stary... smutne 15.12.12, 11:59
                        bemeta napisał:
                        > A jak dla ciebie Lemförder to firma krzak a Meyle to tanie podrobki to proponuj
                        > e zmiane dilera oraz lekarza albowiem obaj cie oszukuja.
                        > pozdrawiam normalnych
                        > bart.

Tym co napisaleś potwierdzasz stereotyp posiadacza BMW
                        Przeczytaj co napisałem tak dlugo az zrozumiesz .
                        Meyle to pakowacz najcześciej tanich cześci mało znanych producentów .Idealna marka dla druciarzy drogich w utrzymaniu marek
                        Natomiast w temacie zawieszenia
                        wybrane cytaty z forum E46

"Jeśli chodzi o zawieszenie to jest dobrze zestrojone, niestety jednak na polskich drogach często daje o sobie znać dodatkowymi efektami dzwiękowymi co momentalnie wiąże się z kosztami"
                        "Zawieszenie w tym samochodzie jest dosc komfortowe ale nie na nasze dziury w drodze wachacze tuleje nie wytrzymuja tego co pol roku trzeba cos wymienic.Tylne zawieszenie tez lubi sie posypac szczegolnie mocowanie mostu , sam most tez lubi miec luzy i polosie tez.Ogolnie fajne auto ale slabo dopracowane wczesniej mialem e39 i jest to duzo lepsze auto pod kazdym"
                        " Co do usterek to na 100% zawieszenie (tylne tuleje, sprężyny, przednie wahacze, drążki)"
                        " 320d m47n 04r i nigdy zadne autko mnie nie zawiodło prawda zawieszenie przod malo trwale wymieniałem wachacze"

www.bmw-e46.net.pl/opinie-o-e46/
                        Więc nie piej.
                        Tu dośc uczciwie podsumowano jakość zawieszenia
                        www.chcekupicauto.pl/katalog/bmw/3/
        • trydzyk Re: jakie kombii wybrać? 11.12.12, 11:55
          > Większość egzemplarzy modeli, które wymieniłem ma już przebiegi około 200 tys.
          > kilometrów..
          > Czy kupując samochód z takim przebiegiem można liczyć jeszcze na w miarę bezpro
          > blemową eksploatację??

To zalezy juz od stanu konkretnych egzemplarzy. Generalnie jednak trudno liczyc, zeby po 200tys. samochod byl jak nowy.
          Z doswiadczenia eksploatacji e46 pamietam jednak, ze czesci nie byly zabojczo drogie.

F.
    • fuiio Re: jakie kombii wybrać? 11.12.12, 17:48
      z tych wymienionych to e46 najlepsze, najlepiej w wersii 328 , z takim silnikiem to auto normalnie jezdzi , z mniejszymi motorami bedzie raczej slabawe..ale to rzecz subiektywna..Technicznie mniej problematyczny bedzie lexus IS300 ,jedyna kwestia to jezeli nie masz japonskiego wzrostu to natychmiastowo trzeba wymienic fotele ,najlepiej na jakies fajne recero..wtedy lexik bedzie idealny. Do tego dobry lpg i mozna hasac..
      • misiaczek1281 Re: jakie kombii wybrać? 12.12.12, 17:06
        fuiio napisał:

> z tych wymienionych to e46 najlepsze, najlepiej w wersii 328 , z takim silnikie
        > m to auto normalnie jezdzi , z mniejszymi motorami bedzie raczej slabawe..ale t
        > o rzecz subiektywna..Technicznie mniej problematyczny bedzie lexus IS300 ,jedyn
        > a kwestia to jezeli nie masz japonskiego wzrostu to natychmiastowo trzeba wymie
        > nic fotele ,najlepiej na jakies fajne recero..wtedy lexik bedzie idealny. Do te
        > go dobry lpg i mozna hasac..

Lexus ekonomiczny? Mercedes ekonomiczny? a cukier słony ;-)
        Jeśli chcesz mieć ekonomiczne uto to kup Polo Diesel...ale bez DPF i turbo...mam na myśli SDI...spali 4,5 l w trasie...nie padnie turbo ani nie zapcha się filtr DPF...a ceny części też tańsze niż w mercedesach...a i cena zakupu będzie niższa niż u Lexusa.... ale jak się chce mieć lu(e)xusy to trzeba za to płacić ....nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko ;-)
        • octavian-33 Polo Diesel = kombi. Ty naprawdę jesteś debil. 12.12.12, 18:38
        • zmiany_zmiany Re: jakie kombii wybrać? 12.12.12, 20:12
          > [b]Lexus ekonomiczny? Mercedes ekonomiczny? a cukier słony ;-)
          > Jeśli chcesz mieć ekonomiczne uto to kup Polo Diesel...ale bez DPF i turbo...ma
          > m na myśli SDI...spali 4,5 l w trasie...nie padnie turbo ani nie zapcha się fil
          > tr DPF...a ceny części też tańsze niż w mercedesach...a i cena zakupu będzie ni
          > ższa niż u Lexusa.... ale jak się chce mieć lu(e)xusy to trzeba za to płacić ..
          > ..nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko ;

ale przecież będzie robić KLE KLE
    • bratnig Re: jakie kombii wybrać? 12.12.12, 19:11
      Wygodne, ekonomiczne i dynamiczne kombi? Zastanów się nad Volvo V60 z silnikiem D3.
    • soulshuntr Re: jakie kombii wybrać? 13.12.12, 13:41
      Dziwne ze nikt nie wpomnial o citroenie berlingo/ peugeocie partnerze z silnikiem 1,6 HDI 90KM. Kiedys wiozlem pralke ze sklepu tym samochodem. Zastanow sie do ktoego z wymienionych przez ciebie wsadzisz taki pakunek?
      • roney03 Re: jakie kombii wybrać? 13.12.12, 13:50
        A ja sie dziwie ze nie wymieniono np Peugeota Boxera czy Mercedesa Sprintera ktorymi można przewiezc kilka pralek , wanne i jeszcze troche mebli upchać.
        A np Mercedesem Actrosem kilka palet z pralkami i piece do ogrzewania , tu sie dopiero dziwic że nikt nie wspomnial

A tak powaznie - nie stales za dlugo na mrozie?
        • soulshuntr Re: jakie kombii wybrać? 13.12.12, 15:53
          Aaaaa, juz rozumiem. Ma byc najladniejsze we wsi. Ok, masz racje, moj blad.
          • colin1974 Re: jakie kombii wybrać? 13.12.12, 16:58
            dobre ale się uśmiałem ......
            • bemeta colin..... 15.12.12, 11:16
              Ladne fotki,
              ale nie widze nic z Caldera de Bandama, Agaete ani z Vegueta.... chyba nie przegapiles?
              pozdro z GC,
              a wpisami ludzi co bmw widzieli na parkingu albo u sasiada przed domem.... ehhhh.... szkoda gadac...
              Zawiechy bejcy to legenda, wydechy niezniszczalne, a komfort jazdy..... ojjjjj.... raz bejca zawsze bejca...
              • colin1974 Re: colin..... 15.12.12, 16:32
                Bandama zaliczona ,Agaete niestety nie daliśmy rady ,a Vegueta jakoś nas nie ruszyło żeby zobaczeć .Co do bejcy też jestem za ......

Nasze fotki Gran Canaria 201
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,121224576,121224576,0,2.html?v=2&wv.x=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka