Dodaj do ulubionych

problem z biegami, bardzo ciężko wchodzą

07.01.13, 11:00
mam taki problem z samochodem: ostatnio bardzo ciężko zmieniają się biegi, czasami aż muszę używać dwóch rąk naraz. Najgorzej jest jazda w mieście kiedy trzeba często zmieniać biegi, strasznie muszę się szarpać z tą skrzynią. Boję się że za którymś razem nie ruszę na skrzyżowaniu.
Najgorzej wchodzi jedynka i dwójka. Kiedy silnik jest wyłączony to biegi chodzą leciutko. Czy to coś ze sprzęgłem?

jestem poza domem i znajomego mechanika mam 100km stąd, zanim wrócę chciałabym wiedzieć mniej więcej co jest

dodam że jeżdżę 13-letnią corsą:)
Obserwuj wątek
    • roney03 Re: problem z biegami, bardzo ciężko wchodzą 07.01.13, 11:10
      Czy to coś ze sprzęgłem?

Prawdopodobnie tak, jesli nie sprzeglo to sterowanie sprzeglem .Jeśli jest tam linka sprzegla to do regulacji/wymiany, jesli uklad hydrauliczny to do sprawdzenia czy dziala poprawnie.
    • qqbek Linka sprzęgła... 07.01.13, 11:29
      ...jeżeli to Corsa B, to jest w niej linka sprzęgła (sprzęgło sterowane mechanicznie).
      I ją w pierwszej kolejności obwiniałbym o ten stan.
      Wyciągnęła się za bardzo i nie dochodzi do pełnego wysprzęglenia.
      Można ją trochę podciągnąć (regulacja jest na lince), ale nie ma sensu - nowa linka kosztuje raptem kilkadziesiąt złotych... a montaż (co prawda w Astrze F a nie w Corsie B, ale zakładam, że podobnie łatwo jest i w Corsie) mi (osobie nie będącej mechanikiem) zajął 15 minut (a mi pękła, tak więc naprawa miała miejsce "w przygodnym terenie".
      • misiaczek1281 wujek dobra rada 07.01.13, 11:35
        Sprzedaj złoma za czapkę śliwek i kup Polo ;-)
    • derff Re: problem z biegami, bardzo ciężko wchodzą 07.01.13, 13:38
      To może być tylko kwestia temperatury. Zanim cokolwiek zrobisz wymień olej na syntetyczny
      Oczywiście w skrzyni. Zrób tak tym bardziej jesli po kilkunastu kilometrach te biegi zaczynają chodzić poprawnie.
      • qqbek Tak się składa... 07.01.13, 14:04
        ...że w Corsie B to drożej chyba wyjdzie wymiana oleju w skrzyni, niż linki sprzęgła :)
        Linkę można też zawsze wpierw podciągnąć, żeby sprawdzić, czy to nie ona (ale jak jest wyciągnięta, to i tak podciąganie na długo nie pomoże, bo podciągnięta i tak zaraz strzeli :)
    • zaielona90 Re: problem z biegami, bardzo ciężko wchodzą 07.01.13, 16:28
      dziękuje za podpowiedzi:) na razie podciągnęłam linkę i jest bardzo dobrze, później ją wymienie
      • qqbek No i "git majonez"... 08.01.13, 10:16
        ...kilka tygodni powinna wytrzymać.
        A kosztuje grosze, więc nie warto na niej oszczędzać.
        • ulubiony19 Re: No i "git majonez"... 08.01.13, 21:50
          derff, to jak skrzynia pracuje, zależy zasadniczo nie od tego czy olej jest syntetyczny czy nie, tylko od jego parametrów. Można wlać "syntetyk" jak do starego czołgu i się będzie lewarkiem operować, jak krótkim drągiem wstawionym w trociny zalane stygnącym asfaltem.
          Autorze wątku! I tak Ci strzeli:) Kup i woź se nową.
          A z tą regulacją nie przesadziłeś? Bo zaraz komplet trzeba będzie zmienić:)
    • stroby Re: problem z biegami, bardzo ciężko wchodzą 17.01.13, 12:41
      Obstawiam sprzęgło. W Cordobie dziewczyny było podobnie + pedał chodził ciężko i okazało się, iże docisk jest wygięty w chińskie osiem.
      Możesz poszukać tu: www.sprzegla.webshop.pl

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka