Dodaj do ulubionych

Xara Picasso?

14.07.04, 09:48
Niczego konkretnego nie znalazlem w poprzednich watkach stad moje pytanie:

Jak Wam sie sprawuje Xara Picasso? Jakies konkretne wady? Jakies zalety
sugerujace zdecydowanie jej zakup?

Bylbym bardzo wdzieczny za konkretne odpowiedzi od uzytkownikow tego samochodu.
Obserwuj wątek
    • Gość: spider Re: Xara Picasso? IP: *.icpnet.pl 14.07.04, 11:58
      Miałem to auto przez 2 lata. Ogólnie samochodzik bardzo sympatyczny. Dużo
      miejsca, bagaznik większy niz w Scenicu. Ja miałem silnik 1.6. Stanowczo za
      słaby i nieekonomiczny. Radzę kupić rocznik od 2001. Ja miałem z 2000 i
      strasznie się psuł. W serwisie mi powiedzieli, że modele od 2001 już były
      pozbawione psujacych sie elelmentów.
    • Gość: XP Re: Xara Picasso? IP: 213.77.31.* 14.07.04, 15:19
      Mam z silnikiem 1.8 z 2001. Początkowo chciałem kupić jakieś kompaktowe kombi,
      ale okazało że z silnikiem 1.8, z automatyczną klimatyzacją, z ABSem, światłami
      przeciwmgielnymi i innymi duperelami cena astronomicznie szła w górę. A za ok
      70tys xsara picasso miała to w standarcie, dopłaciłem tylko do lakieru metalic.
      Dla mnie ta cena była atrakcyjna, chociaż w tym czasie np honda accord 1.8
      kosztowałą mniej.

Jakichś istotnych wad nie stwierdziłem, wszystko może zależy od oczekiwań. Na
      pewno są kiepskie głośniki lub radio, mogłoby być lepsze. Stosunkowo duży
      promień skrętu wynikający z dużego rozstawu osi, czasami na ciasnych
      podziemnych parkingach trzeba się gimnastykować. Regulacja przedniego fotela w
      pionie w formie kołyski. Początkowo myślałem, że wadą będzie brak obrotomierza
      i wszystkie wskaźniki cyfrowe na środku, ale to kwestia przyzwyczajenia po
      przejechaniu pierszego 1000km nie czuje się tego. Nawet teraz cyfrowy wskaźnik
      prędkości bardziej mi się podoba. Czasami mogą pogarszać widoczność przednie
      słupki.
      Jeśli chodzi o zalety to też moje spostrzeżenia subiektywne. Wysoki komfort
      jazdy w porównaniu z samochodami za podobne pieniądzie. Byłem dwa razy w
      Chorwacji i raz w Hiszpanii, na autostradzie jazda w granicach 160-170km/h nie
      jest problemem, samochód zachwuje się stabilnie. Silnik sobie radzi, ale zawsze
      jak byłoby więcej mocy to lepiej, chociaż mułowaty nie jest. Bardzo pojemny w
      środku, jadąc na wakacje nie trzeba bagażnika dachowego i można zabrać bez
      problemu rower dla dziecka. Dla mnie do celów rekreacyjno-turystycznych jest
      wystarczający.

W tym czasie, kiedy ja kupowałem do wyboru z minivanów był tylko scenic i
      zafira. Zafira wyposażona jak picasso kosztowała znacznie drożej, scenic trochę
      za mały. Poza tym główną zaletą jest to, że złodzieje się w zasadzie tymi
      samochodami nie interesują i żonie się podobał :-). Przejechałem ponad 70tys km
      bez problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka