Dodaj do ulubionych

Inteligencja dzieci 2

25.03.17, 10:40
Przejrzalam wlasnie watek o inteligentnym dziecku. Wiecie co mnie uderzylo?
Wypowiadaja sie same matki chlopcow! I "inteligencja" dzieci jest mierzona przez 1. Wczesne czytanie 2. Talent matematyczny. Nikt nie napisal ze corka tanczy swietnie albo ze syn maluje jak picasso. Albo ze ma 3 lata a rozwiazuje tropicieli do pierwszej klasy.
Dziewczynki z definicji gorsze? Czy takie talenty sie po prostu nie licza?
Obserwuj wątek
    • nena20 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 10:52
      Niestety talenty plastyczne, sportowe i inne tej maści nie wróżą dobrego, a raczej płatnego zawodu w przyszłości.
      • gryzelda71 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 10:56
        No taki Stoch ma przerąbane(oglądam skoki).
        • nena20 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:01
          Taki Stoch czy inny Lewandowski to 1% z tych utalentowanych. Nie planuje jakoś specjalnie namawiać syna na wyczynowy sport choć jakieś tam predyspozycje ma.
          • gryzelda71 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:23
            I tych zdolnych i inteligentnych tez niewiele.
            • nena20 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:31
              Jednak wolę aby skończył studia na kierunku który daje nadzieje na lepsze życie niż żył nadzieją że znajdzie się w 1%.
              • gryzelda71 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:46
                Spoko i bez charyzmy i niezwyklej inteligencji skończy.
                • nena20 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:56
                  Ale czemu się czepiasz mojego dziecka? Napisałam prawdę, nie masz argumentów to mnie atakujesz. Większość sportowców delikatnie pisząc nie jest jakoś super wykształconych. Mam znajomego ma dwie córki. On i jego żona to fizycy nawet nie wiesz jak są rozczarowani talentem plastycznym swojej drugiej córki, dziewczynka bierze udział w różnych konkursach ale to pierwsza córka jest tą o którą się nie martwią. Tak to już jest.
                  • butch_cassidy Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 12:05
                    Ale jeśli go interesuje sport, to mógłby dążyć do tego, żeby zostać np. dobrze opłacanym trenerem osobistym. To tylko pierwszy z brzegu przykład, bo nie znam branży, ale wg mnie jedynym sposobem na szczęśliwe życie i dobre zarobki jest iść za swoimi zainteresowaniami oraz talentami, a nie tam, gdzie idą wszyscy, bo marzą o wielkiej kasie. Przecież na takim kierunkach też są tacy co mają talent właśnie w takiej dziedzinie oraz tacy co mają koneksje i to oni będą zajmować najbardziej lukratywne stanowiska, nie zaś przeciętny absolwent "obiecujących" studiów, który za swoją pracą nie przepada, delikatnie mówiąc. Wg mnie obecnie nie ma kierunku, który gwarantowałby bardzo dobre zarobki każdemu absolwentowi.
                    • echtom Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 12:20
                      > ale wg mnie jedynym sposobem na szczęśliwe życie i dobre zarobki jest iść za swoimi zainteresowaniami oraz talentami, a nie tam, gdzie idą wszyscy, bo marzą o wielkiej kasie.

Dokładnie tak, pomijając nawet praktyczny aspekt, że każda branża szybko by się nasyciła, a na pewno stała mniej opłacalna, gdyby szli do niej "wszyscy" (przypomina mi się scena z "Bruce'a Wszechmogącego", kiedy wszyscy mieszkańcy Buffalo trafili szóstkę w loterii). Do tego rynek jest zmienny i zawód/wykształcenie, które gwarantuje pracę i dobre zarobki dzisiaj, niekoniecznie może je gwarantować za 5, 10 czy 15 lat.
                  • gama2003 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 12:09
                    Biedna ta dziewczynka. Pewnie odczuwa to rozczarowanie i niekoniecznie szczery zachwyt swoimi sukcesami. Ręce opadają.
                    • echtom Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 12:23
                      I kto by pomyślał - fizycy, uczeni, a takie ciasne, ograniczone stereotypami umysły.
                      • echtom PS 25.03.17, 12:27
                        Mąż znajomej, co prawda budowlaniec, nie fizyk, zmusił syna, by poszedł do matfizu zamiast wymarzonego liceum plastycznego, bo nie pozwoli mu iść do (cytuję) "szkoły dla pedałów".
                        • dziennik-niecodziennik Re: PS 26.03.17, 19:08
                          Moja znajoma wlasnie przezywa taki dramat. Ma talent plastyczny, nie znosi matmy, chciala isc do liceum plastycznego, ale matka ja zmusila do matfizu w zwyklym liceum, w trosce o jej przyszłość.
                          Biedne dziecko.
                          • echtom Re: PS 26.03.17, 19:14
                            Tamtemu chłopakowi się udało. Po maturze zmarnował 3 lata na politechnice (budownictwo, potem architektura i urbanistyka), w końcu poszedł na ASP i nareszcie jest szczęśliwy. Jest na tyle dobry w tym, co robi, że na miejscu rodziców nie martwiłabym się o jego przyszłość.
                      • ichi51e Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 12:41
                        Wlasnie - jak spojrzymy historycznie taki da Vinci czy Tesla bardzo dobrze rysowali
                        • ichi51e Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 12:42
                          I np Tolkien tez znupelnie przyzwoicie
                  • gryzelda71 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 15:59
                    Atakuje?
                    Ło matko
                  • morekac Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 16:06
                    >nawet nie wiesz jak są rozczarowani talentem plastycznym swojej drugiej córki

Tacy rodzice są toksyczni z definicji
                    • panterarei Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 14:29
                      Wpadłam w stupor. Architektura, web design, projektowanie odzieży, sztuka użytkowa, grafika komputerowa tez! No ale najlepiej żeby każdy był programista, lekarzem albo inż.bud. tak jak 15 lat temu każdy miał być handlowcem, prawnikiem, albo bankowcem
                  • dziennik-niecodziennik Re: Inteligencja dzieci 2 26.03.17, 19:04
                    I to jest dramat - rodzice rozczarowani talentem swojego dziecka...
                    • echtom Re: Inteligencja dzieci 2 26.03.17, 19:07
                      Otóż to. Nie rozumiem rodziców, którzy chcieliby wyhodować własne klony. Moje córki mają różne uzdolnienia i zainteresowania, w większości odmienne od moich, i bardzo mnie ta różnorodność cieszy.
      • vaikiria Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:58
        Ale mowa była o inteligencji a nie o dobrych zarobkach.
      • ira_08 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 13:21
        Czy ja wiem? Przecież człowiek z talentem plastycznym to nie tylko artysta-malarz przymierający głodem pod drzwiami galerii. To też charakteryzatorzy, projektanci ubrań czy sztuki użytkowej, wizażyści, graficy komputerowi, często idą też w fotografię - uważasz, że w wyżej wymienionych zawodach zarabia się mało?
        • a.va Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 13:27
          Mam koleżankę malarkę, zarabia miesięcznie 4 średnie krajowe. I nie jest znana.
          • nena20 Re: Inteligencja dzieci 2 26.03.17, 18:03
            Ja tylko napisałam jak jest. Rodzice tych dziewczynek zwyczajnie martwią się o młodszą. Nie wiedzą co z nią począć bo to nieznana dla nich sytuacja. Na pewno nie jest tak że nie kochają córki, martwią się o nią bardziej niż o starszą. Wspierają jej talent bo bierze udział w konkursach ale wolą aby zdała maturę niż ładnie rysowała. Często na ematce łatwo dziką teorię stworzyć a chyba wszystkie się zgodzimy że dla rodzica ich dziecko jest naj.
            • echtom Re: Inteligencja dzieci 2 26.03.17, 18:25
              A skąd pomysł, że ludzie, którzy ładnie rysują, nie zdają matury? Moja córka po liceum plastycznym zdała i bez problemu dostała się na politechnikę. Wybrała architekturę, ale punktów wystarczyło jej również na matematykę stosowaną smile
              • nena20 Re: Inteligencja dzieci 2 26.03.17, 21:06
                Bo dziewczynka nie jest tak dobra z przedmiotów ścisłych jak starsza siostra. Musi więcej się uczyć, no zwyczajnie mniej zdolna jest. Rodzice nic na to nie poradzą ale martwią się bo matura z matematyki obowiązkowa.
                • morekac Re: Inteligencja dzieci 2 26.03.17, 21:18
                  <Bo dziewczynka nie jest tak dobra z przedmiotów ścisłych jak starsza siostra.

Bo oni mają zboczenie zawodowe - bardzo możliwe, że młoda tę matematykę umie przynajmniej średnio i zda maturę podstawową całkiem przyzwoicie. Ale tego nie docenią.
      • barbibarbi Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 16:12
        Talenty matematyczne w oderwaniu od umiejętności społecznych także nie wróżą nic dobrego. Znałam takiego jednego "geniusza", wykształcenie na medal, zachowania międzyludzkie - dno. Die rozumiał otaczającego świata, nie umiał sobie znaleźć żony, każda dziewczyna po 2 tygodniach od niego uciekała, skończył marnie.
    • mdro Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:12
      a) Skąd wiesz, że tylko chłopców? Część, mam wrażenie, pisze "moje dziecko".
      b) Mowa jest o inteligencji, czyli kwestii odmiennej od sprawności fizycznej czy zdolności plastycznych czy muzycznych - nikt nie napisze "moje dziecko jest inteligentne, bo świetnie tańczy".
      • ichi51e Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:17
        Mowa jest o charyzmie tez - a to raczej wiaze sie ze sztukami scenicznymi
      • mdro Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:18
        A poza tym wątek zdominowała bergamotka, więc trudno odnieść inne wrażenie niż to, że jest tylko "mój syn to, mój syn tamto" big_grin.
    • milva24 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:15
      Jestem matką dziewczynki, do tamtego wątku nie zaglądałam. Córka właśnie skończyła 6 lat, już dość dobrze czyta, w wieku lat 4 rozwiązywała zagadki matematyczne dla sześciolatków. Ma analityczny umysł i interesuje się różnymi doświadczeniami oraz kosmosem. Już od dawna jednym z jej ulubionych programów jest "Jak to jest zrobione". Oczywiście, że jest bardzo inteligentna.
    • ichi51e Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:20
      Tak mnie natchnelo bo ostatnio czytalam artykul o tym ze dziewczynki robia to co sie od nich oczekuje (tj maja byc ladne miec dobre oceny ladnie rysowac) i to jest norma czyli jestes albo w normie albo nieudacznikiem a chlopcy to albo sa chlopcami i musza sie wyszalec albo sa szlenie inteligentni i co zrobia to jest niesamowite i godne nobla. I podobno wlasnie dlatego potem chlopcy odnosza sukcesy a dziewczynki siedza na swoim miejscu.
      • milva24 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:27
        Sama nie wiem do końca. Może dziewczynki same z siebie się interesują czymś innym niż chłopcy? Bo na zajęcia z robotyki czy fun lab w przedszkolu chodzą w większości chłopcy. Czy to modelowanie byłoby aż tak silne w przypadku przedszkolaków, żeby dziewczynki rezygnowały z zajęć, które je interesują? Za to na tańce chodzą głównie dziewczynki.
        • ichi51e Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:30
          Z drugiej strony patrzac - chlopiec na tancach? Musialby byc w tym super ekstra inaczej by zycia nie mial uncertain tylko wyjatkowy talent by go tlumaczyl (albo siostra - chodzi bo musi z siostra)
          • milva24 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:32
            Córka chodzi też na tańce i chłopców jest tam dwóch, żaden nie ma siostry. To są zajęcia dla przedszkolaków przecież, z tego co wiem nikt tych chłopców nie szykanuje za to, że na te zajęcia chodzą.
            • antyideal Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:40
              Byłam na jakims szkolnym pokazie tanecznym na podatku podstawówki, syn jeszcze wtedy chciał chodzić, zresztą sporo chłopców chodziło w 1 kl. Co mnie zdziwiło, im starsza klasa występowała, tym mniej tańczylo chłopców, u 6klasistow był już tylko jeden.... Potem właśnie tak to wygladalo podczas podstawówki syna - chłopcy się wykruszyli, syn dotrwał do końca 2 klasy, pod koniec jego podstawówki nie tańczył już żaden chłopiec.
          • disco-ball Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 12:18
            Mój syn chodzi na tance smile
            Na zajęciach tańczy z Heniem smile
            Ale fakt, na balet go nie zapisałam...
        • butch_cassidy Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:59
          milva24 napisała:

> Sama nie wiem do końca. Może dziewczynki same z siebie się interesują czymś inn
          > ym niż chłopcy?

Nie wiem, moja córka się zapisała na koło szachowe. Dobrze jej szło wiec pan wyznaczał ją do gry ze znacznie starszymi chłopcami i zaczęła ciągle przegrywać. W końcu się zniechęciła. Interwencja męża u pana niestety nic nie dała i dziecko zrezygnowało. Czyli tu została zniechęcona przez prowadzącego, bo 'niedziewczyńskie' zainteresowanie u niej było.
        • zlababa35 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 16:28
          Tak chodzą, jak rodzice zapisują.
          Mojej koleżanki facet-Brytol zrobił jej dziką awanturę, bo chciała zapisać syna na balet.
          "Fag" to było najłagodniejsze określenie, jakim pan podsumował tańczących chłopców.
          Jego tatuś zapisał więc wnusia do dziecięcej sekcji rugby i już znowu było dobrze tongue_out.
        • zla.m Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 14:05
          A może rodzice nie proponują córkom fun labu, a proponują taniec..?
    • echtom Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:27
      Wątku nie czytałam, bo za dużo tam Bergamotki smile Wyguglałam sobie definicję inteligencji i zwróciłam uwagę na ostatnie zdanie, które tłumaczy Twoje spostrzeżenia:

pl.wikipedia.org/wiki/Inteligencja
      Osobiście mam szczególną atencję dla inteligencji logiczno-matematycznej (do szału doprowadzają mnie humaniści/artyści, którzy szczycą się publicznie nieznajomością matematyki), ale bym jej nie przeceniała. Naprawdę nie każdy musi być inżynierem, programistą czy księgowym, żeby się spełnić zawodowo i godnie przy tym zarabiać. No ale rodzice tak mają, że chcieliby dla dzieci pewnej, stabilnej przyszłości i popychają je w stronę "rokujących" zawodów. Najbardziej bezwzględni są w tej kwestii ojcowie utalentowanych artystycznie synów.
      • jadis76 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:38
        Nie czytałam ale mam dwie córki. Młodsza jest bardzo inteligentna tzn wg kolejnych nauczycieli i psychologów ponadprzeciętnie. Nie "przeszkadza" jej to w tym, ze swietnie tańczy i jest to jej wielka pasja. I na tym sie koncentrujemy. Nie zgłaszam jej do dodatkowych szkolnych konkursów bo jej to nie interesuje. Sama z siebie realizuje dodatkowe zadania szkolne proponowane przez wychowawcę ale ciężkim szokiem było dla mnie np to ze miała ich w ub roku najwiecej w klasie. Robi to mimochodem i dlatego ze chce. Sama dużo czyta. Nie wiem czy moje podejście jest odpowiednie ale daleko mi do myślenia o dobrze płatnym zawodzie dla niej. Bedzie chciała byc tancerka to bedzie. Tylko języki cisne i uczy sie dwóch, z czego jeden to była jej własna prosba. Ma 7 lat
        • butch_cassidy Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:55
          jadis76 napisał:

Bedzie chciała byc tancerka to bedzie. Tylko języki cisne i uczy sie dwóch,
          > z czego jeden to była jej własna prosba. Ma 7 lat
          >
          To ja tak samo podchodzę, moja rok starsza. Na drugi sobie wybrała hiszpański i zamierzam dopilnować, żeby się go nauczyła skutecznie do wysokiego poziomu.
    • gama2003 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:39
      Liczą się wszystkie talenty, bo pewnie dla większości osób jakoś tam wytyczają ścieżkę zawodową. Talenty artystyczne i sportowe częściej jednak nie wychodzą poza hobby, coś dodatkowego, do jakiegoś ,, praktycznego,, zawodu.
      Inteligencja wielu osobom myli się ze zdolnościami matematycznymi, analitycznymi, to nie do końca to samo. Do tego mam wrażenie, że w pakiecie z byciem matką jest częste poczucie powicia geniusza, zwłaszcza jak matka z tych narcystycznych smile.
      Z perspektywy czasu widzę, że ci szkolni geniusze zawodowo daleko nie poszybowali, niektórzy na studiach już ,, wypstrykali się z talentu,, i wiodą przeciętne życie. Niektórzy nadal, już bezpodstawnie przekonani o swoim wielkim, niedocenionym talencie.
      To grząski teren.
      My tu na ematce też widzimy, jak wielkie niektóre z nas mają parcie na wyciskanie talentów z dzieciaków, obserwowanie wyjątkowości od kołyski, geniuszu u sprytnych przedszkolaków. A w szkołach i konkursach to już ho ho smile.
      Mam do tego spory dystans, serio. I do diagnoz ,, geniuszy,, i do chwalenia przez środowisko, do utwierdzania dzieciaków o byciu lepszym od innych.
      Lotów koszących po takim dzieciństwie i młodości widać więcej niż spektakularnych karier.
    • niennte Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:43
      Mnie by nie przyszło do głowy chwalić się publicznie, że moje dziecko/wnuczka są inteligentne.
      Po prostu zakładam, że to jest normalne smile
    • butch_cassidy Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:52
      Przepraszam, moja córka wcześnie zaczęła czytać i liczy najlepiej z klasy, choć miesiącami są z nią dzieci 2 lata starsze... Po prostu nie czułam potrzeby uzewnętrzniać się w tamtym wątku.
      A co do tego, czy inne talenty się nie liczą - oczywiście, że się liczą. Moja jeszcze robi świetne prace plastyczne i fajnie gra, w sensie aktorsko się bawi.
      Może matki chłopców czują większą potrzebę chwalenie się wink Choć ja akurat też często się chwalę córką tongue_out
      • antyideal Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 12:08
        No ale w tamtym wątku nie chodziło o dzieci, które nauczyły się wcześnie czytać i liczą trochę lepiej od innych..
        • butch_cassidy Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 12:10
          A to nie wiem. Odniosłam się do postu startowego w tym wątku.
        • ichi51e Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 12:45
          Ja zrozumialam tamten watek jako "po czym poznajecie ze wasze dziecko jest wyjatkowe charyzmatyczne inteligentne utalentowane "etc. Po czym watek skrecil w strone "nie znam charyzmatycznych dzieci za to syn jest super inteligentny bo jest swietny z matematyki"
      • undoo Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 21:51
        Wrecz przeciwnie - jako matka synow nie odczulam potrzeby chwalenia sie smile
    • vaikiria Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 11:53
      Moim zdaniem talent i inteligencja to nie to samo, jakoś tak intuicyjnie to rozróżniam. Przecież można być poniżej normy intelektualnej i wybitnie śpiewać.
      • little_fish Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 16:21
        Albo być wybitnie inteligentnym i nie umieć tańczyć. Poza tym tamten wątek na początku ( przynajmniej ja to tak odebrałam) padło pytanie o dzieci bardzo inteligentne, później poszło już prześciganie się, które jest bardziej wybitne lub genialne. A to przecież ogromna różnica. Moje dzieci są bardzo inteligentne, ale żadne nie jest genialne ani wybitne
    • disco-ball Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 12:14
      Moze mniej tu mam dziewczynek. Większość mi znanych kilkulatek pięknie mówiła, śpiewała, deklamowała dużo wczesniej niż ich koledzy.
    • banksia Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 12:30
      zaraz, to o co pytasz w sumie - o talenty dzieci czy ich powiazanie z plcia?

talenty moga buc rozmaite - muzyczne, matematyczne, jezykowe, taneczne, manualne, myslenia abstrakcyjnego, techniczne i masa innych.
      trudno mi sobie wyobrazic talent nie idacy w parze z inteligencja (jesli nie zakladamy ze inteligencja to wylacznie zdolnosci akademickie). I plec dziecka ma tu chyna niewiele do rzeczy - wazne by zauwazac i rozwijac naturalne zdolnosci, a nie np. zmuszac dziecko do doskonalenia sie w czyms czego nie lubi i do czego nie ma tzw smykalki.
      • ichi51e Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 12:47
        Ni wlasnie ja zrozumialam ze tamten watek byl o wyjatkowosci ogolnie a zostal zdominowany przez opowiesci o jednym typie inteligencji. Ztego watku tez zreszta widac ze sa ludzie ktorzy moze i maja wyjatkowe corki ale nie psotrzegaja tego jako cos wyjatkowego tylko oczywistosc (wiec nie ma sie czym chwalic)
    • edelstein Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 13:23
      Moj syn ma niezle poczucie rytmu i lubi tanczyc,z matmy na swiadectwie bedzie mial 1,dobry jest w te klocki,w dodatku swietnie gra w pilke nozna.Juz w tamtym watku napisalam i powtorze,zycie z takim dzieckiem nie jest latwe,trzeba temperowac i rzezbic,bo ma sklonnosci do przesady,olewactws itd.Wolalabym by byl po prostu przecietny,albo dobry wylacznie z jednej dziedziny.
    • lodomeria Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 13:33
      A najlepsze jest to, że czynnikiem na podstawie którego da się dosyć dokładnie przewidzieć przyszły sukces dziecka (mierzony wysokością dochodów, stabilną sytuacją uczuciowo-związkową) jest coś zupełnie innego niż inteligencja. A już na pewno nie inteligencja rozumiana jako geniusz matematyczny.
      • undoo Re: Inteligencja dzieci 2 26.03.17, 19:46
        Rzuc linkiem albo tytulem ksiazki - jestem ciekawa, ale nie w znaczeniu, ze planuje dzieciatka ustawiac w kolejce po ten magiczny eliksir, ale ciekawa-ciekawa.
    • slonko1335 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 13:35
      Moim zdaniem talent a inteligencja to dwie rózne sprawy jednak.
    • mum2004 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 13:41
      Faktycznie w szkole za inteligencję uważa sie umysł ścisły i zdolności matematyczne. Syn jest świetny z matmy i ciągle słyszę jaki jest inteligentny. Córka jest (moim zdaniem) bardzo inteligentna ale zdecydowanie nie umysl ścisły (jest oczytana, interesuje się światem, podróżami, jezykami obcymi itp.) I nigdy nie usłyszałam w szkole, że jest inteligentna.
      • mum2004 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 13:44
        Dodam że córka ma znacznie wyższą inteligencję emocjonalną, świetnie pracuje w grupie, jest towarzyska, lubiana, kontaktowa. Syn bardziej wycofany, zdystansowany.
    • memphis90 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 13:46
      Ej tam, mężczyźni to gorsza płeć i nikt się po nich niczego nie spodziewa wink Stąd takie zaskoczenie i taka duma, jak nauczą się czytać czy dodawać wcześniej, niż dziewczynka wink
    • barbibarbi Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 16:08
      Moja córka ma talent muzyczny, nuty łapie w lot, najlepiej gra na instrumencie w klasie, wystarczy że usłyszy melodię i już ją zagra. Ma też zdolności językowe, naśladowanie dźwięków i wymowa to nie problem dla niej, już zaczyna mówić po angielsku w 6 klasie mimo, że nie ma żywego kontaktu z językiem, tylko szkoła o dodatkowe zajęcia. Bez problemu rozumie język mówiony w filmikach na YT, oglądają z koleżankami i ona jedyna wszystko rozumie. Z matmy kicha, ale z polaka rozumie te wszystkie bzdury językowe, części mowy i zdania, tylko ma wątpliwości egzystencjalne "mamo, komu i do czego to będzie kiedykolwiek potrzebne?"
      Mądre dziecko. Dodatkowo ma inteligencję społeczną, potrafi znaleźć się w grupie, stronić od ryzykownych zachowań, potrafi trafnie ocenić charakter drugiego człowieka, dopasować się, załagodzić konflikt, zrozumieć intrygi i gierki klasowe. Empatia u niej jest na 6, poczucie humoru też na 6.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 16:42
        Talent muzyczny i zdolności do języków obcych idą w parze - dzięki świetnemu słuchowi muzycznemu. Pielęgnujcie to! smile
        • ichi51e Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 17:54
          Teoretycznie matematyka i muzyka to tez jedno wink niech sie dzieciak nie zniecheca do matmy
          • berdebul Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 18:46
            To raczej kwestia głupich stereotypów (i są fajne badania na ten temat) i ykhm pań uczących w klasach 1-3, a właściwie ich żałośnie niskiego poziomu wiedzy matematycznej. uncertain
      • titta4 Re: Inteligencja dzieci 2 26.03.17, 20:57
        Trochę of the topic- ne myślałaś o szkole muzycznej? Dobry słuch, zdolności językowe, pamięć słuchowa wskazuja na jakis tam talentsmile A to fajna serio sprawa- jeśli będzie chciała oczywiście.
    • zlababa35 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 16:32
      Coś w tym jest.
      U nas chłopczyk wygrywający konkursy matematyczne i z bardzo wysoką średnią uważa się za najmądrzejszego w klasie, bez żenady sam się wychwala, dogryza takim, którzy słabo wypadli na jakimś sprawdzianie itp. Nauczyciele nie reagują.
      Na bank łepek wynosi z domu takie podejście do własnej osoby wink.
      • zlababa35 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 16:33
        Plus nakłada się na to podejście naszej dyrektor, w stylu: bo wie pani,nasze dziewczynki to są takie grzeczne i się dobrze uczą (w domyśle - dlatego się uczą), a chłopcy to OSOBOWOŚCI big_grin.
    • ivaz Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 17:32
      Jakiś czas temu PPP mojej dzielnicy w ramach pilotażowego programu dla zdolnych dzieci, przeprowadziła nabór we wszystkich podległych szkołach dla klas II polegający na testach na inteligencję na takie rozwijając zajęcia i o dziwo na te zajęcia uczęszcza większość dziewczynek, ze szkoły mojej córki dostały się 2 dziewczynki z 6 klas drugich.
    • hemp_plant Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 19:04
      tak właśnie jest w kwestii chłopców/dziewczynek. matki chłopców mają napier!@#$%dolone w głowach na punkcie dziubdziusiów. a dziewczynki? jak przystało na patriarchalny kraj, gdzie poprawność polityczna i genderyzm nie mają wstępu- dziewczynki inne role niż chłopcy mają, nie mózgami mają machać.
      mój syn jest ok, moja córka to geniuszka big_grin
      • zuleyka.z.talgaru Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 21:21
        Kurde, jak sobie napie##@#@$ć w głowie na punkcie syna? Mam dwóch - może by mi się taki odpał przydał.. wink
      • undoo Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 21:56
        W klasie syna byla Ania. Ania - ulubienica pan, Ania, ktora zawsze dostawala role Maryi w Jaselkach i najdluzsze wierszyki do deklamacji. Matce Ani tak walnelo w dekiel, ze na zebraniu rodzicow powiedziala, ze chlopcy w tej klasie sa okropni, niegrzeczni, nie ucza sie i ogolnie sa straszni. Przestalam jej 'dzien dobry' mowic. Niestety, pani nauczycielka dalej promowala dziewczynka, w tym upiorna, wygadana Anie (typ przemadrzalej wszystkowiedzacej piatkowej uczennicy).
      • undoo Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 21:58
        A mnie to nie rusza, ktore dziecko jest genialne. Kocham moje dzieci jakie sa i nie musza blyszczec talentami, by dla mnie byc wazne i wyjatkowe. Nie chce oceniac corki kosztem syna, syna kosztem corki. Kazde z nich jest czlowiekiem.
    • agni71 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 19:45
      Wiesz, mnie się po prostu nie chciało wypowiadać w tamtym wątku. Poza tym, może za mało jestem zwariowana na punkcie swoich dzieci, bo uważam je za dość inteligentne, z jakimiś tam zdolnościami, ale bynajmniej nie genialne, charyzmatyczne czy unikatowe wink Skoro wypowiadały się głównie matki chłopców, to można równie dobrze wyciągnąć wniosek, że matki chłopców są bardziej bezkrytyczne wobec synów wink
    • titta4 Re: Inteligencja dzieci 2 25.03.17, 21:19
      Heh, często takent i iunteligencję myli się z umiejętnościami, które zapewniaja intratne zajęcie w przyszłości. Ja tamn z moich córek jestem dumna- jedna skrzypaczka, chce zostać dyrygentem, druga tańczy taniec współczesny z dobrymi efektami. Ok, wiem że to nie sa "przyszłościowe zawody" ale przynajmniej będą robic to co kochają.
    • daszutka Re: Inteligencja dzieci 2 26.03.17, 18:46
      Nie wiem co Was tak dziwi, wszak wiadomo, że dzieci dzielimy na dwie kategorie: GENIALNE i CUDZE
    • princesswhitewolf Re: Inteligencja dzieci 2 27.03.17, 21:46
      > "inteligencja" dzieci jest mierzona przez 1. Wczesne czytanie 2. Talent matematyczny. Nikt nie napisal ze corka tanczy >swietnie albo ze syn maluje jak picasso. Albo ze ma 3 lata a rozwiazuje tropicieli do pierwszej klasy.

.no ale zaraz... taniec czy rysowanie to nie inteligencja tylko talent. Nie jeden czlowiek z bardzo ograniczonym intelektem byl ogromnie utalentowanym tancerzem lub rysownikiem.....
      Wiec mowa o intelekcie czy o talencie?
      • undoo Re: Inteligencja dzieci 2 27.03.17, 22:19
        Zdaniem takiego Sir Robinsona jest kilka rodzajow inteligencji tongue_out

• princesswhitewolf Re: Inteligencja dzieci 2 27.03.17, 22:42
          w ogolnie przyjetym rozumieniu - sluch, poczucie rytmu, gracja w poruszaniu nie jest inteligencja ale talentem.

Poza tym jak niby nalezalo oceniac takowe przypadki? a co z takimi jak moj dziecior? antytalent plastyczny, niezly w pisaniu, i bardzo umuzykalniony- poldebil inteligencji artystycznej? Nie. Po prostu to sa talenta. Jedne sie ma innych nie, inne po srodku i wszystkie odcienie miedzy czarnym a bialym
          • undoo Re: Inteligencja dzieci 2 27.03.17, 23:16
            Princess, ja smieje. Czytalas cos, co ten pan napisal? Ma wiele slusznych uwag dot. systemu edukacji, ale ogolnie w jego dywagacjach jest sporo luk. Drocze sie z Toba!
            • princesswhitewolf Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 09:38
              nie, nie czytalam. nie zawsze lapie w necie co humor a co serio ktos mowi bo rozne rzeczy serio pisza. Sorry.
              Wiesz w ogole temat badania IQ u zdrowych dzieci uwazam za jakis absurd i doladowywanie ego rodzicow.
              • echtom Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 09:52
                > Wiesz w ogole temat badania IQ u zdrowych dzieci uwazam za jakis absurd i doladowywanie ego rodzicow.

Co jest złego w znajomości IQ, swojego czy dziecka? To po prostu jedna z cech, jak np. grupa krwi, której poznanie nikomu nie zaszkodzi, a może pomóc.
                • princesswhitewolf Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 13:58
                  >Co jest złego w znajomości IQ, swojego czy dziecka? To po prostu jedna z cech, jak np. grupa krwi, której poznanie nikomu nie zaszkodzi, a może pomóc

Nie przesadzalabym znowu z okreslaniem ze "cos zlego w tym" az. Nie, nie porownywalabym tego do badania grupy krwi ratujace zycie. Nikt jeszcze nie umarl z powodu braku testow na IQ.
                  • echtom Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 18:40
                    Ok, może przesadziłam z grupami krwi, ale można porównać do BMI - nie sprawa życia i śmierci, ale po prostu jedna z informacji na nasz temat, więc czemu nie obliczyć?
                • undoo Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 17:55
                  Bo to nie jest stala, o czym wiekszosc ludzi zapomina. Szczegolnie nie jest to stala u dzieci.
              • ichi51e Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 09:55
                Spojrz na to w dwie strony - dzieci odstaja na plus i na minus bo program jest usredniony. Jak mozna pomoc slabszym to czemu nie wykorzystac potencjalu tego lepszego? Ciezka sprawa w sumie - dlaczego miernikiem jest akurat IQ ktore w sumie na nic sie nie przeklada za bardzo? Ja osobiscie uwazam ze szkola publiczna powinna uczyc przede wszystkim jak sie uczyc szacunku dla nauki i rozwijac dzieci zeby naprawde wiedzialy czym sie chca zajac kiedys. No ale to ja tak sobie marze zdarzyc to sie chyba nie zdarzy bo nie jest to zmierzalne specjalnie wink
                Dla zdolnych moze jakies szkoly-po-szkole jak w Japonii?
                • princesswhitewolf Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 14:27
                  No ale to wyniki nauczania z danego przedmiotu a nie IQ powinny decydowac o programie nauczania dla dziecka. Chodzi mi o to, ze mozna miec wysokie IQ ale byc wielkim leniem. I raczej srednie IQ ale pracowitym i przescigajac inne dzieci.
                  Tu w UK to jest tak rozwiazane, ze mozna chodzic na lekcje matematyki z rocznikiem wyzej, a na reszte zajec ze swoim rocznikiem itd.
                  • princesswhitewolf Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 14:29
                    no i jeszcze dodam ze "odroczenie" dziecka zanim pojdzie do szkoly tez nie jest rzadkoscia jesli zorientuja sie ze dziecko nie jest jeszcze emocjonalnie gotowe. Wtedy rekomenduja powrot to przedszkola. Zwlaszcza ze tu szkole zaczyna sie miedzy 4/5 rokiem zycia
                    • undoo Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 17:57
                      Masz cos wiecej na ten temat?
                      A moze ja sie myle i IQ jest stala wartoscia, ktora sie przez cale zycie nie zmienia? Nigdy mnie nie fascynowalo, ale rozwoj dzieci juz tak - stad moja obecnosc w tym watku.
                      • princesswhitewolf Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 21:32
                        kazdy rozwiazuje te testy roznie w zaleznosci od danego dnia. ALe oczywiscie ze z debila sie nagle geniusz nie robi albo odwrotniesmile) Tzn sa pewne odchylenia. Poza tym testy na IQ to testy matematyczno-logiczne .
              • undoo Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 17:55
                Wiesz, ze jak raz sie z Toba zgodze smile Na dodatek badanie IQ i informowanie o wynikach dzieci jest szkodliwe dla dzieciakow moim zdaniem, o ile juz sa w stanie pojac, o co chodzi.
                Poczytaj Robinsona - czasem ma racje, a czasem sie wyklada na wlasnych argumentach, co tylko dowodzi, ze nie ma jednego rozwiazania dla wszystkich. Na szczescie!!!
                • princesswhitewolf Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 21:35
                  jak sie nie zgodzisz to tez sie nie obrazesmile ja nie z tych. Lubie ludzi ktorzy sie zgadzaja a czasami nie. Dyskusja rozwija ludzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka