niknejm Re: passat1.8T czy peugeot 407 2.0 ? 16.07.04, 11:56 Gość portalu: lolek napisał(a): > Co radzicie ? > Niezawodność ? Peugeot 407 to absolutna nowość, więc o niezawodności nic nie wiadomo. Wiadomo tylko, że Pasek jest wyraźnie niezawodniejszy od 406. Ja bym 407 nie kupił, choćby dlatego, że to nowy model. Może mieć sporo niedoróbek, a ja nie lubię byc 'beta-testerem' za własne pieniądze. Z drugiej strony Pasek to dość stara konstrukcja. Zastanów się może jeszcze nad innymi opcjami (Avensis, Accord, Mondeo). Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: mastah Re: passat1.8T czy peugeot 407 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 12:43 niknejm napisał: Wiadomo tylko, że Pasek jest wyraźnie niezawodniejszy od 406. Skad to wiadomo? np angieslki Which magazine umiescil paska w strefie analnej, daleko za 406.. Link Zgłoś
niknejm Re: passat1.8T czy peugeot 407 2.0 ? 16.07.04, 13:10 Gość portalu: mastah napisał(a): > niknejm napisał: > Wiadomo tylko, że Pasek jest wyraźnie niezawodniejszy od 406. > Skad to wiadomo? > np angieslki Which magazine umiescil paska w strefie analnej, daleko za 406.. TUV na przykład. Dekra tez. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: mastah Re: passat1.8T czy peugeot 407 2.0 ? IP: *.acn.pl 16.07.04, 17:44 niknejm napisał: > Gość portalu: mastah napisał(a): > > > niknejm napisał: > > Wiadomo tylko, że Pasek jest wyraźnie niezawodniejszy od 406. > > Skad to wiadomo? > > np angieslki Which magazine umiescil paska w strefie analnej, daleko za 4 > 06.. > > TUV na przykład. Dekra tez. > > Pzdr > Niknejm Ziew..w tuv za 2003 ok roznica 3%..nic..c\szczegolnei biorac pod uwage kryteria Tuv..A bądz laskaw podac link do Dekry:> Pzdr Mastah Link Zgłoś
niknejm Re: passat1.8T czy peugeot 407 2.0 ? 16.07.04, 17:53 Gość portalu: mastah napisał(a): > Ziew..w tuv za 2003 ok roznica 3%..nic..c\szczegolnei biorac pod uwage > kryteria Co oznacza również o kilkadziesiąt procent wyższą szansę na usterki :-) > Tuv..A bądz laskaw podac link do Dekry:> Mam hardcopy. Wyciągnę skądś i zapodam. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: AdM Re: passat1.8T czy peugeot 407 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 12:20 Gość portalu: lolek napisał(a): > Co radzicie ? Zdecydowanie 407. > Niezawodność ? Jeżeli chodzi Ci o tą "statystyczną" to nie ten adres. A jaki trafisz konkretnie egzemplarz tego nie wie nikt. Link Zgłoś
Gość: Kaszana Re: passat1.8T czy peugeot 407 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 08:45 W ostatnim "AMiS" jest test porównanie 407 z Accordem,Avensis i Vectrą. Peugeot wypadł nienajlepiej. Link Zgłoś
Gość: Reader Jedno IP: *.mci.co.uk 16.07.04, 13:14 powiem taksiarze w UK jezdza Peugeot 406 (tu gdzie jestem jakies 90%). Reszta Mondeo. Sa i wyjatki ale malo. Dlaczego? Ze wzgledu na niezawodnosc - taka dostala odpowiedz bo bylem cholernie ciekawy czy to nie jakas akcja promocyjna byla kilka lat temu czy co? Pozdrawiam Link Zgłoś
niknejm Re: Jedno 16.07.04, 13:19 Gość portalu: Reader napisał(a): > Ze wzgledu na niezawodnosc - taka dostala odpowiedz bo bylem cholernie ciekawy > czy to nie jakas akcja promocyjna byla kilka lat temu czy co? MPT w W-wie też jeździło Peugeotami. Pytałem taksówkarzy dlaczego. Odpowiedź byłą jasna - MPT dostał duży upust pod warunkiem, że taksiarze kupią tego dużo. I kupili. Zagadnięci przeze mnie kierowcy klęli w żywy kamień na awaryjność 406. Z drugiej strony taksiarze i rolnicy zawsze narzekają ;-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Jedno IP: 217.17.46.* 16.07.04, 17:15 niknejm napisał: > Odpowiedź byłą jasna - MPT dostał duży upust pod warunkiem, że taksiarze > kupią tego dużo. I kupili. Zagadnięci przeze mnie kierowcy klęli w żywy > kamień na awaryjność 406. Upust tyczył się taksówkarzy, a nie MPT. Aktualnie narzędzie pracy jest własnością pracownika (w MPT), a MPT jedynie ten upust wynegocjowało. Analogiczna sytuacja dotyczyła Daewoo. Taksówkarze mogli przecież kupować auta bez upustu. Ponadto dziwi mnie fakt utyskiwania na te auta po przesiadce z... Polonezów. Link Zgłoś
niknejm Re: Jedno 16.07.04, 17:55 Gość portalu: Jarek napisał(a): > niknejm napisał: > > > Odpowiedź byłą jasna - MPT dostał duży upust pod warunkiem, że taksiarze > > kupią tego dużo. I kupili. Zagadnięci przeze mnie kierowcy klęli w żywy > > kamień na awaryjność 406. > > Upust tyczył się taksówkarzy, a nie MPT. Aktualnie narzędzie pracy jest > własnością pracownika (w MPT), a MPT jedynie ten upust wynegocjowało. > Analogiczna sytuacja dotyczyła Daewoo. Taksówkarze mogli przecież kupować > auta bez upustu. Zgadza się, że to taksiarze kupowali, ale... w tym rzecz, że nie mieli wyboru. Musieli wziąć 406 albo Nubirę. W końcu zagrozili strajkiem i łaskawie zezwolono im wtedy kupować inne auta. Przynajmniej tak mówili taksiarze MPT. > Ponadto dziwi mnie fakt utyskiwania na te auta po przesiadce z... > Polonezów. A mnie nie dziwi. Też się sypały, ale za to serwis tańszy. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Jedno IP: 217.8.186.* 16.07.04, 18:13 niknejm napisał: > Zgadza się, że to taksiarze kupowali, ale... w tym rzecz, że nie mieli > wyboru. Musieli wziąć 406 albo Nubirę. Rozumiem. Nie wiedziałem o braku wyboru. > A mnie nie dziwi. Też się sypały, ale za to serwis tańszy. OK. Chociaż nieautoryzowane warsztaty prowadzone przez byłych pracowników ASO potrafią wykonywać usługi na poziomie 35-40% ceny z ASO. "Jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać?" Link Zgłoś
niknejm Re: Jedno 16.07.04, 18:15 Gość portalu: Jarek napisał(a): > > A mnie nie dziwi. Też się sypały, ale za to serwis tańszy. > > OK. Chociaż nieautoryzowane warsztaty prowadzone przez byłych pracowników ASO > potrafią wykonywać usługi na poziomie 35-40% ceny z ASO. "Jeśli nie widać > różnicy, to po co przepłacać?" Khem... A gwarancja? Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Jedno IP: 217.8.186.* 16.07.04, 18:18 niknejm napisał: > Khem... A gwarancja? Myślę, że przegląd co 20 tys. km (pomijam operacje typu wymiana paska rozrządu) auta klasy średniej za ca. 800 zł, to nie jest wygórowany poziom, ale może się mylę. Link Zgłoś
niknejm Re: Jedno 16.07.04, 18:21 Obawiam się jednak, że jeśli porównamy ceny części, to pełgot jest 'ciutek' droższy ;-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Jedno IP: 217.17.46.* 16.07.04, 18:27 niknejm napisał: > Obawiam się jednak, że jeśli porównamy ceny części, to pełgot jest 'ciutek' > droższy ;-) Khem... Na gwarancji? Też pamiętam reflektory do Poloniusza przejściówki za... 9 zł (9 zł * 4 szt. = 36zł) Link Zgłoś
niknejm Re: Jedno 16.07.04, 18:29 Gość portalu: Jarek napisał(a): > > Obawiam się jednak, że jeśli porównamy ceny części, to pełgot jest 'ciute > > k' > > droższy ;-) > > Khem... Na gwarancji? A filtry, paski, klocki, nawet blacharka itp. chłam? Mało firm daje pełna obsługę za darmo. > Też pamiętam reflektory do Poloniusza przejściówki za... 9 zł (9 zł * 4 szt. > = 36zł) No właśnie. A ja pamiętam ceny części do Malucha ;-)) Za cenę kompletu dobrych klocków hamulcowych do Hondy mógłbym pewnie wymienić cały silnik, hi hi. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Jedno IP: 217.8.186.* 16.07.04, 18:46 niknejm napisał: > A filtry, paski, klocki, nawet blacharka itp. chłam? Mało firm daje pełna > obsługę za darmo. Kwota 800zł zawiera ceny materiałów eksploatacyjnych. Blacharkę ciężko podciągnąć pod gwarancję, szczególnie po stłuczce. > No właśnie. A ja pamiętam ceny części do Malucha ;-)) Za cenę kompletu > dobrych klocków hamulcowych do Hondy mógłbym pewnie wymienić cały silnik, hi > hi. Ja miałem z silnikiem 600ccm, jakbym wymieniał to już na 650ccm. Po prostu tuning. ;-))) Miłego "łikendu" Link Zgłoś
niknejm Re: Jedno 16.07.04, 18:48 Gość portalu: Jarek napisał(a): > > A filtry, paski, klocki, nawet blacharka itp. chłam? Mało firm daje pełna > > obsługę za darmo. > > Kwota 800zł zawiera ceny materiałów eksploatacyjnych. Blacharkę ciężko > podciągnąć pod gwarancję, szczególnie po stłuczce. OK, ale jak już kupiłeś Bełkota, masz stłuczkę i chcesz zachować gwarancję, to co zrobisz? ASO. Pzdr Niknejm > > > No właśnie. A ja pamiętam ceny części do Malucha ;-)) Za cenę kompletu > > dobrych klocków hamulcowych do Hondy mógłbym pewnie wymienić cały silnik, > hi > > hi. > > Ja miałem z silnikiem 600ccm, jakbym wymieniał to już na 650ccm. Po prostu > tuning. ;-))) > > Miłego "łikendu" Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Jedno IP: 217.8.186.* 16.07.04, 18:52 niknejm napisał: > OK, ale jak już kupiłeś Bełkota, masz stłuczkę i chcesz zachować gwarancję, > to co zrobisz? ASO. Słuchaj miałem takie sytuacje i co prawda naprawy były w ASO, ale płatne przez ubezpieczyciela. ASO się z nim wykłucało o zakres naprawy i cenę. Co prawda potrafiło to wyłączać auto na miesiąc z obiegu, ale... przy polisie z opcją auta zastępczego - to tylko mobilizowało ubezpieczyciela do załatwienia tematu. Link Zgłoś
niknejm Re: Jedno 19.07.04, 08:23 Gość portalu: Jarek napisał(a): > Słuchaj miałem takie sytuacje i co prawda naprawy były w ASO, ale płatne > przez > ubezpieczyciela. ASO się z nim wykłucało o zakres naprawy i cenę. Co prawda > potrafiło to wyłączać auto na miesiąc z obiegu, ale... przy polisie z opcją > auta zastępczego - to tylko mobilizowało ubezpieczyciela do załatwienia > tematu. No to Poldolot ma za to tańsze ubezpieczenie ;-)) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Jedno IP: 217.8.186.* 19.07.04, 09:26 niknejm napisał: > No to Poldolot ma za to tańsze ubezpieczenie ;-)) W jego przypadku koszt opcji auta zastępczego mogłaby przekroczyć jego wartość. Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: passat1.8T czy peugeot 407 2.0 ? IP: 217.17.46.* 16.07.04, 18:25 Co do silnika PSA 2,0i 16V - 136 KM i 175 Nm pozwalają na płynną jazdę, a dobrze "ułożony" może być powodem zadowolenia. Po doświadczeniach z trzema tego typu silnikami muszę przyznać, że nie sprawiały problemów przy przebiegach rzędu 120 tys. km każdy. Jeden miał pewien problem z wolnymi obrotami, ale został on usunięty przez ASO. Przyspieszenie do 100 km/h na poziomie około 10s. Spalanie - na trasie 8-9 l/100 km, w mieście 11-12 l/km. Silnik VAG na pewno jest dynamiczniejszy. Link Zgłoś
wojtek_blankietowy Re: passat1.8T czy peugeot 407 2.0 ? 18.07.04, 22:36 Gość portalu: Jarek napisał(a): > Co do silnika PSA 2,0i 16V - 136 KM i 175 Nm pozwalają na płynną jazdę, a silnik 2.0 136 KM ma 190 Nm przy 4100 a nie 175 Nm > Silnik VAG na pewno jest dynamiczniejszy. ale silnik VW bedzie napewno bardziej awaryjny bo raz ze ma turbine a dwa ze to VW. Z tych dwoch aut wzialbym Pezo. Ladny solidnie wykonany choc troche maly. VW to juz zabytek poza tym ponadprzecietnie awaryjny i ma halasujace wnetrze. Link Zgłoś
grzek Re: passat1.8T czy peugeot 407 2.0 ? 17.07.04, 12:03 Nikt rozsądny nie kupuje samochodu w pierwszym roku produkcji. Po pierwsze są za drogie - na nowe modele nie ma promocji, a po drugie, wychodzą błędy konstrukcyjne i zwiazane z wysokoseryjną produkcją. Z tego powodu nie kupiłbym równiez nawet nowego (modelu) japońskiego. Jeśli chodzi o passata, to jest już dobrze przetestowany, ale jest w czołówce zainteresowań złodziei więc nie polecam. Trudny wybór. Link Zgłoś
greenblack Re: passat1.8T czy peugeot 407 2.0 ? 18.07.04, 20:38 grzek napisał: > Nikt rozsądny nie kupuje samochodu w pierwszym roku produkcji. Tym bardziej Peugeota... Link Zgłoś
Gość: daniel.jed Re: passat1.8T czy peugeot 407 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 22:06 Jeżeli 407 będzie się tak pierdolić jak 406 to dziękuję. Pomyśl o mondeo lub accordzie. Link Zgłoś
Gość: Qwerty Re: passat1.8T czy peugeot 407 2.0 ? IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 18.07.04, 22:33 >Jeżeli 407 będzie się tak pierdolić jak 406 to dziękuję. Może będą małe :-)))) Link Zgłoś
Gość: Przemek 406 i 607 hdi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.04, 23:11 Lekarz, lojalny użykownik Volvo, wkrótce po premierze kupił Peugeota 406hdi i był z niego bardzo zadowolony. Dwa lata temu 406 zostawił żonie a sobie kupił 607, również hdi. Podczas gdy 406tka nie sprawia żadnych problemów, to 607 psuje się okrutnie i są to również problemy z silnikiem. Oba samochody były kupione w salonie, są intensywnie używane. Po stronie plusów, należy podać niskie spalanie. Wniosek jest taki, że dużo zależy od egzemplarza. Użytkownik, Peugeotów, pytany, jaki będzie jego następny samochód, odpowiada, że wróci do Volvo-S40 i S60... Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: passat1.8T czy peugeot 407 2.0 ? IP: *.chello.pl 19.07.04, 09:15 ja bym brał 407'ke. 1. pasek niewyglądał, niewygląda i nigdy niebędzie wyglądał atrakcyjnie. 2. to ze niemieckie auta są niezawodne a francuzkie tak, mozna miedzy bajki wsadzić, bo jakby tak było to nieopłacało by im sie utrzymywac serwisów, i ludzie niekupowali by nowych aut. 3. 407'ka jest po prostu piękna. Link Zgłoś
Gość: passat_variant Re: passat1.8T czy peugeot 407 2.0 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.04, 12:14 Jeśli chodzi o wygląd, to ja akurat wybrałbym Passata-ma klasyczny wygląd solidnej niemieckiej limuzyny. A 407 z przodu wygląda jak podróbka Ferrari (co wzbudza śmiech) a z tyłu jak podróbka niemieckiej limuzyny. Na domiar złego, widok z boku psują najbrzydsze klamki, jakie kiedykolwiek widziałem... Link Zgłoś