Dodaj do ulubionych

Focus 1,6 beznyna 2002 cewka ???

05.03.13, 19:26
Kupiłem w komisie Forda Focusa Kombi 1,6 benzyna z 202 roku. W ten sam dzień zapaliła się kontrolka silnika (pomarańczowa). Pojechałem ze sprzedawcą do warsztatu i podpięto go pod kompa. Mechanicy zdiagnozowali błąd i powiedzieli, że to cewka. Coś tam podłubali, chyba skasowali błąd i przez kilka dni kontrolka się nie paliła. Przy opuszczaniu warsztatu usłyszałem że jeden z mechaników mówił do drugiego, że wyraźnie pracuje jedna cewka i to słychać.
Kontrolka się nie paliła więc uznałem jako całkowity laik, że wszystko gra. Po kilku dniach kontrolka znowu się pali. Przy odpalaniu auto trochę jakby szarpie.

1. Czy taka usterka jest groźna, czy mogę jeździć autem?? Muszę czekać kilka dni aż sprzedawca wróci z Niemiec i naprawi usterkę na własny koszt, tak się umawialiśmy.
2. Jakiej firmy kupić cewkę do ewentualnej wymiany i czy wymienić jeszcze coś?
3. Jestem zielony i bardzo bym prosił o jakieś rady w powyższym temacie, żebym wiedział to i owo.
Obserwuj wątek
    • derff Re: Focus 1,6 beznyna 2002 cewka ??? 06.03.13, 09:12
      Jak jest uszkodzona cewka to nie pracuje jeden cylinder i wtedy zapali sie bląd silnika. Ale tego nie da się naprawić podłubaniem tylko trzeba wymienić cewkę. Trzeba sprawdzić świece i ciśnienie w cylindrach bo może to coś poważniejszego.
      • qqbek Ano. 06.03.13, 09:18
        Ale cewka do Forda to pewnie wydatek kosmiczny... zakładam, że pewnie ze stówę aż kosztuje... lepiej drutować i zadawać głupie pytania po forach ;)
        • who_cares Re: Ano. 07.03.13, 10:30
          Padnięta cewka w Focusach 1.6 to absolutny standard.
          Tam zamiast koła zapasowego powinni dawać drugą na wymianę.
        • pies_w_studni Re: Ano. 07.03.13, 22:48
          Może być jak w oplach astrach, cztery cewki ale połączone w jeden element, jedna cewka pada i trzy dobre też są do d.upy. No i pięć stów pęka.
          • qqbek Ano może. 08.03.13, 00:04
            Tylko w Z16XE ta cewka nie pada tak często jak w Fordowskim Zetecu SE:)

Mam jak najgorszą opinię o jakości inżynierskiego przygotowania speców z GM (popartą posiadaniem już trzeciego Opla)... ale akurat do układu elektrycznego Astry G trudno jest mi się przyczepić.
            • bemeta focus z 202 roku.... niezle 08.03.13, 11:31
              Ja myslalem ze w tym czasie wymyslali kolo, budowali jakies piramidy, heheheh.....
              a tu popatrz focus z 202 roku,
              wystaw na allegro, dostaniesz trylion dolarow, przynajmniej.
              Hehehehehe..
              Sorki.
              • ulubiony19 Re: focus z 202 roku.... niezle 11.03.13, 22:50
                Poważna sprawa. Ja bym się jeszcze z miesiąc zastanawiał, czy na pewno trzeba coś wymieniać. Na wszelki wypadek dzwoniłbym co drugi dzień po 18tej do sprzedawcy, żeby przypadkiem nie zapomniał. A jak wiadomo taki sprzedawca nie ma nic do roboty, więc doskonale zna rubrykę z częściami na otoszroto.
                Kurde żyć się nie chce... Do tego ta pogoda. Dziś tak lało, że aż tylną wycieraczkę musiałam uruchomić. No i wiatr. Połamało mi parasol. Czy da się go naprawić za 5 zł? Czy muszę wymienić płyn do spryskiwaczy? Od trzech miesięcy mam ten sam i już się prawie skończył, ale nie wiem, c z nim zrobić, bo chyba powinnam już poprosić sąsiada o wlani mi tego japkowego
                (powyższe tekst prawie identyko powiedziała znajoma znajomej, kobieta z niezwykłymi problemami, wiecznie na cienkiej granicy płaczu i agresji - stara panna, leniwa, otyła, narzeka, że gruba, a dalej wpieralalala).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka