Dodaj do ulubionych

glupota amerykanskich konstruktorow aut przeraza..

IP: *.proxy.aol.com 21.07.04, 04:55
..zwykla wymiana swiec w nowszym modelu minivana wymaga udania sie do
warsztatu General Motors,gdzie aby to zrobic usuwa sie cale oprzyrzadowanie
silnika,wszystkie linki,przewody,paski klinowe,itp.,poczem silnik trzeba
praktycznie zdemontowac i przekrecic o iles stopni i dopiero zawieszony na
specjalnej ramie w komorze silnikowej poddaje sie operacji wymiany swiec.Co
za totalny debilizm,tylko amerykanie mogli cos takiego wymyslec,oczywiscie
autoryzowany servis GM zaciera rece i kasa leci.
Obserwuj wątek
    • Gość: mak Re: glupota amerykanskich konstruktorow aut przer IP: *.proxy.aol.com 21.07.04, 05:37
      powinno byc osprzet silnika.
    • x-darekk-x Re: glupota amerykanskich konstruktorow aut przer 21.07.04, 09:22
      powaznie?
      paranoja.
      jestes posiadaczem, ktoregos z nich? ja sporo kiedys jezdzilem pontiakiem
      montana i dobrze wspominam to auto.
    • habudzik Re: glupota amerykanskich konstruktorow aut przer 21.07.04, 09:49
      Wymiana świec wcale nie jest tak zwykła w porównaniu z wymianą żarówek świateł
      przednich. W większości aut europejskich na wymiane żarówki też trzeba jechać
      do warsztatu bo w niektórych z nich trzba zdemontować akumulator, nadkole lub
      inne pierdiły. O ile z cienkimi świecami mozesz jeszcze troche pomykać o tyle
      ze spalonymi żarówkami będzie ciężko.

Poll
    • wichura Re: glupota amerykanskich konstruktorow aut przer 21.07.04, 09:54
      1. ciężko nazywać to głupotą - prędzej skurwysyńskim naciągactwem,
      2. a co ile kkm wymienia się świece? Robisz to zapewne przy głównych
      przeglądach co 20 albo 30 kkm, więc i tę niedogodność można przetrzymać.
      Pamiętając, że w USA kilometry / mile "tłucze" się znacznie szybciej - biznes
      się kręci.
      • niknejm Re: glupota amerykanskich konstruktorow aut przer 21.07.04, 09:57
        A nie jest tak w kilku innych markach aut? Coś już chyba o tym słyszałem. W
        takich przypadkach stosuje się świece 'platynki', wymieniane co 100kkm (np.
        przy okazji większego przeglądu - wymiany paska rozrządu).

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: seba5700 Re: glupota amerykanskich konstruktorow aut przer IP: *.net.iton.pl 21.07.04, 10:23
          U mnie instrukcja do Trans Ama zalecala wymiane co 100 tys mil, czyli 161 tys
          km. Sama wymiana bez specjalnego klucza byla naprawde uciazliwa, mechanik
          ulamal 2 szuki :-)
        • fiu-fiu glupota/estetyka w najnowszym peugocie 307 HDI 21.07.04, 10:25
          wrazenia raczej mierne jak zobaczycie jak sie cokolwiek pod maska wymienia
          a poza tym silnik wyglada jakby byl z plastiku, nawet akumulator jest w osobnej plastikowej
          skrzynce.
          • wichura Re: glupota/estetyka w najnowszym peugocie 307 HD 21.07.04, 10:40
            Bo silniki aut z GM są z plastiku - nawet części, które inni robią ze stopów
            metali. Stąd ceny używanych neonów są niższe od daewoo.
            • greenblack Re: glupota/estetyka w najnowszym peugocie 307 HD 21.07.04, 11:05
              A co ma Neon do GM?
              • wichura Re: glupota... 21.07.04, 15:24
                Chrysler / plymouth / dodge / chevrolet neon. To chyba jak najbardziej GM?
                A z plastiku mają m.in. kolektor wydechowy (wiem, wiem, wiele aut taki ma).
                Wysoka awaryjność.
                Pozdro
                • Gość: Radek Re: glupota... IP: *.tu.ok.cox.net 21.07.04, 15:45
                  > Chrysler / plymouth / dodge / chevrolet neon. To chyba jak najbardziej GM?
                  > A z plastiku mają m.in. kolektor wydechowy (wiem, wiem, wiele aut taki ma).
                  > Wysoka awaryjność.

Cos ci sie powaznie pomieszalo, Chevrolet to GM, Chrysler/Dodge to Daimler-
                  Chrysler.
                • Gość: AdM Re: glupota... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 16:06
                  wichura napisał:

?????
                • habudzik Re: glupota... 21.07.04, 17:00
                  wichura napisał:

> Wysoka awaryjność.
                  > Pozdro

Kolektor wydechowy z plastiku????? To musiałoby to być najnowocześniejsze
                  rozwiązanie, przełomowe, w motoryzacji.

Poll
                • niknejm Re: glupota... 21.07.04, 17:53
                  wichura napisał:

> Wysoka awaryjność.

Co do różnic Chrysler-GM, to już koledzy powiedzieli.
                  A kolektor plastikowy, owszem, ale nie wydechowy, tylko dolotowy. Różnica niby
                  niewielka, ale... ;-)

Pzdr
                  Niknejm
                • Gość: Lupus Re: glupota... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 23:31
                  Wydechowy???? to niezle plastiki juz robią... a ja myślałem ze kolektory dolotowe sa z plastiku a wydechowe z metalu. Przeciez plastkik w kolektorze wyderchowym nie wytrzymalby 20 minut...
              • habudzik Re: glupota/estetyka w najnowszym peugocie 307 HD 21.07.04, 16:57
                greenblack napisał:

> A co ma Neon do GM?

To proste. Wichura ma uczulenie na produkty GM i wszystko co złe z nimi mu sie
                kojarzy. Najprawdopodobniej ostatni problem Hondy też jest spowodowany złą
                polityką GM (w/g wichury)

Poll
                • wichura Re: glupota... 22.07.04, 09:26
                  Kurcze, chyba trochę się zapędziłem w mojej niechęci do wytworów amerykańskiej
                  motoryzacji...
                  Pozdro
                  • Gość: Poll Re: glupota... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 16:12
                    Wszystko O.K. Czasami się zdarzyć może.

• Gość: art Re: glupota/estetyka w najnowszym peugocie 307 HD IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.07.04, 14:52
              wichura napisał:

> Bo silniki aut z GM są z plastiku - nawet części, które inni robią ze stopów
              > metali. Stąd ceny używanych neonów są niższe od daewoo.

pomijajac powiazanie neona z gm, moze twierdzisz, ze silnik w neonie jest z
              plastiku? moze jeszcze karoseria i szyby?

co do tematu, w chryslerach swiece sa latwo dostepne,
              pzdr
    • Gość: Molson Re: glupota amerykanskich konstruktorow aut przer IP: *.sympatico.ca 21.07.04, 15:07
      Jak jest tak ciezko wymieniac swiece to nie wymieniaj ich .GM rekomenduje
      wymiane co 160 tys. km , ale wcale nie jest powiedziane ze to jest potrzebne .A
      co do konstruowania samochodow ,to powinniscie sie zajac tym ,na pewno zrobicie
      cos super ,ze bedziecie zadowoleni .
      • Gość: marcin ale co tu wtedy "tjuningować"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 17:22
        zawsze można było wsadzić Briski czy inne wynalzki dające +10% i się tym wokół
        chwalić ,a tak pozostaje tylko powiesić kostki na lusterku czy inne worki na
        szyby

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka