tomek450 21.06.13, 13:44 Po 3 miesiącach od sprzedaży auta zgłosiłem do ubezpieczalni i wyrejestrowałej je,a teraz przyszło do zapłaty 3700zł z windyfikacji.Co zrobić doradzcie proszę. Link Zgłoś Obserwuj wątek
jeepwdyzlu Re: sprzedaż auta 21.06.13, 14:22 kazali zapłacić OC za polisę? Za rok w którym sprzedałeś auto? Jeśli tak - mieli prawo, bo sprzedajesz auto z polisą, którą wypowiedzieć może nabywca, Ty nie (możesz wypowiedzieć polisę na następny rok, ale już zawartą - niestety nie) pozdro jeep Link Zgłoś
koza_oddam Re: sprzedaż auta 21.06.13, 16:56 Nie zgłosiłeś zbycia auta w ubezpieczalni od razu, to teraz płać. Przecież to tylko w twoim żywotnym interesie... Link Zgłoś
only_the_godfather Re: sprzedaż auta 21.06.13, 17:33 A no właśnie na zgłoszenia zbycia auta u ubezpieczyciela jest chyba 30 dni a nie trzy miesiące. Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: sprzedaż auta 21.06.13, 17:57 ale zgłoszenie to nie przerwanie ubezpieczenia auta nie masz ale OC leci jeep Link Zgłoś
koza_oddam Re: sprzedaż auta 21.06.13, 19:08 Ale zgłoszenie = podanie danych nowego właściciela i od chwili zgłoszenia to on nabywa praw i obowiązków związanych z polisą. Może ją wypowiedzieć albo re kalkulować, ale to już nie jest brocha sprzedawcy - on jest czysty. Auto sprzedaje się z polisą i tyle. Niedopełnienie obowiązku jak widać zwiastuje kłopociki. Link Zgłoś
jestklawo Re: sprzedaż auta 21.06.13, 20:15 tomek450 napisał(a): > przyszło do zapłaty 3700zł z windyfikacji.Co zrobić doradzcie proszę idziesz na pocztę i wypełniasz druczek lub do banku z poleceniem przelewu. Jest jeszcze hardkor, że masz konto internetowe i płacisz bez wychodzenia z domu. Ale to tylko dla debeściaków Link Zgłoś
tomek450 Re: sprzedaż auta 22.06.13, 09:12 ale auto sprzedałem z ważnym oc czyli w kwietniu sprzedałem a w lipcu tydzień przed wygaśnieńciem OC wyrejestrowałem i w Warcie zgłosiłem więc nie rozumiem ? Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: sprzedaż auta 22.06.13, 09:42 umowa zawarłeś kiedyś tam zatem jest ważna rok jesli płaciłeś w ratach to raty są wymagalne SPRZEDAŻ auta NIE przyrywa biegu OC a wypowiedzieć je może TYLKO kupujący. I tyle. ciao jeep Link Zgłoś
tomek450 Re: sprzedaż auta 22.06.13, 12:01 Hm już się w tym pogubiłem czyli miałem zmusić kupującego siłą żeby wypowiedział umowe???ale auto wyrejestrowałem i zgłosiłem w warcie że rezygnuję z OC czyli? Link Zgłoś
only_the_godfather Re: sprzedaż auta 22.06.13, 12:08 Zgłosiłeś to w ciągu 30 dni czy po trzech miesiącach jak się termin ważności polisy kończył? Bo na początku pisałeś że po trzech miesiącach. Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: sprzedaż auta 22.06.13, 12:31 aż 3700 zł za ubezpieczenie? To czym ty jeździłeś? nowym Ferrari?;-) a może to kara za brak OC? Link Zgłoś
loyezoo Re: sprzedaż auta 22.06.13, 12:54 A co w nowym Ferrari inaczej liczą OC,coraz ciekawsze rzeczy prawisz na forum. Co do meritum.Jeżeli przyszło z windykacji,wystosowujesz pisemko,że sprzedałeś auto wtedy i wtedy,załączasz kserokopie umowy kupna -sprzedaży i teoretycznie powinno być po sprawie. Nie precyzujesz skąd pismo i dokładnie za co. Link Zgłoś
tomek450 Re: sprzedaż auta 22.06.13, 13:12 Pismo jest z windykacji należności Warta,Rzecznik ubezpieczonych też tak mi poradził żeby umowę i ksero OC im wysłać i po sprawie bo oni szukają naiwnych. Link Zgłoś
tomek450 Re: sprzedaż auta 22.06.13, 13:06 OC było na pół roku od stycznia do 11 lipca.W kwietniu sprzedałem czyli z ważnym OC do 11lipca.3 lipca wyrejestrowałem i tego dnia zgłosiłem to do Warty.Może agentka zawaliła sprawę?ale dlaczego z windykacji jest do zapłacenia za marzec skoro składki przypadały w styczniu i w lipcu? Link Zgłoś