Dodaj do ulubionych

Czy trudniej jest sprzedać samochód z automatem?

13.07.13, 13:31
Chciałbym sobie zakupić samochód z automatyczną skrzynią biegów do jazdy główne po mieście. Słyszałem jednak opnie, że znacznie trudniej będzie mi je odsprzedać po 2-3 latach eksploatacji niż auto z ręczną przekładnią?
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Przypuszczam, że tak 13.07.13, 13:40
      Ja bym automatu nie kupił (no chyba, że mówimy o jakimś 5 metrowym krążowniku szos). Wśród znanych mi kierowców też nikt nawet nie patrzy na auto z automatem, bo:
      1. Psuje się.
      2. Dużo pali.
      3. Automat jest dla amerykanów i innych przygłupów.

Osobom chcącym dyskutować z w/w tezami od razu odpowiadam:
      Klient ma zawsze rację.
      • liczbynieklamia Re: Przypuszczam, że tak 14.07.13, 08:58
        10 lat temu niemal dokładnie to samo słyszałem o klimatyzacji. Że się psuje, że dużo pali, że otwierane szyby wystarczą, no i jeszcze że szkodliwe dla zdrowia. 5 lat temu te opinie przycichły, a dziś samochody bez klimy są niesprzedawalne.
        Automaty są w połowie tej drogi - głosy o awaryjności i wysokim zużyciu paliwa są już w znacznej mniejszości. Ludzie prędzej czy później docenią wygodę, niskie koszty eksploatacji (trzeba tylko regularnie wymieniać płyn, ale w zwykłej też trzeba wymieniać olej, natomiast brak zużywającego się - zwłaszcza w jeździe miejskiej - sprzęgła) oraz... niższe zużycie paliwa (automaty od lat mają lock-up i w czasie jazdy pracują bez poślizgu, a do tego mają w sterowniku mapy zużycia paliwa w zależności od obrotów i obciążenia i potrafią idealnie dobrać bieg, aby obniżyć zużycie paliwa w danej sytuacji).
        • kontik_71 Re: Przypuszczam, że tak 14.07.13, 09:13
          jakies 10 (moze 12) lat temu poznalem goscia, ktory calkiem powaznie zabieral sie do zorganizowania referendum, majacego za cel wprowadzenie zakazu sprzedazy aut z klimatyzacja. Jego koronnym argumentem bylo, ze w europejskim (tu szwajcarskim) klimacie, klimatyzacja jest fanaberia i wcale nie jest potrzebna. Wtedy mogl liczyc na calkiem spore poparcie, to sie na szczescie zmienilo z biegiem czasu :)
          • stutzfan Re: Przypuszczam, że tak 14.07.13, 17:19
            > Jego koronnym argumentem bylo, ze w europejskim (tu szwajca
            > rskim) klimacie, klimatyzacja jest fanaberia i wcale nie jest potrzebna.

Mniej więcej taką samą opinię usłyszałem od Szwajcara w odpowiedzi na pytanie, dlaczego u nich generalnie w biurach nie stosuje się klimatyzacji. "Bo po co, na te kilka dni upałów w roku".
            A później całe biuro buczy od wiatraków ;-)
            • kontik_71 Re: Przypuszczam, że tak 14.07.13, 17:47
              Na zalozenie klimatyzacji musi byc zgoda gminy. Sa takie, gdzie ta zgoda jest w formie uchwaly a sa tez takie, gdzie jest uchwala zakazujaca montazu. Podobnie jak z antenami satelitarnymi, wiele gmin zabrania ich stosowania.
        • iberia.pl Re: Przypuszczam, że tak 14.07.13, 14:37
          liczbynieklamia napisał:

> 10 lat temu niemal dokładnie to samo słyszałem o klimatyzacji. Że się psuje, że
          > dużo pali, że otwierane szyby wystarczą, no i jeszcze że szkodliwe dla zdrowia
          > . 5 lat temu te opinie przycichły, a dziś samochody bez klimy są niesprzedawaln
          > e.

? czyzby?
          co rusz widze na drodze lepsze, nowsze fury od mojego auta i...otwarte okna, to w koncu jak: maja klime a "oszczedzaja" czy moze maja auta bez klimy?:P
          • liczbynieklamia Re: Przypuszczam, że tak 14.07.13, 20:50
            Najczęściej to samochody z klimatyzacją kupioną w stanie "do nabicia", co oznacza zwykle, że klimę da się napełnić, ale góra na kwadrans, bo z racji korozji albo powypadkowej przeszłości czynnik ucieka w każdym możliwym miejscu.
          • jeepwdyzlu okno otwarte 15.07.13, 10:28
            co rusz widze na drodze lepsze, nowsze fury od mojego auta i...otwarte okna, to w koncu jak: maja klime a "oszczedzaja" czy moze maja auta bez klimy?:P
            --------
            może mnie mijasz :-)
            właściwie prawie zawsze jeżdżę z włączoną klimą
            ale lubię - zwłaszcza rano - otworzyć okno i słyszeć (i czuć) miasto, ludzi, tramwaje - ten miejski szum...
            jeep
            • jamesonwhiskey Re: okno otwarte 15.07.13, 11:20
              moze jezdza z klima i otwartym oknem
    • jeepwdyzlu Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 13.07.13, 14:19
      czarownik popdpuszcza :-)
      kupuj śmiało a sprzedasz używany szybciej i drożej
      Ludzie już wiedzą, że automat to ogromna wygoda - jak klima...
      ciao
      jeep
    • skodaach Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 13.07.13, 14:35
      Jeżeli nie będzie to tylko drogie w utrzymaniu DSG to jak najbardziej.
      Gdybym szukał samochodu używanego na pewno zwróciłbym uwagę także na ogłoszenie samochodu z aut. skrzynia.
      • x.kasia Absolutnie nie:) 13.07.13, 16:34

Nie sadze. Mój Peugeot 206, 2001, 1.4 został sprzedany w ciągu tygodnia
        od ogłoszenia za 9 K. Kupilam oczywiście już automat.
        • iberia.pl Re: Absolutnie nie:) ? 14.07.13, 14:38
          x.kasia napisał(a):

>
          > Nie sadze. Mój Peugeot 206, 2001, 1.4 został sprzedany w ciągu tygodnia
          > od ogłoszenia za 9 K. Kupilam oczywiście już automat.

1 pug wiosny nie czyni.
    • iberia.pl owszem, trudniej 13.07.13, 19:15
      a przynajmniej takie mam obserwacje po sprzedazy meganki.

Pytanie jeszcze w jakim aucie ten automat? Bo zakladam, ze klasa D czy premium to jednak tragedii nie powinno byc.
    • x.kasia Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 13.07.13, 20:43
      Potwierdzam. Moj ex byl zadbany (salonowy:) i poszedl w rece kobiety.
      • izak31 Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 15.07.13, 08:15
        A to ja traifłam na inne kobiety. kiedyś w gronie znajomych zeszła rozmowa na automaty. I to własnie kobiety stwierdziły,że wolą manual...może lubią wahać drążkiem...czy coś
        Kiedy, jak i gdzie DSG jest drogie w utrzymaniu....? Od trzech lat mam tourana z DSG, poza wymianą oleju (na nasze życzenie) nic się przy tym nie robi.
    • greges58 Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 13.07.13, 20:58
      nie wyobrażam sobie jeżdżenia po mieście innym samochodem niż automat !!!
      w korkach...
      od 1979 roku mam tylko automaty, przeróżne ;)
      ludzie w Polsce powoli się jednak cywilizują - za pięć lat inny będzie już niesprzedawalny ?
      po cholerę machać jakąś wajchą ???

P.S.
      gdy moja Córka poszła na kurs i zobaczyła sprzęgło - nie mogła uwierzyć,
      że takie " coś " może jeździć po ulicy !!!
      kompletne średniowiecze ...
      ^^
      • kontik_71 Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 13.07.13, 21:14
        Czyli cala zachodnia Europa nie jest cywilizowana? Jakos nie ma wiekszego problemu z zakupem i sprzedaza auta z manualna skrzynia.
        • do.ki Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 13.07.13, 21:33
          Ta cała Europa Zachodnia jest po prostu zacofana lub konserwatywna, do wyboru, ale to się zmienia. Akurat auta miejskie z godnym uwagi automatem można policzyć na palcach jednej ręki.
          • edd.y Amerykanski argument. 14.07.13, 06:56
            Wiem, wiem. Dla Europy nic nie znaczy i nie jest przekonywujący ale można zobaczyć
            jakie samochody jezdza w Stanach. Zrobcie rezerwacje w jakiejkolwiek wypożyczalni
            w Stanach i zobaczycie jaki samochod bedie na Was czekal. Mogę podpowiedzieć..:)
            U dealera samochod manualny kosztuje drożej. Tak z około 2 000 US$.
            • jamesonwhiskey Re: Amerykanski argument. 15.07.13, 11:22
              > U dealera samochod manualny kosztuje drożej. Tak z około 2 000 US$.

serio
              f150 manual jest tanszy
        • greges58 Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 14.07.13, 08:42
          tylko że pięcioletni " automat " jeżdżący wyłącznie po mieście
          ma silnik i wszelkie mechanizmy w lepszym stanie !!!
          po prostu, bardziej kulturalna i spokojna praca ?
          ale trzeba pilnować serwisu i wymian oleju ;)

tylko dobrze wyposażony automat + skóry + klima i fajne radio - ma naprawdę szansę
          na odsprzedanie po kilku latach !!!

owszem autka segmentu A i B kupowane tylko ze względu na niską cenę
          raczej trudno jest dostać z automatyczną skrzynią !
          no da się...
          ale za ile ;)
    • koza_oddam Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 14.07.13, 12:15
      Cały problem z automatem w PL jest dokładnie taki sam, jak w przypadku Citroenów z zawieszeniem hydro i wynika z niskiej kultury technicznej Polaków, po prostu. Bo i automat i hydro są bezawaryjne, o ile robi się im regularny serwis - czyli regularnie wymienia olej. No bo u nas jest zwykle tak, że po co wymieniać olej, jak działa, co z tego że producent każe powiedzmy co 20 tys, jak panie, już zrobiłem 120tys i działa, więc po co przepłacać. A jak przestanie działać, to naprawa wynosi ciężkie tysiaki i robi się ją na sztukę po kosztach i auto do sprzedaży. Jeleń kupuje, za chwilę ma kosztowny problem i opinia idzie. Dlatego też jeśli miałbym kiedykolwiek skusić się na używany automat, to nigdy krajówkę. Zresztą, dziś jest bardzo ciężko to sprzedać, zwłaszcza w połączeniu z dizlem. Stoi u mnie w mieście już chyba 2 albo 3 miesiąc A6 C4 albo C5 kombi 2.5TD z automatem i wrasta w ziemię. Potencjalny zainteresowany odwraca głowę jak przeczyta na kartce że automat i TD. Sam widziałem kilku takich na własne oczy.
      • jeepwdyzlu Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 14.07.13, 13:08
        niby czemu
        sam mam diesla i automata (a6) i w czym problem?
        jeep
        • koza_oddam Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 14.07.13, 13:43
          Nie wiem w czym. Auto stoi i korzenie zapuszcza. Osobiście też planuję A6 C4 ale z manualem i 2.6 lub 2.8 pod maską, słowem benzynowe V6. Nie dopuszczam do siebie możliwości automatu póki co, dizla już w ogóle. Po prostu mam do nich niechęć i tyle. Podejrzewam że zagazowane 2.8 będzie jednak troszkę tańsze w eksploatacji niż takie 2.5TD, też zdaje się V6, a radość z jazdy nieco większa
          • jeepwdyzlu Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 14.07.13, 14:07
            ja mam 3tdi i 4x4 to w a6 jest najczęściej wybierana opcja a w a6 allroad - 90%
            To auto trzaskane od lat - w setkach tysięcy juz egzemplarzy - żadnych nie ma problemów.
            VW od wielu lat robi diesle z automatami z dużym powodzeniem...
            Tak samo w mercedesie czy BMW

Napisałeś że automat ale nie z dizlem ponawiam zatem pytanie - w czym problem? Bo ja go nie znam...
            jeep
            • koza_oddam Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 14.07.13, 15:46
              To nie chodzi o sypliwość faktyczną, a o to, że raz że dziś dizla ciężko sprzedać, automat też średnio, połączenie obu powoduje że auto naprawdę staje się słabo sprzedawalne.
              • do.ki Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 14.07.13, 16:37
                Akurat w tej klasie (A6) automaty są w większości. Chciałoby ci się mieszać wajchą w takim fajnym autku? Wątek zaczął się od auta do jazdy po mieście, czyli chyba jednak cokolwiek mniejszego. Fajnych autek miejskich z automatem jest niewiele. Jedyny sensowny automat to DSG, czyli mamy Polo i Ibizę, a tak poza tym to już tylko hybrydy.
                • koza_oddam Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 14.07.13, 16:42
                  Nazwij mnie ortodoksem, ale tak. Generalnie wolę machać wajchą niż zdać się na elektronikę. Podobnie jak nie rozmawiam z automatami i nie zostawiam wiadomości na sekretarkach - ot, takie dziwactwa. Żeby nie było, prowadziłem kilka różnych gabarytowo i klasowo aut z automatami i jakoś do mnie nie mówiły, samo naciskanie na gaz lub hamulec powodują że jazda staje się nudna i drętwa. Nie urzekły mnie.
                  • do.ki Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 14.07.13, 17:40
                    Ale jazda samochodem JEST nudna i drętwa w dobie suszarek, fotoradarów i czego tam jeszcze.
                    Trochę frajdy daje jeszcze motocykl (bez automatycznej skrzyni, choć przyznaję, że jeszcze nie próbowałem).
                    • kontik_71 Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 14.07.13, 17:52
                      Jazda stala sie nudna i dretwa w momencie gdy przybylo tyle aut, ze nie jest sie juz samemu na drodze.
                      • do.ki Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 14.07.13, 17:57
                        Coś w tym jest. Za komuny było lepiej pod tym względem, że nie wspomnę o fotoradarach. A i te radary na trójnogu dało się przejść dzięki "erce".
                • greges58 Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 14.07.13, 19:25
                  takie małe urozmaicenie...

www.youtube.com/watch?v=JtxZOv7KwQo
                  Pozdrawiam ^^
                  Grzesiek
                  • do.ki no i? 14.07.13, 20:00
                    ziew
                    • greges58 Re: no i? 14.07.13, 20:25
                      ha ha ha !!!
                      ustawiasz " D " i jeeedziesz !
                      bo o to właśnie chodzi ?

257 km na godzinkę ?
                      nieźle ;)
                      • koza_oddam Re: no i? 14.07.13, 21:44
                        Przecież na autostradzie wrzucasz 5 lub 6, zależy ile masz i też nie dotykasz i suniesz 260 o ile fura pozwoli.
    • dr.hayd Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 15.07.13, 23:56
      Kupujesz samochód dla siebie, czy dla następnego właściciela?
      Generalnie samochód popularny łatwiej sprzedać. Ale o wszystkim decyduje cena. Ludzie zwykle kupują używane samochody, bo chcą kupić samochód taniej. Ból się robi wtedy, gdy jest duża rozpiętość cenowa w różnych wersjach tego samego modelu. Np. możesz kupić Octavię za 120 tys., ale reklama ludziom wbiła do głów "Skoda Octavia już od 40 tys." i mało kto chce za używaną Octavię dać więcej niż 40 tys., bo za tyle to może przecież mieć nową.
      Dlatego ja bym postawił pytanie inaczej - o ile więcej zapłacisz za samochód z automatyczną skrzynią niż z manualem? I czy jesteś w stanie pogodzić się z tym, że o tyle więcej stracisz na wartości auta?
      Natomiast czy będzie taki samochód trudniej sprzedać, jeśli będzie kosztował tyle co identyczny z manualem - to moim zdaniem łatwiej. Bo jednak ludzie chcą jak najtaniej, ale żeby był samochód jak najlepiej wyposażony i "jak nowy".
    • jz01 Re: Czy trudniej jest sprzedać samochód z automat 25.07.13, 13:11
      jeżdżę już drugim autem w automacie. kolejne też takie będzie. cóż, wygoda nawet w trasie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka