Dodaj do ulubionych

c3picasso czy duster ??

14.07.13, 09:55
Witam
proszę o pomoc w ocenie aut -za i przeciw.
Auto dla kobiety (konkretnie dla mnie) wożącej codziennie dziecko.W okresie urlopowym musi zmieścić narty (np na dachu ) musi pociągnąć małą przyczepkę kempingową , ma służyć przez około 6 -8 lat.Zimą musi odpalać bez problemu - nie mam garażu.Obecne auto użytkowałam 9lat . W miesiącu przejeżdżam około 1500km więc chodzi mi także o koszty zarówno przy zakupie jak i użytkowaniu.
Oglądałam c3 picasso z silnikiem 1.4 benzyna i dustera z lpg. Nie wiem które auto będzie lepsze, tańsze i trwalsze w użytkowaniu. Które auto będzie tańsze w ewentualnych naprawach w przydomowych warsztatach?z góry dziękuję za odpowiedz.....
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: c3picasso czy duster ?? 14.07.13, 10:45
      duster jest wyżej zawieszony, ma I bieg ustawiony terenowo, świetnie zachowa się na dziurach i krawężnikach.. Będzie dość solidny i nie powinien być drogi w serwisie, z lpg będzie tanio z paliwem...
      c3 picasso to auto innej klasy - podwozie ma C3 czyli auta małego. Dość dobrze oceniane. W wersji picasso jest bajerancki, pojemniejszy, ma nieco "pazura". Spali więcej, ale nie powinien być specjalnie awaryjny...
      Tez dobry wybór.
      Jeśli jesteś bardziej miejska - bierz C3
      Jeśli bardziej outdoroowo pozamiejska - duster będzie lepszy.
      Pozdrawiam
      jeep
    • korneliszek Re: c3picasso czy duster ?? 15.07.13, 14:26
      Skoro już upierasz się przy LPG to weź pod uwagę, że stary dobry silnik z Laguny czyli 1.6 z Dustera będzie lepiej się sprawował na LPG niż 1.4 VTI. Dynamika w Dacii też będzie sporo lepsza bo ma więcej koni i mniej waży.
      Jedynie C3 może okazać się lepiej wyposażony za tę cenę, porównaj i sprawdź sam jestem ciekaw.
    • only_the_godfather Re: c3picasso czy duster ?? 15.07.13, 14:36
      Dacia to marka należąca do Renault więc części będą na poziomo cen do wszystkich francuzów. Jeżeli zjeżdżasz po za asfalt, potrzebujesz podjechać pod zaśnieżony stok zimą to Duster będzie lepszy. Jednak jeżeli tylko po drogach asfaltowych i potrzebujesz auta pakownego to może zamiast Dustera lepszy będzie nowy Logan MCV.
    • czerwonakomoda Re: c3picasso czy duster ?? 15.07.13, 19:00
      C3 picasso za około 46 tysięcy z wszelkimi prawie opcjami , dużo elektroniki, relingi , kurtyny boczne ,dzielona kanapa , klimatyzacja elektroniczna nie manualna .Ładne auto ,wnętrze miłe dla oka, przyjemne mięknie zawieszenie.Cichy.
      Duster z klimatyzacją, lpg plus relingi i jakieś niby gratisy np dywaniki- około 55tysięce.Brak dzielonej kanapy , wnętrze bardzo proste , no chyba nie cieszy mocno oka, plastiki wyglądają mało precyzyjnie.Jednak mało bajerów to mniejsze koszty ewentualnych napraw.Głośniejszy no ale to wyższe auto więc wiadomo.Duże wnętrze , dziecko mogę wpiąć nawet na środkowym miejscu tylnej kanapy.Sylwetka auta podoba mi się.Diler nie chce zejść z ceny.
      Oglądałam też Captura zrenault - ale to już okolo 62 tysiące - różnica z duster to tylko 7 tysiecy.Jednak to już za drogie auto i tak naprawdę niesprawdzone, bo nowość a ja chcę autem jeździć długo.
      C3 pali 6-7 litrów benzyny (38zł), duster 11 litrów gazu( 25 zł)
      Na razie biorę te dwa auta pod uwagę mimo że są skrajnie różne.Jednak powiem szczerze że nie mam pojęcia co wybrać .Gdyby było mnie stać kupiłabym Outandera lub Citroena C4 Picasso ( znowu skrajnie rózne auta) .Jeżdżę drogami utwardzonymi , zimą śnieg się odgarnia , potem wyjeżdża , wiec po zaspach nie jeżdżę (koła w Duster są imponując i dobre na zimę:)) Zarówno i jeden i drugi pociągnie przyczepę.
      Ciężko mi wybrać - cena robi swoje , ale spalanie i koszty utrzymania swoje, no i bezpieczeństwo dziecka na pierwszym miejscu , moje na drugim ( no lepiej żeby miało matkę).Nie wiem zupełnie jaki front obrać .W kropce jestem.
      • korneliszek Re: c3picasso czy duster ?? 15.07.13, 23:00
        czerwonakomoda napisała:

> C3 picasso za około 46 tysięcy z wszelkimi prawie opcjami , dużo elektroniki, r
        > elingi , kurtyny boczne ,dzielona kanapa , klimatyzacja elektroniczna nie manua
        > lna .Ładne auto ,wnętrze miłe dla oka, przyjemne mięknie zawieszenie.Cichy.
        > Duster z klimatyzacją, lpg plus relingi i jakieś niby gratisy np dywaniki- oko
        > ło 55tysięce.Brak dzielonej kanapy , wnętrze bardzo proste , no chyba nie ciesz
        > y mocno oka, plastiki wyglądają mało precyzyjnie.Jednak mało bajerów to mniejsz
        > e koszty ewentualnych napraw.Głośniejszy no ale to wyższe auto więc wiadomo.Duż
        > e wnętrze , dziecko mogę wpiąć nawet na środkowym miejscu tylnej kanapy.Sylwetk
        > a auta podoba mi się.Diler nie chce zejść z ceny.

Otóż to: Dacia to klasa wyżej, lepsze auto. Droższe... no i na ulicy jak wygląda!

> Oglądałam też Captura zrenault - ale to już okolo 62 tysiące - różnica z duster
        > to tylko 7 tysiecy.Jednak to już za drogie auto i tak naprawdę niesprawdzone,
        > bo nowość a ja chcę autem jeździć długo.
        > C3 pali 6-7 litrów benzyny (38zł), duster 11 litrów gazu( 25 zł)

Skąd masz to spalanie gazu przez dustera? Zajrzałem w prospekt i na LPG podają 9,1 litra LPG. Czyli 21 zł, ale dolicz jeszcze benzynę (litr na 100 km) to masz już 26 zł. Dlatego ja zwolennikiem gazu wielkim nie jestem.

Hmm tak sobie myślę, że jeśli chcesz tanio, oszczędnie ale z wyposażeniem to może Dacia Sandero Stepway TCe 90?
        • czerwonakomoda Re: c3picasso czy duster ?? 15.07.13, 23:37
          Wzięłam górną granicę spalania dla duster.I tak LPG wychodzi taniej. Stepway oglądałam i jednak wychodzi ze mnie kobieta bo auto mi się nie podoba.Muszę czuć przestrzeń w aucie , dotychczas jeździłam minivanem i samochodami typy berlingo , kangu. Wogóle nie wiem czy warto kupować nowe auto - rodzina twierdzi ze tak , druga cześć rodziny -mąż że nie, że lepiej użwany. Parząc na rynek używanych widzę same ściągane ,, igły,, z nikłym przebiegiem ( im starsze tym mniej na liczniku) po blacharce, bądź dobite w kraju.Jeśli mam wydać 25 tysięcy -30 na używany 5-7 letni i pojeździć nim 2 lata toi potem do niego dokładać, albo starć się go sprzedać to do mnie nie przemawia.
          Masakra, muszę podjąć decyzję i nie wiem.Może szukać jakiejś używanej rav4 w dizlu?scenica?
          • marusmk Re: c3picasso czy duster ?? 16.07.13, 08:04
            >czerwonakomoda napisała:
            >Jeśli mam wydać 25 tysięcy -30 na u
            > żywany 5-7 letni i pojeździć nim 2 lata toi potem do niego dokładać,

Ja miałem też taki dylemat, ale:
            to co mi się widziało to koszt nowego około 150tyś. (tylko cena- bez pozostałych kosztów: procentów, serwisów, kosztów ubezpieczeń itp/itd, w sumie koszt wyszedł 230tyś.).
            Założyłem więc, że kupię pięciolatka za 40tyś- a w razie co mam kupę kasy na.....

Więc to kwestia założenia oraz nastawienia na ewentualne problemy- oczywiście nie mówię o totalnej wtopie przy kupnie używki- są przecież metody na prawie pewne kupno auta w miarę dobrym stanie.
            • marusmk Re: c3picasso czy duster ?? 16.07.13, 08:07
              Nie napisałem najważniejszego :)
              Założyłem że jak wtopię i wydam na ratowanie nawet 30tyś to i tak jestem do przodu- ile to łatwo policzyć.
      • silje78 Re: c3picasso czy duster ?? 30.07.13, 19:08
        (koła
        > w Duster są imponując i dobre na zimę:))
        jak chcesz pojeździć po śniegu to musisz zainwestować w zimówki. brat męża ma dustera kupionego w maju zeszłego roku. niestety jak musiał podjechać pod nieodśnieżoną górke (a tak mieszkamy) to odpuscił. wjechał do połowy, dalej nie szedł, w przeciwieństwie do matiza :D.
        ogólnie autko do przyjęcia, ale w środku bieda straszna. fajnie wybiera nierówności. auto z silnikiem 1.6, gaz zyskało w maju tego roku czyli rok po zakupie. jak na razie sprawuje się dobrze, ale czego spodziewać się po rocznym aucie. spalanie ma na poziomie 9-10l w mieście więc gazu pociągnie z 11-12l.
    • edekmacedonski Re: c3picasso czy duster ?? 15.07.13, 21:16
      Jeśli najważniejsze są tanie i proste naprawy, wybrałbym Dustera. Jeżeli komfort i bezpieczeństwo, C3 Picasso. Ale z przyczepką kempingową raczej Dacia lepiej sobie poradzi.
      • korneliszek Re: c3picasso czy duster ?? 16.07.13, 08:30
        edekmacedonski napisał:

> Jeśli najważniejsze są tanie i proste naprawy, wybrałbym Dustera. Jeżeli komfor
        > t i bezpieczeństwo, C3 Picasso. Ale z przyczepką kempingową raczej Dacia lepiej
        > sobie poradzi.

zacytuje: "Duster w teście EuroNCAP otrzymał 3 gwiazdki. Nie jest to wyniki najlepszy. Z czego jednak wynika taki wynik? Jeśli brać pod uwagę tylko ochronę kierowcy i pasażerów przy zderzeniu to wynik jest bardzo dobry, rzędu 74 – 78 %. To wynik podobny do wyników Renault Fluence (który ma 4 gwiazdki). Skąd więc gorszy wynik Dustera? Przede wszystkim słaba ochrona pieszych oraz brak elektronicznych urządzeń wspomagających poruszanie się po drodze (np. ESC)."
        z: dacia-duster.audik.eu/2012/07/bezpieczenstwo/

a teraz wystarczy zobaczyć na wyniki w porównaniu do C3 Picasso:
        www.euroncap.com/results/citroen/c3_picasso/2009/344.aspx
        www.euroncap.com/results/dacia/duster/2011/421.aspx
        Duster ma naprawdę dobry poziom bezpieczeństwa. C3 Picasso ma więcej gwiazdek za pieszych i systemy asystujące.

Notabene na minus dla Dustera jeśli chodzi o bezpieczeństwo działa niższa masa.
    • marusmk Re: c3picasso czy duster ?? 16.07.13, 09:49
      >> czerwonakomoda napisała:
      >> ............Muszę czuć przestrzeń w aucie , dotychczas jeździłam minivanem i samochodami typy berlingo , kangu.

Ale jak to rozumieć- przeszła ci ochota na ten typ auta?

>> czerwonakomoda napisała:
      >> ........W okresie urlopowym musi zmieścić narty (np na dachu )............

Jeśli nie przeszła ci ochota na ten typ auta, narty chcesz wozić w środku (od słupka/schowka/pulpitu do tylnej klapy jest 2,6m), do dziecka przechodzić w razie potrzeby po prostu środkiem auta, mieć przestrzeń to poszukaj może:
      postimg.org/my.php?gallery=2ysat7z2
      Zwróć uwagę co można zrobić z fotelami :)
      Mam taką z fotki 10 i trzech ostatnich-więc w razie co pytaj.

• marusmk Re: c3picasso czy duster ?? 16.07.13, 09:53
        Zły link podałem, właściwy:
        postimg.org/gallery/2ysat7z2/
    • auto-blog Re: c3picasso czy duster ?? 20.07.13, 10:29
      Dustera z LPG będzie tańsza jazda.
    • czerwonakomoda c3 picasso:) 20.07.13, 16:46
      Zakupiłam c3 picasso - okolo 14 tysiecy taniej niz duster. Wybrałam picasso ze względu na wyposażenie, jakość wykonania wnętrza , przywiązanie do francuzów. Jestem kobietą i c3 picasso mnie oczarował , dla mnie taki mikrovan jest doskonały.Nie powinien dużo palić - nie jeżdzę po mieście.Zawsze mogę c3 picasso po utracie gwarancji( 2 lata) przerobić na LPG , albo zaryzykować utratę gwarancji na niektóre elementy i przerobić wczesnej. Najważniejsze żeby dobrze jeździł.
      Nie mam dużego parcia na suva. - podobają mi się owszem, ale poczekam aż stanieją lub duster zliftingują wewnątrz:).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka