Dodaj do ulubionych

Kia Ceed diesel automat wrażenia

31.08.13, 20:03
4 dni na Sycylii - auto z Hertza - ceed diesel (1,6 chyba 120 koni)
6 biegowy automat, elektryka, automatyczna klima. Przebieg samochodu 17000

Bardzo przyjemna niespodzianka.
Niedawno wieszałem psy na sportagu z tym samym automatem, teraz stwierdzam, że w tym aucie układ silnik skrzynia pracują wyśmienicie. Silnik pracuje cicho, od początku ma dobry moment, biegi zmieniane są płynnie, delikatnie, właściwie redukowane - spore zaskoczenie.

Zawieszenie - miękkie - moim zdaniem za bardzo, ale bez skandalu. Opony 205/55/16. Ale na dobrych włoskich drogach - było komfortowo. Tylne zawieszenie - chyba belka - potrafi łupnąć, na zakręcie po zdjęciu gazu tył zarzuca, ale daje się to łatwo kontrolować.

Układ kierowniczy - słabiutko. Kisiel, za mocne wspomaganie, zero komunikacji o jakości podłoża - najsłabsze ogniwo auta.

Hamulce dobre, ale w górach popłynęły - bardzo podatne na fading.

Wnętrze - przyjemna, mała kierownica, bardzo fajna deska - za dużo srebrnych plastików - w słońcu odbija się to nieprzyjemnie w szybie (nie zawsze - jak słoneczko świeci pod nieprzyjemnym kątem)
Klima - dwustrefowy automat, ale mało wydajny, hałasuje, źle wyskalowany. Ale działa :-)
Siedzenia - dramat.
Za krótkie siedzisko, zero trzymania bocznego. Nie jestem jakoś specjalnie wysoki, ale było mało wygodnie. Fotele to najgorsza część kabiny.
Radio, elektryka, miejsca na napoje - wszystko ok.
Bagażnik - przyjemnie duży, regularny kształt, śmierdzi gumą :-)
Przejechałem 450 km, 100 po autostradach, 150 po miastach - spalił 6,3 litra.
Chyba niedużo.

Duży postęp, auto jest przyjemne, gdyby miało lepszy układ kierowniczy i fotel - uznałbym że jest na europejskim poziomie.
Prawie poziom focusa.
Od razu powiem, że zamówiłem cabrio 207, ale nie było, więc dostałem zniżkę i ceeda :-)
Tyle moich amatorskich wrażeń - pozdrawiam
jeep
Obserwuj wątek
    • nazimno Automat, hamulce, gory. 31.08.13, 20:18
      Hamulce dobre, ale w górach popłynęły - bardzo podatne na fading.

Jechales w gorach z gory na dzwigni w polozeniu "D"?

• nazimno I wyjasnienie. 31.08.13, 20:24
        Nie moge poswiecic czasu na tlumaczenie, ale Ty wiesz, co jest grane:

www.cdxetextbook.com/brakes/brake/funda/brakefade.html
    • nazimno Czy tam jest ... 31.08.13, 20:50

images.autozine.eu/text/1027_17502_300.jpg
      ?
      • jeepwdyzlu Re: Czy tam jest ... 31.08.13, 20:55
        jeździłem na D
        wajcha czyli wybierak jest identyczny
        Nie jeździłem po jakichś ekstremalnych trasach
        tylko nadmorskich pagórkach :-)
        Jak puszczasz gaz - lekko hamujesz silnikiem , ładnie redukuje
        Zatem nie - myślę, że hamulce Koreańczycy zrobili pod siebie nie pod cięższą europejską nogę..
        Nie wiem - może to auto swiatowe i takie samo jest dostępne w USA?
        Tam by pasował idealnie. Skóra z węza strażackiego na siedzonka i jest super de luxe :-)
        jeep
        • nazimno Na gory dobra jest skrzynia 31.08.13, 21:07
          z polozeniem D2 albo D3.

A najlepsza z mozliwoscia przelaczenia na tryb sekwencyjny jak np. DSG.

Ustawiasz to, co sam wybierasz, kiedy tylko to jest potrzebne.
          • klemens1 Re: Na gory dobra jest skrzynia 02.09.13, 18:37
            > A najlepsza z mozliwoscia przelaczenia na tryb sekwencyjny jak np. DSG.

DSG samo redukuje z górki żeby z grubsza utrzymać prędkość - nie trzeba włączać sekwencji. Chyba że górka jest duża - wtedy warto z D2 przełączyć na 1, bo sam tego nie robi.
        • wowo5 Re: Czy tam jest ... 31.08.13, 23:23
          Ceed nie jest dostepny w USA.
    • przemekthor Re: Kia Ceed diesel automat wrażenia 01.09.13, 20:05
      > Siedzenia - dramat.

Nie rozumiem, jak można spędzić tysiące godzin na projektowaniu i wdrażaniu do produkcji samochodu i wszystko spieprzyć przez kiepski fotel.
      • smierdzimizjapy Re: Kia Ceed diesel automat wrażenia 02.09.13, 11:34
        rownie wspaniale siedzenia sa w 208. samochod europejski a siedzenia ma typowo ajzatyckie
    • dr.hayd Re: Kia Ceed diesel automat wrażenia 02.09.13, 11:51
      Ceed miał chyba zawsze z tyłu zawieszenie wielowahaczowe.
      Chyba, że w nowej wersji wrócili do belki?
      Belkę ma Rio.

Fotele - cóż, mogą pochodzić od jakiegoś poddostawcy. Na fotele w Ceedach narzekają policjanci, ale oni pełnią w nich 12 godzinne służby. Może to być też specjalny wybieg - żeby zmuszać do dopłaty za lepszy fotel, np. Insygnia po ponoć jakieś rewelacyjne fotele (za skromną dopłatą 2,5 tys. euro :-))).
      • jeepwdyzlu Re: Kia Ceed diesel automat wrażenia 02.09.13, 12:12
        Chyba, że w nowej wersji wrócili do belki?
        -----------
        nie mam pojęcia, ale mam przeczucie że to belka :-)

Niemniej podkreślę - to fajne auto i gdyby popracowali nad układem kierowniczym i zmienili fotele - to naprawdę byłoby klasy focusa i golfa.
        Sportage 2,0 automat to była porażka, tu jest zupełnie inna bajka.

jeep
        • 4slash Re: Kia Ceed diesel automat wrażenia 02.09.13, 13:21
          Fotele są zawsze produkowane przez poddostawców. Fotele do większości marek są produkowane przez firmę FAURECJA np. w Wałbrzychu i Jelczu-Laskowicach k. Wrocławia. Cały przekrój od Porsche (lub wyżej) do Fiata (lub niżej). Wszystko zależy od projektu i zamówienia. Do niedawna elementy wnętrza KIA były produkowane w Świdnicy również k. Wrocławia.
          • sowietolog1 Re: Kia Ceed diesel automat wrażenia 03.09.13, 00:52
            O, jakaś wartościowa informacja...

pl.wikipedia.org/wiki/Faurecia_Automotive_Polska
            www.faurecia.com/en
    • sowietolog1 JwP, tak na marginesie; byłeś kilka dni na 03.09.13, 00:47
      przepięknej, plastycznej Sycylii, zwiedzałeś ją w aucie/w drodze, i wziąłeś... Kię Ceed...? ;-) Nie było dostępne jakieś lepsze auto, jakiś włoski, sportowy kabriolet? Czy pożałowałeś kasy? ;-)

Kia Ceed i Sycylia, to niczym frytki z ketchupem w wykwintnej restauracji...

PS. Jeden z najlepszych odcinków Top Gear to ten, w którym testowali nowe Maserati Gran Turismo. Właśnie na Sycylii, na tamtejszych trasach. Latem. Do dziś pamiętam ówczesną grę światła i cienia. To rozumiem...
      • sowietolog1 *JwD... ;-) 03.09.13, 02:18
        Sorry, nie JwP, a JwD; wyszło - JwPizdu... ;-)
      • jeepwdyzlu Re: JwP, tak na marginesie; byłeś kilka dni na 03.09.13, 08:45
        Kia Ceed i Sycylia, to niczym frytki z ketchupem w wykwintnej restauracji...
        -------
        to prawda
        dlatego chciałem cabrio
        mieli punto i 207
        zamówiłem 207
        ale w końcu na lotnisku go nie było
        dostałem sporą zniżkę i ceeda :-)
        Pisałem o tym gdzieś wyżej, nie czytałeś całego wątku..
        j.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka