jeepwdyzlu
31.08.13, 20:03
4 dni na Sycylii - auto z Hertza - ceed diesel (1,6 chyba 120 koni)
6 biegowy automat, elektryka, automatyczna klima. Przebieg samochodu 17000
Bardzo przyjemna niespodzianka.
Niedawno wieszałem psy na sportagu z tym samym automatem, teraz stwierdzam, że w tym aucie układ silnik skrzynia pracują wyśmienicie. Silnik pracuje cicho, od początku ma dobry moment, biegi zmieniane są płynnie, delikatnie, właściwie redukowane - spore zaskoczenie.
Zawieszenie - miękkie - moim zdaniem za bardzo, ale bez skandalu. Opony 205/55/16. Ale na dobrych włoskich drogach - było komfortowo. Tylne zawieszenie - chyba belka - potrafi łupnąć, na zakręcie po zdjęciu gazu tył zarzuca, ale daje się to łatwo kontrolować.
Układ kierowniczy - słabiutko. Kisiel, za mocne wspomaganie, zero komunikacji o jakości podłoża - najsłabsze ogniwo auta.
Hamulce dobre, ale w górach popłynęły - bardzo podatne na fading.
Wnętrze - przyjemna, mała kierownica, bardzo fajna deska - za dużo srebrnych plastików - w słońcu odbija się to nieprzyjemnie w szybie (nie zawsze - jak słoneczko świeci pod nieprzyjemnym kątem)
Klima - dwustrefowy automat, ale mało wydajny, hałasuje, źle wyskalowany. Ale działa :-)
Siedzenia - dramat.
Za krótkie siedzisko, zero trzymania bocznego. Nie jestem jakoś specjalnie wysoki, ale było mało wygodnie. Fotele to najgorsza część kabiny.
Radio, elektryka, miejsca na napoje - wszystko ok.
Bagażnik - przyjemnie duży, regularny kształt, śmierdzi gumą :-)
Przejechałem 450 km, 100 po autostradach, 150 po miastach - spalił 6,3 litra.
Chyba niedużo.
Duży postęp, auto jest przyjemne, gdyby miało lepszy układ kierowniczy i fotel - uznałbym że jest na europejskim poziomie.
Prawie poziom focusa.
Od razu powiem, że zamówiłem cabrio 207, ale nie było, więc dostałem zniżkę i ceeda :-)
Tyle moich amatorskich wrażeń - pozdrawiam
jeep