Dodaj do ulubionych

rodzinne do 25 tyś. da się coś fajnego kupić?

16.09.13, 11:17
Witam, mam obecnie 13 letniego nissana primerę i czas pomyśleć o czymś nowszym :) auto rodzinne, by 2 foteliki pomieściło, a w bagażniku wózek i duperele :) podpowiedzcie na jakie zwracać uwagę? nie zależy mi na konkretnej marce, parametrach, byle było wygodne, jeżdżę ok 1,5 tyś km miesięcznie po mieście głównie. Pomóżcie kobiecie :)
Obserwuj wątek
    • who_cares Re: rodzinne do 25 tyś. da się coś fajnego kupić? 16.09.13, 11:41
      Może dołóż jeszcze z 10 tys. i kup nową Dacię Logan ?
      Dostaniesz 5 lat gwarancji (do 100 tys kilometrów wiec przy Twoich przebiegach jak znalazł) , spory bagażnik a z tyłu na kanapie to się nawet 3 foteliki mieszczą.
      Gabaryty w środku bardzo zbliżone do Primery sedan.
    • marusmk Re: rodzinne do 25 tyś. da się coś fajnego kupić? 16.09.13, 12:11
      Do takiego czegoś wejdzie jeszcze jeden fotelik i z tyłu wózki dwa przynajmniej :)

otomoto.pl/lancia-phedra-2004-2005-C30500022.html
      postimg.org/gallery/2ysat7z2/
      Gdybyś miała obawy że to Lancia- to z tej firmy jest tylko znaczek/logo.
      To seria Phedra, Fiat Ullysse, Citroen C8 i Peugeot 807

Gdybyś chciała diesla to i webasto dogrzewające ma.
      • marusmk Re: rodzinne do 25 tyś. da się coś fajnego kupić? 16.09.13, 12:13
        Jak co to mam taką Phedrę- więc jak co pytaj.

• marusmk Re: rodzinne do 25 tyś. da się coś fajnego kupić? 16.09.13, 12:16
          To mój wynik (diesel 136KM) z wyjazdu w Dolomity, dużo jazdy w górach, pięć osób na pokładzie i pełno towaru.

s6.postimg.org/4au2kjtdd/l_km.jpg
          • marusmk Re: rodzinne do 25 tyś. da się coś fajnego kupić? 16.09.13, 12:26
            postimg.org/gallery/1ss3vwr2/
          • fuiio Re: rodzinne do 25 tyś. da się coś fajnego kupić? 17.09.13, 22:21
            7.4 ON przy cenie 5.7pln /l to odpowiednik ponad 18l LPG przy cenie 2.3 L ..Krotko mowiac na paliwo do lancii trzeba wydac wiecej niz na paliwo do 326 konnego mercedesa S500 z automatem..A jesli placi sie drozej za jazde kiepskim autem niz za jazde S-klasa to nie swiadczy to o specjalnej inteligencji takiego wyboru...nieprawdaz??
            • marusmk Re: rodzinne do 25 tyś. da się coś fajnego kupić? 18.09.13, 08:21
              No za to ty inteligentnie wybrałeś i porównałeś :)
              Porównaj różnicę w cenie zakupu tych aut (z tego samego rocznika): nie widzisz różnicy?
              Jasne że gdybym potrzebował S-klasy to wolałbym coś w tym stylu
              Naprawdę nie zauważasz różnicy pomiędzy przeznaczeniem tych dwóch aut?
              Nie potrafisz zauważyć co do tej Lancii właduję po wyjęciu dwóch tylnych rzędów siedzeń?
              No w mordę- trzeba mieć nie po kolei w głowie aby porównywać te auta )
              No i co do LPG- to właśnie zasugerowałem pytającemu.

PS.
              1. Ten merc nie jest absolutnie w moim guście- gdybym miał kupić taką S, to mam na oku inną markę za mniej niż połowę ceny merca.
              Nie napiszę co to za auto bo zaraz będzie znów że sprowadzam może.
              2. Drugie auto mam na LPG.
              3. Dlaczego nie wszyscy instalują LPG?

• loyezoo Re: rodzinne do 25 tyś. da się coś fajnego kupić? 19.09.13, 16:03
              Wszystko "piknie" tylko jak w mercu "piardnie" amortyzator,to koszt 2 sztuk z wymianą jakieś 5tys.,w Phedrze też 5 tyle,że stówek:)To tylko 1 przykład.Kupić tanio auto z górnej półki to żaden problem.Potem jest już tylko gorzej:))
      • resident_troll Phedra do miasta? 16.09.13, 14:37
        No niby można, czemu nie, tylko po co?
        Po co dodatkowy fotelik i miejsce na wózki?
        Sprzedajesz tą podlinkowaną Phedrę z Otomoto?

Phedra i jej rodzeństwo to może i wygodne pojazdy na długie wyprawy w szerszym gronie i z pokaźnym bagażem, ale w mieście jej gabaryty (dzięki którym jest pakowna) będą raczej problemem, niż zaletą. Naprawy będą przypuszczalnie droższe, niż np. w znacznie popularniejszych na polskich drogach, a przy tym lepiej pasujących do potrzeb założycielki wątku minivanach (w rodzaju Picasso, czy Tourana), bądź autach z nadwoziem typu kombi.

Moim zdaniem auto dla fana, bądź osoby o sprecyzowanych potrzebach. Troszke jednak innych, niż te, które wskazano w pierwszym wpisie w tym wątku.

marusmk napisał:

> Do takiego czegoś wejdzie jeszcze jeden fotelik i z tyłu wózki dwa przynajmniej
        > :)
        • marusmk Re: Phedra do miasta? 16.09.13, 17:05
          resident_troll napisał:
          ...............
          > Sprzedajesz tą podlinkowaną Phedrę z Otomoto?

Nie- dopiero co kupiłem, a ta wklejona to przykład.
          A co do zwrotności to byś się zdziwił- wymiar nie ma tu nic do tego.
          Również mój Peugeot 307 ma większy skręt niż ten van.
          Wiem wiem- liczy się długość również.

• galtomone Re: rodzinne do 25 tyś. da się coś fajnego kupić? 19.09.13, 08:22
        Z tego co pamietam to cala seria tych aut ledwo sie sprzedawala a do tego byly spore problemy z awaryjnoscia - elektryka + elektronika.
        Z blacha chyba tez kiepsko.
    • vogon.jeltz Re: rodzinne do 25 tyś. da się coś fajnego kupić? 16.09.13, 14:39
      Po pierwsze - pomysł jest gupi w założeniach. Trzynastoletnia Primera - o ile nie gnije - to jeszcze dłuugo pojeździ. Wydaj lepie te 17 tys. (25 minus suma, którą uzyskałabyś za Nissana) na jakieś inne fajne rzeczy.

Po drugie - jak już się upierasz, żeby kupić, to pytanie jest gupie, bo "z lekka" niedoprecyzowane. W cenie 25 tys. możesz kupić kabongazylion 7-letnich i młodszych rodzinnych samochodów. W tej kwocie dostaniesz bez problemu nawet Merca, BMW czy Lexusa. Preferujesz marki niemieckie, japońskie czy francuskie - a może wszystko jedno? Wolisz benzynę czy diesla? Kombi czy van - a może kombivan? Wystarczy, że będzie praktyczne - czy musi też być ładne?

Jeśli mam ci coś polecić, to kup sobie Fiata Cromę z silnikiem 1.9 JTD. Ekonomiczny, dobrze wykończony, w miarę bezawaryjny, cieszy się dobrą opinią, dużo miejsca w środku, świetny silnik (najlepszy diesel). Jest tani w zakupie (bo to Fiat), w utrzymaniu (bo to Fiat) i mało pali. Do tego jest dość oryginalny i niezbyt często spotykany - a czy ładny... cóż, kwestia gustu.
    • wujaszek_joe Re: rodzinne do 25 tyś. da się coś fajnego kupić? 16.09.13, 19:44
      mojego forda focusa II najchętniej kupiłbym jeszcze raz.
      1.6tdci 109koni pali mało a jeździ chętnie, no i nie ma jakichś awaryjnych punktów.
      tyle ze w przypadu samochodu uzywanego marka i rocznik ma drugorzędne znaczenie. samochód musi być z prywatnego ogłoszenia.
      czyli odpada 90% allegro, gdzie auta mają wspaniałe sesje zdjęciowe.
      nie wolno też zaglądać do komisów.
      • jerry_72 focus II 1.6 tdci 18.09.13, 21:50
        kup focusa kombi 1.6 tdci 90 KM, poleasingowy, będziesz mieć całą historię serwisową/stłuczkową itp.
        w 25 tys. spokojnie kupisz rocznik 2009/2010
        spalanie jest bardzo małe, nie ma dwumasy ani żadnych filtrów cząstek stałych
    • asterik Re: rodzinne do 25 tyś. da się coś fajnego kupić? 16.09.13, 20:18
      Croma fajne autko niedoceniane i silnik diesla ma bardzo dobre(w Vectrze C sa tez montowane)aczkolwiek diesla do jazdy miejskiej bym nie polecał
      • vogon.jeltz Re: rodzinne do 25 tyś. da się coś fajnego kupić? 18.09.13, 12:32
        > aczkolwiek diesla do jazdy miejskiej bym nie polecał

Etam, przesądy. Jak uda się znaleźć Cromę bez DPF-a (a są takie), to nie ma żadnego powodu, żeby nie jeździć dieslem po mieście.
    • nadika84 Re: rodzinne do 25 tyś. da się coś fajnego kupić? 18.09.13, 12:14
      mi w cinquecento wchodzą z tyłu 2 foteliki a do bagażnika 2 wózki :)
      • kontra.punkt Polecam renaukt thalia 21.09.13, 07:53
        jest wygodny i dobrze wyposażony. Musisz tylko sprawdzić, czy do bagażnika włożysz wózek, bo chociaż pojemność jest rekordowa - 500 litrów - to otwór ładunkowy może być za mały. Thalia jest sedanem.
      • pijatyka Re: z tyłu 2 foteliki a do bagażnika 2 wózki 30.09.13, 17:56
        Jednocześnie? ;)
    • gardan Re: rodzinne do 25 tyś. da się coś fajnego kupić? 19.09.13, 07:57
      Jak chcesz nowe auto to Dacia Logan. Jak używkę która jeszcze długo pojeździ to Fiat Croma z motorem diesla. Przejdź się do salonu Dacii i oceń sama. Tylko jeśli będziesz chcieć Fiata to jak przy używkach - trzeba uważać przy zakupie.
    • galtomone Rozwazylbym male Vany na Twoim miejscu. 19.09.13, 08:29
      Wydaje mi sie, ze z takiej gamy najsensowniejsze beda dwie pozycje:

1. Avensis Verso (allegro.pl/toyota-avensis-verso-18411)
      Warto szukac z silnikiem 2.0 benzyna (spokojnie zalozysz do tego LPG) i automatem. Auto sprawdzone, o wysokiej bezawaryjnosci (czego o propozycji wyzej - Phedra - powiedziec sie nie da). Wiekszosc czesci (jakby co) pasuje z Avensis I i II.
      Aut niby na rynku mniej ale wieksza sznasa, ze trafisz nie zajezdzony na smierc egzemplarz.

Jedyny minus jaki widze to w razie kolizji moze byc wiekszy klopot z czesciami karoseri z drugiej reki.

2. Sharan 1.9 TDI (allegro.pl/volkswagen-sharan-12713)

Duzy wybor aut i wieksze (finansowe) pole manewru.
      Prosta i sprawdzona konstrukcja. Pewnie wiecej trzeba bedzie (zakladajac zakup auta w dobrym, analogicznym do Verso stanie) co roku robic. Np. zawieszenie, ktore w Toyocie wytrzyma wiecej. Ale nie ma sie co przejmowac, bo ceny czesci nie sa duze (to nie beda wielkie wydatki) a i zamiennikow jest od groma bo to VW.

Wiekszym problemem moze byc znaleznienie egzemplarza w senswonym stanie.
      Osobiscie zwracalbym uwage na oglosznie gdzie bedzie jak wol pisac, ze auto ma 300 lub wiecej tyseczy nalatane. Jest szanse, ze kupujesz od kogos uczciwego i o calej reszczie tez powie ci prawde.
    • thea19 astra H kombi 19.09.13, 15:37

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka