5kamkam 14.10.13, 07:14 Witam. Szukam samochodu do 22000zł. Ma mało palić, najlepiej bez awaryjny. Jedził bym nim tylko i wyłącznie do pracy, pokonwywał bym jakieś 30 km dziennie. Proszę o pomoc. Link Zgłoś Obserwuj wątek
dr.hayd Re: Autop do 22000 17.10.13, 11:09 Mało palą "trojaczki" z Kolina, czyli Citroen C1, Peugeot 107 i Toyota Aygo. Silnik i skrzynie biegów mają z Polski, więc są dobre. Przy trasie 30 km dziennie można już się zastanawiać nad LPG lub dieslem. Link Zgłoś
jerry_72 Re: Autop do 22000 17.10.13, 12:00 dr.hayd napisał: > Przy trasie 30 km dziennie można już się zastanawiać nad LPG lub dieslem. Taak, na 700 km miesięcznie diesel lub gaz...Masz jeszcze jakieś inne dobre rady?:) KUP BENZYNĘ, to nie będzie się psuł za często, co nie znaczy że nigdy. Polecam focusa 1.6, za 20 tys. kupisz 2007/8 r. od pierwszego właściciela. Link Zgłoś
dr.hayd Re: Autop do 22000 23.10.13, 15:03 jerry_72 napisał: > dr.hayd napisał: > > Przy trasie 30 km dziennie można już się zastanawiać nad LPG lub dieslem. > > > Taak, na 700 km miesięcznie diesel lub gaz...Masz jeszcze jakieś inne dobre rad > y?:) > KUP BENZYNĘ, to nie będzie się psuł za często, co nie znaczy że nigdy. Polecam > focusa 1.6, za 20 tys. kupisz 2007/8 r. od pierwszego właściciela. Dlaczego chcesz kolegę wpędzić na taką minę? Naprawdę wierzysz, że pierwszy właściciel sprzeda dobry 5 letni samochód za 1/3 tego co dał za niego w salonie? Używany samochód z instalacją gazową kosztuje tyle samo co bez niej. A oszczędności spore. Tylko trzeba wiedzieć kto gaz zakładał (lub umieć sprawdzić co i jak zostało założone) i serwisował (i czy w ogóle). Link Zgłoś
loyezoo Re: Autop do 22000 23.10.13, 15:37 Wcale nie trzeba w nic wierzyć.Po prostu kupić od 1 właściciela i takich ogłoszeń jest pełno.Dlaczego niby 1 właściciel miałby nie sprzedać auta po 5 latach?Moi znajomi wymieniają auta co 3 lata,ostatnio kolega po 2 latach VW Golfa 6 (coś koło 15tys.km przebiegu)To nie te czasy,że kupuje się auto na 15 lat,może nie dotyczy to emerytów,którzy nazbierali na nowe harując całe życie. Co do meritum,ciekawostka (do oddania na pewno za 22tys.) pol-mar.gratka.pl/ogl/15908642.html#396e49271e2efebd,1 P/S żeby nie było,to nie mój komis,nie mój samochód.Po prostu widziałem na żywo więc podrzucam. Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Autop do 22000 23.10.13, 17:02 śmieszą mnie te mity ze nie mozna kupic 3-5 letniego zadbanego autka od pierwszego własciela serwisowanego do konca , i wszystko co zagranicą (w ofertach wyszukiwarek) i z zagranicy u nas juz do sprzedarzy to trefne krecone zlomy po wypadkach . najgorzej i najdrozej jest leciec do pierwszego komisu z brzegu i brac co popadnie bo akurat ładne . Link Zgłoś
dr.hayd Re: Autop do 22000 24.10.13, 10:15 To nie jest kwestia tego, czy można od 1 właściciela kupić samochód dwu, trzy czy pięcio letni. Ale kwestia za ile. Pierwsi właściciele niechętnie spuszczają z ceny. Zwłaszcza jeśli auto nigdy ich nie zawiodło i jest zadbane. A druga kwestia to taka, czy Focus 1,6 z 2007-2008 jest samochodem spełniającym założenia pytającego? Moim zdaniem nie. Link Zgłoś
koza_oddam Re: Autop do 22000 23.10.13, 17:26 Przy tym przebiegu to około 1000zł oszczędności rocznie na paliwie, zakładając 5/100 benzyny i 6/100 gazu po 5,5 i 2,6 odpowiednio. Sekwencja zwróci się po 3 latach. Zakładając że chce tym autem pojeździć dłużej niż 3 lata to warto założyć, jeśli auto ma posłużyć krócej, to poszukać auta z już założoną instalacją, byle była do prze serwisowania przez każdego gazownika, a więc jakaś popularna typu Stag. Wtedy oszczędza od razu. Przy 30km trasie ma to sens, zwłaszcza że na pewno nie będzie tylko do pracy, tylko i na zakupy i jako drugie w rodzinie. Nie jest to aż tak poroniony pomysł. Link Zgłoś
loyezoo Re: Autop do 22000 23.10.13, 19:53 Dodaj do tego co najmniej 1l benzyny na 100km,jeżeli nie więcej.Przy przebiegach 30km,auto będzie 6-7 razy na 100km odpalane na benzynie.W zimie z tego 1 litra zrobią się 4.Takie są fakty,wiem,bo sam miałem już kilkanaście aut na gaz (różne marki,moce itd.)Do tego 70zł droższy przegląd,raz do roku przegląd u gazownika z wymianami filterków i regulacją,kolejne 70-100zł (zależy od instalacji i gazownika)Więc tak naprawdę g..no z tych oszczędności wychodzi. Link Zgłoś
koza_oddam Re: Autop do 22000 24.10.13, 10:14 Trochę przesadzasz z ilością benzyny. Można ustawić żeby przełączało się szybciej, do tego auto już zagrzane po odpaleniu pracuje na benzynie kilka sekund. Przegląd droższy nie o 70, a 60zł, bądźmy dokładni. Wymiana filtrów - we własnym zakresie 25zł, u gazownika w porywach do 50. Same filtry kosztują grosze, więc wydatek też niewielki. Przegląd u gazownika - to nie instalacja na śrubę, jeśli nic się nie dzieje i auto nie zaczyna palić jak smok, to zostaje tylko pilnować filtrów, które można wymienić samemu w 15 minut. Jak pisałem, zależy ile ma auto posłużyć. Jak na chwilę, to faktycznie zakładać sensu nie ma. Jak na dłużej (3 lata i więcej) to sens jak najbardziej jest. Link Zgłoś
shaxu Re: Autop do 22000 02.11.13, 12:23 Zależy od gustu najlepiej polować na jakieś okazje w różnych serwisach z ogłoszeniami ja ostatnio kupiłem Punciaka za 7k na zybel.pl/ i jestem zadowolny Link Zgłoś