Dodaj do ulubionych

Ku przypomnieniu - w lecie jest cieplo!

23.05.14, 15:00
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14407487,Upal__pies_w_aucie__Mozemy_zbic_szybe__Prawnik__Tak_.html
Ja wiem, ze WY jestescie kumaci, ale moze warto przypomniec Waszym znajomym, ze pies zamkniety w aucie po hipermarketem moze byc kiepska niespodzianka dla dziecka jak wrocicie z zakupow. A przy okazji by sie rozgladac na parkingach czy jakis debil nie stosuje tego typu zabezpieczenia przed zlodziejami....
Obserwuj wątek
    • galtomone Czy wartosc psa ma znaczenie? ;-) 23.05.14, 15:04
      Taka zagadka prawna ;-)

"Adw. Katarzyna Topczewska*: - W takich sytuacjach jak najbardziej, to jest typowy stan wyższej konieczności - kiedy trzeba ratować dobro wyższej wartości niż mienie. W tym wypadku - życie zwierzęcia. Zgodnie z przepisami prawa karnego osoba, która dokonuje takiego czynu, nie popełnia przestępstwa. Warto też od razu wezwać na miejsce policję."

Jak w tytule. Jak ktos zamknal kundla (jakich tysiace) w Bentleyu to czy ten pies to nadal dobro wyzszej wartosci niz mienie. Dla mnie tak.. ale dla wlasciciela nie koniecznie - pytanie co powie sad? :-)
      • trypel Hot Dog? 23.05.14, 15:12
        tłukłbym szybe bez wahania.
        Tyle że staram sie wybierać zawsze najmniejszą. Wiedząc że docelowo ktos z nią zapłaci (ile kosztuje njemniejsza do bentleya? ;))
        • citizenwhite Re: Hot Dog? 23.05.14, 15:14
          trypel napisał:

> tłukłbym szybe bez wahania.
          > Tyle że staram sie wybierać zawsze najmniejszą. Wiedząc że docelowo ktos z nią
          > zapłaci (ile kosztuje njemniejsza do bentleya? ;))

Ja tam bym nie tlukl, tylko wzywal kogo trzeba. W naszym dzikim kraju moze sie okazac, ze za te szybe zaplacisz jednak ty...
          • trypel Re: Hot Dog? 23.05.14, 15:17
            a kogo trzeba?
            we wtorek o godz 18.00 widziałem stłuczkę pod Piasecznem, jak o 20.15 jechałem tamtędy rowerem to panowie dalej czekali na policję :)
            hot dog bedzie bardzo hot po 2 h.
            wybije szybe i ucieknę a wczesniej maskę założę (kamery)
            • citizenwhite Re: Hot Dog? 23.05.14, 15:22
              trypel napisał:

> a kogo trzeba?
              > we wtorek o godz 18.00 widziałem stłuczkę pod Piasecznem, jak o 20.15 jechałem
              > tamtędy rowerem to panowie dalej czekali na policję :)
              > hot dog bedzie bardzo hot po 2 h.
              > wybije szybe i ucieknę a wczesniej maskę założę (kamery)

Ochrone i straz wiejska, tym ostatnim powiedziec, ze jeszcze zle zaparkowany czy cos, zjawia sie jak na slrzydlach, oni lubia takie klimaty, mandat niemal sam sie wypisuje, a jeszcze jakie publicity se zrobia.
              • trypel Re: Hot Dog? 23.05.14, 15:24
                i to jest dobre - nie że pies tylko że źle zaparkowany :)
                • vogon.jeltz Re: Hot Dog? 23.05.14, 15:34
                  > i to jest dobre - nie że pies tylko że źle zaparkowany :)

Na parkingu pod marketem? Nie będzie się chciało straży wiejskiej dupy ruszyć. Trzeba wymyślić coś innego, może na policję zadzwonić, że diler?
                  • citizenwhite Re: Hot Dog? 23.05.14, 15:40
                    vogon.jeltz napisał:

> > i to jest dobre - nie że pies tylko że źle zaparkowany :)
                    >
                    > Na parkingu pod marketem? Nie będzie się chciało straży wiejskiej dupy ruszyć.
                    > Trzeba wymyślić coś innego, może na policję zadzwonić, że diler?

A nie ma u nas czegos takiego jak straz dla zwierzat? Kiedys chyba nawet auto widzialem z kogutkiem i czyms takim na drzwiach...
                  • kontik_71 Re: Hot Dog? 23.05.14, 15:41
                    Nic nie trzeba kombinowac... Policja w miedzyczasie reaguje na takie zgloszenia, chyba, ze wlasnie jest iles wypadkow to wtedy trzeba czekac.
        • galtomone Najmniejsze sa z reguly najdrozsze 23.05.14, 15:16
          trypel napisał:

> tłukłbym szybe bez wahania.
          > Tyle że staram sie wybierać zawsze najmniejszą. Wiedząc że docelowo ktos z nią
          • trypel Re: Najmniejsze sa z reguly najdrozsze 23.05.14, 15:18
            czyli bentleye odpuszczam. W citroenach bede wybijał. Tanie są.
            • galtomone Re: Najmniejsze sa z reguly najdrozsze 23.05.14, 15:21
              To pewnie wynika z czestosci naprawa, boczna czy przednia szyba, to czesta i prosta wymiana (w najgorszym wypadku na zamiennik), ale te male sa praktycznie nie zniszczlane.
            • vogon.jeltz Re: Najmniejsze sa z reguly najdrozsze 23.05.14, 15:53
              > czyli bentleye odpuszczam. W citroenach bede wybijał. Tanie są.

W Citroenach jak dobrze popukasz w odpowiednim miejscu, to szyba sama zjedzie ;-)
        • jamesonwhiskey Re: Hot Dog? 23.05.14, 16:58

znajomy zatrzasnol kluczyki w srodku w astrze 1
          tez wybral najmniejsza
          okazalo sie ze akurat ta jest najdrozsza
    • kontik_71 Re: Ku przypomnieniu - w lecie jest cieplo! 23.05.14, 15:21
      Dzwonisz na policje zdajac im relacje o sprawie oraz o zamiarze zbicia szyby. Potem wybijasz szybe i czekasz dalej na policjie i wlasciciela. Dobrze jest miec przy tym swiadka nagrywajacego cale zajscie.
    • jeepwdyzlu ja już wybijałem 23.05.14, 16:03
      dwa lata temu pod hipermarketem we Wrocławiu
      Przy okazji - to nie takie proste. Kluczem do kół mi sie nie udało - w końcu użyłem gaśnicy..
      Właściciel psiaka podziękował mi po powrocie. Pies też (wypił mi całego redbula :-)
      jeep
      • vogon.jeltz Re: ja już wybijałem 23.05.14, 16:07
        > Przy okazji - to nie takie proste. Kluczem do kół mi sie nie udało
        > - w końcu użyłem gaśnicy..

Na takie okazje warto mieć przy sobie świecę zapłonową.
        • citizenwhite Re: ja już wybijałem 23.05.14, 16:10
          vogon.jeltz napisał:

> > Przy okazji - to nie takie proste. Kluczem do kół mi sie nie udało
          > > - w końcu użyłem gaśnicy..
          >
          > Na takie okazje warto mieć przy sobie świecę zapłonową.

Na takie i inne - noz do pasow ze zbijakiem do szyb.
      • qqbek Re: ja już wybijałem 23.05.14, 16:33
        jeepwdyzlu napisał:

> dwa lata temu pod hipermarketem we Wrocławiu
        > Przy okazji - to nie takie proste. Kluczem do kół mi sie nie udało - w końcu uż
        > yłem gaśnicy..

Toś się niepotrzebnie męczył.
        Gaśnica to rozwiązanie siłowe, klucz jest po prostu za miękki.
        Było wziąć coś z hartowanej stali... nawet niewielkiego.
        Generalnie zasada jest taka, że liczy się nie masa, ale stosunek masa/powierzchnia.
        Ja, gdy raz musiałem, szybę zbiłem prawie bez problemu (trzecie czy czwarte uderzenie) niewielkim fragmentem krawężnika, z którego wystawał ostry kawałek kruszywa (chyba krzemień)... właśnie tym kawałkiem uderzałem.
        Dlaczego tym?
        Bo akurat to było po wypadku pod ręką :)

> Właściciel psiaka podziękował mi po powrocie. Pies też (wypił mi całego redbula
        > :-)

Dobrze, że po TONZ nie zadzwonił za tego redbula ;)
        Psa z żyrandola pewnie w domu po tym zdejmował ;)

> jeep
        >
        • jeepwdyzlu Re: ja już wybijałem 23.05.14, 16:52
          miałem redbula tylko
          zaraz przyleciała jakas paniusia z colą
          pies wyżłopał wszystko - byle mokre
          po chwili strażnik z wodą w misce - wypił od razu chyba ze 2 litry (pies, nie strażnik :-)
          Przy okazji - wszyscy opie...li strażnika, że nie reagował...
          j.
    • jeepwdyzlu galtom zapomniał napisać 23.05.14, 16:05
      że w 10 minut wewnątrz auta może się zrobić 50 stopni
      naprawdę tak szybko...
      i dlatego trzeba być czujnym
      j.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka