Dodaj do ulubionych

225/50 R17

27.06.14, 18:56
po ok 60 tys oryginalne opony wyzionęły ducha i na autostradzie w deszczu niestety najwyższa możliwa predkosc to było 110. Powyżej wpadałem w ślizg :)

na tapecie są:
pirelli P7 cinturato
uniroyal Rainsport 3 (lub 2)
bridgestone touranza T001

wszystkie 3 bardzo dobre na mokrym (to najważniejsze) o podobnej (wg danych fabrycznych) głosnosci i podobnie hamujace na suchym

Macie doświadczenia z tymi oponami? a moze zarekomendujecie inne?
szukam czegoś bardziej komfortowego niż aktualne conti premiumcontact 2 (są twarde ale innych uwag do nich nie mialem). Priorytet woda i cisza.

trwałość nie jest zbyt ważna - muszą starczyć na ok 60 tys max
Obserwuj wątek
    • waga170 Re: 225/50 R17 27.06.14, 21:03
      Kup trzy kazda kazda inna, czwarta niech bedzie ta co masz obecnie, plus konewke i sluchawki.
      Co masz zrobic potem chyba sie domyslasz (przeprowadzic eksperyment).

> wszystkie 3 bardzo dobre na mokrym (to najważniejsze) o podobnej (wg danych fab
      > rycznych) głosnosci i podobnie hamujace na suchym

Gorzej niz baba.
    • des4 Re: 225/50 R17 27.06.14, 23:23
      Continental CrossContact, ja sobie chwalę...
      • trypel Re: 225/50 R17 28.06.14, 09:56
        wygląda bojowo.
        ale raz że komplet wyjdzie prawie 1500 wiecej niż uniroyale a dwa że aż tak agresywnego bieżnika do alltracka mi nie trzeba.
    • jeepwdyzlu Re: 225/50 R17 27.06.14, 23:30
      kupiłem 3 miesiące temu uniroyale
      doradził mi kumpel z branży - fachowcy bardzo chwalą tę nową serię przeciwdeszczową
      na razie zauważam, że są ciche - wbrew testom w gazetach
      j.
      • galtomone Uniroyal. 28.06.14, 08:18
        Testowalem 3 rozmiar w trzech autach.
        Kupilem nowki do Previi - 215/65/15
        potem identyczne do AVENSIS - 205/70/16 (jeśli mnie pamięć nie myli)
        i teraz mam komplet w Lexie - 225/75/16 (o ile [znow] się nie myle) tylko z dopislkiem 4x4 ale bieznik ten sam

We wszystkich trzech autach nie nazekalem na glosnosc - i w Previi i w Ave były (od poprzednich wlascicieli) Michelin Pilot. Na suchym super.
        W Lexie jeszcze nie miałem okazji jechać w dużym deszczu ale w Ave i Previ - rewelacja.
        Naprawde swietnie zbierają wode!

Prewia jechałem ze znajama do Danii w 2009. Na A4 , jeszcze w PL dopadlo nas oberwanie chmury. Po prostu sciana wody spadala na jezdnie.
        Wiekszosc aut jechala 70 - 80, na jezdni rzeka.
        Na nowych (wtedy) Rainexpertach jazda 120 nie była zadnym problemem - szybciej się nie dalo nie z powodu opon a wycieraczek.

Na kierownicy (a w previi, jak na vana układ kierowniczy był dość bezpośredni) zadnych sensacji, rzucania autem czy aquaplaningu. Jak przecierałem tylna szybe od czasu do czasu, to widziałem wyraźnie dwa "suche" pasy pozostawione przez opony.

W AVENSIS miałem wrazenie, ze trochę szybko się ścierają, ale po przesiadce z tylko napedowej Previi (rowne zużycie opon) moglo to być trochę subiektywne (jednak przerzuca się opony przod/tyl co sezon).
        Biorac pod uwagę, ze Uniroyale maja tez dość atrakcyjna cene, ja bym, się nie zastanawial. Jak dotad byłem i jestem z nich bardzo zadowolony.
        • trypel Re: Uniroyal. 28.06.14, 09:58
          pytanie do obydwu Panów - testowaliscie II czy III?
          bo oba modele są dostępne w praktycznie tej samej cenie.
          III jest teoretycznie o 1 dB głosniejsza
          • nazimno Re: Uniroyal. 28.06.14, 10:20
            Czlowiek nie jest w stanie rozroznic poziomu
            1 dB. Tylko przyrzad pomiarowy to zrobi.

Serio - kup P7 i nie marudz.
            • trypel Re: Uniroyal. 28.06.14, 10:41
              uniroyala nigdy nie miałem
              pirelli i owszem i nie byłem zadowolony (ale nie ten model)
          • jeepwdyzlu Re: Uniroyal. 28.06.14, 11:07

pytanie do obydwu Panów - testowaliscie II czy III?
            ---------
            kupiłem trójki
            pozdr
            j.
          • galtomone Re: Uniroyal. 29.06.14, 09:58
            Szczerze, nie mam pojęcia. Nie wiedziałem ze sa dwa modele...
            We wszystkich bieznik mialem ten sam - wiec nie wiem czym się roznia:
            o... takie cos
    • duze_a_male_d_duze_m Re: 225/50 R17 28.06.14, 13:16
      Uniroyal to przyzwoita firma i niedroga, w testach nigdy nie bryluje, ale tez nie zalicza wpadek. Taki vw wśród opom ;)
      • jeepwdyzlu Re: 225/50 R17 28.06.14, 13:18
        w testach nie ma nigdy parametru bardzo istotnego - trwałości
        co z tego, że kupisz oponę wyśmienitą
        jeśli jej super parametry zetrą się w dwa sezony...
        a od 40 tys będziesz jeździł na byłej zajebistej oponie

j.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: 225/50 R17 28.06.14, 13:54
          Przede wszystkim testy dotycza konkretnej opony: rozmiar, konkretna seria (dany model z innej fabryki, a nawet szarży, bedzie sie roznil - a z pewnoscia rocznika). Dlatego licza sie ogolne opinie i pozycja danej marki w koncernie.
    • buraque Re: 225/50 R17 28.06.14, 15:06
      trypel napisał:

> Priorytet woda i cisza.

Dunlop SP Sport Bluresponse 215/50 R17 95 W XL

B paliwo, A na mokrym i 69 db, chyba lepszej nie znajdziesz
      • trypel Re: 225/50 R17 28.06.14, 16:14
        przeczytałem opinie i faktycznie niezłe.
        Cena też OK i w 600 sie miesci sztuka.
        Czyli mamy na razie dwa typy i ten jest zdecydowanie cichszy od uniroyala (3 dB)
        • nazimno Re: 225/50 R17 28.06.14, 16:30
          Nie przeplacasz ?

www.opony.inowroclaw.pl/opony/pirelli/225_50_r17/?gclid=CKatktzjnL8CFWkOwwods5QAYg
          • trypel Re: 225/50 R17 28.06.14, 16:49
            stwierdziłem że 2-2,5 klocka za komplet akceptuje
            najtansze są uniryale, prawie równo pirelli a te nieco droższe.
        • buraque Re: 225/50 R17 28.06.14, 21:08
          trypel napisał:

> przeczytałem opinie i faktycznie niezłe.
          > Cena też OK i w 600 sie miesci sztuka.
          > Czyli mamy na razie dwa typy i ten jest zdecydowanie cichszy od uniroyala (3 dB

jeżdżę na nich od wiosny i to najlepsze gumy jakie miałem, warto dopłacić parę zł
    • sven_b Re: 225/50 R17 01.07.14, 22:47
      Uniroyale są niezłe na mokrym i ciche, ale dużego przebiegu nie zrobią. Są miękkie i przy aucie formatu Avensis odezwą się już w drugim sezonie. Do 30 tys. dociągną hałąsując, a 60 to będzie i męka i ryzyko.
    • trypel zamówiłem bluresponse'a 02.07.14, 08:19
      zupełnie jak nie ja podszedłem do tematu:
      tabelka
      3 kolumny: hałas, klasa na wodzie, klasa efektywnosci energetycznej.
      Porównanie 3 modeli.
      No i dunlop na I miejscu.
      zobaczymy jak w życiu wyjdzie :)
      • galtomone LOL! 02.07.14, 10:48
        A kto zaplacil za stworzenie tej tabeli i publikacje? :-)
        • trypel Re: LOL! 02.07.14, 10:53
          sam sobie wieczorem :)
          w sumie nieduża - 3 modele
          jakies 20 s.
          ale zobaczę.
          Wciąż boli mnie spalanie alltracka (zwlaszcza jak prywatnie na urlop jadę to jeszcze wkurza że kolega w bmw 320d jadąc za mną ma srednią 2l mniej na 100) więc jesli opona Bklasowa ma pomóc w porównaniu co Fklasowej to moze warto raz spróbować.
          • galtomone Re: LOL! 02.07.14, 13:33
            trypel napisał:

> szcze wkurza że kolega w bmw 320d jadąc za mną ma srednią 2l mniej na 100) więc

Trza bylo prosic o zwyklego Paska a nie 4x4... ;-)
            • trypel Re: LOL! 02.07.14, 13:46
              sranie w banie z 4x4 :)

doswiadczalnie sprawdzone (tempomat i ta sama prędkosć) że A6 3.0 TDI pali mniej od altracka. No coś tam jest nie tak (pewnie to skrócone na maxa przełożenie głowne)
              • galtomone Re: LOL! 02.07.14, 14:07
                trypel napisał:

> sranie w banie z 4x4 :)
                >
                > doswiadczalnie sprawdzone (tempomat i ta sama prędkosć) że A6 3.0 TDI pali mnie
                > j od altracka. No coś tam jest nie tak (pewnie to skrócone na maxa przełożenie
                > głowne)

A a6 ma naped fwd czy 4x4?

Ile pali Ci ten alltrack (2.0 TDI?)?
                • jeepwdyzlu Re: LOL! 02.07.14, 14:15
                  A6 3.0 TDI
                  ------
                  3 tdi ma zawsze 4x4
                  i na 200% pali więcej niż pasek

j.
                • trypel Re: LOL! 02.07.14, 14:39
                  4x4 oczywiscie
                  Przy danej predkosci na tempomacie zawsze 0.5 l roznicy na korzysc A6. Nie sluchaj jeepa. On nie jeździł alltrakiem. Ja obydwoma.:)
                  • nazimno Re: wiatr lub cisnienie w gumach 02.07.14, 14:48
                    Taka niewielka roznice (0,5l) trudno jest przypisywac jakims tajemniczym silom.

Dopompuj gumy do gornej wartosci (rozsadnej) i zobaczysz jak sie zmieni zuzycie paliwa.

• trypel Re: wiatr lub cisnienie w gumach 02.07.14, 15:04
                      2.8 tyl I 2.4 przod.
                      To o 0.3 wiecej niz instrukcja przewiduje dla auta obciążonego 1 osoba

Problem jest inny. Na hajleju przy 150 mam 3000 obr I chwilowe 10.5 do 11. Normalny passat 170 km ma przy 3000obr ok 180.
                      • galtomone Re: wiatr lub cisnienie w gumach 02.07.14, 20:35
                        150 I nazekasz? Ja przy 3000 tys mam jakies 120. Dodam, ze mam tylko 4 biegi ;-) (w przod)
                        • trypel Re: wiatr lub cisnienie w gumach 03.07.14, 08:00
                          Ty weź przestań :) ale Ty masz benzynę chyba.
                          W plurielu mam 120 są 4000 obr....
                      • do.ki ale konkretnie 03.07.14, 07:40
                        Ile to jest: dużo?

U mnie 3,0 TDI 245 KM spalił od nowego średnio 8,47 l/100 km (suma zatankowanych litrów wg wskazań dystrybutorów podzielona przez liczbę przejechanych kilometrów) lub 8,2 (to wskazanie komputera pokładowego). Przeważnie trasa (ruchu miejskiego jest góra 10% przebiegu), przeważnie z obciążeniem (cała rodzina, bagaże, od czasu do czasu 4 rowery na haku).
                        • trypel Re: ale konkretnie 03.07.14, 07:57
                          idealnie wpasowujesz sie w srednią -tak ok 8,5/100 mi w A6 tez wychodzi jak od czasu do czasu nią jezdziłem.

Ja nie twierdzę że srednie spalanie A6 jest ogólnie niższe niż alltracka tylko dość konkretnie że przy prędkosci X z włączonym tempomatem (i prędkosci powyżej 100) A6 3.0 TDI bedzie palić mniej niż alltrack. np 120, 140, 160. Sprawdzcie i podajcie swoje wyniki, ja swoje moge pokazać na zdjeciu.

w miescie A6 spali wiecej (ja sie umiem zmiescic w 7 a bez żadnych cudów wyjdzie 7,5-8), na drodze n-tej kategorii gdzie nie przekracza sie 100 też alltrack spali mniej (wtedy potrafi wyjsć ok 6-6,5) ale na austostradzie to on ciągnie jak ..... (wstawić imię ulubionej koleżanki z młodosci)
                          • jeepwdyzlu laska ne nebeska 03.07.14, 09:45
                            ale na austostradzie to on ciągnie jak ..... (wstawić imię ulubionej koleżanki z młodosci)
                            ------
                            w młodości to człowiek nie umie ocenić czy koleżanka ma do tego talent czy nie...
                            umiejętność oceny detali przychodzi z wiekiem....
                            :-)
                            jeep
                            • nazimno Bo 3.0 to nie jest jakies fiu-bzdziu... 03.07.14, 09:53
                              To silnik, takie porzadne konisko do zaprzegu.
                              • jeepwdyzlu Re: Bo 3.0 to nie jest jakies fiu-bzdziu... 03.07.14, 09:57
                                eee
                                i tak uważam, że to przereklamowany motor

j.
                                • nazimno Masz alternatywe? 03.07.14, 10:19
                                  • jeepwdyzlu Re: Masz alternatywe? 03.07.14, 10:25
                                    honda 2,4
                                    :-)
                                    albo jakiś boxer od porsche
                                    albo włoska wiertarka z maranello?
                                    v8 od mercedesa?

pozdr
                                    jeep
                                    • nazimno Owszem, merc. 03.07.14, 11:03

www.sportauto.de/marken/news/mercedes-sl-amg-63-sl-amg-65-1045250.html
                          • do.ki Re: ale konkretnie 03.07.14, 10:48
                            podaje z pamieci. 120: tak gdzies 6.5. 140: 8-8.5. 160: 9.5. 200: 13-14.
                            W miescie to jeszcze zalezy jakie miasto. Jak 500-metrowe sprinty od swiatel do swiatel, to i 10 poplynie. Rowniutko 50-70 to mozna zejsc do 6.
                            Tylko ze ja mam 7 biegow.
                            • trypel Re: ale konkretnie 03.07.14, 10:51
                              Bingo
                              Ja mam 6 biegow.
                              I widzisz - przy 150 mam wieksze niz Ty przy 160. O dobry litr.
                              Do tych 13 -14 to mi dochodzi przy ok 170-180
                              • jeepwdyzlu Re: ale konkretnie 03.07.14, 10:53
                                7 biegów w a6?
                                • do.ki Re: ale konkretnie 03.07.14, 11:01
                                  DSG7
                                • jachay Re: ale konkretnie 03.07.14, 11:06
                                  Automatycznych.
                  • jeepwdyzlu Re: LOL! 02.07.14, 15:20
                    ja nie twierdzę, że Twój pasek pali mniej
                    ale że powinien
                    2tdi ma 2 gary mniej niż 3tdi
                    a auto jest lżejsze
                    w dodatku napęd jest nie zapięty na stałe jak w allroadzie...
                    • trypel Re: LOL! 02.07.14, 15:33
                      Zgoda :)
                      Powinien.
                      Btw naped tez w alltracku jest zapiety na stale.
                      Jemu ewidentnie brakuje VII biegu.
                      Niemcy na forach tez sie na to skarżą
                      • jeepwdyzlu Re: LOL! 02.07.14, 16:42
                        naped tez w alltracku jest zapiety na stale.
                        ------
                        a to nie haldex?
                        • trypel Re: LOL! 02.07.14, 17:15
                          Przod/tył 90/10% aż do 10/90%.
                          Nie ma opcji 100% na jedną oś ale jak przerzucam na S to preferuje tył. Czuć.

Oczywiscir haldex. Ale sprzeglo lepkosciowe juz 15 lat temu we freelanderze dawala opcję stałego 4x4
                          • jeepwdyzlu Re: LOL! 02.07.14, 17:20
                            jasne, dzięki :-)
                          • galtomone Z ciekawosci... 02.07.14, 20:36
                            A co ja mam u siebie I jak to dziala?
                            • trypel Re: Z ciekawosci... 03.07.14, 07:52
                              jak jezdziłem octavią z haldexem z 2002 roku chyba to działało to tak że napędzany był tylko przód i ewidentnie dopiero po 2-3 obrotach przednich kół na śliskich łapał tył. Bardzo duże opóźnienie. Można było to oszukać ręcznym hamulcem blokując tył na śliskim jak sie miało przed sobą np osnieżoną górkę. Ale na przyczepnej nawierzchni 100 % szło na przód.
                            • nazimno Znajdz sobie: 03.07.14, 08:10

www.awdwiki.com
                              • galtomone THX, mam... ale... 03.07.14, 11:36
                                RX300

sold with front wheel drive or full-time all wheel drive. Viscous coupling locking center differential, normally 50/50 torque distribution and up to 95% either axle when slipping occurs. Rear limited slip is optional. No low gearing.

1. Jak sie to ma do takiego Alltracka, Allroada czy Subaru? - co lepsze, co gorsze i dlaczego - nie bardzo to rozumiem.

2. "Rear limited slip is optional." - co to dokladnie jest, jak dziala, kiedy sie przydaje, jak sprawdzic czy mam?
                                • nazimno Pogrzeb sobie w opisach. 03.07.14, 11:43
                                  A tu jest wyjasnienie LSD (limited slip differential)

www.4x4abc.com/4WD101/locking.html
                                  • galtomone Jakos nie wiele z tego rozumiem :-( 03.07.14, 12:01
                                    Nie liczac faktuy, ze nie wiem jak sprawdzic czy u mnie rear diff jest limited czy nie.
                                    • galtomone OK, juz kumam 03.07.14, 12:04
                                      I chyba musze podniesc auto (tyl) i pokrecic kolami, zaby sprawdzic.
                                    • trypel proszę bardzo 03.07.14, 12:06

stawiasz auto na podnośniku
                                      tak że tylna oś jest w powietrzu (z obu stron)
                                      kręcisz kołem (ręcznie ) z jednej strony a wujek (albo ciotka) obserwuje koło z drugiej strony, jak sie bedzie kręciło w odwrotną stronę to nie masz LSD, jak bedzie stało lub kręciło się w tą samą stronę co kręcone przez Ciebie to masz :)
                                      i tyle.

A przy okazji - LSD można bardzo łatwo załatwić lejąc niewłasciwy olej do mostu, musi być specjalny z dodatkiem do LSD
                                      • galtomone Re: proszę bardzo 03.07.14, 12:23
                                        THX!

A LSD jako dodatek w celu kontaktu z zielonymi smokami jest zawsze porzadany ;-)
                                • trypel Re: THX, mam... ale... 03.07.14, 12:08
                                  galtomone napisał:

> RX300
                                  >
                                  > sold with front wheel drive or full-time all wheel drive. Viscous coupling lock
                                  > ing center differential, normally 50/50 torque distribution and up to 95% eithe
                                  > r axle when slipping occurs. Rear limited slip is optional. No low gearing.

Czyli masz albo tylko napęd przedni albo napęd stały 4x4 realizowany przez sprzęgło lepkosciowe z podziałem równym 50%/50% (przód tył) ale z możliwoscią przekazania do 95% momentu na jedną z osi (o lepszej przyczepnosci), opcjonalnie LSD a reduktor nie jest dostępny.

Po co jest LSD - żeby przekazać moment na obydwa koła osi a nie na jedno. Teraz realizowany elektronicznie (nawet w skodzie) kiedyś jako mechaniczny układ

>
                                  > 1. Jak sie to ma do takiego Alltracka, Allroada czy Subaru? - co lepsze, co gor
                                  > sze i dlaczego - nie bardzo to rozumiem.
                                  >
                                  > 2. "Rear limited slip is optional." - co to dokladnie jest, jak dziala, kiedy s
                                  > ie przydaje, jak sprawdzic czy mam?
                                  • galtomone Re: THX, mam... ale... 03.07.14, 12:26
                                    Ok, z tlumaczeniem nie mam problemu, bardziej ze zrozumieniem kwestii mechaniki i dzialania. A te napedy 4x4 dolaczane, jak np. w Volvo XC i chyba tez jakichs modelach VW... to rozumiem podobne do mojego rozwiazanie czy nie?

I sprzeglo lepkosciowe to ten haldex? To jest to prawdziwe 4x4 czy nie?
                                    Subaru ma inne przniesienie napedu (jakos mi sie zawsze wydawalo, ze oni to robia najlepiej i inne napedy powinno sie porownywac z nimi - choc zapewne sie myle i dziala tylko magia Imprezy i Outbacka) ;-)
                                    • trypel Re: THX, mam... ale... 03.07.14, 12:56
                                      volvo ma ch*jozę. Coś bardziej jak haldex I czyli lepkosciowe sprzegło dajace 100% na przód i na tył dopiero w momencie uślizgu. Nie wiem czy to sie zmieniło w osttanich latach ale 1 lat temu to dołączenie tyłu w trudnych warunkach było dość gwałtowne i nie miłe.

Subaru w niektórych modelach też ma sprzegło lepkosciowe :) tak jak u Ciebie 50%/50%

za parę lat mechaniczny rozdział 4x4 z centralnym mechanizmem róznicowym zostanie tylko w prawdziwych terenówkach :) to oczywiscie tylko moja opinia.
                                      • jeepwdyzlu Re: THX, mam... ale... 03.07.14, 13:59
                                        volvo ma ch*jozę. Coś bardziej jak haldex I czyli lepkosciowe sprzegło dajace 100% na przód i na tył dopiero w momencie uślizgu. Nie wiem czy to sie zmieniło w osttanich latach ale 1 lat temu to dołączenie tyłu w trudnych warunkach było dość gwałtowne i nie miłe.
                                        ---------
                                        nie coś jak haldex tylko haldex
                                        i w nowych modelach to działa zupełnie ok

Subaru w niektórych modelach też ma sprzegło lepkosciowe :) tak jak u Ciebie 50%/50%
                                        ------------------------------------
                                        w nielicznych, z niektórymi motorami
                                        większość ma normalny stały napęd - zapięty cały czas

za parę lat mechaniczny rozdział 4x4 z centralnym mechanizmem róznicowym zostanie tylko w prawdziwych terenówkach :) to oczywiscie tylko moja opinia.
                                        ----------------------------------------
                                        I tu masz rację oczywiście
                                        zwłaszcza, że jak piszą koledzy - haldex najnowszy zawsze te co najmniej 10% na przód czy tył podaje ...

jeep
                                        • trypel Re: THX, mam... ale... 03.07.14, 16:11
                                          nie przeczytałeś dokładnie: coś jak haldex I
                                          czyli najprostszy układ z dołączanym tyłem dopiero po wykryciu poślizgu
                                          jesli teraz jest to bardziej przyjazne to chwała im za to.

Ja sie też bałem ze po przesiadce z jeepa z QDII dość zaawansowanym mechanicznym układem przeniesienia napędu do alltracka bedzie kupa a tu niespodzianka - elektronika robi swoje i nawet ruszając na S z gazem w podłodze nie ma szansy zapiszczeć oponą (wszystkie 4 równo się odpychają)
                                          • jeepwdyzlu Re: THX, mam... ale... 03.07.14, 16:40
                                            volvo kupuje haldexy - czy ma licencję
                                            i w nowych autach ma wersję, którą Niemcy mieli 3 czy 4 lata temu
                                            czyli już bardzo dobrą...
                                            notabene - kumpel ma starego v70
                                            pół roku temu zimą na passo tonale z zaspy wyjechałem ja (allroadem), on, punto 1,1 i kaszkaj z napędem na przód :-)
                                            rav4, crv, pajero i tiguan poległy, nie mówiąc o zwykłych osobówkach typu insignia czy E klasa
                                            • galtomone Re: THX, mam... ale... 04.07.14, 10:05
                                              jeepwdyzlu napisał:

> pół roku temu zimą na passo tonale z zaspy wyjechałem ja (allroadem), on, punto
                                              > 1,1 i kaszkaj z napędem na przód :-)
                                              > rav4, crv, pajero i tiguan poległy, nie mówiąc o zwykłych osobówkach typu insig
                                              > nia czy E klasa

No to znaczy ze warunki konkurowanie (opony/kierowca) jednak byly nie rowne. Przeciez Pajero to typowa terenowka. Jesli Punto dalo rade czy jednonapedowy Kaszkaj, to nie ma bata - Pajero musialo wyjechac.
                                              • trypel Re: THX, mam... ale... 04.07.14, 11:09
                                                tu bym stawiam raczej na ten łącznik miedzy fotelem a pedałami i kierownicą :)

też znałem kiedys laskę co sie prawie na drodze gruntowej zakopała pajero sportem (wbrew nazwie najprawdziwsza terenówka) a ja żeby ją zabrać dojechałem do niej vectrą :D
                                                Niestety było za późno i do niej trzeba było ciągnik wzywać.
                                              • jeepwdyzlu Re: THX, mam... ale... 04.07.14, 11:55
                                                Jesli Punto dalo rade czy jednonapedowy Kaszkaj, to nie ma bata - Pajero musialo wyjechac.
                                                ----------
                                                nie
                                                punto waży 800 kg a pajero 2,2 tony
                                                naprawdę nie dał rady :-)
                                                • galtomone Re: THX, mam... ale... 04.07.14, 12:12
                                                  Nadal nie wierze w rowne warunki.

Albo tam gdzie stalo Punto akurat bylo twardo a pod Pajero znacznie miekcej, albo kieronik byl fujara.
                                        • duze_a_male_d_duze_m Subaru 03.07.14, 20:13
                                          Subaru ma w coraz wiekszej ilosci modeli elektroniczne sprzeglo wieloplytkowe swojej konstrukcji (podobnie jak np BMW), na czele z modelami z nowym automatem bezstopniowym. Podobno dziala to dobrze.
                                          • jeepwdyzlu Re: Subaru 04.07.14, 00:06
                                            Subaru ma w coraz wiekszej ilosci modeli elektroniczne sprzeglo wieloplytkowe swojej konstrukcji (podobnie jak np BMW)
                                            ---------
                                            no proszę...
                                            nieco ryzykowna koncepcja
                                            czym się będzie teraz subaru wyróżniać?
                                            i co ma usprawiedliwiać wyższą cenę?

j.
                                        • galtomone 50/50 a zapiety na caly czas... 04.07.14, 10:03
                                          jeepwdyzlu napisał:

> Subaru w niektórych modelach też ma sprzegło lepkosciowe :) tak jak u Ciebie 50
                                          > %/50%
                                          > ------------------------------------
                                          > w nielicznych, z niektórymi motorami
                                          > większość ma normalny stały napęd - zapięty cały czas

To czym sie rozni taki naped jak u mnie - bo rozumiem, ze 4x4 mam przez 100% czasu od tego w Subaru - "zapiety caly czas"?
                                          U mnie jest nie zapiety caly czas?
                                          • galtomone Jeep - odpiszesz? 06.07.14, 09:49

• jeepwdyzlu Re: Jeep - odpiszesz? 06.07.14, 12:02
                                              zasypany parking, lekko na zboczu, pod spodem trochę lodu
                                              kierowca w pajero znakomity - jeździ w rajadach
                                              w punto syn kumpla - kierowca od roku czy dwóch...
                                              pajero BYŁ w tym momencie za ciężki i jego zajebisty napęd psu na budę...
                                              musieliśmy go pchać
                                              niektóre terenówki są za ciężki
                                              nieprzypadkowo punto 4x4 - w sumie psia kupa z punktu widzenia techniki
                                              ma ZNAKOMITE parametry terenowe (a we Włoszech jeżdzą nim leśnicy karabinierzy, technicy od wyciągów)
                                              bo LEKKI jest

Rzecz jasna - ten punciak o którym pisałem był 2x4 oczywiście

jeep
                                              • galtomone Nie o to pytalem :-) 07.07.14, 09:08
                                                forum.gazeta.pl/forum/w,20,151708564,151821981,50_50_a_zapiety_na_caly_czas_.html
                                      • do.ki i tu sie mylisz 03.07.14, 18:54
                                        www.awdwiki.com/en/volvo/
                                        "All Volvos have Haldex Gen III since 2006(?)"
                    • do.ki Re: LOL! 03.07.14, 07:49
                      Zapomniałeś o tym, że alltrack jest dobre 10 cm wyższy od BMW 320.
                      • trypel Re: LOL! 03.07.14, 07:58
                        OK
                        czekam na info o jezdzie testowej superba outdoora, skoda bedzie też wysoka, bedzie miała ten sam silnik, taką samą skrzynię ale dłuższe przełożenie (max 220 a nie 200) - zobaczę co wyjdzie.
                        • duze_a_male_d_duze_m Re: LOL! 03.07.14, 20:18
                          Takie Q5 dla porownania, tdi 177km, s-tronic7, srednio 8,5.
                          • do.ki Re: LOL! 03.07.14, 22:54
                            Q5 z trzylitrowym TDI też tyle weźmie.
      • jachay Re: zamówiłem bluresponse'a 02.07.14, 11:19
        Dzisiaj zamieniłem przód na tył i odwrotnie Uniroyal 3 w Berlingo (Uniroyal ze "skórą rekina"). Zużycia praktycznie nie ma po 10000 kilometrów. Na mokre jezdnie rewelacja, na suche też OK. Głośność można przeżyć. Rozmiar Uniroyal RainSport 3 215/55 R 16
    • el.comendantto Re: 225/50 R17 02.07.14, 08:36
      Odradzam Ci zakup Pirelli, są to opony o ciekawym bieżniku jednak gwarantują świetną przyczepność tylko na suchej nawierzchni, są też bardzo delikatne - każda dziura w jezdni jest w stanie je uszkodzić. Sam kupiłem i teraz leżą w piwnicy bo auto po deszczu podczas ruszania boksowało, zamieniłem na Micheliny i jest ok.
    • trypel powinienem dostać jakąś kasę od dunlopa 07.07.14, 09:04
      nie uważacie?
      za wzorowo przeprowadzone działania reklamowe blueresponse'a :)

Opony od piątku na kołach,
      zrobione 850 km :)
      w tym 2 oberwania chmury wczoraj na S8-mce
      I jak?
      wygląd beznadziejny (niby nie jezdzi sie na wyglądzie ale fajnie jak opona ma to coś)
      dużo bardziej miękkie od tych continentali samouszczelniajacych, nagle ta sama droga i przestaje tak walić w zawieszenie.
      Cisza jak makiem zasiał, jezdzę jak zwykle na tempomacie (katowicka 130) a ex-konkubina sie pyta co tym razem tak wolno. Czyli ona też słyszy, a to rzadkość.
      Na deszczu różnica w porównaniu z łysymi conti baaardzo duża (nie zwolniłem nawet ze 130 na kawałku Walichnowy -Wrocław)

najbardziej cieszy mnie to czego nie brałem pod uwagę - miękkość opony.

bardzo wszystkim dziekuję za pomoc i oczekuję nagrody ze strony dunlopa (moze być komplet opon do motocykla - wymiary podam potem bo jestem w trakcie zmiany)
      • buraque Re: powinienem dostać jakąś kasę od dunlopa 07.07.14, 12:58
        trypel napisał:

> bardzo wszystkim dziekuję za pomoc i oczekuję nagrody ze strony dunlopa (moze b
        > yć komplet opon do motocykla - wymiary podam potem bo jestem w trakcie zmiany)

kilka uwag:

1. to ja ci poleciłem te opony, więc ew flaszka dla mnie a nie dla rozmydlaczy dyskusji nie mających nic ciekawego do powiedzenia o oponach
        2. po cholerę wozisz ex-konkubinę?
        3. mam nadzieję, że kupiłeś wersję wzmacnianą, opony te są miękkie, a co za tym idzie bardzie podatne na uszkodzenia krawężnikowe itd
        • galtomone Cos za cos... 07.07.14, 13:03
          Jak tak piszesz o tej miekosci to odnosze wrazenie, ze dosc szybko sie zetra... Nie obawiasz sie?
          Jaki koszt szt. (ciekawe jak wyjda na tle RainExpertów)?
          • trypel Re: Cos za cos... 07.07.14, 13:13
            zobaczymy
            na razie jest po prostu lepiej.
            to chyba nie do końca jedno z drugiego wynika w obecnych czasach
            • galtomone Re: Cos za cos... 07.07.14, 13:25
              Oby wytrzymaly dlugo.
              Co do ciszy, to mnie Uniroyale tez nie przszkadzaja. U siebie kompletnie ich nie slysze. Jadac wolno w aucie jest generalnie kosmicznie cicho a przy szybkiej jezdzie slychac szum z lusterek, relingow z kol juz nie dochodzi.
              • trypel Re: Cos za cos... 07.07.14, 13:34
                zapomniałem o koszcie. 2520 z wymianą.
                • jeepwdyzlu to jeszcze mała rada za piwko 07.07.14, 13:53
                  jak miniesz 1500 km
                  to jedź wyważ je JESZCZE raz
                  Z nówkami tak trzeba
                  zobaczysz - będą miały minimalne niedoważenia

tylko ten jeden raz - nowa opona musi się ułożyć
                  to trwa i dlatego musi raz jeszcze iść na wyważarkę...

jeep
                  • trypel Re: to jeszcze mała rada za piwko 07.07.14, 14:25
                    popojutrze?
                    no weź.
                    Głupio tak co tydzień jezdzić do wulkanizatora a w czwartek bedzie już 2000 km zrobione :)

a poważnie - w piątek mam serwis po 90 tys, moge zawsze powiedzieć żeby sprawdzili i wyważyli.
                    • jeepwdyzlu Re: to jeszcze mała rada za piwko 07.07.14, 14:35
                      ja przyjechałem po 2 dniach :-)
                      nikt nic nie powiedział
                      robili tylko miny
                      ale jak wzięli koła i sami zobaczyli to później przepraszali..
                      jeep
          • buraque Re: Cos za cos... 07.07.14, 13:13
            galtomone napisał:

> Jak tak piszesz o tej miekosci to odnosze wrazenie, ze dosc szybko sie zetra...
            > Nie obawiasz sie?
            > Jaki koszt szt. (ciekawe jak wyjda na tle RainExpertów)?

opony wybiera się również zwracając uwagę na treadwear, akurat te dunlopy mają ponad 300 (340 o ile pamiętam) więc to jest bardzo dobrze i szybko się ścierać nie będą przy normalnej eksploatacji, ciekawy jestem czemu polskie sklepy nie podają tej informacji w opisach towaru, to bardzo użyteczne

koszty jakie są każdy widzi, za jakość trzeba zapłacić, a Uniroyal to jednak półka niżej, co zresztą widać po osiągach

link dla nie wiedzących co to treadwear
            www.opony.com.pl/artykul/oznaczenia-utqg-na-oponach/?id=111
        • trypel Re: powinienem dostać jakąś kasę od dunlopa 07.07.14, 13:12
          1. 30 tys km i jak bedzie wszystko OK to masz flaszkę u mnie.
          2. odkąd została żoną to muszę.
          3. wzmacnianą (w alltracku 98 obowiazkowo)
    • trypel to znów nie jest reklama 11.07.14, 10:50
      a raczej porównanie miedzy oponą o oporze toczenia B w stosunku do poprzedniej E i 69 dB w stosunku do 72 no i tego deszczu A vs B.

od tygodnia mam inny samochód. Nie wiem ile wytrzymają ale następne kupię też takie o podobnych parametrach.
      Od 1,5 roku zastanawiam sie po cholere zamówiłem w aucie DCC skoro i tak czy na sporcie czy na normalu czy na komforcie jest tak samo twardy.
      Otóż po wymianie opon okazało sie że guziczki mają sens. Na codzień jezdzę na komforcie, teraz ten komfort zaczął wreszcie oznaczać co trzeba, przestalo dudnić na wyrwach i dziurach, przestaly wypadać plomby na kostce. Ale wczoraj na autostradzie powyzej 160 musiałem przerzucić na sport bo za bardzo bujało. I tak miało być od początku.

Jest cicho. Oczywiscie to nie RR i przy 2000 wiatr huczy ale przy 130-140 jest wyraźnie ciszej. Do 100 nie słychać nic. zero opon w tle.

Wczoraj na autostradzie przy mijaniu 160-170 poczułem delikatne wibracje na kierownicy, oddajac dzisiaj do serwisu po 90 tys powiedziałem żeby za radą Jeepa jeszcze raz wyważyli.
      • jeepwdyzlu Re: to znów nie jest reklama 11.07.14, 12:08
        powiedziałem żeby za radą Jeepa jeszcze raz wyważyli.
        ----------
        napisz czy miałem rację...
        ?
        pozdr
        j.
        • trypel Re: to znów nie jest reklama 11.07.14, 12:25
          auto w serwisie.
          przywiozą po południu i dopiero jutro autostrada. Jak znikną wibracje przy 160-170 to przyznam rację
          • jeepwdyzlu Re: to znów nie jest reklama 11.07.14, 13:58
            to czy koła były idealnie wyważone
            czy nie
            mogą Ci powiedzieć od razu....

Przypilnuj bo inaczej Cię zleją i nie wyważą...
            a jutro napiszesz że dalej drży a jeep jest gupi...

jeep
            • trypel Re: to znów nie jest reklama 11.07.14, 14:08
              nie napiszę. Co Ty.
              najwyżej pomyślę ;)

już mi wiozą auto - niestety jak sie wybiera serwis któremu sie ufa to sie ma do niego 30 km i 45 minut.
              Opony wyważone z tego co dostałem mejla, wycieraczki wymienione (po 90 tys km najwyzsza pora), wymienione łączniki stabilizatora i wysypane kamienie z osłon podwozia.
              Klocki i tarcze dalej oryginalne :)
              • jeepwdyzlu Re: to znów nie jest reklama 11.07.14, 14:45
                wycieraczki wymienione (po 90 tys km najwyzsza pora),
                ------------
                niech Cię gęś kopnie sknerusie jeden!!!!
                Ja wymieniam wycieraczki DWA razy w roku!!!
                Nienawidzę ciągnących, smużących, zostawiających ślady gum...
                I żeby było jasne - kupuję tylko pióra najlepszych firm - za grubą kasę...

jeep
                • trypel Re: to znów nie jest reklama 11.07.14, 14:47
                  ale one były OK
                  poważnie. Szacunek dla VW. Myslałem że zmienię po zimie ale były idealne. Zmienili TYLKO dlatego że leasingodawca sie zgodził a ja nie oponowałem - wcale im tego nie zgłaszałem.
                  Ja musze dobrze widzieć :)
                  • jeepwdyzlu Re: to znów nie jest reklama 11.07.14, 14:53
                    aha
                    90 tys na jednych gumkach :-)
                    No no...
                    Leasingodawca się zgodził a Ty nie oponowałeś...

Nie wiedziałem, że lubisz takie wyrafinowane gry...
                    Zwracam honor....

jeep
                    • trypel Re: to znów nie jest reklama 11.07.14, 14:56
                      nosz kurcze jak udowodnic że sie nie jest wielbłądem :)

dzwoni do mnie w trakcie serwisu gość i mówi że co prawda nie zgłaszałem ale oni by mogli wymienić bo mogą... to co ja im powiem? że nie.
                      Faktem jest że w jeepie w ciągu 2 lat wymieniłem 3 x.

bardziej mnie wkurzają chyba jednak te łączniki, w jeepie do 170 tys nie działo sie nic z zawieszeniem, w A4 do 130 tys też nic.
                      • jeepwdyzlu stabilizatorek 11.07.14, 15:07
                        nosz kurcze jak udowodnic że sie nie jest wielbłądem :)
                        ---------
                        ale nie udowadniaj
                        szacun szacun
                        pełen!
                        Nie oponuj!!!
                        Bo leasingodawczyni się pogniewa!!!
                        I walnie stabilizatorkiem po.... łapkach?

j.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka