Gość: kk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 12:18 Właśnie przymierzam się do zmiany opon i w potrzebnym mi - dość nietypowym rozmiarze - 175/65/13 mam do wyboru właśnie te dwie. Które polecacie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Adek Re: Barum czy Klebber?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 12:48 Miałem Barumu zimowe i letnie w Fabii 1,9tdi Letnie wymieniłem na Klebery po 20 000 , wyciągnij wniosek. W Cordobie Dębice już zniszczone wymieniłem na Barumy i byłem zadowolony. Cordoba była z 2 lata przed Fabią. Polecam Klebery i Nokiany bo to opony , które najlepiej mi sie użytkowały. Klebery to były Krisalpy , Barumy ....hmm nie pamietam ,bravuris . pzdr jakie autko? Link Zgłoś
Gość: mobile Re: Barum czy Klebber?? IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 26.08.04, 16:02 Z tych dwóch polecam trzecią,Firestone FW590. Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Barum czy Klebber?? IP: *.toya.net.pl 26.08.04, 17:27 Czesc Barumow nie mailem nigdy wiec nie moge sie wypowiadac. Mialem natomiast opony Kleber Viaxer. Moge je ocenic jednym slowem niezbyt cenzuralnym: GÓWNO! Po roku na dwoch zrobily sie bable. Opony sa glosne i twarde i na mokrym latwo wpadaja w poslizg. Moje klebery sa made in poland. Moze wyprodukowane w innej fabryce bylyby lepsze. Nie wiem i nie mam zamiaru tego sprawdzac. Najlepiej odzaluj troszke kasy i kup porzadne opony np Continental. W sklepach internetowych sa duzo tansze niz w warszatatach oponiarskich. Link Zgłoś
sladu Re: Barum czy Klebber?? 27.08.04, 10:08 Miałem podobie, na 2 oponach Kleber Viaxer wyskoczyły mi bąble, kupiłem Dębice Passio i narazie nie narzekam. BTW czy jazda z takimi bąblami jest niebezpieczna?? Link Zgłoś
Gość: Poll Re: Barum czy Klebber?? IP: 195.245.213.* 27.08.04, 10:41 Dębica Ja - nie Kleber absolutnie Link Zgłoś
Gość: Pitz Re: Barum czy Klebber?? IP: 81.210.87.* 27.08.04, 10:46 Z Klebberami nie mam doświadczenia, ale z Barumami owszem. Fajne, dość ciche i nie odbiegające od innych ale do momentu jak wjadą na mokre - wtedy masakra. Ja po tych doświadczeniach kupiłem Micheliny. Stwierdziłem po prostu, że od tych czterech kawałków gumy może zależeć moje życie i nie będę oszczędzał. A Micheliny (Pilot Primacy w moim wypadku) mogę polecić z czystym sumieniem. Fakt faktem, droższe dwa razy... Link Zgłoś
Gość: RF Re: Barum czy Klebber?? IP: 57.66.193.* 27.08.04, 10:58 Na opony nie należy żałować. Michelin, Continental, Nokian, Bridgestone i kilka innych to uznane marki. Poszukaj testów ADAC w danym rozmiarze lub zbliżonym bo często jest tak że na jednym rozmiarze lepsza ta a na innym tamta. Wybór trudny ze względu na różne zachowanie na mokrym/suchym asfalcie, zużycie bieżnika, głośność itd. Wiem że na 175/60 R14 kolega w końcu wybrał Continentale i jest zadowolony. Ja używam Michelin Energy XH1 (195/60 R15) takie sobie - dobre na suchym a na mokrym trzeba uważać. Link Zgłoś