Dodaj do ulubionych

Samochod dla baby- Polecajcie kochani!

11.10.14, 16:38
Bede szczera. Moja wiedza w kwestii samochodow jest bliska beznadziejnej. No ale i tu by sie przydala takowa wiedza. Siedze w necie i szukam samochodow i juz mnie leb boli. Okoliczne chlopy polecaja mi samochody " od czapy", jakies wlasne marzenia chyba. Grzmoty wielgachne itp. Czy mozecie polecic marki/modele nowych samochodow jakie nadaja sie dla baby:

1. Co najwazniejsze maja niska CO2 emisje ( zaplace wtedy nizszy podatek ) Elektryczne maja niska emisje ale sa male a z dzieciorem i moim talentem do wypelniania samochodu nie nadaja sie
2. Sredniej wielkosci ( nie Mini i nie Kobyla).
3. Ow model najlepiej by mial Hatchback czy jak sie tam to zowie po polsku czyli mozna rozlozyc na plasko tylne siedzenia. Ja ciagle jakies klamoty wloke ze soba
4.Dany model ma wybor z automatyczna skrzynia biegow bo od polowy lat 90tych nie jezdzilam manualna. Ok umiem, ale nie bede sie meczyc przekladajac z 1 na 2gi bieg w korkach
5. 5 drzwiowy model

Z gory serdecznie dziekuje!
Obserwuj wątek
    • dziala_nawalony Re: Samochod dla baby- Polecajcie kochani! 11.10.14, 17:21
      ano nie z czapy, nie kobyly i nie malenstwa, sa wersje z automatami..focus, astra, corollla, golf.pomoglem?
      • princesswhitewolf Re: Samochod dla baby- Polecajcie kochani! 11.10.14, 22:14
        poprosze z troche wyzszej polki niz focusy i golfy itd. Ale nie lamborgini czy porche.
        I pytam o konkretne modele...
        • des4 Re: Samochod dla baby- Polecajcie kochani! 11.10.14, 22:17
          używany golf...
        • qqbek A co to "Porche"? Można się tym zarazić czy co? 11.10.14, 22:23
          princesswhitewolf napisała:

> poprosze z troche wyzszej polki niz focusy i golfy itd. Ale nie lamborgini czy
          > porche.
          > I pytam o konkretne modele...

BMW serii "1", Audi A3, Mercedes A-Klasse (W176).
          • jamesonwhiskey Re: A co to "Porche"? Można się tym zarazić czy c 11.10.14, 22:51
            Oudi to pudrowany golf. Mnie sie w sumie sedes podoba. Polska mistrzem polski hehe niemiaszki w dupe
          • princesswhitewolf Re: A co to "Porche"? Można się tym zarazić czy c 11.10.14, 22:56
            a teraz wracamy do pytania podstawowego jakie wyrazilam w punkcie 1.

Emisja co2. Jaki samochod wybrac aby emisja byla najnizsza?
            • wtopek Re: A co to "Porche"? Można się tym zarazić czy c 11.10.14, 23:08
              zmierzyć emisję u diagnostyka
              • jamesonwhiskey Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 11.10.14, 23:24
                A ty gupi jestes jednak
            • qqbek Re: A co to "Porche"? Można się tym zarazić czy c 11.10.14, 23:10
              112g/km Audi A3 1.2TFSI
              127g/km BMW 114i
              128g/km Mietek W176 A180

Ale i tak wsiowe pytanie stawiasz.
              Pytasz "jaki w klasie premium, żebym mogła sobie dupę skrobać przy opłatach"?
              Albo premium, albo skrobanie sobie dupy... sorry.
              • jamesonwhiskey Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 11.10.14, 23:23
                To nie tak bmw 520 diesel sie placi mniej niz za czinkleczento. Tak ich porabalo z taxem od emisji . Z tym ze przypuszczam ze wzrosnie no bo kase skasc ciagnac trzeb a te niby zielone placa 5 x mniej niz od pojemnosci
                • qqbek Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 11.10.14, 23:29
                  jamesonwhiskey napisał:

> To nie tak bmw 520 diesel sie placi mniej niz za czinkleczento. Tak ich porabal
                  > o z taxem od emisji . Z tym ze przypuszczam ze wzrosnie no bo kase skasc ciagna
                  > c trzeb a te niby zielone placa 5 x mniej niz od pojemnosci

Świat się kończy.
                  Turboklekot taniej niż ekologiczna ze wszech miar benzyna.
                  Inna sprawa - rzeczywiście tylko benzynę brałem pod uwagę... może powinienem w swojej odpowiedzi najnędzniejsze turboklekoty uwzględnić (tyle, że mi się nie chce - gnuśna panienka, co Golfa ma za auto dla plebsu a nie ma przy tym sprecyzowanych wymagań, nie jest jeszcze powodem, by coś dalej poszukać).
                  Niech sobie kupi co tam zechce... dla mnie szukanie "premium" przy jednoczesnej trosce o to, żeby w razie sraczki dupę szkłem wytrzeć i wylizać (żeby się nic, broń cię boziu nie zmarnowało) nie ma najmniejszego sensu.
                  • princesswhitewolf Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 11.10.14, 23:33
                    gnuśna panienka, co Golfa ma za auto dla plebsu a nie ma przy tym sprecyzowanych wymagań, nie jest jeszcze powodem, by coś dalej poszukać

nie gnusna tylko ty nie poslugujesz sie chlopska chocby logika. Przeciez kazdy jeden rozsadny czlowiek domysla sie ze jesli pytam o co2 emisje to chodzi o podatek. A jak podatek to znaczy leasing. A jak leasing to znaczy ze firma mi samochod kupuje. A skoro pytam to znaczy ze mam wybor i siedze w necie co by wybrac. itd itp
                    • qqbek Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 11.10.14, 23:42

> nie gnusna tylko ty nie poslugujesz sie chlopska chocby logika. Przeciez kazdy
                      > jeden rozsadny czlowiek domysla sie ze jesli pytam o co2 emisje to chodzi o pod
                      > atek.

Skoroś z plebsu, martw się.

> A jak podatek to znaczy leasing.
                      Seerio?

> A jak leasing to znaczy ze firma mi samo
                      > chod kupuje.

No to dupę skrobie firma.

> A skoro pytam to znaczy ze mam wybor i siedze w necie co by wybrac
                      > . itd itp

Podałem 3 typy fajnych aut (może rzeczywiście Audi to jednak VW, ale jakość wykończenia ciut jednak lepsza), a ty koleżanko "gwiazdorzysz" w najlepsze.
                      Zjedz Snickersa, albo co... i kup sobie jakąś KIĘ, Puga czy Opla... za te same pieniądze dostaniesz większe i lepiej wyposażone auto z tak samo nędznym silnikiem.

Gdybyś tu pytała, który V8 jest lepszy - BMW M62B44 czy Mercedes M113 E43, to mógłbym z Tobą dłużej i naprawdę konstruktywnie podyskutować... a tak. Sorry.
                      • princesswhitewolf Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 11.10.14, 23:48
                        > Skoroś z plebsu, martw się.

no skoro na twoja logike firmy kupuja samochody specjalnie dla swoich pracownikow z plebsu.... oj ta twoja logika meska:)))

Seerio?

Tak serio. Ja nie mowie o podatku drogowym ale o podatku jaki sie tu w UK zowie Benefit in Kind. Podatek drogowy firma oplaca lacznie z ubezpieczeniem.

> No to dupę skrobie firma.

chyba nie. Stac ja na to.

KIĘ, Puga czy Opla.

Tu gdzie mieszkam takich nie ma nawet... Poza tym pytalam o klase srednia a nie o samochody ekonomiczne bo na taki mi nawet nie zezwola. Dotyczas dawali mi wybor z 2-3. Aktualnie kazali sobie samemu wybrac.

Gdybyś tu pytała, który V8 jest lepszy - BMW M62B44 czy Mercedes M113 E43, to m
                        > ógłbym z Tobą dłużej i naprawdę konstruktywnie podyskutować... a tak. Sorry.

czyzby kolejny snob ...hmm
                        • qqbek Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 12.10.14, 00:00

> no skoro na twoja logike firmy kupuja samochody specjalnie dla swoich pracownik
                          > ow z plebsu.... oj ta twoja logika meska:)))

Zabolało?
                          Słusznie więc :)

> Seerio?
                          >

>
                          > Tak serio. Ja nie mowie o podatku drogowym ale o podatku jaki sie tu w UK zowie
                          > Benefit in Kind. Podatek drogowy firma oplaca lacznie z ubezpieczeniem.

Z tego co pamiętam, to Road Tax w UK zależy od niczego (no chyba, że jesteś niepełnosprawna - w co coraz szczerzej zaczynam wierzyć).
                          A "benefit in kind" to po prostu "dodatkowe świadczenie pozapłacowe" - kategoria prawa podatkowego.

> > No to dupę skrobie firma.
                          >
                          > chyba nie. Stac ja na to.

To byś pytała, czy Audi A8, BMW 7 czy Mietka "S" kupować.
                          A nie jakąś popierdułkę za 20.000 funtów.

> KIĘ, Puga czy Opla.
                          >
                          > Tu gdzie mieszkam takich nie ma nawet... Poza tym pytalam o klase srednia a nie
                          > o samochody ekonomiczne bo na taki mi nawet nie zezwola. Dotyczas dawali mi wy
                          > bor z 2-3. Aktualnie kazali sobie samemu wybrac.

No to niech będzie Vauxhall (Pug to Peugeot - z tego co pamiętam były salony tej marki na wyspach... ale mieszkałem tam ledwie dwa lata i za służbowe miałem BMW "3" a nie "1", więc mogę się mylić)

> Gdybyś tu pytała, który V8 jest lepszy - BMW M62B44 czy Mercedes M113 E43, t
                          > o m
                          > > ógłbym z Tobą dłużej i naprawdę konstruktywnie podyskutować... a tak. Sor
                          > ry.

>
                          > czyzby kolejny snob ...hmm

Nie - ale weszłaś na forum miłośników motoryzacji... a nie oszczędności za wszelką cenę.
                          • princesswhitewolf Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 12.10.14, 00:20
                            > A "benefit in kind" to po prostu "dodatkowe świadczenie pozapłacowe" - kategori
                            > a prawa podatkowego.

chlopie, nie wiesz o czym mowisz. Moze sie ode mnie jednak dowiesz

Benefit in Kind to - Przywilej po polsku jaki ulega opodatkowaniu i w zwiazku z tym wszyscy uzytkownicy samochodow firmowych tudziez oplacanych przez firme placa podatek za samochod jaki zalezy od emisji co2. Jesli zainteresowany to zapraszam bo tu wlasnie siedze i szukam emisji takiego i takiego modelu: www.parkers.co.uk/company-cars/tax-calculator/

Ja mam wybor albo dostac pewna sume na rok i kupic wlasny albo uzywac samochodu z leasingu. Z leasingu mi co 2 lata wymieniaja na nowy i bardziej sie oplaca bo oplacaja ubezpieczenie i Road Tax

Road Tax jak najbardziej zalezy od EMISJI CO2 tez. Tu poczytaj to uwierzysz:
                            www.gov.uk/calculate-vehicle-tax-rates

Tyle ze leasingu firma placi wiec to dla mnie bez znaczenia. Zreszta to nie sa powazne kwoty tak czy tak.
                  • princesswhitewolf Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 11.10.14, 23:39
                    co Golfa ma za auto dla plebsu

Zawodowo nie moge wciskac klientow jacy wydaja u nas dziesiatki tysiecy funtow do ...golfika. No ludzie... tu chodzi o srednia klase samochodu a nie ekonomiczna...
                    Golfem to ja prywatnie jezdzilam jakies 20 lat temu na studiach.
                  • jamesonwhiskey Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 11.10.14, 23:49

Turboklekot taniej niż ekologiczna ze wszech miar benzyna.

bo sie mierzy tylko co2, to ze klekot daje duzo innych i duzo bardzij trujacych zwiazkow
                    nikogo nie obchodzi , ma byc "ekologicznie" a naj wiekszym wrogiem oczywiscie otaczajace nas co2
              • princesswhitewolf Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 11.10.14, 23:31
                qqbek, nie myslisz naprawde....

Samochod mam do wyboru w klasie sredniej bo firma go oplaca.Pare tysiecy w prawo czy w lewo dla nich nie ma roznicy. Zas podatek zalezy od emisji co2 i idzie z mojej kieszeni.A jest roznica czy placisz 1000 czy 2000 euro rocznie podatku za sam samochod no nie?
                • des4 Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 11.10.14, 23:41
                  fakt, dla repów to różnica :))))
                • qqbek Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 11.10.14, 23:43

> qqbek, nie myslisz naprawde....
                  >
                  > Samochod mam do wyboru w klasie sredniej bo firma go oplaca.Pare tysiecy w praw
                  > o czy w lewo dla nich nie ma roznicy. Zas podatek zalezy od emisji co2 i idzie
                  > z mojej kieszeni.A jest roznica czy placisz 1000 czy 2000 euro rocznie podatk
                  > u za sam samochod no nie?

Dla skrobiących tyłek szkłem repów to rzeczywiście różnica :)
                  Ale całkiem serio podałem 3 typy aut, a księżniczce nadal "nie leży".
                  • princesswhitewolf Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 11.10.14, 23:51
                    Dla skrobiących tyłek szkłem repów to rzeczywiście różnica :)

nie jestem "repem" i nigdy nie pracowalam w zawodzie sprzedawcy czegokolwiek.

Ale całkiem serio podałem 3 typy aut, a księżniczce nadal "nie leży".

Bo sa albo nie hatchback, albo emisja srednio wypada. Wchodze na strone modeli i czytam
                    • qqbek Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 11.10.14, 23:54

> nie jestem "repem" i nigdy nie pracowalam w zawodzie sprzedawcy czegokolwiek.

No tak.. a świstak siedzi i zawija w sreberka.

> Ale całkiem serio podałem 3 typy aut, a księżniczce nadal "nie leży".
                      >
                      > Bo sa albo nie hatchback, albo emisja srednio wypada. Wchodze na strone modeli
                      > i czytam

Które nie ma nadwozia hatchback?
                      BMW F20, Audi A3 czy Mercedes W176?
                      No powiedz proszę?

Wartości emisji CO2 podałem dla wszystkich 3-ch jak na tacy.

Zjedz Snickersa :)
                      • princesswhitewolf Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 12.10.14, 00:02
                        BMW F20,

teraz widze ze to jest BMW 1 seria. Oni chyba proponowali mi BMW116 ale nie byl to automatic. Ten mi sie podoba i dodam do listy

Audi A3 czy Mercedes W176 jeszcze ogladam

A Hybrydy typu Toyota Pirus Plus? Ponoc duze to do 7 osob a malo pali?
                        • qqbek Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 12.10.14, 00:06

> A Hybrydy typu Toyota Pirus Plus? Ponoc duze to do 7 osob a malo pali?

Jak ktoś chce bezpłciowe auto z ładnymi statystykami.
                          Mam znajomą panią radcę prawną... jeździ zwykłym Priusem... i jak akurat jej nie przerysuje (wtedy jeździ starszym Priusem z serwisu) to jej toto pali więcej, niż moje stare BMW :)
                          No, ale na papierze to ma symboliczną emisję CO2... zwłaszcza jak weźmiesz wersję "Plug-in hybrid"
                          • princesswhitewolf Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 12.10.14, 00:13
                            > No, ale na papierze to ma symboliczną emisję CO2... zwłaszcza jak weźmiesz wers
                            > ję "Plug-in hybrid"

No o to chodzi. O tym co na papierze i co ja zaplace w wyniku tego co na papierze. To czesto i roznica 1-2 tysiecy funtow rocznie.

www.tomorrowcars2014.com/wp-content/uploads/2013/06/2014-Toyota-Prius-Hybrid.png <= calkiem niezla ta stylistyka...

• qqbek Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 12.10.14, 00:24

> No o to chodzi. O tym co na papierze i co ja zaplace w wyniku tego co na papier
                              > ze. To czesto i roznica 1-2 tysiecy funtow rocznie.

Czyli różnica marginalna.

> www.tomorrowcars2014.com/wp-content/uploads/2013/06/2014-Toyota-Prius-Hybrid.png <= calkiem niezla ta stylistyka...
                              >

A mi się nie podoba.
                              Z resztą co to za "premium".
                              To Toyota... ta sama półka, co wyśmiewany przez Ciebie Golf.
                              Auto dla mas.
                              "Premium" (i to z zachowaniem cudzysłowu) byłby (z tej samej "stajni") Lexus CT a nie Prius.
                              • princesswhitewolf Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 12.10.14, 00:31
                                > Czyli różnica marginalna.

Roznica wakacji w Hiszpanii. Wiec nie marginalna. Nie jestem snobem.

> To Toyota... ta sama półka, co wyśmiewany przez Ciebie Golf.

No chyba zartujesz. Cenowo jest roznica...Ja mowie o Pirus Plus
                                Golfem w UK jezdza osoby jakie dopiero co zdaly prawo jazdy. Albo Mini jesli sa zamozniejsi.
                                Hm moze kazdy kraj ma inne obyczaje.
                                • princesswhitewolf Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 12.10.14, 00:38
                                  To BMW co poleciles chyba nie istnieje w wersji Automatic. Ja sie nie mecze od kilkunastu lat z mieszaniem kijem w zupie. Wersja 5 drzwiowa mnie interesuje
                                • jamesonwhiskey Re: A co to "Porche"? Można się tym zaraz 12.10.14, 02:16
                                  Wez ty sie panienko puknij w swoj pusty leb u mnie w robocie golf jest calkiem popularny jezdzi nim nawet kolezka ktory by cie kupil razem z butami ot sa ludzie ktorxy sie nie jaraja samochodami I stereotypowo biara golfa
                            • samspade Wot, logika 12.10.14, 00:57
                              Chcesz samochod z wyzszej polki niz golf czy fokus a patrzysz na toyote? Bez sensu.
                              Chcesz niske emisje CO2 bierzesz diesla. Ale to tez bez sensu, wybierac najtansze premium. Znaczy sie nie stac cie.
                              Swoja droga to podobno faceci rekompensuja sobie samochodami niedbor centymetrow.
                              • princesswhitewolf Re: Wot, logika 12.10.14, 01:18
                                samspade- przeczytaj dokladnie o czym napisalam.
                                Nie mnie stac, tylko firme bo to firma kupuje. Ja tylko podatek oplacam a wlasnie to ma byc co2. I tu nie chodzi o to czy mnie na podatek stac czy nie, bo oczywiscie ze stac kazda pracujac osobe ale pytanie po co mam wywalac te pieniadze dodatkowe by jezdzic jakas wieksza fura.

Nic nie rekompensuje. Poczytaj dokladnie...
                                • samspade Re: Wot, logika 12.10.14, 09:09
                                  Przeczytalem. I nie zmieniam zdania. Focus czy golf sa za malo prestizowe. To kup mniej przestronne z wyzszej polki i przestan mazgaic sie o pieniadze. Prestiz kosztuje. I jak ktos pisze takie bzdury to rekompensata sama przychodzi na mysl.
                                  • princesswhitewolf Re: Wot, logika 12.10.14, 14:44
                                    To k
                                    > up mniej przestronne z wyzszej polki i przestan mazgaic sie o pieniadze.

przykro mi ale to zdanie sprawia ze wniosek sie nasuwa ze nie przeczytales i nic nie zrozumiales.

Nie mam sily juz tlumaczyc w kolko. Ma byc klasa srednia. Nie zaplaca mi ani za Tesle ani za Golfa. Jeszcze raz wyraznie: ja za ten samochod nie place. Ale tak, nie chce placic podatku jaki idzie z mojej kieszeni
                                    • samspade Re: Wot, logika 12.10.14, 15:23
                                      • do.ki krotko i na temat 12.10.14, 15:28
                                        można? można! <ROTFL>
                                        • samspade Re: krotko i na temat 12.10.14, 15:31
                                          Bierz przyklad.
                                    • samspade Re: Wot, logika 12.10.14, 15:29
                                    • samspade Re: Wot, logika 12.10.14, 15:29
                                      Ma byc klasa srednia a rozwazasz bmw 1 audi a3 i lexa ct? Bez sensu. Przeciez to kompakty.
                                      Co ciekawe golf jest za maly. Te beda w sam raz. Dziwna logika.
                                      • do.ki Re: Wot, logika 12.10.14, 16:19
                                        Kobieta nie musi znać podziału na klasy, zresztą nie do końca ścisłego, może przecież dzielić samochody na małe średnie, duże i wielkie (na przykład). Małe to np Smart albo Twingo, średni będzie bmw1, audi A3 i lexus CT, duże to C-klasa, a wielkie powyżej. Nie mówię, że autorka wątku tak dzieli, ale może tak być, nie? Liczy się wrażenie, nie tylko wymiary.
                                        • samspade Re: Wot, logika 12.10.14, 17:34
                                          To po co pisanie o rozmiarze? Wystarczyło napisać że chodzi o tzw. premium. Tak ma tylko kilka do wyboru. Najlepiej będzie jak sama się do nich przymierzy. Sprawdzi jak jej pasują. A emisję CO da rade znaleźć.
                                          • do.ki Re: Wot, logika 12.10.14, 17:55
                                            W pierwszym poście podala w kolejności co jest istotne. Potem doprecyzowała, że nie chce Golfa, co jest zrozumiałe, bo stylistyka VW nie nadaje się do uwodzenia kobiet, by ująć rzecz delikatnie. A tu niektórzy skoczyli z tekstami typu skrobanie dupy, co było kompletnie nie na miejscu, bo nie o skrobanie dupy tu chodzi, tylko o zminimalizowanie podatku od dochodów osobistych. Podatki to rabunek, a na domiar złego zrabowane pieniądze zostają zmarnowane, ja ją rozumiem i też chętnie powalczę o każde euro mniej dla fiskusa.
                                            Nie musiało być premium, ale też nie peugeot, na litość boską. Skoro uważa, że w pracy musi trzymać jaki taki standard, to widocznie tak jest i nie jest aż tak ciężko to zrozumieć, a to, że ten czy inny zamożny gość nie dba o to czym jeździ nie ma żadnego znaczenia. Być może wydaje na garnitury, choć ma to tyleż sensu albo jeszcze mniej.

A zapytała tutaj po to, żeby przynajmniej wiedzieć które konkretnie auta ma sprawdzić pod kątem emisji. Ponieważ było to pierwsze kryterium, pewnie po sprawdzeniu tego pójdzie przymierzyć auta. Tak ciężko było odpowiedzieć do rzeczy?

Ja akurat rozglądam się za autem wg podobnych kryteriów, tylko trochę mniejszego, dla Najlepszej Żony Świata. Elektrycznego ona niestety nie chce (elektryczne są fiskalnie subsydiowane w wysokości 20% wszystkich poniesionych wydatków! więc im droższy, tym lepiej). BMW 1 nie chce, choć ja uważam, że to niezły wybór. Wolałaby już od biedy Mini, ale value for money w przypadku Mini jest do niczego (cena z księżyca). Najchętniej widziałaby się w Julietcie albo Mito, ale sprawdź sobie jaką emisję mają wersje z automatem. Namawiam więc na Lexusa, ale trafiam na opór, że za duży. I tak na placu boju pozostaje hybrydowy Auris. Półśrodek, bo nie ma wersji plugin.
                                            • samspade Re: Wot, logika 12.10.14, 21:42
                                              Tyle ze przez kryterium wyzsej polki ogranicza sie do kilku samochodow. Rozumiem ze golf moze nie pasowac ale rezygnoewac z dajmy na to ds4 bo polka za niska? Dla mnie bez sensu.
                                              • qqbek Re: Wot, logika 12.10.14, 21:48
                                                samspade napisał:

> Tyle ze przez kryterium wyzsej polki ogranicza sie do kilku samochodow. Rozumie
                                                > m ze golf moze nie pasowac ale rezygnoewac z dajmy na to ds4 bo polka za niska
                                                > ? Dla mnie bez sensu.

Dla mnie też.
                                                Zwłaszcza, że uważam Golfa za auto zacniejsze niźli DS4 czy Prius.
                                                Może to nie jest samochód piękny (bo nigdy takim nie był), może nie jest wypchany po brzegiem najnowszymi pierdułami (choć to w dużej mierze zależy od wersji wyposażeniowej i wcale nie jest, przynajmniej od czasów V generacji Golfa, tak oczywiste)... ale to kompakt. Kompakt z którym porównują swoje kompakty wszyscy pozostali producenci.
                                                Odrzucać Golfa, by zadowalać się powolnym, paliwożernym i pozbawionym funkcjonalnego bagażnika Priusem Plug-in, to błąd... moim zdaniem spory błąd (btw- wiem, że tam spory bagażnik jest... ale wstaw tam kratę piwa albo coś jeszcze cięższego).
                                                • do.ki Re: Wot, logika 12.10.14, 21:59
                                                  Mogę uważać Golfa za zacniejsze (cokolwiek to znaczy) auto od DS4, choć już niekoniecznie od Priusa, ale wolałbym nie musieć kupować żadnego z nich. Golfa za brzydotę wnętrza (choć funkcjonalny, wykończenie w środku jest przygnębiające), Priusa za brzydotę z zewnątrz, a DSa za to, że jest francuski, więc mu nie ufam. Ale jest przecież A3. To bzdura, że to tylko upudrowany Golf. Poziom wykończenia jest inny, na korzyść Audi oczywiście.

Prius paliwożerny w stosunku do Golfa? Po pierwsze, bez przesady, po drugie paliwo nadal jest tanie, więc wydatki na paliwo nie są aż takie istotne, a po trzecie i najważniejsze: na papierze Prius jest oszczędniejszy i to się liczy.
                                                  • qqbek Re: Wot, logika 12.10.14, 22:03
                                                    do.ki napisał:

> Ale jest przecież A3. To bzdura, że to tylko upudrowany Golf. Poziom wykończ
                                                    > enia jest inny, na korzyść Audi oczywiście.

Przecież dokładnie to twierdziłem jeszcze wczoraj.
                                                    A3 to nie Golf. To ilość miejsca podobna tej z Golfa, ale dużo lepiej urządzonego.

> Prius paliwożerny w stosunku do Golfa? Po pierwsze, bez przesady, po drugie pal
                                                    > iwo nadal jest tanie, więc wydatki na paliwo nie są aż takie istotne, a po trze
                                                    > cie i najważniejsze: na papierze Prius jest oszczędniejszy i to się liczy.

No tak - to też pisałem - na papierze to on jest poniżej 100g CO2 na kilometr i to się liczy.
                                                    Pisałem też, że znajoma mi pani, ujeżdżająca Priusa właśnie, szczyci się spalaniem większym niż w wypadku mojego (bardzo już wiekowego) BMW.
                                                  • do.ki Re: Wot, logika 12.10.14, 22:34
                                                    > Pisałem też, że znajoma mi pani, ujeżdżająca Priusa właśnie, szczyci się spalan
                                                    > iem większym niż w wypadku mojego (bardzo już wiekowego) BMW.

Czyli ten Prius jest mniej szkodliwy dla środowiska niż twoje BMW. Uboga mieszanka=tlenki azotu. A w Priusie masz silnik, który spala benzynę przeważnie do nieszkodliwych produktów.
                                                • samspade Re: Wot, logika 12.10.14, 22:11
                                                  Ja osobiscie wolal bym ds4. Ze wzgledow wizualnych. I nauczony doswiadczeniem nie boje sie francuzow.
                                                  • do.ki Re: Wot, logika 12.10.14, 22:36
                                                    > Ja osobiscie wolal bym ds4. Ze wzgledow wizualnych

Ja niezbyt dobrze znoszę wnętrze citroenów w ogóle. Nie chodzi tylko o kołysanie, ale o dziwaczną "futurystyczność" tego wnętrza. Civic też jest futurystyczny, ale jakoś tak normalniej.

> I nauczony doswiadczeniem nie boje sie francuzow.

Ja miałem Renaulta. Nigdy więcej francuzów!
                • qqbek Tak dla repa, do refleksji... 11.10.14, 23:48
                  ...mam własną firmę... małą.
                  Ale mam też bardzo bogatych klientów.
                  Jeden z najbogatszych (większościowe udziały w dwóch dużych spółkach, 6 czy 7 kamienic w centrum mojego miasta, cała masa nieruchomości poza nim, prywatny 2-silnikowy samolot) jeździ 20-letnim Mietkiem W140. Wcale mu to nie przeszkadza... wprost odwrotnie - lubi to auto.
                  • princesswhitewolf Re: Tak dla repa, do refleksji... 11.10.14, 23:56
                    eździ 20-letnim Mietkiem W140. Wcale mu to nie przeszkadza... wprost odwrotnie - lubi to auto.

jezzuuu ta meska logika. Odsylam na poczatek watku. Zrozum czlowieku ze dla mnie samochod to przyrzad o podobnym znaczeniu co pralka czy lodowka. Wiec, nic mi nie musisz udowadniac w kwestii tego jak to sa normalni ludzie na swiecie jacy sie nie przejmuja czym jezdza.

ALE zawodowo pracuje w korporacji jakiej nie moge wsadzic do ( jak to okreslacie) klekota klientow. Zreszta jakbym zaproponowala to firmie leasingowej to by mi wyczytali punkty w calej wielkiej dokumentacji czym to moge jezdzic a czym nie i dlaczego Golfa dla mnie nie zamowia. Dlatego siedze w necie bo mam do konca przyszlego tygodnia aby cos zadecydowac i wyslac im 2-3 propozycje. Narazie podstawili mi "krowe" czyli BMW X3 z wypozyczalni w okresie wymiany samochodow.

• qqbek Re: Tak dla repa, do refleksji... 12.10.14, 00:04

> eździ 20-letnim Mietkiem W140. Wcale mu to nie przeszkadza... wprost odwrotn
                      > ie - lubi to auto.

>
                      > jezzuuu ta meska logika. Odsylam na poczatek watku. Zrozum czlowieku ze dla mni
                      > e samochod to przyrzad o podobnym znaczeniu co pralka czy lodowka. Wiec, nic mi
                      > nie musisz udowadniac w kwestii tego jak to sa normalni ludzie na swiecie jacy
                      > sie nie przejmuja czym jezdza.

Wprost odwrotnie - nie chcesz Golfa - ze wszech miar dobrego przyrządu do "jeżdżenia od A do B". Chcesz "premium", ale takiego, które będzie kosztowało najmniej.
                      Mój klient jeździ zaś autem, które można kupić za 20 tysięcy złotych (jak się dobrze trafi)... a zarabia miliony.

> ALE zawodowo pracuje w korporacji jakiej nie moge wsadzic do ( jak to okreslaci
                      > e) klekota klientow.

Jak wyżej - podałem 3 najniższe ("entry") wersje silnikowe trzech najmniejszych kompaktów "premium".
                      • princesswhitewolf Re: Tak dla repa, do refleksji... 12.10.14, 00:09
                        jezu on nie rozumie<placz> ci mezczyzni...!

> Wprost odwrotnie - nie chcesz Golfa - ze wszech miar dobrego przyrządu do "jeżd
                        > żenia od A do B".

Nie chce bo nie moge ( dlaczego napisalam wyzej). Zreszta za maly.

Chcesz "premium", ale takiego, które będzie kosztowało najmni
                        > ej.

Nigdzie nie napisalam ze ma byc to tani samochod bo ja nie place za niego i mi to wisi. Napisalam ze emisja co2 ma byc jak najmniejsza bo od tego zalezy podatek BIK. Zas za benzyne czy rope i tak firma placi...

> Mój klient jeździ zaś autem, które można kupić za 20 tysięcy złotych (jak się d
                        > obrze trafi)... a zarabia miliony.

No to co? Po co mi to mowisz? To nie ma zwiazku z tematem . Bedziemy teraz prezyc muskuly co do tego kto ma zamozniejszych klientow? Twoja firma czy korporacja o nazwie jakiej masz zapewne wiecej niz 10 produktow w domu?

Mezczyzni ehh...
                        • qqbek Re: Tak dla repa, do refleksji... 12.10.14, 00:16

> jezu on nie rozumie<placz> ci mezczyzni...!

> Nie chce bo nie moge ( dlaczego napisalam wyzej). Zreszta za maly.

Większy (w środku) niż BMW 116, które rozważasz i taki sam jak Audi A3.

> Nigdzie nie napisalam ze ma byc to tani samochod bo ja nie place za niego i mi
                          > to wisi. Napisalam ze emisja co2 ma byc jak najmniejsza bo od tego zalezy podat
                          > ek BIK. Zas za benzyne czy rope i tak firma placi...

Czyli chcesz najtańszy z segmentu premium.

> No to co? Po co mi to mowisz?
                          Doczytaj.

> To nie ma zwiazku z tematem .
                          Wbrew pozorom ma.

> Bedziemy teraz prez
                          > yc muskuly co do tego kto ma zamozniejszych klientow?
                          Po wuj?
                          I tak przegrasz :)
                          Chodziło mi o dowiedzenie, że całe to zamieszanie z gnojeniem Golfa akurat nie na miejscu było.
                          A Golfa nie możesz wybrać, bo masz kretynka zarządzającego flotą w firmie... z resztą pewnie podobnego sobie, który nie pozwala na rozsądne wybory i kieruje się tym, czym i ty musisz się kierować - pozornym "prestiżem" najtańszych wersji aut "premium" (już samo stwierdzenie "najtańszy premium" to przecież oksymoron).

> Twoja firma czy korporacj
                          > a o nazwie jakiej masz zapewne wiecej niz 10 produktow w domu?
                          ?

> Mezczyzni ehh...
                          Baby - baby są inne.
                          Mózg zamieniły na wibratory najwyraźniej... ;)
                          (to celem dowiedzenia że ja też potrafię bez sensu i jakiegokolwiek związku z dyskusją, narzekać na płeć przeciwną)
                          • princesswhitewolf Re: Tak dla repa, do refleksji... 12.10.14, 00:22
                            Czyli chcesz najtańszy z segmentu premium.

nie ma znaczenia cena bo ja nie place. Znaczenie ma emisja co2. Oraz aby nie byl za duzy bo to dla mnie ma znaczenie z kolei( wygoda)
                            • jamesonwhiskey Re: Tak dla repa, do refleksji... 12.10.14, 02:21
                              Jak nie ma znaczenia to tesla
                          • princesswhitewolf Re: Tak dla repa, do refleksji... 12.10.14, 00:28
                            Chodziło mi o dowiedzenie, że całe to zamieszanie z gnojeniem Golfa akurat nie na miejscu było.
                            A Golfa nie możesz wybrać, bo masz kretynka zarządzającego flotą w firmie

Mialam w zyciu 2 Golfy. Jeden w Polsce w czasach studenckich i drugi na poczatku tego tysiaclecia w USA ale krotko bo go sprzedalam. Ten w US wiecznie sie psul a kupilam 3 letni. Inny cudak z jakim sie meczylam to byl Opel Corsa ale to tez bylo z 15 lat temu... nowka wtedy...

Poza tym to nie jest samochod do reprezentacji to raz, dwa za maly. Nie chce kobyly jak BMW X3 ale tez nie Golfa. Cos pomiedzy

Moje prywatne wybory to zupelnie inna parafia. Mam drugi samochod jakim aktualnie niania jezdzi i jest to Nissan Almera. Maz jezdzi Mazda. Prywatnie lubie samochody japonskie bo sie nie psuja tak czesto. Ale tutaj nie chodzi o moje prywatne preferencje tylko samochod do celow zawodowych i prywatnych jakiego nie ja bede oplacac.
                            • do.ki Re: Tak dla repa, do refleksji... 12.10.14, 11:16
                              "Poza tym to nie jest samochod do reprezentacji to raz, dwa za maly. Nie chce kobyly jak BMW X3 ale tez nie Golfa. Cos pomiedzy"

No to przecież już było wspomniane: Lexus CT. I nie przejmuj się kolegami, którzy nie potrafią pojąć zasad, którymi się kierujesz przy wyborze samochodu. Ja też staram się używać tego klucza przy wyborze samochodu. Maksymalizacja wydatków firmy przy minimalizacji wydatków własnych, i żeby jeszcze jakaś przyjemność z tego była. Jak widać, to dla niektórych za trudne.
                              • samspade Re: Tak dla repa, do refleksji... 12.10.14, 14:40
                                Jezeli golf jest za maly to toyota bedzie ok?
                                • do.ki Re: Tak dla repa, do refleksji... 12.10.14, 15:35
                                  wymiary zewnetrzne (DxSxW) w mm:

Golf VII: 4255x1799x1452
                                  Lexus CT: 4350x1765x1450

Może styknie.
                              • princesswhitewolf Re: Tak dla repa, do refleksji... 12.10.14, 14:41
                                No to przecież już było wspomniane: Lexus CT. I nie przejmuj się kolegami, którzy nie potrafią pojąć zasad, którymi się kierujesz przy wyborze samochodu. Ja też staram się używać tego klucza przy wyborze samochodu. Maksymalizacja wydatków firmy przy minimalizacji wydatków własnych, i żeby jeszcze jakaś przyjemność z tego była. Jak widać, to dla niektórych za trudne.

wreszcie ktos z rozumem. dzieki

Tak wlasnie na babskim forum tez polecaly lexusa. Dopisalam go do listy propozycji
                                • gzesiolek Re: Tak dla repa, do refleksji... 12.10.14, 23:40
                                  Ale przeciez Lexus CT jest wewnatrz ciasniejszy od nowego Golfa...
                                  To juz choc IS 300h tak dla zachowania rozsadku bo Cie tu zaraz zjedza za zupelny brak logiki...

No i Golf sprzed 15lat to jak teraz Polo... rosna nam samochody... rosna...
                          • princesswhitewolf Re: Tak dla repa, do refleksji... 12.10.14, 00:32
                            I tak przegrasz :)

nie
    • waga170 Babo do garow a nie do samochodu 12.10.14, 06:15
      Ze swoim problemem pojdz na forum baba za kierownica a nie na te tu forum gdzie 3.2 sekundy do stu jest najwazniejsze,pomimo ze elektryczne.
      > 1. Co najwazniejsze maja niska CO2 emisje
      Wystarczy zebys pierdziala mniej.
    • nazimno Re: Samochod dla baby- Polecajcie kochani! 12.10.14, 07:08
      Cytuje:
      """""""""""""""""""""
      Bede szczera. Moja wiedza w
      kwestii samochodow jest bliska
      beznadziejnej.
      """""""""""""""""""""

W pelni zgadzam sie z wyznaniem
      ksiezniczki.

A pisze tak wczesnie
      tylko dlatego, ze pies mnie wzial
      na spacer. Od niego mozna sie
      nauczyc skutecznego OLEWANIA dyskusji o takich dylematach.
      • princesswhitewolf Re: Samochod dla baby- Polecajcie kochani! 12.10.14, 14:45
        skutecznego OLEWANIA dyskusji o takich dylematach.

i w ramach olewu musial wpisac sie... hm.. logika
        • nazimno Re: Samochod dla baby- Polecajcie kochani! 12.10.14, 16:20
          Ktos musi wbic osikowy kolek.
          Ot - cala logika.
    • do.ki a możesz jeszcze chwilę zaczekać? 13.10.14, 10:22
      Pod koniec roku ma wejść do sprzedaży Audi A3 e-tron. Z emisją rzędu 30-40 g/km to może być TO. Cena katalogowa zaczyna się od €40000, czyli jeszcze da się wytrzymać (trochę taniej od BMW i3 z silnikiem wspomagającym).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka